Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-12-03
Arkivfoto: Jennie Börs
Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
För att hästen ska återfå god kroppsuppfattning samt stärka sina muskler och ligament efter en skada, kan olika övningar med bommar vara till stor hjälp. Vid ett föredrag berättade veterinär Eva Olsson och sjukgymnast Amanda Syrén mer om rehabilitering och gav exempel på övningar som kan finnas med i en rehab-plan.
Text: Linnea Lindahl
I samband med Sweden International Horse Show på Friends arena hölls flera lärorika föredrag i mässarenan. En av föreläsningarna hölls av veterinär Eva Olsson och sjukgymnast Amanda Syrén från Mälaren hästklinik. Vid en föreläsning förra året gick de igenom vad man kan göra när hästen har boxvila eller är under tidig igångsättning. Nu gick de igenom nästa steg som främst handlade om när hästen är i en aktiv rehabiliteringsprocess efter en skada. Sjukgymnasten och veterinären jobbar ofta tillsammans för att lägga upp den bästa rehabiliteringsplanen för individen.
– När vi börjar planera en hästs rehab och ger råd om det så börjar det alltid med att vi har gjort en veterinärundersökning av hästen, ställt en diagnos och kanske även gett någon form av behandling. Om vi inte vet vilken typ av diagnos som vi ska rehabilitera så blir det inte lika bra. Det gäller därför först och främst att ha rätt grunder när man gör en rahab-plan för hästen, säger veterinär Eva Olsson.
Vid vissa skador är rehabiliteringen extra viktig för att kunna återfå full funktion hos hästen.
– Det gäller de flesta skador som innebär att hästen har behövt vara borta från sitt vanliga arbete ett tag, då är rehabiliteringen otroligt viktig, säger sjukgymnast Amanda Syrén.
Gör en noggrann plan med din veterinär
När vi står stilla mycket och inte rör vår kropp som vanligt så återbildas ofta muskelmassa. Man behöver också tänka på hur mycket belastning som hästen klarar av i sina sen- och ligamentstrukturer. Det är därför viktigt med en successiv ökning av belastningen. Även kroppskontrollen är en av de saker som kan bli sämre efter en skada där hästen varit borta från arbete under en längre tid.
– Stäm alltid av med er behandlande veterinär innan ni genomför någon av övningarna. Detta för att säkerställa att övningen passar för det behovet eller den skadan som din häst har, säger Eva.
Övningar med bommar kan vara till hjälp för en häst som precis kommit igång efter en skada eller boxvila, men det är även övningar som passar för alla typer av friska hästar i stärkande syfte.
– Det som händer när vi lägger in bommar i övningar är att hästarna aktiveras och ökar delar av sin rörlighet i ryggen och sina magmuskler, ”core”-muskulatur. Man tränar också neuromuskulär träning, det vill säga hur vi använder vår muskel och hur den rör sig, förklarar Amanda.
Samtidigt övar hästen på sin kroppsuppfattning, det vill säga uppfattningen om var exakt som kroppen befinner sig. De lär sig då att, till exempel, inte snubbla över bommarna.
– Vid momentet när benet befinner sig i luften lite längre tid över bommen, det så kallade svävmomentet, blir det också en form av styrketräning för hästen, säger Amanda.
Börja avsuttet
– Vi brukar alltid rekommendera att man gör övningen avsuttet i början. Genom att leda hästen över kavalettibommar i skritt kan man tydligt se aktiviteten i hästens ryggmuskulatur, säger Amanda och fortsätter:
– Ryttarens vikt begränsar hästen något även när vi står i lätt sits och har lätt utrustning. Därför är det bra att träna även friska hästar avsuttet någon gång i veckan. Om du inte har tillgång till bommar hemma kan du använda grenar på ett halkfritt och bra underlag. Att få lyfta fötterna, se sig för visuellt och att behöva ta i lite i en rörelse bygger en hästkropp, precis som med människor.
Vilket avstånd som det ska vara mellan bommarna är dels individuellt per häst och beror på vilken gångart man tränar i, men kan även behöva justeras på grund av andra orsaker.
