Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2018-11-12
Foto: Julia Brente (porträtt av Karolina Dahlqvist) och Anki Yngve (höger)
Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
Det är dags att rida, du tränsar och går ut till banan men hästen gapar och verkar obekväm. Då kan det vara dags att rannsaka dig själv, vad har du egentligen för bett till din häst? Är utrustningen verkligen optimalt inpassad?
Text och porträttfoto: Julia Brente
I slutet på oktober höll Distriktsveterinärerna i Halmstad och Laholm en föreläsningskväll om hästens tänder, samt om de bett vi använder till våra hästar. Veterinär Karolina Dahlqvist var där för att prata om olika betslingar och för att förklara vad det egentligen är som händer när vi tar tygeln.
– Hästen är inte gjord för att ha bett i munnen, så inget bett kommer att vara helt bekvämt för en häst. Det du kan göra är att försöka hitta den betsling som passar bäst och vara lyhörd för vad din häst tycker om, förklarar hon.
Med sig har Karolina ett flertal olika bett som är vanliga inom ridsporten. Bland annat två- och tredelade, bett med kopparringar, kulbett, pessoabett och några andra varianter. För att demonstrera hur de olika betten fungerar i munnen använder hon sig av en modell av ett hästhuvud.
Ska vara bekväm med bettet
När du lägger in bettet vill du att hästen ska stå lugnt utan att tugga. Ett bett får inte slå i canintänderna och ska inte pressas mot mungiporna. Om en häst står och tuggar mycket när du precis har tränsat kan det enligt Karolina bero på av att bettet retar en av tungans reflexer. Nämligen den som säger åt hästen att den ska få bak maten mot svalget, trots att det som retar reflexen är bettet och inte en tugga gräs.
Reagerar din häst med att börja tugga ligger bettet med största sannolikhet fel. Då bör du fundera på vad som ska justeras för att det inte ska dra i gång den där tungreflexen.
För stora bett är vanligt
– Det största misstaget många gör är att de sätter in ett för stort bett i munnen på hästen. Man mäter inte ordentligt och bettet blir för långt. Vad gör vi då? Jo då tycker vi att det ser konstigt ut och drar åt sidostyckena lite, förklarar Karolina.
Det som händer i sådana fall är att bettet dras uppåt, vilket gör att det ligger alldeles för tajt mot hästen mungipor.
– Om du trycker ditt finger mot handflatan kan du se att det blir som en vit fläck. Skulle du trycka på det sättet tillräckligt länge kommer du till slut att få trycksår. Och det är precis vad som händer i hästens mungipor när bettet alltid ligger an och trycker, säger Karolina och fortsätter:
– Man vill ha bettet så långt ner som möjligt, för så fort ni tar i tygeln kommer ni att få ett tryck uppåt i mungipan på hästen. Problemet är som sagt att många köper ett för stort bett och drar åt sidostyckena, då ligger bettet och trycker i mungiporna hela tiden.
Nosgrimma inte alltid nödvändigt
Något Karolina anser att vi måste rannsaka oss själva kring mycket mer är varför vi använder olika nosgrimmor. Den vanligaste nosgrimman i dag är den engelska med en aachenrem. Problemet med den modellen är, enligt Karolina, att den hamnar vid väldigt känsliga punkter på huvudet. Och att många ryttare använder sig av av nosgrimman för att hästen gapar – eller för att man tycker att själva modellen är snygg.
Oftast handlar det egentliga problemet inte om att hästen vill gapa, det har inte så sällan en annan grund. Karolina menar exempelvis att det finns ett samband mellan faktumet att många hästar har för stora bett och användningen av nosgrimma.
Ibland förekommer det att hästägare köper för stora bett, drar åt sidostyckena och därmed lägger tryck både i nacken och på mungiporna. Resultatet blir att hästen gapar. Det många då väljer att göra är att sätta på en nosgrimma som stänger igen munnen på hästen, i stället för att gå till botten med problemet.
– Man behöver fundera lite grann. Vad ska du ha nosgrimman till? Behöver du ha den eller inte? säger Karolina.
Föredrar remontnosgrimma
Kommer du fram till att du egentligen inte behöver nosgrimman, men att du tycker att den "hör till" eller hjälper till en aning med att stabilisera tränset, spänn då inte så hårt. I så fall kan nosgrimman mer eller mindre bara sitta där, om det nu är så att du vill att det ska se snyggt ut.
Enligt Karolina är remontnosgrimman oftast den mest fördelaktiga. Man har sett att den skadar minst, hästar som har remontnosgrimmor upplevs inte ha lika mycket bitskador i kinderna som andra individer. Men alla modeller har sina för- och nackdelar.
– Det man kan ta med sig är att man självklart får använda vilken nosgrimma man vill. Men det är tråkigt om du gör det för att stänga hästens mun, säger hon.
Hästar som upplevs som väldigt starka och pigga – eller tunga i handen – är ibland detta för att de biter tag i bettet och drar. Det gör de enligt Karolina för att de tycker att det gör ont i munnen, beteendet är deras sätt att slippa smärtan bettet bidrar till.
- När bettet ligger i munnen ska ringarna ligga rakt mot hästens kind. De ska inte peka utåt, då är bettet för litet. Men inte heller inåt, för då är bettet för stort.
- Se till att du har mätt ut ordentligt, så att bettet passar bra för just din häst. Genom att ha ett bett i rätt storlek utesluter du en hel del potentiella problem.
- Ser bettet ut att vara för stort? Spänn då inte åt sidostyckena, utan gå ner en bettstorlek i stället.
- Vissa säger att man ska se två rynkor i hästens mungipa om bettet sitter bra. Men enligt Karolina ska den "sanningen" glömmas bort och aldrig tänkas igen. Bettet ska ligga mjukt mot mungiporna och inget annat.
Liknande webbartiklar
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Regelbundna kontroller av bett på tävling – för hästens bästa
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
- Fler träns med "halv nosgrimma"
- Susannes nosgrimma går inte att spänna för hårt – för den spänns inte
- Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
- Veterinär, hovslagare och lite film från förr
- Remont
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!