Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2019-06-13
Till vänster Elisabeth Mandorf "in action", till höger närbild på foderficka mellan tänderna. Foto: Evidensia och Privat
Odontologen om hästens mun: ”Är tuggandet av grovfoder som rengör tänderna”
I nummer 3 2019 av kunskapsmagasinet Hippson, som börjar delas ut till prenumeranterna i dag, får vi ta del av veterinären och hästodontologen Elisabeth Mandorfs råd kring bett och betsling. Här nedan kompletteras den artikeln med kunskap om hästens mun och ätbeteende.
Text: Anna Nordin
Stockholms läns ridsportförbund bjöd under våren in till en föreläsning med Elisabeth Mandorf. Detta om bett, hästens munhåla och ridbarhetsproblem som kan vara kopplade till betslingen.
Elisabeth är legitimerad veterinär och har gått en av världens mest avancerade hästtandvårdsutbildningar, nämligen Sveriges lantbruksuniversitets fortbildning i hästens munhåla. År 2015 blev hon en av landets få examinerade hästodontologer*.
På Evidensia Hästsjukhuset Stav där hon arbetar utför hon ”vanlig” hästtandvård, men också exempelvis karieslagningar och rotfyllningar. Vid sidan av tandvården ägnar Elisabeth en hel del av sin tid åt bland annat hältutredningar och ridbarhetsproblem.
Anpassade för att mala gräs
Hästens mun är väldigt lång och käkleden sitter högt upp, strax under örat. Den har 36 tänder jämfört med människans 28 (eller 32 om man får alla visdomständer). Tänderna skiljer sig också från våra både vad gäller utseende och funktion.
Hästens tolv framtänder har till uppgift att bita av gräset. Dessa lutar mer och mer framåt ju äldre hästen blir och deras utseende kan användas för att åldersbestämma hästar.
De 24 kindtänderna används till att mala sönder gräset. När hästen tuggar rör den alltså käkarna i sidled mot varandra, till skillnad från oss människor som tuggar uppåt/nedåt. För att malandet ska bli effektivt består tuggytan på tanden av flera olika material, så att ”åsar” bildas. Emaljen ligger inte runt tanden, som hos människan, utan veckad i den. När de lite mjukare materialen dentin och tandcement slits av tuggrörelsen bildas åsarna av emalj.
De olika materialen gör att tanden får ett ”fult” utseende, lite som en människotand full av karies. Och eftersom tänderna slits under malandet växer hästens tänder hela tiden, fram till cirka 15- till 16-årsåldern. Därefter bildas inget nytt tandmaterial men tänderna fortsätter att slitas, vilket gör att de kan ”ta slut”. Då kan hästen inte äta längre, därför är det viktigt att vara rädd om det tandmaterial hästen har och att inte slipa i onödan.
Elisabeth Mandorf är examinerad odontolog, alltså veterinär med specialkompetens inom hästens munhåla. Foto: Evidensia Hästsjukhuset Stav
Vargtänder är ett gissel
Utöver fram- och kindtänder kan hästen ha fyra betar (vanligast hos hingstar och valacker) samt vargtänder. Vargtänderna är små, underutvecklade tänder som sitter placerade precis framför den första kindtanden på vardera sida i överkäken.
Det är inte säkert att hästen utvecklar vargtänder, bara ungefär hälften får det, eller att den får dem på båda sidor. Vargtänderna kan också variera i både form och storlek. De kommer vid cirka sex månaders ålder, kan vara rörliga på vissa hästar och sitter dessutom lite i vägen för att kunna placera ett bett i hästens mun.
Vargtänderna kan vicka eller gå av på grund av ett bett, därför rekommenderas att de tas bort innan hästen vänjs in vid betsling. Det passar ofta bra att göra detta när hästens tänder kontrolleras vid två års ålder.
Växlingen från mjölktänder till permanenta tänder kan ge olika typer av problem för hästen, bland annat foderfickor. Därför bör hästens tänder kontrolleras i tvåårsåldern, så att man kan åtgärda detta och slippa livslånga problem.
Hakar kan ge ridproblem
Framtänderna biter av gräset och tungan skickar sedan maten vidare till lanerna. Lanerna fungerar lite som en lagrings- och sorteringsstation. När det är fullt där får hjärnan en signal, en reflex, om att kindtänderna ska börja mala. Om ett bett ligger på lanerna kan samma reflex utlösas.
Skulle över- och underkäken inte riktigt matcha varandra kommer den yttersta delen av tandraden inte att slitas ner, utan bilda en hake. Haken sticker upp högre än de andra tänderna och kommer därför att ge ett tryck. Det i sin tur kan göra att hästen inte vill ta stöd på bettet, inte vill gå i form och liknande.
