Forskning
Publicerad: 2016-12-20
Från skanning till färdigprintad häst.
3D-skanning av hästar skapar mängder av möjligheter
Att skanna en häst går fort om miljön är den rätta. Vill du sedan printa ut den i 3D-format tar det dock längre tid. För att få till en snygg modell kan printern få jobba i åtta timmar.













Text och foto: Annika Grundberg
Det var i samband med Chalmers senaste hästcafé som Maria Sundin, docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet, visade upp en häst som var printad i 3D. Ett resultat av samarbete med Anya Ernest och Peter Ljungstrand vid Interactive Institute.
– Du kan skanna hela hästar eller specifika delar. Man skulle till exempel kunna använda det för att kunna se fettpålagringar eller studera hur hovar förändras av ny skoning. Framför allt kan det vara ett stöd för exteriördomare, säger Maria Sundin.
Anya Ernest, som är designer och forskare, fyller i med fler idéer.
– Man skulle kunna använda det vid anpassning av sadlar, säger hon.
Med hjälp av VR-glasögon och två fjärrkontroller kan du röra dig runt hästen och se den ur alla vinklar och vrår. Du kan också färgsätta den och placera hästen i olika miljöer.
– Det hade varit spännande att exempelvis se om färgen på hästen påverkar hur människor uppfattar en och samma individ.
Valegro printad i choklad
Att printa ut hästarna är en kul biprodukt, att få en fysisk modell av en levande häst i sin hand gör projektet mindre abstrakt. Det är dock ett tidsödande arbete, att printa en häst tar upp emot åtta timmar så det är inget man kan ha i massproduktion. Men även här flödar idéerna – vad sägs om Valegro i choklad? Eller att kunna ha favorithästen hemma i bokhyllan?
– Vi får ta en halvtimmas paus efter det här mötet för att skriva ner alla idéer, det bara bubblar, skrattar Anya.
Vi sitter i Interactive Institutes lokaler på Hisingen i Göteborg. Miljön kan bäst beskrivas som en gigantisk lekstuga för kreativa och uppfinningsrika vuxna. Bland hyllorna finns lådor med allt en uppfinnare kan tänkas behöva, vad sägs till exempel om magiska tyger? Det känns som att vara i Stålmannens systuga.
– Vi som jobbar här är passionsdrivna. Man tar sitt intresse och gör forskning av det, säger Anya.
I 3D-projektet har hon, med stort hästintresse – och Niels Swinkels, med stort spelintresse – mötts. Tillsammans utvecklar de metoden för att skanna hästar i 3D.
Strömsholm och SWB intresserade
Här, i denna härligt kreativa miljö, finns personer med spel som största intresse – tillsammans med andra som har hästen som intresse. Många förslag diskuteras och ett första gemensamt projekt är 3D-skanning av hästar. Än så länge är man på idéstadiet, men redan är intresset stort.
– Störst intresse har SWB och Strömsholm visat, säger Maria.
För SWB är det intressant dels ur avelssynpunkt, för att kunna skanna och följa hästar från föl till fullvuxen. Dels som stöd för exteriördomare. Strömsholm vill använda metoden för att skanna skolans unghästar.
– Att ha ett samarbete med riksanläggningarna ser vi som väldigt positivt, säger Maria.
Där är det möjligt att bedriva långsiktiga studier i en miljö där hästar hålls på ett väl kontrollerat sätt. Anya fortsätter:
– Om man hade en fast fotoutrustning hade man kunnat snabba upp processen, det är något man till exempel skulle kunna bygga upp på riksanläggningarna.
Det tar just nu mindre än en minut att skanna en häst. Eftersom det är viktigt att hästen står still är ändå all nerkortning av tiden värdefull.
Hästsatsningen är en framgångssaga
För snart fem år sedan drog Chalmers i gång sin satsning på sportteknologi, där hästsporten snabbt blev en framgångssaga. Det har mynnat ut i flera projekt och produkter som är på väg ut på marknaden. Till exempel en metod för att undersöka strukturen i hovkapseln.
Även Interactive Institute har andra projekt på gång inom hästsporten. Till exempel en interaktiv riddräkt, hjälm och handskar för att ge stöd till förbättrad sits.
– Jag ser 3D-skanningen som ett av de stora projekten som kommer, säger Maria, som är ansvarig för hästsatsningen tillsammans med Magnus Karlsten från Chalmers.
– Även Vinnova har fått upp ögonen för att hästintresset är en resurs för framtida innovationer och företag, avslutar hon.
Missa inte bildspelet högre upp i artikeln!
Publicerat av Maria Sundin den 4 december 2016
taggar
Liknande webbartiklar
- Interaktiv riddräkt hjälper dig till korrekt sits
- Barnens balans och liksidighet i fokus när de lär sig rida på Miagården
- Ridsportföretag finalist i internationell tävling: "Det känns verkligen jättekul!"
- Hästsport + fysik = Göteborgs universitet
- Fysik och hästsport möts i gemensam kurs på Göteborgs universitet
- Rutinerade ekipage har jämnare tempo på hoppbanan
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Samarbete kring teknik för mer hållbara hopphästar – vill bidra till färre skador
- Tyvärr, Baryard-hindret var ett aprilskämt
- Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!