Dressyr
Publicerad: 2019-10-29
Christinelund Dressage – satsar mot toppsport: ”Långsiktiga målet att utveckla hästar mot mästerskap”
På nybyggda Christinelund Dressage satsar de mot toppsporten. Stallchef Mia Lindvall och beridaren Sofie Lexner berättar mer om målen med verksamheten.






















Text: Ida Röök
Foto: Linnea Lindahl
Christinelund Dressage är beläget utanför Helsingborg, det är Jenny Lindén Urnes som låtit bygga anläggningen, och den ingår nu i familjeföretaget Lindéngruppen. Ett stort stall, ridhus och allt som hör en träningsverksamhet till har vuxit fram på det som tidigare var åkermark. Nu har anläggningen invigts och verksamheten är i full gång. Hippson fick komma dit på ett besök.
Allt noga uttänkt
Stallchefen Mia Lindvall och beridaren Sofie Lexner har varit med i projektet under en längre tid.
– Nu har vi ett helt nytt stall med plats för 22 hästar, preparerade hagar, utebana och ridhus. Här finns också ridslingor med olika typer av underlag och en skrittmaskin. Vi har fem olika typer av underlag för att möjliggöra varierad och hållbar träning av hästarna. Här är det kärleken och passionen till hästarna som är det centrala, berättar Mia.
Två stallbyggnader ligger i vardera ändar av byggnaden och däremellan finns skötselplatser, ett spa för hästarna, sadelkammare, foderrum – och ett hundrum (!). På ovanvåningen i anslutning till ridhuset finns det en loungedel med kök (med fantastiskt havsutsikt), ett gym för de anställda och teknikrummet – därifrån styrs allt så som ventilation, el och så vidare.
Sofie Lexner kom in i bilden för ungefär fyra år sedan. Jenny och Mia hade då funderat kring vad de sökte för typ av person, som både kunde ta fram hästar och vara en förebild för verksamheten i stort.
– Vi hade ett antal kriterier som Sofie svarade väl upp till. Hon rider och utbildar hästar på ett exemplariskt sätt, hon är en god förebild i sporten och hon är extremt ambitiös. Hela hennes tänk med hästarna tilltalade oss och vi delar samma värderingar när det gäller ridsporten, säger Mia.
Vill bli ledande
Sofie blev väldigt glad när hon fick frågan om att bli anställd på Christinelund.
– Det var så klart väldigt hedrande att de ville ha mig med.
Hon har varit en av Sveriges bästa ryttare hela vägen upp till Grand Prix under många år. Hon red som bekant Charming Boy och efter hans pension har hon jobbat sig upp igen med yngre fyrbenta förmågor, detta bland annat med stora framgångar i unghästklasser. Målet med jobbet på Christinelund är glasklart.
– Jag vill till toppen och satsar mot mästerskap. Just nu har vi flera yngre förmågor i stallet på väg upp, säger Sofie och fortsätter:
– Vårt långsiktiga mål med Christinelund är att bli ledande på att utveckla och utbilda hästar till absoluta toppsport. Samtidigt vill vi ha en hållbar miljö för både människor och hästar. Det ska inte bara vara en industri och att vi ska nå målen till varje pris, utan varje del i verksamheten är viktig.
På Christinelund jobbar nu åtta personer, de flesta av dem bor på gården, även Sofie och Mia som hyr nyrenoverade hus ett stenkast från stallet.
– Det blir verkligen som en familj, man kommer varandra nära och det är viktigt för att vi ska kunna jobba mot samma mål. Alla i vårt team måste bli bäst på sin del av verksamheten, först då kan vi verkligen lyckas, säger Mia.
Både hästar och anställda ska ha de allra bästa förutsättningarna. Sofie menar att pressen kring att prestera, nu när hon fått det många ser som drömjobbet, mest kommer från henne själv.
– Jag är en tävlingsmänniska i varenda cell i kroppen, så jag blir snarare taggad nu när jag har de här förutsättningarna, säger hon.
Letar nya förmågor
Sofie har nu särskilt tre hästar i stallet som hon hoppas på lite extra. Danny Black (e. Desperados ue. Florup) är nio år och ska debutera Grand Prix i höst, medan sexårige Important (e. Dream Boy ue. Toledo) utvecklas stadigt.
Sexåriga Inoraline W (e. Johnson ue. Amiral) har väckt mycket uppmärksamhet då hon presterat riktigt bra i unghästklasserna, bland annat med en seger i Falsterbo i somras.
– Hon är verkligen en häst för framtiden. Vi hittade henne via Patrik Kittel, som vi har ett samarbete med och som även är min tränare. Jag kommer aldrig glömma första gången jag satt på henne, det var kvalitet ända ut i hovarna. Vi bara flög fram. Då var hon fyra år och inte alls mycket riden, hon utvecklas verkligen riktigt fint och vi hoppas mycket på henne. Hon är ju också halvsyster till Patriks Watermill Scandic, det är lite kul, säger Sofie.
Nyligen såldes nioårige Fame (e. Bordeaux ue. Rhodium).
– Det är en del av verksamheten att också sälja hästar, förklarar Sofie.
Tillsammans med Mia och Jenny är hon nu på jakt efter unghästar, som har kvaliteter att gå hela vägen.
– Vi har kontakter i hela Europa som vet vad vi letar efter. Men det är svårt, riktigt svårt, att hitta hästar nu. Alla letar efter samma sak så konkurrensen om de som finns är stor. Men förhoppningsvis kan vi fylla på i stallet efterhand.
Liknande webbartiklar
- Carl Hester tillbaka på banan med häst utbildad i Sverige
- Sofie och Inoraline toppade sexårsdressyren: "Ser en väldigt ljus framtid i henne"
- Patrik Kittel om OS-debatten: ”Jag tränar på tills vi får definitivt besked”
- Unghäststjärnan har inte tävlat på nästan två år: ”Folk undrar om hon är skadad”
- Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
- Marina Mattsson tar klivet upp som senior: ”Har alltid siktet inställt på mästerskap”
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
- Jan Brink satsar vidare med sitt livsverk: ”Brinner för att utbilda hästar och ryttare”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!