Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2017-07-19
Foto: Anki Yngve (arkiv) och Anna Nordin (Ulrika Lagerquist till höger)
Veterinär gör riskbedömning – du avgör köp
Ulrika Lagerquist arbetar som veterinär på Brunmåla hästklinik, hon har dessutom varit med och tagit fram manualen ”Besiktning av häst” som gavs ut av Sveriges veterinärförbund 2012. En bok som bland annat används som kurslitteratur för veterinärstudenter. Här förklarar hon hur man som hästägare bör se på en köpebesiktning.
Text: Anna Nordin
För en tid sedan höll Brunmåla hästklinik en föreläsningskväll om att lyckas med sitt hästköp, en av talarna var Ulrika Lagerquist.
– Huruvida hästen passar dig som ryttare och kompis eller inte är ditt eget ansvar att avgöra. Veterinären hjälper dig med en bedömning av om den fysiska och medicinska kvaliteten möter dina förhoppningar, inleder hon.
Kolla upp hästen ordentligt
När du har hittat en häst som du tror passar som din nya träningspartner är det dags för veterinärbesiktning. Men det finns flera saker du kan kolla själv innan, tipsar Ulrika.
– På så vis kan man spara onödiga utgifter. Ta till exempel reda på hästens sjukdomshistoria, be säljaren att ge dig tillgång till journalutdrag från veterinärklinik och försäkringsbolag. Du kan också kontrollera eventuella tävlingsresultat, har hästen varit funktionell under en längre period?
Ett annat tips är att försöka kolla upp säljaren, för att skapa dig en uppfattning om vem du ska göra affär med.
– Det kan också vara bra för både säljare och köpare att göra en egen rörelsekontroll med longering innan tid bokas för köpebesiktning, säger hon.
Besiktningsintyg finns att ladda ner gratis på www.svf.se. Genom att fylla i det som går innan besiktningen underlättas klinikbesöket för både köpare och säljare. Där anges bland annat lite historik kring hästen och eventuella sjukdomar.
Exteriör lämplig för arbetet
Ulrika börjar en besiktning inför köp med att lägga märke till vilket första intryck hästen ger. Ser det ut att vara en sund individ, hur är den exteriört, hull, kondition, ser den välskött ut?
– Exteriören är viktig för att en häst ska kunna fungera till det köparen har tänkt sig. Några enstaka, lindriga avvikelser brukar dock oftast vara oviktiga för användbarheten, säger hon.
På frambenen kollar Ulrika bland annat om benen är raka, om kotorna är veka, samt om hästen är tåtrång eller tåvid.
– För bakdelen gäller att vinklarna i de olika lederna ska vara bra, brister i bakbensfunktionen ökar risken för bekymmer i framben och rygg. De optimala vinklarna är så gott som desamma för dressyr och hoppning, förklarar hon.
Även rygg och muskulatur gås igenom.
– Lång eller kort rygg spelar egentligen inte så stor roll rent medicinskt. Huruvida karp- eller svankrygg spelar roll verkar vara högst individuellt, då det finns flera exempel på iögonfallande ryggar bland elitpresterande hästar. Dock kan de ju behöva kunnigare ryttare och tränare för att hålla i längden.
Både hårt och mjukt underlag
Rörelsekontrollen görs både på hårt och på mjukt underlag, samt på rakt och på böjt spår. Böjprovet görs antingen på helben eller fraktionerat, alltså uppdelat på flera områden per ben.
– Vilket det blir avgörs av veterinären.
Ulrika betonar att hästar inte ”böjs sönder”.
– Reagerar de så har de problem.
Hon vill också ta död på myten att böjprov enbart är ett svenskt fenomen.
– Det görs böjprov även i andra länder. Eventuella böjprovsreaktioner graderas från 0 till 5 utifrån grad av hälta. Och eventuell smärta vid böjning noteras.
Alla leder och mjukdelar på hästen palperas, det vill säga känns igenom. Har det funnits några fynd vid longering eller böjprov undersöks de områdena extra.
– Veterinären letar efter avvikelser som ökad ledfyllnad (gallor), svullnad, ömhet, muskelatrofi, ärr och överben, och försöker göra en bedömning av vilken betydelse det kan ha för hästens tänkta användning.
