Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-11-22
Foto: Adobe Stock och Annelie Lundkvist
Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
Under en temakväll på Brunmåla hästklinik i Stockholm pratade veterinärerna Emma Lindell och Björn Nolting om hästars ryggar. De lade stor vikt vid hur viktig roll hästägaren har, bland annat i sökandet efter orsaken till ryggsmärtorna.
Text: Annelie Lundkvist
Emma inleder temakvällen med att ge besökarna grundläggande kunskap om hästens rygg.
– Ryggen har en stabil struktur och en stark konstruktion, något som behövs för att bära upp hästens stora kroppsvikt, förklarar hon.
Ryggen viktig för kraftöverföringen
Hon förklarar lite förenklat att ryggens uppgift är att agera som en brygga, för att överföra kraft från motorn. Det vill säga från hästens bakben, hela vägen fram till frambenen. Samtliga ligament i ryggen är till för att skapa stabilitet i konstruktionen där den bakre bröstryggen, ungefär i sadels framkant, och ländryggen är minst rörliga.
– Vid en stelhet någonstans i ryggen ökar pressen ordentligt på området bakom stelheten. Precis som när vi människor får ont i bröstryggen är det då ländryggen som straffas och ger ytterligare smärta, säger hon.
Blir ofta problem i ridningen
Hästar som kommer till Björn Nolting med ryggbesvär är ofta där för att ryttaren stöter på problem – till exempel när han eller hon vill samla dem, göra sidvärtsrörelser eller hoppa kombinationer. Det är väldigt sällan en frisk häst beslutar sig för att vägra en uppgift den tidigare har utfört villigt. Därför är ett besök hos veterinären på sin plats.
– En av de viktigaste delarna vid undersökningen är att lyssna på ryttaren. Vi behöver information för att få förståelse för hästen. Trots all modern utrustning vi har på kliniken är det ofta ryttaren som ger oss svaret. Eller i alla fall en indikation om vad som kan vara fel, säger Björn.
Varierad träning förebygger besvär
Det finns mycket man kan göra för att ge hästens rygg förutsättningar att hålla sig stark och frisk. Bland annat handlar det om att inte rida hästen sex dagar i veckan på samma underlag, till exempel i ridhuset.
– Hästen är inte född till att ha en ryttare på ryggen, så den måste lära sig att leva med oss. En stor del av hästens välmående handlar enligt min mening om träningen, säger Björn.
Han rekommenderar ett varierat schema med ridning både inomhus och ute i skogen, longering och hoppning. I detta vill Nolting även uppmana ryttare att hålla koll på sina sadlar, för de kommer inte att passa hästen hela livet.
– Sadeln kan passa muskelstrukturen nu, men om sex månader kan hästen ha ändrat sig så mycket att den inte passar längre. Det kan även vara så att om hästen blir halt och plötsligt måste stå i två månader, då kan den ha tappat mycket muskler.
Värme kan ge hjälp på traven
I dag finns det många produkter på marknaden som sägs hjälpa hästens muskulatur, samt flera typer av alternativa behandlingsmetoder. Björn har inget emot att samarbeta med till exempel en fysioterapeut, men då vill han själv titta på hästen först.
– Drygt 60 procent av hästarna med ryggproblem behöver hjälp av fysioterapeuten, min erfarenhet är att medicinsk behandling som följs upp av ett fysiobesök gör att hästen kommer tillbaka snabbare till ridningen. Dock beror det helt klart på hur länge hästen har haft problem, säger han.
Trots många dyra alternativ på marknaden vill Björn slå ett slag för gammal hederlig värme. Ställ hästen i ett solarium eller under värmelampor trettio minuter innan ridpasset. Och börja ridningen med den värmande filten på, så hjälper det muskulaturen att slappna av.
Liknande webbartiklar
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Veterinär gör riskbedömning – du avgör köp
- Hästklinik i Kalmar lägger ner
- Debatt om allt dyrare försäkringspremier och hästsjukvård
- Hur man säkert hanterar häst i samband med veterinärvård
- Hovbensfraktur – en vanlig skada som ofta har god prognos
- Efter veterinärräkningen: ”Vi har belånat huset för att kunna betala”
- Högre priser för veterinärvård efter riskkapitalisternas intåg
relaterade artiklar

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!