Till vänster Elisabeth Mandorf "in action", till höger närbild på foderficka mellan tänderna. Foto: Evidensia och Privat
I nummer 3 2019 av kunskapsmagasinet Hippson, som börjar delas ut till prenumeranterna i dag, får vi ta del av veterinären och hästodontologen Elisabeth Mandorfs råd kring bett och betsling. Här nedan kompletteras den artikeln med kunskap om hästens mun och ätbeteende.
Text: Anna Nordin
Stockholms läns ridsportförbund bjöd under våren in till en föreläsning med Elisabeth Mandorf. Detta om bett, hästens munhåla och ridbarhetsproblem som kan vara kopplade till betslingen.
Elisabeth är legitimerad veterinär och har gått en av världens mest avancerade hästtandvårdsutbildningar, nämligen Sveriges lantbruksuniversitets fortbildning i hästens munhåla. År 2015 blev hon en av landets få examinerade hästodontologer*.
På Evidensia Hästsjukhuset Stav där hon arbetar utför hon ”vanlig” hästtandvård, men också exempelvis karieslagningar och rotfyllningar. Vid sidan av tandvården ägnar Elisabeth en hel del av sin tid åt bland annat hältutredningar och ridbarhetsproblem.
Anpassade för att mala gräs
Hästens mun är väldigt lång och käkleden sitter högt upp, strax under örat. Den har 36 tänder jämfört med människans 28 (eller 32 om man får alla visdomständer). Tänderna skiljer sig också från våra både vad gäller utseende och funktion.
Hästens tolv framtänder har till uppgift att bita av gräset. Dessa lutar mer och mer framåt ju äldre hästen blir och deras utseende kan användas för att åldersbestämma hästar.
De 24 kindtänderna används till att mala sönder gräset. När hästen tuggar rör den alltså käkarna i sidled mot varandra, till skillnad från oss människor som tuggar uppåt/nedåt. För att malandet ska bli effektivt består tuggytan på tanden av flera olika material, så att ”åsar” bildas. Emaljen ligger inte runt tanden, som hos människan, utan veckad i den. När de lite mjukare materialen dentin och tandcement slits av tuggrörelsen bildas åsarna av emalj.
De olika materialen gör att tanden får ett ”fult” utseende, lite som en människotand full av karies. Och eftersom tänderna slits under malandet växer hästens tänder hela tiden, fram till cirka 15- till 16-årsåldern. Därefter bildas inget nytt tandmaterial men tänderna fortsätter att slitas, vilket gör att de kan ”ta slut”. Då kan hästen inte äta längre, därför är det viktigt att vara rädd om det tandmaterial hästen har och att inte slipa i onödan.
Elisabeth Mandorf är examinerad odontolog, alltså veterinär med specialkompetens inom hästens munhåla. Foto: Evidensia Hästsjukhuset Stav
Vargtänder är ett gissel
Utöver fram- och kindtänder kan hästen ha fyra betar (vanligast hos hingstar och valacker) samt vargtänder. Vargtänderna är små, underutvecklade tänder som sitter placerade precis framför den första kindtanden på vardera sida i överkäken.
Det är inte säkert att hästen utvecklar vargtänder, bara ungefär hälften får det, eller att den får dem på båda sidor. Vargtänderna kan också variera i både form och storlek. De kommer vid cirka sex månaders ålder, kan vara rörliga på vissa hästar och sitter dessutom lite i vägen för att kunna placera ett bett i hästens mun.
Vargtänderna kan vicka eller gå av på grund av ett bett, därför rekommenderas att de tas bort innan hästen vänjs in vid betsling. Det passar ofta bra att göra detta när hästens tänder kontrolleras vid två års ålder.
Växlingen från mjölktänder till permanenta tänder kan ge olika typer av problem för hästen, bland annat foderfickor. Därför bör hästens tänder kontrolleras i tvåårsåldern, så att man kan åtgärda detta och slippa livslånga problem.
