Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-26
Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
För en tid sedan höll Brunmåla hästklinik en föreläsningskväll om att lyckas med sitt hästköp. Talade gjorde bland andra Karl-Henrik Heimdahl, en av två veterinärer som arbetar för Agria.
– Lägg inte avgörandet om köp i försäkringsbolagens händer. Det är du som väljer din häst, inleder han sitt föredrag.
Text: Anna Nordin
Arkivfoto: Adobe Stock och Anki Yngve (porträtt)
Man hör ofta kommentaren ”jag köper den om den inte får några reservationer”, berättar Karl-Henrik.
Men en reservation betyder enbart att försäkringsbolaget inte vill ta extra risker, inte att hästen inte kan fungera. Det är också så att en del reservationer kan hävas efter en tid, om det visar sig att orsaken till att de sattes är borta.
– Vi kan inte ta ekonomiska risker för medfödda fel, eller för skador och sjukdomar som har inträffat eller har börjat utvecklas innan försäkringen tecknades. Att vi inte gör det är också ett sätt att skydda befintliga kunder från höjda premier, säger han.
Ofta väldigt specifikt
En reservation är till för att tydliggöra för kunden vad försäkringen inte gäller för. Oftast är det något väldigt specifikt, ett sjukdomstillstånd eller en viss led i ett visst ben. Till exempel ger artros i höger framkota en reservation för just kotleden höger fram.
Ibland kan reservationen vara mer generell, som till exempel vid ämnesomsättningssjukdomar.
– Det är en skröna att försäkringsbolag, för att slippa betala ut ersättning, skulle leta samband mellan reservationen och problem som uppstår någon annanstans. Reservationen är begränsad till det den gäller och till komplikationer som har direkt samband med det tillståndet, säger Karl-Henrik.
Kan vara omprövningsbart
Kroniska skador och sjukdomar ger permanenta reservationer, medan andra kan vara omprövningsbara efter en viss tid.
– Har hästen en tydlig böjprovsreaktion vid köpebesiktningen ger det en reservation. Är den sedan ohalt efter nytt böjprov tre månader senare kan reservationen hävas. Det kräver ett nytt veterinärintyg, men precis som vid ombesiktning av bil räcker det att intyget omfattar den aktuella leden, förklarar Karl-Henrik och fortsätter:
– Är det en mindre allvarlig reservation, som till exempel att hästen har ringorm, kan reservationen hävas av ett av försäkringsbolagets ombud. Alltså i stället för att behöva anlita veterinär på nytt.
När det gäller hovsprickor ger de en reservation så länge de finns kvar. Om hästen reagerar på den hostprovokation som görs vid besiktningen kan det föranleda en reservation för luftrörssjukdomar, men den kan vara omprövningsbar om problemen försvinner.
Som underlag till en reservation har försäkringsbolaget veterinärintyg, eventuella röntgenfynd samt tidigare sjukdomshistorik för hästen.
– Ibland har inte den besiktande veterinären och försäkringsbolaget samma syn på saken, berättar Karl-Henrik, men det behöver inte betyda att någon av dem har gjort ett misstag.
Färgen har viss betydelse
Exteriöra avvikelser är något som kan ge reservationer, men hästen kan fungera utmärkt ändå. Alltså om träning och användningsområde anpassas efter dess förutsättningar.
Känslig hud är ett vanligt problem för försäkringsbolag, vilket gör att mugg och rasp kan ge reservationer. Är de av lindrigare karaktär kan de omprövas.
– Som försäkringsbolag vill vi gärna veta hästens färg när vi riskbedömer utifrån besiktningsprotokollet. Vita ben ger känsligare hud och närmare 80 procent av alla skimlar får melanom någon gång under sin livstid.
Karl-Henrik själv menar att han av erfarenhet också ser att fuxar har känsligare hud än individer med andra färger.
Böjprov är ett annat område som med jämna mellanrum blir ifrågasatt.
– Man kan inte ”böja sönder” en häst, betonar Karl-Henrik. De 15 till 20 kilos tryck man maximalt böjer med är en bråkdel av vad hästen ska klara vid ridning och träning. Att hoppa hinder eller ridas i samling ger oerhört mycket större påfrestning på lederna.
Däremot ger böjproven, tillsammans med information från den övriga kliniska undersökningen, en bra indikation på om något kan vara avvikande i någon del av ett ben.
Ibland krävs röntgen
Om hästägaren vill att livförsäkringen ska överstiga ett visst belopp, hos Agria 100.000 kronor, kräver försäkringsbolaget ofta en screeningröntgen.
– Den omfattar det många menar när de säger ”exportröntgen”, berättar Karl-Henrik.
För framben gäller det kot- och hovled samt strålben, för bakben kot- och hovled samt hasled och knä. Finns förändringar på röntgen är försäkringsbolagen ofta försiktiga, bland annat för att skydda befintliga kunder mot höjda premiekostnader.
– Det blir allt vanligare att köpare vill röntga hästens rygg, men det är lite av ett ”problem” eftersom eventuella fynd säger väldigt lite. Musklerna, och därmed träningen, spelar stor roll för om symtom kommer att uppkomma. Röntgenfynd är aldrig ensam orsak till ryggproblem, säger Karl-Henrik.
Att röntga halsen har också blivit ”poppis”, men man bör vara medveten om att dessa bilder är mycket svårlästa. Det kan vara svårt att få någon användbar information utifrån dem.
Läs villkoren noga
Veterinärvårdsförsäkringar kan tecknas med olika omfattning och olika självrisknivåer, allt utifrån behov och budget. Till det kan man också teckna liv- och användbarhetsförsäkringar med olika omfattning.
Karl-Henriks slutord blir ett råd till alla hästägare.
– Ha koll på vilken försäkring du har tecknat och vad den gäller för, så slipper du tråkiga överraskningar om olyckan skulle vara framme.
taggar
Liknande webbartiklar
- Svåra beslut om du tvingas ta bort din häst: ”Undersök alternativen”
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Högre priser för veterinärvård efter riskkapitalisternas intåg
- Försäkringsbolag tar bort åldersbegränsning för hästar: ”Stort intresse bland hästägare”
- Fråga hur den är försäkrad när du köper häst
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
relaterade artiklar

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!