Emelie (till vänster) och klasskamraten Cajsa bor och pluggar ihop.
Emelie Löthman är för vissa mest känd som Alexander Zettermans flickvän. Men hon är också en av sju svenska elever som pluggar till veterinär vid universitetet CEU Cardenal Herrera i spanska Valencia. Trots långdistansförhållande och plugg sju dagar i veckan är Emelie övertygad om att hon kommer att uppnå sina drömmar – men det gäller att ge allt.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
För Emelie Löthman har djurintresset alltid funnits och när hon var yngre, och bodde hemma i Stockholm, tävlade hon framgångsrikt på ponny. Det gav henne möjlighet att resa Sverige runt och i den vevan träffade hon ryttaren som senare skulle växa upp och bli hennes pojkvän, Alexander Zetterman.
– Vi red och tävlade ihop på ponny så man kan säga att vi har känt varandra ganska länge, även om vi inte var kompisar, berättar hon.
Intresserad av alla sorters djur
Under uppväxten har Emelie alltid haft både hästar och hundar omkring sig, och under sommarloven väckte bondgårdsdjuren vid lantstället hennes intresse. Efter gymnasiet åkte hon över till Storbritannien för att arbeta som hästskötare i ett polostall. Dock lockade drömmen om att studera vidare, så Emelie kom hem till Sverige och pluggade ett naturvetenskapligt basår, innan det var dags för en sommar i Danmark.
– Där arbetade jag på en hästklinik som i första hand var inriktad på tävlingshästar. Det var superlärorikt eftersom jag både fick vara på kliniken, i labbet och i operationssalen samtidigt som jag var med vid enklare hältutredningar.
Gav nästan upp drömmen
Trots upplästa betyg och det naturvetenskapliga basåret kom Emelie varken in på veterinärutbildningen i Sverige eller i Danmark. Bakslagen fick henne att tänka om, även om arbete på hästklinik fortfarande lockade. Tack vare sitt sommarjobb i Danmark hade hon fått inblick i det administrativa på kliniken och hon började fundera på vilka andra vägar hon kunde gå.
– Då började jag tänka att jag kunde arbeta med ekonomin på en klinik. På så sätt skulle jag i alla fall var nära hästarna, berättar Emelie.
Med det i bakhuvudet flyttade hon till Lund för att plugga och kom hem med en kandidatexamen i ekonomi. När utbildningen var klar tog hon anställning som ekonomiassistent på ett kontor i Stockholm, och fick senare jobb som projektledare på ett företag som arbetar med ekonomilösningar. Trots att hon avancerade i företaget, och inom kort blev marknadsansvarig, var det ändå något som saknades. När en god vän tipsade om veterinärutbildningen i Valencia tvekade Emelie inte en sekund.
– Jag tänkte att jag kunde söka och se om jag kom in. När jag väl gjorde det var det inga tvivel, jag skulle åka.
Högt tempo på utbildningen
Första året i Valencia handlar om att hänga med och lära sig strukturen. Termin ett pluggar eleverna tio ämnen parallellt. Emelie säger att naturbasåret har hjälpt henne mycket, framför allt med sättet att tänka när det kommer till de svårare ämnena.
– Det är mycket matematik, statistik och kemi. Många har redan hoppat av, man får inte underskatta att det är en fördel att komma hit förberedd.
Klasserna är uppdelade i en spansk, en fransk och en internationell grupp. I Emelies klass finns både tyskar, norrmän och italienare utöver henne och de andra svenskarna. Gruppen hade drygt 40 elever vid terminsstarten, men många har alltså hoppat av under första terminen. I klassen är det blandade åldrar, eleverna är från 19 till 40 år gamla, något som Emelie inte tänker på i vardagen.
– Alla är på relativt samma nivå studiemässigt och är lite lika på ett sätt. Vi är ett gäng starka, självständiga individer. Och extrema djurmänniskor.
Flyttar ihop med klasskamraten
När vi pratar med Emelie har hon precis satt sig på ett närliggande kafé för en paus i flyttstädningen. Hon har nämligen flyttat ihop med sin klasskamrat Cajsa och har därmed fått chans att bo på gångavstånd till skolan.
– Jag ser fram emot att flytta. Dels för att slippa resvägen, dels för att bo tillsammans med min kompis. Vi pluggar ihop och framför allt skrattar vi ihop, det måste man kunna göra när allt känns tungt i skolan.
Valencia som stad trivs kompisarna i. Där finns, som Emelie uttrycker det, god mat och trevliga människor. Utbildningen kostar drygt 110.000 kronor per läsår, något som CSN hjälper till med att täcka.
– Men att komma hit med sparade pengar är ändå att rekommendera, så att man kan leva också.
Vad gör ni en dag när ni behöver paus från skolan?
– Det är sällan vi är lediga, men för ett tag sedan var vi åtta tjejer från klassen som hyrde PRE-hästar och galopperade på stranden. Det var härligt!
Vad saknar du mest när du är i Spanien?
– Mamma!
Jag måste avsluta med att fråga, hur är det att ha ett distansförhållande när man pluggar så mycket?
– (Skratt) Det fungerar faktiskt väldigt bra. Alex är ju i Wellington nu, jag har varit där och han har varit här på besök. Jag tror att styrkan för vår del är att inte heller han har vanliga arbetsdagar, han är nästan ständigt på resande fot.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!