– Om hästen har varit väldigt stel efter en skada så kan avståndet mellan bommarna behöva vara mycket kortare i början för att kunna hjälpa hästen att arbeta korrekt. På sikt kanske man kan länga avståndet mellan bommarna ytterligare, säger Eva.
Bekväm häst i övningarna
– När det gäller sådana här övningar så är det viktigt att hästen är redo för det. Det är inte bra om hästen tar ut rörelsen för mycket i början om de inte är redo, då kan man förvärra skadan. Därför är det viktigt att få sin individuella rehab-plan godkänd av sin veterinär eller sjukgymnast, säger Eva.
En annan sak att påminna sig om är att hästen ska se bekväm ut i genomförandet av övningarna.
– Hästen får gärna sänka huvudet något och vara uppmärksam på bommarna. Då är förhoppningen att hästens rygg kan resa sig något i övningen. Man kan även titta på hästens rumpa för att se hur den rör sig från sida till sida. Det ska vara mjukt och fint med en fin rörelse i kroppen. Ser det för spänt ut så motverkar vi det vi vill, vilket är ett rörelseuttag. Det ska vara en komfortabel häst i övningarna där rörelsen gynnar hästen. Bolla med din veterinär var någonstans i rehabiliteringsprocessen som du befinner dig, säger Amanda.
Upphöjda bommar ökar rörligheten
Några exempel på övningar är att leda hästen över bommar på rakt spår i skritt eller trav. Bommarna kan höjas upp för att få ytterligare effekt. En annan övning kan vara att bygga upp en så kallad ”solfjäder”, vilket innebär att flera bommar läggs tillsammans på böjt spår. När hästen går på böjt spår kopplar vi in ännu mer bålstabilitet.
– Då behöver hästen parera ännu mer. Det blir också mer belastning i böjmomentet på innerbenet och de får trycka på lite mer med ytterbenet, så det kräver lite mer av bakbensstyrka och frambensstabilisering. Här får hästen fundera lite över vart de sätter fötterna och hålla koll, förklarar Amanda.
Genom att höja upp bommarna något ökas både rörligheten och svårigheten på övningen.
Hur många repetitioner av övningen som man bör göra beror också på var i processen du befinner dig. Det handlar främst om kvalité i rörelsen snarare än kvantitet.
Avsutten träning ger fördel även i ridningen
När man har kommit så pass långt i rehabiliteringen att man kan börja rida sin häst igen efter en skada, kan man med fördel leda hästen över bommar innan man sitter upp. Då kommer hästen igång med kroppen lite grann innan ryttaren kommer upp, vilket kan vara en fördel.
– Om hästen har tränat sin kroppskontroll och kommit igång så börjar man i ett bättre läge redan när man sitter upp på hästen, säger Eva.
För en vältränad häst kan bomserien vara längre, medans en mindre tränad häst kan behöva gå över några få bommar i taget för att kunna göra det med kvalité. Allteftersom rehabiliteringen går framåt kan man rida över bommar i alla gångarter för att få en stärkande effekt.
Samma träning kan med fördel göras i skogen genom att skritta över stock och sten, men det finns tillfällen då det kan passa bättre att bygga upp övningar med bommar på hemmaplan. Detta är därför exempel på övningar som ryttaren enkelt kan genomföra hemma.
– Var uppmärksam på om hästen skulle bli trött och avsluta i tid. Man märker även om hästen börjar slå i bommarna mer än vanligt och om det eventuellt skulle vara samma ben som alltid slår i bommen. Då kan man börja fundera över varför det är så, säger Amanda.
Se även till att övningarna genomförs på ett bra och halkfritt underlag.
taggar
Liknande webbartiklar
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Wilma och ”Duplo” dansade sig till seger i ponnyküren
- Boyd Exell förblir obesegrad i Friends arena
- Tysk topptrio på pallen – personbästa för Patrik Kittel
- Dubbla dressyrvinnare på SIHS: ”Väldigt mäktigt”
- Steffi och ”Sparven” flög fram till vinst: "Hon brinner för det här lika mycket som jag"
- von Eckermann inledde SIHS med vinst
- Bildspel: SIHS är igång – häng med till Friends
- Världsettorna kommer till Friends arena
- Startfältet klart för inomhusfälttävlan på SIHS

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!