Hovar, hud och hjärta
Hovarna undersöks med fokus på utseende, vinklar, eventuella sprickor, onormalt slitage eller skillnader mellan benen. Avvikande beslag kan ibland avslöja tidigare eller befintliga bekymmer.
– En bra hovslagare kan lösa mycket, men det kan bero på vilken användning man har tänkt sig, säger veterinären.
Ränder på hovarna kan ibland ge oro för fångförändringar.
– Är randen parallell med kronranden och väggen ovanför randen är det en foderrand, förklarar Ulrika.
Sådana kan uppstå vid foderbyten, fångränder är mer vågformade och går neråt framtill på hoven jämfört med på sidorna.
Även huden kontrolleras, tumörförändringar är vanliga hos skimlar och ärr kan ge information om tidigare skador eller operationer. Klåda kan vara svårt att upptäcka vintertid och är då extra viktigt att fråga säljaren om.
Hjärta och lungor står näst på tur.
– En del hästar har blåsljud på hjärtat. Det kan vara både ofarligt och farligt, så upptäcks det kan det vara bra att undersöka vidare med till exempel ultraljud eller remiss till en specialist, säger Ulrika.
Luftvägarna undersöks bland annat genom hostprovokation. Finner man något kan man gå vidare med en endoskopisk undersökning, något som görs rutinmässigt vid vissa kliniker och är tillval i andra klinikers köpebesiktningar.
Ögon och öron undersöks också, likaså reproduktionsorgan, tänder och munhåla.
– För att göra en ordentlig tandundersökning krävs sedering och munstege, om man ändå sederar hästen för röntgenundersökning kan man passa på att kontrollera munstatus samtidigt. Ett alternativ, om hästen nyligen har varit på tandundersökning, är att ta med journalen från den.
Att röntga eller inte?
Sedan kommer den alltid lika aktuella avvägningen om röntgen ska göras eller inte.
– Man ska vara medveten om att det är omöjligt att röntga ”allt”. Det krävs också minst fyra projektioner per led för att få med alla vinklar vilket inte är försvarbart. Varken ur hälso-, ekonomisk- eller tidssynpunkt. Så även om man röntgar de områden där problem är vanligast kan man missa saker, förklarar Ulrika.
Det finns dessutom fullt fungerande hästar med röntgenförändringar, och halta hästar utan röntgenförändringar.
– Rådet blir väl att röntga om man misstänker problem. Hästens ålder spelar också in – lösa benbitar, alltså osteochondros, är ett utvecklingsproblem och uppstår inte hos äldre individer. De kan däremot ha artroser.
Den kliniska besiktningen ligger till grund för tolkningen av eventuella fynd, vilket gör det extra svårt att bedöma mejlade bilder där veterinären inte själv har fått undersöka hästen. Be därför om ett röntgenutlåtande från den klinik som har gjort besiktningen.
När bilderna väl är tagna noteras alla eventuella fynd, samt huruvida dessa bedöms ha betydelse för hästens tänkta användning.
– Bestäm själv som köpare hur du vill göra i relation till hästens pris, eventuell vidareförsäljning, prutningsmån med mera, säger Ulrika.
Hästens tävlingsresultat kan i sig vara kvalitetsmärkning nog. Hon berättar att hon har varit med om att man inte har tagit en enda röntgenplåt, trots en prislapp på en halv miljon kronor på hästen.
Avslutningsvis ger Ulrika lite allmänna råd för den första tiden tillsammans med sin nyinköpta häst.
– Ofta ändras allt för hästen; ryttare, tränare, hovslagare, foder, underlag, sadel, hagkompisar och så vidare. Ta det varligt i början och lär känna din nya häst. Det är inte alltid säljarens eller hästens fel om det inte fungerar.
Liknande webbartiklar
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Ryttaren viktig när hästen fått ryggproblem
- Hästköparna Marie och Eva fick inte själva välja besiktningsveterinär
- Häst dog av antibiotikachock – veterinär får erinran
- Lövsta stuteri öppnar gym för hästar – Tinne Vilhelmson Silfvén: "Tror på helhetssynen"
- Ryck skorna och släpp hästarna fria …eller!?
- Mads Hendeliowitz: ”De flesta ska inte ha unghästar”
- Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
- Blind häst besiktad utan anmärkning – då är ansvarsfrågan oklar
relaterade artiklar

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!