Foto: Julia Brente (porträtt av Karolina Dahlqvist) och Anki Yngve (höger)
Det är dags att rida, du tränsar och går ut till banan men hästen gapar och verkar obekväm. Då kan det vara dags att rannsaka dig själv, vad har du egentligen för bett till din häst? Är utrustningen verkligen optimalt inpassad?
Text och porträttfoto: Julia Brente
I slutet på oktober höll Distriktsveterinärerna i Halmstad och Laholm en föreläsningskväll om hästens tänder, samt om de bett vi använder till våra hästar. Veterinär Karolina Dahlqvist var där för att prata om olika betslingar och för att förklara vad det egentligen är som händer när vi tar tygeln.
– Hästen är inte gjord för att ha bett i munnen, så inget bett kommer att vara helt bekvämt för en häst. Det du kan göra är att försöka hitta den betsling som passar bäst och vara lyhörd för vad din häst tycker om, förklarar hon.
Med sig har Karolina ett flertal olika bett som är vanliga inom ridsporten. Bland annat två- och tredelade, bett med kopparringar, kulbett, pessoabett och några andra varianter. För att demonstrera hur de olika betten fungerar i munnen använder hon sig av en modell av ett hästhuvud.
Ska vara bekväm med bettet
När du lägger in bettet vill du att hästen ska stå lugnt utan att tugga. Ett bett får inte slå i canintänderna och ska inte pressas mot mungiporna. Om en häst står och tuggar mycket när du precis har tränsat kan det enligt Karolina bero på av att bettet retar en av tungans reflexer. Nämligen den som säger åt hästen att den ska få bak maten mot svalget, trots att det som retar reflexen är bettet och inte en tugga gräs.
Reagerar din häst med att börja tugga ligger bettet med största sannolikhet fel. Då bör du fundera på vad som ska justeras för att det inte ska dra i gång den där tungreflexen.
För stora bett är vanligt
– Det största misstaget många gör är att de sätter in ett för stort bett i munnen på hästen. Man mäter inte ordentligt och bettet blir för långt. Vad gör vi då? Jo då tycker vi att det ser konstigt ut och drar åt sidostyckena lite, förklarar Karolina.
Det som händer i sådana fall är att bettet dras uppåt, vilket gör att det ligger alldeles för tajt mot hästen mungipor.
– Om du trycker ditt finger mot handflatan kan du se att det blir som en vit fläck. Skulle du trycka på det sättet tillräckligt länge kommer du till slut att få trycksår. Och det är precis vad som händer i hästens mungipor när bettet alltid ligger an och trycker, säger Karolina och fortsätter:
– Man vill ha bettet så långt ner som möjligt, för så fort ni tar i tygeln kommer ni att få ett tryck uppåt i mungipan på hästen. Problemet är som sagt att många köper ett för stort bett och drar åt sidostyckena, då ligger bettet och trycker i mungiporna hela tiden.
Nosgrimma inte alltid nödvändigt
Något Karolina anser att vi måste rannsaka oss själva kring mycket mer är varför vi använder olika nosgrimmor. Den vanligaste nosgrimman i dag är den engelska med en aachenrem. Problemet med den modellen är, enligt Karolina, att den hamnar vid väldigt känsliga punkter på huvudet. Och att många ryttare använder sig av av nosgrimman för att hästen gapar – eller för att man tycker att själva modellen är snygg.
Oftast handlar det egentliga problemet inte om att hästen vill gapa, det har inte så sällan en annan grund. Karolina menar exempelvis att det finns ett samband mellan faktumet att många hästar har för stora bett och användningen av nosgrimma.
Ibland förekommer det att hästägare köper för stora bett, drar åt sidostyckena och därmed lägger tryck både i nacken och på mungiporna. Resultatet blir att hästen gapar. Det många då väljer att göra är att sätta på en nosgrimma som stänger igen munnen på hästen, i stället för att gå till botten med problemet.
– Man behöver fundera lite grann. Vad ska du ha nosgrimman till? Behöver du ha den eller inte? säger Karolina.
Föredrar remontnosgrimma
Kommer du fram till att du egentligen inte behöver nosgrimman, men att du tycker att den "hör till" eller hjälper till en aning med att stabilisera tränset, spänn då inte så hårt. I så fall kan nosgrimman mer eller mindre bara sitta där, om det nu är så att du vill att det ska se snyggt ut.
Enligt Karolina är remontnosgrimman oftast den mest fördelaktiga. Man har sett att den skadar minst, hästar som har remontnosgrimmor upplevs inte ha lika mycket bitskador i kinderna som andra individer. Men alla modeller har sina för- och nackdelar.
– Det man kan ta med sig är att man självklart får använda vilken nosgrimma man vill. Men det är tråkigt om du gör det för att stänga hästens mun, säger hon.
Hästar som upplevs som väldigt starka och pigga – eller tunga i handen – är ibland detta för att de biter tag i bettet och drar. Det gör de enligt Karolina för att de tycker att det gör ont i munnen, beteendet är deras sätt att slippa smärtan bettet bidrar till.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!