Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-07-24
Mätning av hjärtfrekvens (vänster) och digitalpuls (höger).
Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
Sår, kolik, rinnande ögon, feber, hältor, fång… Det är ingen hejd på vad våra älsklingar kan råka ut för om oturen är framme. Många åkommor kan du med lite sunt förnuft själv ta hand om – medan annat kräver veterinärvård.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Hippsons veterinärexpert Hanna Friedrichsen Borg är specialist i hästens sjukdomar och jobbar hos Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Under en varm försommarkväll bjöd Hanna med kollegor in till en mycket välbesökt akutsjukvårdskurs för häst, med föreläsning och praktisk genomgång. Här följer ett axplock av de råd och tips som delades ut under kvällen:
Allmänt
- Ta reda på din hästs vilopuls (28–40 slag/minut) och temperatur (37,2–38,2 grader). Görs bäst på morgonen innan utsläpp.
- Ta reda på hur din häst tuggar och äter. Ge den exempelvis en äppelbit och titta noga på hur den beter sig. Vid misstanke om tand- eller munproblem ser du direkt om beteendet har ändrats.
- Lär dig hästens yttre anatomi, så att du vet om ett eventuellt sår sitter vid en led eller inte. Och om det finns risk för sen- eller ligamentsskada efter exempelvis en spark.
Bra att ha koll på innan du ringer veterinären
- Har hästen feber?
- Är lymfknutorna mellan ganascherna normala?
- Kontrollera digitalpulsen. Känn gärna på samtliga fyra ben. (Görs bäst vid kotan.)
- Tarmljud – låter det i hästens mage? (Det är bra om det låter.)
- Är slemhinnorna i munnen rosa och fina?
- Kontrollera hjärtfrekvens om du har möjlighet. (Görs på vänster sida vid armbågen.)
Kolik
- Förebygg kolik genom att se till att hästen alltid har fri tillgång till färskt vatten. Ha extra koll vintertid då en del hästar inte dricker lika mycket när vattnet är kallt. Undvik snabba foderbyten. Ett hastigt byte av grovfoder ökar risken för kolik upp till 28 gånger.
- Har din häst lätt för att få förstoppning? Ge 2 deciliter paraffinolja morgon och kväll. Detta kan du ge konstant under vinterhalvåret om det behövs.
- Hästar som går på sandrika marker löper risk för sandkolik. Vet du inte om din häst får i sig sand? Lägg några träckbollar i en påse, fyll på med vatten och häng upp påsen. Efter en timme känner du i botten på påsens utsida. Om det krasar mellan fingrarna vet du att din häst får i sig sand. Ge loppfrön för att motverka sandkolik, men dutta inte med en låg underhållsdos. Ge den höga rekommenderade dosen i cirka tio dagar. Gör sedan uppehåll i runt tre veckor innan du ger loppfrön igen.
- Tiden är avgörande vid kolikanfall. Kontakta alltid veterinär för att rådgöra om du misstänker kolik.
- Om hästen är mycket orolig, kastar sig och rullar – tänk på din egen säkerhet. Var inte dumdristig.
Fång
- Minimera risken för fång genom att hålla hästen slank, med rätt foder och motion.
- Avvakta ett par timmar med utsläpp om gräset i hagen är frostnupet. Frostnupet gräs utsöndrar mer socker vilket kan framkalla fång.
- Misstänker du att ett fånganfall är på gång kan det hjälpa att kyla hovarna.
- Vid misstanke om fång – ta in hästen på box och ställ den på mjukt underlag. Gör det eventuellt extra mjukt genom att fästa skumgummi under hovarna med hjälp av silvertejp.
- Vänta med att dra av skorna – det gör jätteont!
- Kontakta alltid veterinär om du misstänker fång. Hästen behöver smärtlindring.
Sårskador
- Spola rent med rikliga mängder vatten alternativt klorhexidin, koksaltlösning eller hibiscrub.
- Använd inte Jodopax för sårrrengöring.
- Sitter såret i närheten av en led? Om det kommer ljusgul och klibbig vätska ur såret är det ledvätska. Ring veterinär direkt.
- Djupa sårfickor kräver dränage – ring veterinär.
Om såret har gått genom huden så att kött är synligt ska du bandagera. Lägg en kompress på såret innan du polstrar med bomull. Därefter en oelastisk gasbinda. Avsluta med en flexilinda.
- Bandagera med ”marginaler”. Det vill säga om såret exempelvis sitter på skenan ska bandaget gå hela vägen ner över kotan. Om såret sitter på ett bakknä eller skank ska bandageringen göras hela vägen ner över hasspetsen.
