Danska Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy drämde till med personbästa i Scandinavium och tog hem segern framför Isabell Werth. Patrik Kittel kom på tredje plats.
– Det är första gången jag får över 80 procent, så det är en stor dag i dag, säger en mycket glad Cathrine.
Text och foto: Frida Bank
14 ryttare bjöd Scandinavium på dressyr i världsklass på torsdagen. Segrande Cathrine Dufour fick 80,674 procent och tvåan Isabell Werth 79,717. Bästa svenska ekipage blev Patrik Kittel och Delaunay som kom på tredje plats och belönades med 75,413 procent.
– Det var en av hans bästa Grand Prix. Det är småsaker som kan bli bättre, jag visste att de här två skulle bli svåra att slå, säger Patrik efter prisutdelningen.
– I söndags räknade jag ut hur många guldmedaljer Isabell har. Det är 47 stycken! Från OS, VM och EM, säger han och skrattar.
Har bytt tränare
Det här var andra gången som Cathrine Dufour lyckades peta ner dressyrdrottningen Isabell Werth från tronen.
– Jag kände redan vid uppvärmningen att allt stämde. Vi har fått en bättre känsla i piaffen och passagen, berättar Cathrine.
Dagens tävling var lite extra nervös. För bara drygt två månader sedan bytte danskan tränare, efter 15 år.
– Det här bevisar att Nathalie (zu Sayn-Wittgenstein, reds. anm) är en bra del av vårt team.
Glad tvåa hyllar sin häst
Isabell Werth öser beröm över valacken Emilio.
– Han var fantastisk, jag är jätteglad. Det blev några misstag i bytena men det var mitt fel.
– Tack, säger Cathrine och skrattar.
– Det är det här som är sport, det är detta som gör det spännande, svarar Isabell.
13 ryttare kommer att rida världscupküren under fredagen. Patrik Kittel leder jakten på världscuppoäng.
Resultat
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!