Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-02-28
Steg för steg: Häng med när unghästens vargtänder dras ut
När det var dags för unghästen Poseidon att ta bort sina vargtänder tog vi rygg på veterinären Katja Klimscha. Vi passade på att fråga ut henne lite allmänt om vargtänderna och hur man gör när de ska tas ut.
Text och foto: Cajsa Ekström
Katja Klimscha är legitimerad veterinär sedan 2002 och har jobbat på flera olika kliniker runt om i landet. Nu driver hon egen ambulerande verksamhet i Hallands län och hennes specialområden är hältutredningar, kiropraktik, hästtandvård samt förebyggande vård.
Alla hästar får inte sina vargtänder
Katja berättar att vargtänderna inte växer ut på alla hästar utan att det är ungefär hälften av alla hästar som får sina vargtänder.
– Travhästar och islandshästar är överrepresenterade då cirka 70 till 80 procent av dem får sina vargtänder. På ridhästar växer vargtänderna ut på ungefär 50 procent, säger hon.
Om en vargtand växer fram kommer dessa när hästen är ungefär ett år gammal.
– Har hästen inte fått några vargtänder runt ett årsålder kommer de med största sannolikhet inte få dem heller, förklarar Katja.
Vidare förklarar hon att anledningen till att man väljer att ta ut vargtänderna på unga hästar är för att de sitter precis där som bettet hamnar i hästens mun.
– Vargtänderna kan skapa obehag när det är dags att vänja unghästen vid bett så det bästa är att ta ut dem innan det är dags för inridning. Men det absolut bästa är att ta ut vargtänderna redan när hästen är runt ett år och när de precis har kommit upp. Då hinner roten inte sätta sig ordentligt, säger Katja.
Hon berättar också att på de allra flesta av hästarna växer vargtänderna endast ut i överkäken och bara ca 0,1 procent av hästarna får vargtänder i underkäken.
Så tas vargtänderna ut:
Det första Katja gör är att sedera hästen med en blandning av lugnande och smärtstillande.
När sederingen fått verka och hästen är trött tas grimman av och Katja sätter på en så kallad tandstege som håller hästens mun öppen.
När tandstegen är på plats spolar Katja rent hästens mun med vatten. Detta för att gamla foderrester ska försvinna så att man lättare kan granska och kontrollera hästens mun.
När foderresterna är bortspolade sätter Katja på en lampa på tandstegen, även detta för att hon ska kunna se bättre.
Sedan lyser hon in i munnen och kontrollerar bland annat hur vargtänderna ser ut. Katja berättar samtidigt att storleken på hästarnas vargtänder kan variera mycket vilket innebär att tiden att få loss en vargtand kan skilja sig från häst till häst. Poseidons vargtänder jämför Katja med små riskorn, men även om den synliga tanden är liten kan roten vara desto större.
När vargtänderna är lokaliserade börjar Katja med hjälp av olika tandhävlar att lossa ligamenten runt tanden. Hon berättar att ju större rot tanden har desto svårare är de att få loss. Är roten stor är det också relativt enkelt att bryta av en bit som lämnas kvar i hästen mun. "Då får man komma tillbaka efter ungefär tre veckor och plocka ut den resterande biten om hästens kropp själv inte stött bort den", säger hon.
När vargtänderna lossnat kollar Katja hur det för övrigt ser ut i hästens mun och åtgärdar eventuella vassa kanter och hakar. Katja berättar att det är väldigt ovanligt med komplikationer efter att man plockat ut vargtänderna men för att såren ska få läka ska hästen inte ha bett i munnen på minst tio dagar.
När Katja är nöjd tas tandstegen av.
Det sista hon gör är att kolla Poseidons framtänder. Här ser hon att han håller på att skifta tänder och man ser att han redan tappat några av mjölktänderna och att vuxentänder har vuxit ut.
Här ser vi hur stor skillnad det kan vara på två jämngamla unghästars vargtänder. Då förstår man att tiden att få loss en tand kan variera rätt mycket.
Tandkoll olika viktigt i olika perioder
Gällande hur ofta man ska kolla tänderna på sin häst så anser Katja att det varierar från häst till häst, men det finns några viktiga åldrar att hålla koll på.
– Viktigast är när de tappar sina mjölktänder så de får ett rakt bett. Kindmjölktänderna släpper när hästen är mellan två och tre år medan frammjölktänderna släpper när hästen är mellan tre till fem år. Så generellt kan man väl säga att när hästen är mellan två och fem år bör man kolla hästens tänder regelbundet. Gör man inte det är risken stor att hästen får ett ojämnt bett och därmed också framtida problem, säger Katja.
Ända upp till sju års ålder händer en del i hästens mun. Bland annat flyttar sig hästens tänder ca två millimeter per år. Efter sju års ålder stagnerar tändernas riktning så har man en häst som då har ett vanligt och korrekt bett behöver man inte kolla tänderna lika ofta. Men när hästen börjar närma sig en högre ålder, över 16 år, behövs ofta mer regelbundna tandvårdskontroller igen.
Hakar är ett vanligt problem
Vanliga tandproblem hos hästar idag är bland annat hakbett.
– Ungefär 60 procent av alla hästar har ett hakbett. Det innebär att hästens under- och överkäke inte ligger exakt över varandra och därför blir det kvar en hake som kan ställa till med lite bekymmer. Är hakarna längst fram på tandraden kan de ge problem när hästen ska ha bett i munnen och är hakarna längst bak i munnen kan det ge problem när hästen ska tugga maten, säger Katja.
Liknande webbartiklar
- Busigt föl med fredags-feeling
- Försäkringsbolaget sjösätter kampanjen #stoppahältan
- Veterinär Axel Wallman: ”Vi har stort fokus på hästhälsan”
- Järnröret missade livsviktiga nerver: "Både stoet och fölet mår bra"
- Veterinär Henrietta Talts: ”Låt hästen få tid att vila när den har kolik”
- Två hästar avlivade efter att ha insjuknat i EHV-1
- Bestis tillbaka efter benbrottet: ”Han är en riktig kämpe”
- Johan och Viktoria skodde rumänska hästar på semestern
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Veterinärdrömmen tog Emelie till Valencia

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!