Hakar kan ge ridproblem
Framtänderna biter av gräset och tungan skickar sedan maten vidare till lanerna. Lanerna fungerar lite som en lagrings- och sorteringsstation. När det är fullt där får hjärnan en signal, en reflex, om att kindtänderna ska börja mala. Om ett bett ligger på lanerna kan samma reflex utlösas.
Skulle över- och underkäken inte riktigt matcha varandra kommer den yttersta delen av tandraden inte att slitas ner, utan bilda en hake. Haken sticker upp högre än de andra tänderna och kommer därför att ge ett tryck. Det i sin tur kan göra att hästen inte vill ta stöd på bettet, inte vill gå i form och liknande.
Hakarna kan skapa låsningar som gör att det naturliga malandet av fodret hindras och hästen får sår i kinderna. Detta kan också hända om hästen saknar någon av sina tänder, eftersom motsvarande tand i den andra käken då inte slits som den ska och blir för hög jämfört med övriga.
Många hästar lider av kroniska sår i kinderna, dessa blöder oftast inte eftersom de drabbas av vävnadsdöd. Det är också vanligt med svampangrepp i såret, vilket gör att det inte läker.
– Man märker ofta symtom vid ridning eller när hästen äter. Men många hästar visar inga, eller mycket subtila och svårtolkade, symtom. Ha koll på att utrustningen inte skapar sår genom att nosgrimman trycker kinden mot tänderna och liknande, samt förebygg genom regelbunden tandvård, säger Elisabeth och fortsätter:
– Hur ofta hästens tänder behöver ses över beror lite på hur det ser ut i munnen med eventuella hakar, foderfickor och liknande. Så hör med den hästodontolog du anlitar vad som passar just din häst.
Pågående tandväxling, permanenttand på väg fram. Foto: Privat
Foderfickor kräver regelbunden vård
Haken kan också göra att tanden glider bakåt och att en foderficka bildas. Genom att regelbundet slipa ner haken kan man slippa problem.
Även växlingen från mjölktänder till permanenta tänder kan ge problem med foderfickor.
– Var noga med att kontrollera och åtgärda i tid, så slipper hästen få livslånga problem. Det är lättare att förebygga foderfickor än att behandla dem när de väl har uppstått. Är fickan ”lagom” stor kan den i vissa fall ”lagas” temporärt med hjälp av en brygga, så att utrymmet får vila. Många foderfickor kan med regelbunden behandling fås att läka ut helt, förklarar Elisabeth.
Skulle hästen ha foderfickor fastnar det mat där när den äter. Det är smärtsamt och skapar inflammationer.
– Om hästen vill doppa sitt grovfoder i vatten när den äter kan det vara ett tecken på smärta i samband med tuggandet, till exempel på grund av foderinpackningar. Den har lärt sig ett sätt att lindra smärtan genom att kyla ner när den tuggar.
Hästar får också karies
Precis som människor kan hästar få karies, men där slutar likheterna.
– Vi människor behöver ”vila” tänderna mellan måltiderna för att undvika karies. Men för hästar är själva tuggandet av grovfoder det som rengör deras tänder. Långa ättider medför att mycket saliv bildas och det är därför avgörande för att motverka karies. Saliven är basisk och neutraliserar syraangrepp på tänderna.
Man har sett samband mellan kraftfoderintensiv utfodring och ökade kariesangrepp. Karies är vanligare från medelåldern och ses oftast i överkäken, eftersom saliven faller nedåt. Cementmaterialet i hästens tänder tar skada av kariesangrepp – karies kan ge smärta, tandfrakturer och även störa bettläget. Precis som för människor lagas karies med till exempel kompositmaterial.
Karies i första överkäkständerna. Foto: Privat
* En sammanställning över de veterinärer som har vidareutbildat sig inom tandvård hittar du i denna Excel-fil från SLU.
Ibland kan symtomen vara väldigt subtila, du behöver vara lyhörd.
Häst som hade svårt att tugga, inte så konstigt med en pinne på tvären i munnen. Foto: Privat
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!