Hakarna kan skapa låsningar som gör att det naturliga malandet av fodret hindras och hästen får sår i kinderna. Detta kan också hända om hästen saknar någon av sina tänder, eftersom motsvarande tand i den andra käken då inte slits som den ska och blir för hög jämfört med övriga.
Många hästar lider av kroniska sår i kinderna, dessa blöder oftast inte eftersom de drabbas av vävnadsdöd. Det är också vanligt med svampangrepp i såret, vilket gör att det inte läker.
– Man märker ofta symtom vid ridning eller när hästen äter. Men många hästar visar inga, eller mycket subtila och svårtolkade, symtom. Ha koll på att utrustningen inte skapar sår genom att nosgrimman trycker kinden mot tänderna och liknande, samt förebygg genom regelbunden tandvård, säger Elisabeth och fortsätter:
– Hur ofta hästens tänder behöver ses över beror lite på hur det ser ut i munnen med eventuella hakar, foderfickor och liknande. Så hör med den hästodontolog du anlitar vad som passar just din häst.
Pågående tandväxling, permanenttand på väg fram. Foto: Privat
Foderfickor kräver regelbunden vård
Haken kan också göra att tanden glider bakåt och att en foderficka bildas. Genom att regelbundet slipa ner haken kan man slippa problem.
Även växlingen från mjölktänder till permanenta tänder kan ge problem med foderfickor.
– Var noga med att kontrollera och åtgärda i tid, så slipper hästen få livslånga problem. Det är lättare att förebygga foderfickor än att behandla dem när de väl har uppstått. Är fickan ”lagom” stor kan den i vissa fall ”lagas” temporärt med hjälp av en brygga, så att utrymmet får vila. Många foderfickor kan med regelbunden behandling fås att läka ut helt, förklarar Elisabeth.
Skulle hästen ha foderfickor fastnar det mat där när den äter. Det är smärtsamt och skapar inflammationer.
– Om hästen vill doppa sitt grovfoder i vatten när den äter kan det vara ett tecken på smärta i samband med tuggandet, till exempel på grund av foderinpackningar. Den har lärt sig ett sätt att lindra smärtan genom att kyla ner när den tuggar.
Hästar får också karies
Precis som människor kan hästar få karies, men där slutar likheterna.
– Vi människor behöver ”vila” tänderna mellan måltiderna för att undvika karies. Men för hästar är själva tuggandet av grovfoder det som rengör deras tänder. Långa ättider medför att mycket saliv bildas och det är därför avgörande för att motverka karies. Saliven är basisk och neutraliserar syraangrepp på tänderna.
Man har sett samband mellan kraftfoderintensiv utfodring och ökade kariesangrepp. Karies är vanligare från medelåldern och ses oftast i överkäken, eftersom saliven faller nedåt. Cementmaterialet i hästens tänder tar skada av kariesangrepp – karies kan ge smärta, tandfrakturer och även störa bettläget. Precis som för människor lagas karies med till exempel kompositmaterial.
Karies i första överkäkständerna. Foto: Privat
* En sammanställning över de veterinärer som har vidareutbildat sig inom tandvård hittar du i denna Excel-fil från SLU.
- Svårt att tugga
- Motvilja mot bettet
- Istadighet
- Problem med böjning/ställning
- Ovilja att gå fram
Ibland kan symtomen vara väldigt subtila, du behöver vara lyhörd.
Häst som hade svårt att tugga, inte så konstigt med en pinne på tvären i munnen. Foto: Privat

Efter beställningen skickas rykande färska nummer 3 av Hippson (där Elisabeth Mandorf bland annat berättar mer om bettinpassning och om olika bettyper) tillsammans böckerna du väljer. I augusti får du ytterligare en utgåva av kunskapsmagasinet.
Läs mer om erbjudandet och beställ
Köp enbart senaste numret
Om innehållet i nummer 3
Läs i digitala arkivet

Hippsons nya bokserie "Toppa ditt tävlande" hjälper dig att ta tävlingsridningen till nästa nivå.
Liknande webbartiklar
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Håll koll på hästens mun och andedräkt
- Om bettets användning genom tiderna: "Munnens uppbyggnad har inte förändrats"
- Gucci lever ett gott liv – trots käkbrottet: ”Vill helst linda in honom i bubbelplast”
- Harrie Smolders rider med hackamore och bett i kombination
- Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Följ med Scooter till tandläkaren
- Så förebygger du bettrelaterade problem

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!