Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-26
Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
För en tid sedan höll Brunmåla hästklinik en föreläsningskväll om att lyckas med sitt hästköp. Talade gjorde bland andra Karl-Henrik Heimdahl, en av två veterinärer som arbetar för Agria.
– Lägg inte avgörandet om köp i försäkringsbolagens händer. Det är du som väljer din häst, inleder han sitt föredrag.
Text: Anna Nordin
Arkivfoto: Adobe Stock och Anki Yngve (porträtt)
Man hör ofta kommentaren ”jag köper den om den inte får några reservationer”, berättar Karl-Henrik.
Men en reservation betyder enbart att försäkringsbolaget inte vill ta extra risker, inte att hästen inte kan fungera. Det är också så att en del reservationer kan hävas efter en tid, om det visar sig att orsaken till att de sattes är borta.
– Vi kan inte ta ekonomiska risker för medfödda fel, eller för skador och sjukdomar som har inträffat eller har börjat utvecklas innan försäkringen tecknades. Att vi inte gör det är också ett sätt att skydda befintliga kunder från höjda premier, säger han.
Ofta väldigt specifikt
En reservation är till för att tydliggöra för kunden vad försäkringen inte gäller för. Oftast är det något väldigt specifikt, ett sjukdomstillstånd eller en viss led i ett visst ben. Till exempel ger artros i höger framkota en reservation för just kotleden höger fram.
Ibland kan reservationen vara mer generell, som till exempel vid ämnesomsättningssjukdomar.
– Det är en skröna att försäkringsbolag, för att slippa betala ut ersättning, skulle leta samband mellan reservationen och problem som uppstår någon annanstans. Reservationen är begränsad till det den gäller och till komplikationer som har direkt samband med det tillståndet, säger Karl-Henrik.
Kan vara omprövningsbart
Kroniska skador och sjukdomar ger permanenta reservationer, medan andra kan vara omprövningsbara efter en viss tid.
– Har hästen en tydlig böjprovsreaktion vid köpebesiktningen ger det en reservation. Är den sedan ohalt efter nytt böjprov tre månader senare kan reservationen hävas. Det kräver ett nytt veterinärintyg, men precis som vid ombesiktning av bil räcker det att intyget omfattar den aktuella leden, förklarar Karl-Henrik och fortsätter:
– Är det en mindre allvarlig reservation, som till exempel att hästen har ringorm, kan reservationen hävas av ett av försäkringsbolagets ombud. Alltså i stället för att behöva anlita veterinär på nytt.
När det gäller hovsprickor ger de en reservation så länge de finns kvar. Om hästen reagerar på den hostprovokation som görs vid besiktningen kan det föranleda en reservation för luftrörssjukdomar, men den kan vara omprövningsbar om problemen försvinner.
Som underlag till en reservation har försäkringsbolaget veterinärintyg, eventuella röntgenfynd samt tidigare sjukdomshistorik för hästen.
– Ibland har inte den besiktande veterinären och försäkringsbolaget samma syn på saken, berättar Karl-Henrik, men det behöver inte betyda att någon av dem har gjort ett misstag.
Färgen har viss betydelse
Exteriöra avvikelser är något som kan ge reservationer, men hästen kan fungera utmärkt ändå. Alltså om träning och användningsområde anpassas efter dess förutsättningar.
Känslig hud är ett vanligt problem för försäkringsbolag, vilket gör att mugg och rasp kan ge reservationer. Är de av lindrigare karaktär kan de omprövas.
– Som försäkringsbolag vill vi gärna veta hästens färg när vi riskbedömer utifrån besiktningsprotokollet. Vita ben ger känsligare hud och närmare 80 procent av alla skimlar får melanom någon gång under sin livstid.
Karl-Henrik själv menar att han av erfarenhet också ser att fuxar har känsligare hud än individer med andra färger.
Böjprov är ett annat område som med jämna mellanrum blir ifrågasatt.
– Man kan inte ”böja sönder” en häst, betonar Karl-Henrik. De 15 till 20 kilos tryck man maximalt böjer med är en bråkdel av vad hästen ska klara vid ridning och träning. Att hoppa hinder eller ridas i samling ger oerhört mycket större påfrestning på lederna.
Däremot ger böjproven, tillsammans med information från den övriga kliniska undersökningen, en bra indikation på om något kan vara avvikande i någon del av ett ben.
Ibland krävs röntgen
Om hästägaren vill att livförsäkringen ska överstiga ett visst belopp, hos Agria 100.000 kronor, kräver försäkringsbolaget ofta en screeningröntgen.
– Den omfattar det många menar när de säger ”exportröntgen”, berättar Karl-Henrik.
För framben gäller det kot- och hovled samt strålben, för bakben kot- och hovled samt hasled och knä. Finns förändringar på röntgen är försäkringsbolagen ofta försiktiga, bland annat för att skydda befintliga kunder mot höjda premiekostnader.
– Det blir allt vanligare att köpare vill röntga hästens rygg, men det är lite av ett ”problem” eftersom eventuella fynd säger väldigt lite. Musklerna, och därmed träningen, spelar stor roll för om symtom kommer att uppkomma. Röntgenfynd är aldrig ensam orsak till ryggproblem, säger Karl-Henrik.
Att röntga halsen har också blivit ”poppis”, men man bör vara medveten om att dessa bilder är mycket svårlästa. Det kan vara svårt att få någon användbar information utifrån dem.
Läs villkoren noga
Veterinärvårdsförsäkringar kan tecknas med olika omfattning och olika självrisknivåer, allt utifrån behov och budget. Till det kan man också teckna liv- och användbarhetsförsäkringar med olika omfattning.
Karl-Henriks slutord blir ett råd till alla hästägare.
– Ha koll på vilken försäkring du har tecknat och vad den gäller för, så slipper du tråkiga överraskningar om olyckan skulle vara framme.
taggar
Liknande webbartiklar
- Svåra beslut om du tvingas ta bort din häst: ”Undersök alternativen”
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Högre priser för veterinärvård efter riskkapitalisternas intåg
- Fråga hur den är försäkrad när du köper häst
- Försäkringsbolag tar bort åldersbegränsning för hästar: ”Stort intresse bland hästägare”
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
relaterade artiklar

Felfritt av Jens och Henrik i första rundan
När den första av finalens två rundor är avklarad så är ställningen densamma. Henrik von Eckermann leder före Jens Fredricson.

Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Henrik Ankarcrona har tagit ännu en medalj med landslaget och fler kan det bli. Inför söndagens finaler är han fylld av tillförsikt.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Niklas Arvidsson svensk mästare
Vid SM i hoppning på Sundbyholm i Eskilstuna har flera svenska mästare korats i helgen. Bland dem Niklas Arvidsson på Hotmail.

Hästskötare Louise Barraud om King Edward
Han vinner mästerskapsmedaljer, hatar att bli borstad och älskar hästgodis med smak av mango och papaya. Hästskötaren berättar mer.
”Gillar att få uppmärksamhet när han har bestämt sig för det”

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!