Rolf-Göran Bengtsson verkade tagen efter att ha vunnit det största på ett par år. Segern i Gothenburg Trophy tillsammans med Oak Grove’s Carlyle värdesätter han högt.
– Det är alltid trevligt att vinna, att göra det i Göteborg är ännu bättre.
Missa inte intervju med topptrion under bildspelet.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher och Linnea Lindahl
Det är tredje gången Rolf-Göran vinner tävlingen och han tycker nog att det är den bästa.
– Första gången förstod man inte vad som hänt. När jag körde hem på söndagskvällen den gången och allt var slut här fattade jag fortfarande inte att det hade skett.
– Andra gången var det en omhoppning med två man och Skelton hade ett ner, tror jag det var, så jag behövde bara rida felfritt. Den här gången var det den mest fartfyllda omhoppningen av de här tre, samtidigt som konkurrensen blir tuffare och tuffare för varje år, berättar han.
Rolf-Göran har inte haft tillgång till de största tävlingarna under ett par år. Så segern i Scandinavium känns som något av en comeback.
– Jag har inte varit runt på ett tag och har haft ett par säsonger då det har varit mindre tävlingar. Jag har inte ridit med de bästa ryttarna så det känns fint när de kommer fram och gratulerar mig. Och jag gratulerar dem när de vinner, så är det i sporten.
Carlyle lik pappa Casall – men ändå inte
Carlyle kom till Rolf-Göran som sjuåring men var inte den bästa av dem som kom då. Sedan dess har han dock vuxit upp till att bli en riktigt bra tävlingshäst, det bevisade han i dag.
– Han är inte den snabbaste hästen, men i dag passade det oss. Han är väldigt försiktigt. Carlyle är större och med större galopp än Casall, men de har också många likheter. Det tog tid att få Casall snabb också.
Redan i grundomgången kände Rolf-Göran att hästen var i bra dagsform.
– Att få chansen att få rida in sist i omhoppningen händer inte så ofta, så det ville jag utnyttja. Jag kände i första rundan att min häst var riktigt pigg och fräsch. Det blev en bra omhoppning där det inte blev tight i kurvorna och jag kunde galoppera på. Sista linjen var idealisk för mig, att jag kunde gå på ett galoppsprång mindre.
Revansch för Irma
Irma Karlsson gick ut som andra ryttare i omhoppning efter att Ludger fått en rivning. Och hon satte press på konkurrenterna, det höll hela vägen till sista ryttaren. Hon berättar att Chacconu inte är den snabbaste hästen.
– Jag gjorde vad jag kunde, sen var det upp till de andra.
Hon var besviken efter gårdagens världscupomgång där hon och Ida vägrade ut sig.
– Jag var inte på bästa humör när jag vaknade i dag, jag var ganska arg över gårdagen. Så jag är glad att kunna vara så här bra i dag.
Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow kom på tredje plats och att det inte blev bättre lägger Steffi på sig själv.
– Hon är en snabb häst, jag red för långsamt och är besviken på mig själv. Men att komma trea efter de här två är jätteroligt också.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!