Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-12-03
Arkivfoto: Jennie Börs
Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
För att hästen ska återfå god kroppsuppfattning samt stärka sina muskler och ligament efter en skada, kan olika övningar med bommar vara till stor hjälp. Vid ett föredrag berättade veterinär Eva Olsson och sjukgymnast Amanda Syrén mer om rehabilitering och gav exempel på övningar som kan finnas med i en rehab-plan.
Text: Linnea Lindahl
I samband med Sweden International Horse Show på Friends arena hölls flera lärorika föredrag i mässarenan. En av föreläsningarna hölls av veterinär Eva Olsson och sjukgymnast Amanda Syrén från Mälaren hästklinik. Vid en föreläsning förra året gick de igenom vad man kan göra när hästen har boxvila eller är under tidig igångsättning. Nu gick de igenom nästa steg som främst handlade om när hästen är i en aktiv rehabiliteringsprocess efter en skada. Sjukgymnasten och veterinären jobbar ofta tillsammans för att lägga upp den bästa rehabiliteringsplanen för individen.
– När vi börjar planera en hästs rehab och ger råd om det så börjar det alltid med att vi har gjort en veterinärundersökning av hästen, ställt en diagnos och kanske även gett någon form av behandling. Om vi inte vet vilken typ av diagnos som vi ska rehabilitera så blir det inte lika bra. Det gäller därför först och främst att ha rätt grunder när man gör en rahab-plan för hästen, säger veterinär Eva Olsson.
Vid vissa skador är rehabiliteringen extra viktig för att kunna återfå full funktion hos hästen.
– Det gäller de flesta skador som innebär att hästen har behövt vara borta från sitt vanliga arbete ett tag, då är rehabiliteringen otroligt viktig, säger sjukgymnast Amanda Syrén.
Gör en noggrann plan med din veterinär
När vi står stilla mycket och inte rör vår kropp som vanligt så återbildas ofta muskelmassa. Man behöver också tänka på hur mycket belastning som hästen klarar av i sina sen- och ligamentstrukturer. Det är därför viktigt med en successiv ökning av belastningen. Även kroppskontrollen är en av de saker som kan bli sämre efter en skada där hästen varit borta från arbete under en längre tid.
– Stäm alltid av med er behandlande veterinär innan ni genomför någon av övningarna. Detta för att säkerställa att övningen passar för det behovet eller den skadan som din häst har, säger Eva.
Övningar med bommar kan vara till hjälp för en häst som precis kommit igång efter en skada eller boxvila, men det är även övningar som passar för alla typer av friska hästar i stärkande syfte.
– Det som händer när vi lägger in bommar i övningar är att hästarna aktiveras och ökar delar av sin rörlighet i ryggen och sina magmuskler, ”core”-muskulatur. Man tränar också neuromuskulär träning, det vill säga hur vi använder vår muskel och hur den rör sig, förklarar Amanda.
Samtidigt övar hästen på sin kroppsuppfattning, det vill säga uppfattningen om var exakt som kroppen befinner sig. De lär sig då att, till exempel, inte snubbla över bommarna.
– Vid momentet när benet befinner sig i luften lite längre tid över bommen, det så kallade svävmomentet, blir det också en form av styrketräning för hästen, säger Amanda.
Börja avsuttet
– Vi brukar alltid rekommendera att man gör övningen avsuttet i början. Genom att leda hästen över kavalettibommar i skritt kan man tydligt se aktiviteten i hästens ryggmuskulatur, säger Amanda och fortsätter:
– Ryttarens vikt begränsar hästen något även när vi står i lätt sits och har lätt utrustning. Därför är det bra att träna även friska hästar avsuttet någon gång i veckan. Om du inte har tillgång till bommar hemma kan du använda grenar på ett halkfritt och bra underlag. Att få lyfta fötterna, se sig för visuellt och att behöva ta i lite i en rörelse bygger en hästkropp, precis som med människor.
Vilket avstånd som det ska vara mellan bommarna är dels individuellt per häst och beror på vilken gångart man tränar i, men kan även behöva justeras på grund av andra orsaker.
