Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-08-01
Vänster: Gittan Gröndahl på SVA. OBS! Hovslagaren och hästen på bilden till höger har ingen koppling till artikeln.
Svårt att få hovslagare till smittat stall
Kvarka i stallet och dina hästar behöver hovvård. Kan du kräva att hovslagaren kommer, trots smittorisken? Nej, men med en seriös hovslagare behöver det inte bli något problem. Det menar både statsveterinär Gittan Gröndahl vid SVA och Hans Wincent, ordförande i Svenska hovslagareföreningen.
Text: Anna Carlsson-Käck
Porträttfoto, Gittan Gröndahl: Mikael Propst/SVA
Arkivfoto, hovslagare: Anna Carlsson-Käck
När Isabella Nilssons båda ponnyer behövde hovvård kontaktade hon sin hovslagare precis som vanligt. En tid bokades och allt var frid och fröjd, tills Isabella förklarade att två hästar på gården utanför Uddevalla precis hade konstaterats ha drabbats av kvarka. Hästarna stod isolerade sedan första misstanke fanns. Då gjorde sig hovslagaren oanträffbar. Isabella frågade ytterligare fem, sex hovslagare utan att få napp.
– De tyckte att det var för stor risk för dem, deras egna hästar och övriga kunder. Det var för mycket jobb med att sanera både verktyg och sig själva. En tyckte att jag kunde dra av skorna och raspa av lite själv om det var kris, berättar hon.
Till slut fick Isabella tag på en hovslagare som kom långväga ifrån.
– Han kom hit och gjorde sitt jobb. Bytte kläder, desinficerade sig själv och sina verktyg och åkte hem.
Kunskaper om förebyggande hygien
Isabella fick många nej innan hon fick ett ja. Hur långt sträcker sig egentligen hovslagarens ansvar? Kan man kräva att han eller hon kommer till ett kvarkadrabbat stall? Nej, det kan man inte, men en seriös hovslagare borde kunna ta hand om sina kunder ändå. Det menar statsveterinär Gittan Gröndahl vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Godkända hovslagare tillhör djurhälsopersonal enligt Jordbruksverkets föreskrifter. De ska ha goda kunskaper i hygien och smittskydd, och de vet hur man rör sig mellan olika besättningar utan att riskera att sprida smitta. Det är inget svårt att bryta smittvägarna via människor och utrustning vid kvarka, bara man gör rätt vid rengöringen, säger hon.
Vettigt med extra avgift för merarbete
Gittan Gröndahl ifrågasätter också seriositeten hos de hovslagare som inte kommer ut till sina kunder, till exempel i en situation som Isabellas.
– Klarar de inte av att hantera smitta så kan man ju undra hur de klarar den basala hygienen annars? Rutiner som kläd- och skobyte, handhygien och hur man sköter sin utrustning borde gälla i vardagen också, säger statsveterinären och fortsätter:
– Jag tycker samtidigt att det ska vara självklart att hovslagaren kan ta ut en extra avgift för sitt eventuella merarbete. Alltså för desinfektion och så vidare vid besök hos en sjuk häst eller på en isolerad gård.
Rädslan kan vara överdrivet stor
Hans Wincent är ordförande i Svenska hovslagareföreningen. Han är egentligen inte förvånad över Isabellas historia.
– Jag upplever en överdriven rädsla, framför allt bland de hovslagare som inte har smittskyddskunskap. Är man inte orolig på grund av sin egen okunskap så är man orolig för att hästägarens okunskap ska ge en dåligt rykte, att det ska spridas att ”nu har den och den varit där och där”. De blir osäkra på hur de ska agera, säger han och fortsätter:
– Man ska absolut ta kvarkan på allvar, men följer man de hygienrutiner och rekommendationer som finns är det inget konstigt. Lägg besöket i det smittade stallet sist på dagen, kanske till och med sist i veckan. Rengör verktygen och dig själv och byt kläder. Ta gärna en extra avgift för rengöring. Det signalerar seriositet.
Vilka skyldigheter har hovslagaren i en sådan här situation?
– Hovslagare är inte ett reglerat yrke, vilket gör att hovslagaren inte har någon skyldighet att vårda på samma vis som distriktsveterinären har. Jag kan ändå tycka att man har ett ansvar gentemot främst sina ordinarie kunder och inte minst gentemot hästen. Rör det sig om en insjuknad häst behöver man kanske inte ge sig på den i det mest akuta stadiet, men även kvarkadrabbade hästar – eller hästar som står i samma stall – behöver hovvård. Det kan ju bli långvarigt, säger Hans Wincent.
Fotnot: Hippson har försökt nå den hovslagare som till slut kom och tog hand om Isabella Nilssons hästar. Han har dock avböjt intervju.
Liknande webbartiklar
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Utbrott av afrikansk hästpest i Thailand
- Coronaviruset – inte samma på häst och människa
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- Tysklönn orsakar akut förgiftning av hästar
- Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
- SVA följer upp kvarkautbrott
- Därför ska man inte smitta ner hästar med kvarka
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
relaterade artiklar

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!