- Ett sårbandage behöver inte bytas varje dag, det räcker normalt med var fjärde eller var femte.
Ögon
- Sommarrinniga ögon sköljs med koksaltlösning.
- Har din häst problem med pollen kan Lomudal ögondroppar för människa hjälpa. Rådgör med veterinär.
- Är ögat grumligt och rinnigt, står hästen och kniper med ögat – ring veterinär. Ögonskador blir snabbt värre.
- Använder din häst flughuva? Minimera risken för skador på ögat, exempelvis sår på hornhinnan, genom att använda mjuka flughuvor.
Foderstrupsförstoppning
- Symtom: Allmän oro, slår med huvudet, foderblandad saliv rinner ur både mun och näsborrar.
- Åtgärd: Ta bort fodret, massera lätt om du ser en svullnad på halsen. Det kan ibland hjälpa att promenera lite, men har det inte släppt inom 30 minuter – ring veterinär.
- Försök inte lösa foderproppen själv med hjälp av exempelvis vatten eller parrafinolja. Hamnar det fel kan du i stället ge din häst en kemisk lunginflammation.
- Förebygg foderpropp genom att se till att hästen alltid har tillgång till färskt vatten.
- Har du en glupsk häst kan du minska risken för foderstrupsförstoppning genom att alltid ge grovfodret först och blöta kraftfodret.
- Har du en mycket glupsk häst? Lägg stora stenar i krubban. Det tvingar hästen att äta långsammare.
Akut hälta
- Ta in hästen på box och gör en allmän bedömning. Kontakta alltid veterinär om du är osäker.
- Beror hältan på ett spiktramp? Dra ur det vassa föremålet men notera var och i vilken vinkel det satt. Lägg ett Jodopax-omslag (se nedan). Kontakta därefter eventuellt veterinär. OBS! Om spiktrampet sitter i strålen ska alltid veterinär kontaktas.
- Balltramp eller annan skada vid kronranden? Lägg ett skyddande galoppbandage: Lägg en kompress på såret och linda ett varv med mjuk softban (finns hos välsorterade apotek) så att du täcker ball och kronrand. Linda därefter med oelastisk gasbinda för att skapa ett tryck. Gör en vändning/knut på framsidan hoven vid varje varv. Avsluta med en knut. För extra skydd kan du linda en flexilinda utanpå.
- Misstänker du en hovböld? För att hjälpa bölden att ”mogna” och bli mer lättåtkomlig för hovslagaren eller veterinären kan du lägga ett våtvarmt omslag, för att öka blodcirkulationen i hoven och locka fram bölden.
Gör så här: Täck hoven ordentligt med bomull och linda sedan en gasbinda runt ”paketet”. Det ska sticka upp lite bomull ovanför gasbindan. Linda inte för hårt vid karleden. Trä en plastpåse över hoven och förankra med en flexilinda. Glänta på bandaget vid karleden och fyll på med Jodopax-lösning alternativt ljummet vatten. Linda silvertejp runt bandaget som extra skydd vid behov. Tips! I stället för bomull och gasbinda fungerar en barnblöja utmärkt!
- Jodopaxbandage bör inte sitta mer än ett halvt dygn.
- Jodopax är direkt olämpligt att använda på föl och unghästar.
- Vita hästar har känslig hud och Jodopax är starkt.
Sändes live på Facebook
Hela föreläsningen och den praktiska genomgången sändes live via Facebook.
– Sveriges troligtvis första veterinära livestream, trodde klinikchef David Köster.
Du hittar sändningarna i efterhand här nedan.
Akutsjukvård häst
Publicerat av Distriktsveterinärerna Stenungsund den 8 juni 2016
Akutsjukvårdhäst praktisk del
Publicerat av Distriktsveterinärerna Stenungsund den 8 juni 2016
Liknande webbartiklar
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"
- Kunskapsklippen, del 6: Så lägger du ett stadigt bomullsbandage – steg för steg
- Konkurrensneutralitet och effektivitet hos Distriktsveterinärerna ska granskas
- Kaliber granskar Distriktsveterinärerna – långa arbetspass och hotat djurskydd
- Ny permanent veterinärverksamhet på Öland
- Oro bland hästägare när Distriktsveterinärerna omorganiserar i norr
- Veterinärer bär hjälm vid all hästhantering: ”Ett självklart steg att ta”
- Efter dramat i kärret: ”Samarbetet i räddningsteamet gör att hästen lever"
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!