– Om hästen har varit väldigt stel efter en skada så kan avståndet mellan bommarna behöva vara mycket kortare i början för att kunna hjälpa hästen att arbeta korrekt. På sikt kanske man kan länga avståndet mellan bommarna ytterligare, säger Eva.
Bekväm häst i övningarna
– När det gäller sådana här övningar så är det viktigt att hästen är redo för det. Det är inte bra om hästen tar ut rörelsen för mycket i början om de inte är redo, då kan man förvärra skadan. Därför är det viktigt att få sin individuella rehab-plan godkänd av sin veterinär eller sjukgymnast, säger Eva.
En annan sak att påminna sig om är att hästen ska se bekväm ut i genomförandet av övningarna.
– Hästen får gärna sänka huvudet något och vara uppmärksam på bommarna. Då är förhoppningen att hästens rygg kan resa sig något i övningen. Man kan även titta på hästens rumpa för att se hur den rör sig från sida till sida. Det ska vara mjukt och fint med en fin rörelse i kroppen. Ser det för spänt ut så motverkar vi det vi vill, vilket är ett rörelseuttag. Det ska vara en komfortabel häst i övningarna där rörelsen gynnar hästen. Bolla med din veterinär var någonstans i rehabiliteringsprocessen som du befinner dig, säger Amanda.
Upphöjda bommar ökar rörligheten
Några exempel på övningar är att leda hästen över bommar på rakt spår i skritt eller trav. Bommarna kan höjas upp för att få ytterligare effekt. En annan övning kan vara att bygga upp en så kallad ”solfjäder”, vilket innebär att flera bommar läggs tillsammans på böjt spår. När hästen går på böjt spår kopplar vi in ännu mer bålstabilitet.
– Då behöver hästen parera ännu mer. Det blir också mer belastning i böjmomentet på innerbenet och de får trycka på lite mer med ytterbenet, så det kräver lite mer av bakbensstyrka och frambensstabilisering. Här får hästen fundera lite över vart de sätter fötterna och hålla koll, förklarar Amanda.
Genom att höja upp bommarna något ökas både rörligheten och svårigheten på övningen.
Hur många repetitioner av övningen som man bör göra beror också på var i processen du befinner dig. Det handlar främst om kvalité i rörelsen snarare än kvantitet.
Avsutten träning ger fördel även i ridningen
När man har kommit så pass långt i rehabiliteringen att man kan börja rida sin häst igen efter en skada, kan man med fördel leda hästen över bommar innan man sitter upp. Då kommer hästen igång med kroppen lite grann innan ryttaren kommer upp, vilket kan vara en fördel.
– Om hästen har tränat sin kroppskontroll och kommit igång så börjar man i ett bättre läge redan när man sitter upp på hästen, säger Eva.
För en vältränad häst kan bomserien vara längre, medans en mindre tränad häst kan behöva gå över några få bommar i taget för att kunna göra det med kvalité. Allteftersom rehabiliteringen går framåt kan man rida över bommar i alla gångarter för att få en stärkande effekt.
Samma träning kan med fördel göras i skogen genom att skritta över stock och sten, men det finns tillfällen då det kan passa bättre att bygga upp övningar med bommar på hemmaplan. Detta är därför exempel på övningar som ryttaren enkelt kan genomföra hemma.
– Var uppmärksam på om hästen skulle bli trött och avsluta i tid. Man märker även om hästen börjar slå i bommarna mer än vanligt och om det eventuellt skulle vara samma ben som alltid slår i bommen. Då kan man börja fundera över varför det är så, säger Amanda.
Se även till att övningarna genomförs på ett bra och halkfritt underlag.
taggar
Liknande webbartiklar
- Kristinas häst Ibbe fick inte veterinärvård – familjen tvingades avliva honom själva
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Veterinär belönades med företagspris
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Wilma och ”Duplo” dansade sig till seger i ponnyküren
- Boyd Exell förblir obesegrad i Friends arena
- Tysk topptrio på pallen – personbästa för Patrik Kittel
- Dubbla dressyrvinnare på SIHS: ”Väldigt mäktigt”
- Steffi och ”Sparven” flög fram till vinst: "Hon brinner för det här lika mycket som jag"

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!