Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-26
Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
För en tid sedan höll Brunmåla hästklinik en föreläsningskväll om att lyckas med sitt hästköp. Talade gjorde bland andra Karl-Henrik Heimdahl, en av två veterinärer som arbetar för Agria.
– Lägg inte avgörandet om köp i försäkringsbolagens händer. Det är du som väljer din häst, inleder han sitt föredrag.
Text: Anna Nordin
Arkivfoto: Adobe Stock och Anki Yngve (porträtt)
Man hör ofta kommentaren ”jag köper den om den inte får några reservationer”, berättar Karl-Henrik.
Men en reservation betyder enbart att försäkringsbolaget inte vill ta extra risker, inte att hästen inte kan fungera. Det är också så att en del reservationer kan hävas efter en tid, om det visar sig att orsaken till att de sattes är borta.
– Vi kan inte ta ekonomiska risker för medfödda fel, eller för skador och sjukdomar som har inträffat eller har börjat utvecklas innan försäkringen tecknades. Att vi inte gör det är också ett sätt att skydda befintliga kunder från höjda premier, säger han.
Ofta väldigt specifikt
En reservation är till för att tydliggöra för kunden vad försäkringen inte gäller för. Oftast är det något väldigt specifikt, ett sjukdomstillstånd eller en viss led i ett visst ben. Till exempel ger artros i höger framkota en reservation för just kotleden höger fram.
Ibland kan reservationen vara mer generell, som till exempel vid ämnesomsättningssjukdomar.
– Det är en skröna att försäkringsbolag, för att slippa betala ut ersättning, skulle leta samband mellan reservationen och problem som uppstår någon annanstans. Reservationen är begränsad till det den gäller och till komplikationer som har direkt samband med det tillståndet, säger Karl-Henrik.
Kan vara omprövningsbart
Kroniska skador och sjukdomar ger permanenta reservationer, medan andra kan vara omprövningsbara efter en viss tid.
– Har hästen en tydlig böjprovsreaktion vid köpebesiktningen ger det en reservation. Är den sedan ohalt efter nytt böjprov tre månader senare kan reservationen hävas. Det kräver ett nytt veterinärintyg, men precis som vid ombesiktning av bil räcker det att intyget omfattar den aktuella leden, förklarar Karl-Henrik och fortsätter:
– Är det en mindre allvarlig reservation, som till exempel att hästen har ringorm, kan reservationen hävas av ett av försäkringsbolagets ombud. Alltså i stället för att behöva anlita veterinär på nytt.
När det gäller hovsprickor ger de en reservation så länge de finns kvar. Om hästen reagerar på den hostprovokation som görs vid besiktningen kan det föranleda en reservation för luftrörssjukdomar, men den kan vara omprövningsbar om problemen försvinner.
Som underlag till en reservation har försäkringsbolaget veterinärintyg, eventuella röntgenfynd samt tidigare sjukdomshistorik för hästen.
– Ibland har inte den besiktande veterinären och försäkringsbolaget samma syn på saken, berättar Karl-Henrik, men det behöver inte betyda att någon av dem har gjort ett misstag.
Färgen har viss betydelse
Exteriöra avvikelser är något som kan ge reservationer, men hästen kan fungera utmärkt ändå. Alltså om träning och användningsområde anpassas efter dess förutsättningar.
Känslig hud är ett vanligt problem för försäkringsbolag, vilket gör att mugg och rasp kan ge reservationer. Är de av lindrigare karaktär kan de omprövas.
– Som försäkringsbolag vill vi gärna veta hästens färg när vi riskbedömer utifrån besiktningsprotokollet. Vita ben ger känsligare hud och närmare 80 procent av alla skimlar får melanom någon gång under sin livstid.
Karl-Henrik själv menar att han av erfarenhet också ser att fuxar har känsligare hud än individer med andra färger.
Böjprov är ett annat område som med jämna mellanrum blir ifrågasatt.
– Man kan inte ”böja sönder” en häst, betonar Karl-Henrik. De 15 till 20 kilos tryck man maximalt böjer med är en bråkdel av vad hästen ska klara vid ridning och träning. Att hoppa hinder eller ridas i samling ger oerhört mycket större påfrestning på lederna.
Däremot ger böjproven, tillsammans med information från den övriga kliniska undersökningen, en bra indikation på om något kan vara avvikande i någon del av ett ben.
Ibland krävs röntgen
Om hästägaren vill att livförsäkringen ska överstiga ett visst belopp, hos Agria 100.000 kronor, kräver försäkringsbolaget ofta en screeningröntgen.
– Den omfattar det många menar när de säger ”exportröntgen”, berättar Karl-Henrik.
För framben gäller det kot- och hovled samt strålben, för bakben kot- och hovled samt hasled och knä. Finns förändringar på röntgen är försäkringsbolagen ofta försiktiga, bland annat för att skydda befintliga kunder mot höjda premiekostnader.
– Det blir allt vanligare att köpare vill röntga hästens rygg, men det är lite av ett ”problem” eftersom eventuella fynd säger väldigt lite. Musklerna, och därmed träningen, spelar stor roll för om symtom kommer att uppkomma. Röntgenfynd är aldrig ensam orsak till ryggproblem, säger Karl-Henrik.
Att röntga halsen har också blivit ”poppis”, men man bör vara medveten om att dessa bilder är mycket svårlästa. Det kan vara svårt att få någon användbar information utifrån dem.
Läs villkoren noga
Veterinärvårdsförsäkringar kan tecknas med olika omfattning och olika självrisknivåer, allt utifrån behov och budget. Till det kan man också teckna liv- och användbarhetsförsäkringar med olika omfattning.
Karl-Henriks slutord blir ett råd till alla hästägare.
– Ha koll på vilken försäkring du har tecknat och vad den gäller för, så slipper du tråkiga överraskningar om olyckan skulle vara framme.
taggar
Liknande webbartiklar
- Svåra beslut om du tvingas ta bort din häst: ”Undersök alternativen”
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Högre priser för veterinärvård efter riskkapitalisternas intåg
- Försäkringsbolag tar bort åldersbegränsning för hästar: ”Stort intresse bland hästägare”
- Fråga hur den är försäkrad när du köper häst
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
relaterade artiklar

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!