Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-08-01
Vänster: Gittan Gröndahl på SVA. OBS! Hovslagaren och hästen på bilden till höger har ingen koppling till artikeln.
Svårt att få hovslagare till smittat stall
Kvarka i stallet och dina hästar behöver hovvård. Kan du kräva att hovslagaren kommer, trots smittorisken? Nej, men med en seriös hovslagare behöver det inte bli något problem. Det menar både statsveterinär Gittan Gröndahl vid SVA och Hans Wincent, ordförande i Svenska hovslagareföreningen.
Text: Anna Carlsson-Käck
Porträttfoto, Gittan Gröndahl: Mikael Propst/SVA
Arkivfoto, hovslagare: Anna Carlsson-Käck
När Isabella Nilssons båda ponnyer behövde hovvård kontaktade hon sin hovslagare precis som vanligt. En tid bokades och allt var frid och fröjd, tills Isabella förklarade att två hästar på gården utanför Uddevalla precis hade konstaterats ha drabbats av kvarka. Hästarna stod isolerade sedan första misstanke fanns. Då gjorde sig hovslagaren oanträffbar. Isabella frågade ytterligare fem, sex hovslagare utan att få napp.
– De tyckte att det var för stor risk för dem, deras egna hästar och övriga kunder. Det var för mycket jobb med att sanera både verktyg och sig själva. En tyckte att jag kunde dra av skorna och raspa av lite själv om det var kris, berättar hon.
Till slut fick Isabella tag på en hovslagare som kom långväga ifrån.
– Han kom hit och gjorde sitt jobb. Bytte kläder, desinficerade sig själv och sina verktyg och åkte hem.
Kunskaper om förebyggande hygien
Isabella fick många nej innan hon fick ett ja. Hur långt sträcker sig egentligen hovslagarens ansvar? Kan man kräva att han eller hon kommer till ett kvarkadrabbat stall? Nej, det kan man inte, men en seriös hovslagare borde kunna ta hand om sina kunder ändå. Det menar statsveterinär Gittan Gröndahl vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Godkända hovslagare tillhör djurhälsopersonal enligt Jordbruksverkets föreskrifter. De ska ha goda kunskaper i hygien och smittskydd, och de vet hur man rör sig mellan olika besättningar utan att riskera att sprida smitta. Det är inget svårt att bryta smittvägarna via människor och utrustning vid kvarka, bara man gör rätt vid rengöringen, säger hon.
Vettigt med extra avgift för merarbete
Gittan Gröndahl ifrågasätter också seriositeten hos de hovslagare som inte kommer ut till sina kunder, till exempel i en situation som Isabellas.
– Klarar de inte av att hantera smitta så kan man ju undra hur de klarar den basala hygienen annars? Rutiner som kläd- och skobyte, handhygien och hur man sköter sin utrustning borde gälla i vardagen också, säger statsveterinären och fortsätter:
– Jag tycker samtidigt att det ska vara självklart att hovslagaren kan ta ut en extra avgift för sitt eventuella merarbete. Alltså för desinfektion och så vidare vid besök hos en sjuk häst eller på en isolerad gård.
Rädslan kan vara överdrivet stor
Hans Wincent är ordförande i Svenska hovslagareföreningen. Han är egentligen inte förvånad över Isabellas historia.
– Jag upplever en överdriven rädsla, framför allt bland de hovslagare som inte har smittskyddskunskap. Är man inte orolig på grund av sin egen okunskap så är man orolig för att hästägarens okunskap ska ge en dåligt rykte, att det ska spridas att ”nu har den och den varit där och där”. De blir osäkra på hur de ska agera, säger han och fortsätter:
– Man ska absolut ta kvarkan på allvar, men följer man de hygienrutiner och rekommendationer som finns är det inget konstigt. Lägg besöket i det smittade stallet sist på dagen, kanske till och med sist i veckan. Rengör verktygen och dig själv och byt kläder. Ta gärna en extra avgift för rengöring. Det signalerar seriositet.
Vilka skyldigheter har hovslagaren i en sådan här situation?
– Hovslagare är inte ett reglerat yrke, vilket gör att hovslagaren inte har någon skyldighet att vårda på samma vis som distriktsveterinären har. Jag kan ändå tycka att man har ett ansvar gentemot främst sina ordinarie kunder och inte minst gentemot hästen. Rör det sig om en insjuknad häst behöver man kanske inte ge sig på den i det mest akuta stadiet, men även kvarkadrabbade hästar – eller hästar som står i samma stall – behöver hovvård. Det kan ju bli långvarigt, säger Hans Wincent.
Fotnot: Hippson har försökt nå den hovslagare som till slut kom och tog hand om Isabella Nilssons hästar. Han har dock avböjt intervju.
Liknande webbartiklar
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Utbrott av afrikansk hästpest i Thailand
- Coronaviruset – inte samma på häst och människa
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- Tysklönn orsakar akut förgiftning av hästar
- Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
- SVA följer upp kvarkautbrott
- Därför ska man inte smitta ner hästar med kvarka
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
relaterade artiklar

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!