Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-06-15
Hovbölder behöver ofta dräneras. Foto: Ida Röök
Så undviker du att hästen får en hovböld
Från att ha varit kärnfrisk står hästen några timmar senare blockhalt och orörlig. Kanske har den trampat på en vass sten någon dag tidigare. När vädret blir varmt mognar hovbölden till och plötsligt står hästen på tre ben. Men lugn, även om det ser dramatiskt ut är en hovböld oftast enkel att behandla och hästen blir snart bra igen.
En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier har tagit sig in där via trampskador, sömstick, spiktramp, hornsprickor, hålväggar, bärrandsröta eller mikroskopiska skador och bristningar i hoven. Hästens infektionsförsvar sätter in sina resurser mot bakterierna och ger en inflammatorisk reaktion.
Växer snabbare när det är varmt
Hästen får en svullnad i läderhuden och varbildningen från bakterier och skadade vävnader samlas i en böld. Svullnaden gör mycket ont vartefter trycket ökar och hästen blir kraftigt halt.
Den ökade blodgenomströmningen gör att hoven blir varm. Ofta svullnar även kotan och benet. Smärtan gör att hästen blir allmänpåverkad, tappar aptiten och kanske till och med får feber. Hur snabbt bölden växer till är olika – vid kallt väder kan en böld ligga och pyra länge utan att ge några dramatiska symtom, medan högsommarvärme gör att den växer till fortare.
Ta hjälp av hovslagare eller veterinär
Det höga trycket i bölden gör att den söker sig uppåt mot kronranden eller nedåt mot bärranden för att tömma sig spontant. Då minskar trycket och därmed också smärtan, hältan försvinner helt eller delvis. Men hovbölder är mycket smärtsamma för hästen, därför bör veterinär eller hovslagare hjälpa naturen på traven.
– Först säkerställs diagnosen så att man är säker på att det inte är någon annan smärtande process i hovområdet. Med hjälp av en visitertång klämmer veterinären eller hovslagaren noga igenom hoven bit för bit för att upptäcka var bölden sitter, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.
Kan vara svår att hitta
Ibland kan det vara svårt att hitta bölden. Då läggs ett våtvärmande omslag runt hoven som hästen får stå med i en eller ett par dagar. Värmen från omslaget gör att bölden mognar och blir lättare att lokalisera.
När hovbölden är lokaliserad dräneras den mot hovens nedre yta med hjälp av en hovborr eller hovkniv. En hovböld i väggläderhuden dräneras mot bärranden (i lamellranden). Ofta räcker det med en kortvarig efterföljande behandling inklusive bandagering.
Hovbölder i sul- eller strålläderhud kan kräva mer omfattande efterbehandling och eventuellt ett täckande beslag. Vid svårare infektioner krävs antibiotikabehandling. Handlar det om spiktramp och andra "stickskador" ska hästens stelkrampsskydd alltid bättras på.
– Även om en hovböld kan verka enkel att behandla är det viktigt att kontakta veterinär direkt. Dels krävs kunskap om att skära ur en hovböld, dels kan det vara en infektion som kräver antibiotikabehandling eller stelkrampsskydd, säger Karl-Henrik Heimdahl.
- Plötslig, kraftig hälta.
- Hoven är varm.
- Hästen har puls i den varma hoven.
- När hovslagaren eller veterinären klämmer med visitertång ömmar hästen kraftigt.
Förebygg hovbölder
- Kratsa ur hästens hovar varje dag så att ingen sten ligger och klämmer.
- Ömfotade hästar bör ha skor.
- Hästar som har lätt för att få hovbölder kan skos med sulor.
- Undvik underlag med vassa stenar.
Källa: Agria
Liknande webbartiklar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- ÅB - hovslagare
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!