Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2013-11-25



Ove Wattle: "Tänderna ska behandlas var för sig"
Förr raspades hästens tänder slentrianmässigt en gång om året. Men hör han talas om detta i dag säger Ove Wattle, forskare och lärare på Universitetsdjursjukhuset, ifrån. När UDS hade öppet hus i Uppsala den 16 november förklarade han varför.
Text och foto: Theresia Viska
Ove Wattle har gjort flera studier om hästars tandhälsa sedan han började forska år 2000. För åhörarna som har kommit till Ultuna berättar han från grunden om hästars munhåla och tänder.
Ove förklarar skillnaden mellan hästar och människor. Att våra tänder är omslutna av emalj och har rötter, medan hästars tänder har emalj hela vägen och "växer fram" när de slits ner.
Unghästen har ungefär tio centimeter tand dolt under tandköttet. När hästen är runt 20 år har tanden slitits ner och kvar är cirka tre centimeter. Hästen har sex kindtänder på varje sida, både i över- och underkäken.
- Moderna hästar är som NHL-hockeyspelare. De behöver egentligen inga framtänder, säger Ove.
Framtänderna är en kvarleva från tiden då hästar inte åt slaget hö. Om de är sneda eller har över- eller underbett är det inget Ove rekommenderar att man justerar. Samma sak gäller i och för sig också för kindtänderna.
Naturlig magsårsmedicin
Hästens tuggsystem är gjort för att tugga 15-20 timmar om dagen. Den saliv som utsöndras vid tuggandet sväljer hästen. Saliven har ett högt PH-värde - människors saliv har pH 6,5-7,5 medan hästens ligger mellan 8,5 och 9.
- För oss skulle det vara som att äta fem-sex Rennie om dagen. Det är därför hästar som tuggar för lite har lätt för att få magsår, säger Ove.
Han berättar även att den naturliga reaktionen, när hästar får in något i munhålan, är att spotta ut det. Ove tar som exempel när vi tränsar hästen och stoppar in ett finger i mungipan, för att få den att gapa.
När hästen har munnen stängd är den full, det finns egentligen inte plats för något bett. Men Ove säger inte åt oss att sluta använda bett, han bara presenterar och förklarar effekterna av det. Han vill göra oss medvetna. Ove säger:
- Ridskoleponnyer som rids kravlöst har färre trycksår i munnen. Det är när hästen ställs inför krav som trycket uppstår.
Man tror att ryttare har använt bett sedan medeltiden. Ove har studerat ett 5000 år gammalt hästkranium med bettslitning. Varje ryttare bör tänka på vad det normala för hästen är, och vad hen kan göra för att störa så lite som möjligt.
Raspning förkortar livslängden
När unghästen tappar mjölktänderna är det bra att göra en så kallad tandstatus-undersökning. Då kan veterinären se hur ofta och i vilken omfattning den här individen kan tänkas behöva behandling. Ibland kan en årlig rutinkontroll vara nödvändig, men inte alltid.
Ofta kan en häst bli stingslig om den har ont i munhålan. Det kan handla om en inflammerad tandficka, foder som har fastnat mellan tänderna eller en tandhake.
Tänderna ska behandlas var för sig. Noggrann behandling av en specialutbildad veterinär kommer att minska hästens munhålebesvär på lång sikt.
- Att dra med en rasp över alla tänder på en gång är lönlöst, säger Ove med eftertryck.
När tändernas form förändras av en rasp förstör du hästens naturliga sätt att tugga, det kan stjälpa mer än hjälpa. Dessutom kortas tandens livslängd eftersom det bara finns ett visst antal centimeter att ta av.
Owe säger till sina studenter på UDS att de får använda vilka verktyg de vill – så länge de vet vad de gör och vad effekterna blir. Men tandraspning togs bort från schemat år 2005. Det har aldrig publicerats någon studie om att raspning av hästens tänder är positivt.
Lista med veterinärer med specialistubildning för tandvård (Excel)
Liknande webbartiklar
- UDS:s hästklinik stänger akutintag på grund av MRSA-smitta
- Universitetsdjursjukhuset gav inte provsvaret om EHV-1 till hästägaren – smittan spreds
- Ove Wattle om fång: "Den fångade hästen”
- SLU söker halta hästar till forskningsprojekt
- Beskedet från Universitetsdjursjukhuset: ”Inga tecken på ökad smittorisk”
- Kissing spines-operationer väcker osäkerhet: ”Ritar om den anatomiska hästkartan”
- Om bettets användning genom tiderna: "Munnens uppbyggnad har inte förändrats"
- Pälspodden om hovar: "Hovslagaren bör bedöma hästen i rörelse"
- Fölet föddes med klöv: "Vi försöker hitta den genetiska förklaringen"
- Måttband – ett viktigt ”vapen” mot fång
relaterade artiklar

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!