Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-12-20
Patellaupphakning – orsak och behandling
Patellaupphakning; ett övergående problem hos unghästen eller ett allvarligt fel? Elin Skärlina, chefsveterinär på specialisthästsjukhuset Strömsholm förklarar och berättar hur du som hästägare kan hjälpa din häst med upphakningar.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Evidensia (porträtt), Adobe Stock
– Hästen har ett system för att låsa sina bakknän med hjälp av patella (knäskålen). Det här gör att den kan stå och sova utan att använda för mycket muskelenergi. Patellaupphakning sker när muskulaturen i hästens bakdel är för svag så hästen inte orkar lyfta patella ur sin låsning.
Går att rehabilitera
Det vanligaste är att upphakningarna kommer och går och den goda nyheten är att du själv som hästägare oftast kan hjälpa hästen att låsa upp sina knän genom att backa den. Har du en häst som lider av patellaupphakning är det också viktigt att arbeta långsiktigt för att stärka muskulaturen i bakdelen. Det kan ta flera månader och Elin säger att vi måste vara beredda på att lägga ner en hel del tid på rehabilitering.
– Det är viktigt att ge hästen regelbunden motion och mycket utevistelse. Övningar där hästen får lyfta på benen kontrollerat, över bommar och i skog och mark är generellt bra, liksom mycket skrittmotion och kontrollerade övergångar.
Undvik backar i början
Initialt bör vi bör undvika backar och framförallt nedförsbackar där hästens bakknän automatiskt hamnar i en väldigt utsträckt position. Avvakta också med övningar som gör problemen värre. Hovslagaren kan hjälpa hästen genom att underlätta överrullning så den slipper hamna i en alltför utsträckt position med knät. Och en duktig fysioterapeut kan hjälpa till med övningar i vila som kan hjälpa hästen att bygga muskulatur kring knät.
– Om hästen har ont eller blivit inflammerad i sina knän så är det också av värde att behandla med antiinflammatoriska och smärtlindrande läkemedel, säger Elin och menar att det är viktigt att hästen inte har ont när den arbetar så att den kan arbeta korrekt.
– Om hästen inte blir bättre är det dags att utreda om det finns en underliggande skada i knäleden som gör att hästen inte kan använda benet korrekt. Det kan vi bland annat undersöka med röntgen och ultraljud.
Kirurgi
Skulle hästen inte svara på träning och om det inte finns underliggande skador är nästa steg att ta hjälp av ett kirurgiskt ingrepp där det inre knäskålsligamentet punktsnittas.
– Det här skapar givetvis en retning och målet är ett bredare ligament som ska underlätta för hästen att lossa patella ur sin låsning, förklarar Elin och fortsätter:
– Det är ett mindre ingrepp där hästen snart efter kan, och ska, återgå i arbete.
I vissa fall där hästen är så pass illa att den låser sig och det inte går att lossa den finns det också fall där veterinären kapat ligamentet helt. Elin har själv aldrig gjort det och säger att det är något hon vill undvika så långt det går eftersom det bidrar till instabilitet i leden och risk för värre skador.
Att sälja, eller köpa häst med patellaupphakning
Huruvida du som köpare ska dra öronen åt dig om det kommer fram att hästen lider av patellaupphakning beror på situationen tycker Elin. Hästens ålder, kroppsbyggnad och eventuella underliggande skador spelar in. Men, oavsett bör du ha en dialog med veterinären som besiktigar hästen så du vet vad du ger dig in på.
– Skulle du köpa en häst med upphakningar så behöver du vara inställd på att det kräver en arbetsinsats utöver det vanliga för att få bukt på problemet. Enligt min erfarenhet upplever flera av dessa hästar obehag vilket kan begränsa dem i arbete och förhindra dem från att arbeta korrekt med bakdelsmuskulaturen.
– Upprepade hakningar kan också leda till inflammation och smärta i, och kring, bakknäna. Det kan göra att hästen inte vill belasta bakdelen fullt ut och kanske belastar onödigt på frambenen istället.
Om du som säljare vet att din häst har upphakningar tycker Elin i allra högsta grad det är något du måste upplysa en eventuell köpare om eftersom det kan påverka hur hästen kan användas.
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Positivt om patellaupphakning och frakturer på häst
- Veterinär belönades med företagspris
- Nekades veterinärvård: ”Sårbar och maktlös”
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
- Veterinär varnas – brister i behandling och journalföring
- Veterinär får erinran efter behandling av skadat öga
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
- Veterinär får erinran för slarvig besiktning
- Hur mycket kostar det att ha häst egentligen

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!