Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2018-11-12
Foto: Julia Brente (porträtt av Karolina Dahlqvist) och Anki Yngve (höger)
Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
Det är dags att rida, du tränsar och går ut till banan men hästen gapar och verkar obekväm. Då kan det vara dags att rannsaka dig själv, vad har du egentligen för bett till din häst? Är utrustningen verkligen optimalt inpassad?
Text och porträttfoto: Julia Brente
I slutet på oktober höll Distriktsveterinärerna i Halmstad och Laholm en föreläsningskväll om hästens tänder, samt om de bett vi använder till våra hästar. Veterinär Karolina Dahlqvist var där för att prata om olika betslingar och för att förklara vad det egentligen är som händer när vi tar tygeln.
– Hästen är inte gjord för att ha bett i munnen, så inget bett kommer att vara helt bekvämt för en häst. Det du kan göra är att försöka hitta den betsling som passar bäst och vara lyhörd för vad din häst tycker om, förklarar hon.
Med sig har Karolina ett flertal olika bett som är vanliga inom ridsporten. Bland annat två- och tredelade, bett med kopparringar, kulbett, pessoabett och några andra varianter. För att demonstrera hur de olika betten fungerar i munnen använder hon sig av en modell av ett hästhuvud.
Ska vara bekväm med bettet
När du lägger in bettet vill du att hästen ska stå lugnt utan att tugga. Ett bett får inte slå i canintänderna och ska inte pressas mot mungiporna. Om en häst står och tuggar mycket när du precis har tränsat kan det enligt Karolina bero på av att bettet retar en av tungans reflexer. Nämligen den som säger åt hästen att den ska få bak maten mot svalget, trots att det som retar reflexen är bettet och inte en tugga gräs.
Reagerar din häst med att börja tugga ligger bettet med största sannolikhet fel. Då bör du fundera på vad som ska justeras för att det inte ska dra i gång den där tungreflexen.
För stora bett är vanligt
– Det största misstaget många gör är att de sätter in ett för stort bett i munnen på hästen. Man mäter inte ordentligt och bettet blir för långt. Vad gör vi då? Jo då tycker vi att det ser konstigt ut och drar åt sidostyckena lite, förklarar Karolina.
Det som händer i sådana fall är att bettet dras uppåt, vilket gör att det ligger alldeles för tajt mot hästen mungipor.
– Om du trycker ditt finger mot handflatan kan du se att det blir som en vit fläck. Skulle du trycka på det sättet tillräckligt länge kommer du till slut att få trycksår. Och det är precis vad som händer i hästens mungipor när bettet alltid ligger an och trycker, säger Karolina och fortsätter:
– Man vill ha bettet så långt ner som möjligt, för så fort ni tar i tygeln kommer ni att få ett tryck uppåt i mungipan på hästen. Problemet är som sagt att många köper ett för stort bett och drar åt sidostyckena, då ligger bettet och trycker i mungiporna hela tiden.
Nosgrimma inte alltid nödvändigt
Något Karolina anser att vi måste rannsaka oss själva kring mycket mer är varför vi använder olika nosgrimmor. Den vanligaste nosgrimman i dag är den engelska med en aachenrem. Problemet med den modellen är, enligt Karolina, att den hamnar vid väldigt känsliga punkter på huvudet. Och att många ryttare använder sig av av nosgrimman för att hästen gapar – eller för att man tycker att själva modellen är snygg.
Oftast handlar det egentliga problemet inte om att hästen vill gapa, det har inte så sällan en annan grund. Karolina menar exempelvis att det finns ett samband mellan faktumet att många hästar har för stora bett och användningen av nosgrimma.
Ibland förekommer det att hästägare köper för stora bett, drar åt sidostyckena och därmed lägger tryck både i nacken och på mungiporna. Resultatet blir att hästen gapar. Det många då väljer att göra är att sätta på en nosgrimma som stänger igen munnen på hästen, i stället för att gå till botten med problemet.
– Man behöver fundera lite grann. Vad ska du ha nosgrimman till? Behöver du ha den eller inte? säger Karolina.
Föredrar remontnosgrimma
Kommer du fram till att du egentligen inte behöver nosgrimman, men att du tycker att den "hör till" eller hjälper till en aning med att stabilisera tränset, spänn då inte så hårt. I så fall kan nosgrimman mer eller mindre bara sitta där, om det nu är så att du vill att det ska se snyggt ut.
Enligt Karolina är remontnosgrimman oftast den mest fördelaktiga. Man har sett att den skadar minst, hästar som har remontnosgrimmor upplevs inte ha lika mycket bitskador i kinderna som andra individer. Men alla modeller har sina för- och nackdelar.
– Det man kan ta med sig är att man självklart får använda vilken nosgrimma man vill. Men det är tråkigt om du gör det för att stänga hästens mun, säger hon.
Hästar som upplevs som väldigt starka och pigga – eller tunga i handen – är ibland detta för att de biter tag i bettet och drar. Det gör de enligt Karolina för att de tycker att det gör ont i munnen, beteendet är deras sätt att slippa smärtan bettet bidrar till.
- När bettet ligger i munnen ska ringarna ligga rakt mot hästens kind. De ska inte peka utåt, då är bettet för litet. Men inte heller inåt, för då är bettet för stort.
- Se till att du har mätt ut ordentligt, så att bettet passar bra för just din häst. Genom att ha ett bett i rätt storlek utesluter du en hel del potentiella problem.
- Ser bettet ut att vara för stort? Spänn då inte åt sidostyckena, utan gå ner en bettstorlek i stället.
- Vissa säger att man ska se två rynkor i hästens mungipa om bettet sitter bra. Men enligt Karolina ska den "sanningen" glömmas bort och aldrig tänkas igen. Bettet ska ligga mjukt mot mungiporna och inget annat.
Liknande webbartiklar
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Regelbundna kontroller av bett på tävling – för hästens bästa
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
- Fler träns med "halv nosgrimma"
- Susannes nosgrimma går inte att spänna för hårt – för den spänns inte
- Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
- Veterinär, hovslagare och lite film från förr
- Remont
- Nosgrimman – praktisk eller onödig?
- Grégory Cottard vill hålla det enkelt

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!