Dressyr
Publicerad: 2010-03-22
Bildspel: Sitsen, sa Kyra!
Söndagen den 21 mars gjorde Kyra Kyrklund ett av sina populära clinic-framträdanden, inför ett proppfyllt Helsingborgs ridhus.
Text: Anki Yngve
Foto: Louise Videlyck
- Jag hoppas att jag kan ge er några nya verktyg här idag. Men släng inte bort era gamla, de kan komma väl till pass någon annan gång. Det gäller att ha en välfylld verktygslåda, när ryttare blir arga eller frustrerade i ridningen är det ofta för att de inte har tillräckligt många verktyg, inledde hon.

En annan sanning är att ridning handlar om känsla, och en känsla måste man uppleva för att kunna känna igen den. Du kan inte teoretiskt förklara för någon hur jordgubbssylt smakar, han eller hon måste smaka för att förstå.
- De bästa eleverna är de som är mest äventyrslystna, som vågar testa nya saker. Hästen kommer aldrig att förändra sig om inte ryttaren förändrar sig och hittar nya vägar, säger Kyra.

- Skilj på vad som är viktigt och vad som är detaljer!

- I ridning är det två kroppar som ska röra sig tillsammans. Maria låter hästen röra sig under henne, hon försöker inte trycka ner sig själv i sadeln, säger Kyra.
Dessutom har Maria oberoende händer och skänklar, hon får visa hur hon exempelvis kan röra händerna upp och ner utan att skänkeln eller sätet rör sig.

- Det är underskänkeln som pumpar i luft, alltså energi, i hästen. Förlorar bollen studs kan det antingen bero på för lite luft eller att du möter bollen på fel ställe.
Med det menar Kyra att man som ryttare måste driva vid rätt tillfälle och på rätt sätt, för att skapa energi i hästen.

- Används små, korta skänkelhjälper. Du får aldrig klämma!

- Hästen måste få röra ryggen. Var inte rädda för att skumpa lite, det bryr de sig inte om, förklarar hon.
En ryttare sitter på en triangel bestående av skrevet och sittbenen. Men dessa kroppsdelar består av ben, det vi kan vara mjuka och svinga med i är höftleden.
Kyra vill att Josefin ska använda magen när hästen blir stark. Genom att "dra in magen och trycka ut inälvorna" skapas ett magstöd som gör att du kan hålla emot om hästen försöker dra sig ur ramen.




Problemet med High Spirit är annars att han inte accepterar att stanna i den form, alltså i den ram, ryttaren placerar honom i. Han försöker dra sig ur och bli lång. Josefin får instruktionen att bestämma en ram och sedan hålla kvar där, men vara stilla. Lite som en inspänningstygel.
När hästen inte svarar på skänkeln gör Kyra liknelsen att det är som att Josefin pysslar med honom i stallet och han ställer sig på hennes tår. Då petar hon inte bara lite försiktigt, utan säger till rejält att han måste flytta sig.
- Så ska du även göra om han står på dina tår i ridningen, det vill säga inte lyssnar.

- En stabil hand kommer mycket från armbågen, säger Kyra.

Tomas får även jobba med tempoväxlingar, får korta galoppen så mycket han kan, försöka hålla samma steglängd men med kvickare steg, länga stegen med bibehållen takt och så vidare.



Kyra förklarar samling som att hästen böjer på alla vinklar i bakbenen, drar in magen och får upp ryggen. Då bildas en bro mellan fram- och bakdel och benen kommer närmare varandra.
- Se hästen som en gungbräda. Det finns en mittpunkt där vi bör sitta, säger Kyra.
Hon menar att Eva hamnar för långt fram och bär runt hästen, istället för att han bär sig själv. Därför får hon prova att rida helt utan skänkel, bara använda rösten och spöet som taktpinne istället.
- Dressyr är som en dans där två kroppar rör sig tillsammans. Den ena kan inte skuffa omkring på den andra!
Så småningom får Eva börja lägga till skänkelhjälper, men snabba sådana och i otakt med de långa och långsamma stegen - för att kvicka upp Atlantis. Och det funkar!

- Det här är en oerhört charmig och talangfull häst. Men jag ser ett problem inför framtiden och det är ryggen, säger Kyra.
Greetings är en häst som absolut kommer att kunna gå Grand Prix, men då måste han jobbas väldigt mycket över ryggen på vägen dit, eftersom han gärna vill gå med den lite sänkt. Därför får Sandra träna på att rida med kortare, kvickare steg och med längre hals.



- Bridongen tar upp hästen och stången tar ner den eller gör den kortare i nacken, förklarar Kyra.
Hon menar att standardtygelfattningen, när tyglarna går i kors, inte alltid är bäst när man ska lära sig att renodla och förstå de båda bettens verkan. Här provar Ida Fillis tygelfattning, där bridongtygeln hålls ovanifrån som en töm och stångtygeln hålls underifrån i hela handen.





Kyra avslutar med några kloka ord på vägen.
- Ska man bli bra måste man göra mycket av det man vill bli bra på. Det är genom att rida du blir bra på att rida. Perfect training makes perfect!
taggar
Liknande webbartiklar
- Isabell Werth vill ta över efter Kyra Kyrklund: "Behöver en stark röst"
- Kyra Kyrklunds dressyrverktyg: "Som att vara en konstnär"
- Kyra: "Hade jag lyssnat på alla experter hade jag aldrig haft en enda Grand Prix-häst"
- Kyra håller clinic med fokus på samling utan spänning
- Dressyrtrio inspirerade på hopparenan: "Man gör inte halvhalt en gång i halvåret"
- Glada stipendiater är sugna på mer träning
- Liane Wachtmeister: ”Du går vilse om du inte har ögon från marken”
- Halsrem ger stadig hand och positiv ridning fram till bettet
- Kyras sitsverktyg: Bollstuds – och halsrem hela vägen upp till Grand Prix
- Mästerliga Kyra samlade Zettermans hopphäst – ett bakben i taget
relaterade artiklar

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!