Hoppning
Publicerad: 2014-09-17Peder Fredricson om sitt Grevlunda: Framgången sitter i detaljerna
”Du kan gå förbi stallets gödselstack och där se om de som driver stället kommer att lyckas eller inte.” Det säger Peder Fredricson, en av landets främsta hoppryttare. Häng med till Österlen där han och hustrun Lisen driver vackra Grevlunda.
(OBS, intervjun fortsätter under bilderna!)

















Text och foto: Ida Röök
Det sitter i detaljerna, alltså. Peder Fredricson är en av våra mest meriterade hoppryttare, genom åren har han lärt sig hur en tränings- och tävlingsverksamhet med topphästar ska bedrivas för att nå resultat.
– Visst måste man ha talang som ryttare och en bra häst för att lyckas. Men till sist handlar det om att kvalitetssäkra detaljerna runt omkring. Det får inte slarvas med något, då kan man inte prestera maximalt, säger han.
Grevlundagården köptes av honom och Lisen för elva år sedan, då var det fruktodling som var gårdens huvudsakliga syfte. Men med Lisen och Peder flyttade hästarna in – och verksamheten tog fart i takt med att stallbyggnader tog form, ridhus byggdes, ridbana anlades och hagar sattes upp.
– Man behöver inte ha det lyxigaste och det som anses som finast alltid. Det är de som driver stället som bestämmer om man ska lyckas eller inte. En extremt lyxig, nybyggd och snordyr anläggning kanske inte får samma framgång som en mindre gård som har renoverats till gott skick. Detta eftersom man hela tiden måste ha full koll på alla detaljer, säger Peder Fredricson.
Det normala funkar bäst
Den gigantiska sadelkammaren (ja, den är nästan onödigt stor!) var tidigare garage, innanför den hittar vi prylarna som bara används vid tävling.
– Jag gillar att sära på grejerna. Då håller man bättre ordning och man ser direkt om något behöver bytas ut. En tygel kan lätt gå sönder vid fel tillfälle, sådant förebyggs om man har utrustning som bara används på tävling och annan vid träning, säger Peder.
På väggarna i sadelkammaren hänger bett i alla former och med olika funktioner.
– Det är ju lite så med bett att man nästan alltid kommer tillbaka till det vanliga tränsbettet, oavsett hur många andra man testar. De andra varianterna funkar kanske en period, men sedan är det ofta så att man återgår till det vanliga bettet, tycker Peder.
Lite på samma sätt är det med skoningen av hästarna. Intervallerna har man koll på med hjälp av en tavla i sadelkammaren. Hästarna får så klart inte bli för långa i sina hovar, men de kan inte heller vara helt nyskodda inför tävling.
– Även när det gäller skoningen har vi testat oss fram en del. Man ser många olika varianter internationellt, men nästan alltid kommer vi tillbaka till den traditionella principen. Vi har haft samma hovslagare i tolv år och tillsammans med henne har vi kommit fram till att det ”normala” oftast är det bästa, säger Peder.
Tävlingshästarna betar tillsammans
Just nu har Grevlunda ett 40-tal hästar i träning och tävling, från treåringar upp till färdiga GP-hästar. Dessa kräver en hel del i ridning och skötsel – till sin hjälp har Peder hästskötare, beridare och elever.
– Tävlingshästarna kommer ut tre gånger om dagen, de rids, går i skritten och i hage. Här finns stora möjligheter till varierat arbete på olika sorters underlag. Det tror jag är viktigt, att hästarna vänjer sig vid att gå på olika sorters underlag så att de blir starka i kroppen, säger Peder.
Även tävlingshästarna får längre vilor, några av Peders fyrbenta stjärnor har i sommar gått tillsammans på bete.
– Vi tar av bakskorna på dem och släpper ihop dem. Det är riktigt skönt att se att det fungerar så pass bra. De tappar inte heller lika mycket rent kroppsligt om de vilar på bete tillsammans med andra hästar. Då rör de på sig mer naturligt, säger Peder.
Inte träna för mycket
Enligt honom är det en stor utmaning att träna och matcha hästarna på rätt sätt. De ska ju vara i toppform inför en prestation, men risken finns att man tränar för mycket. Särskilt precis innan tävling.
– Jag lägger in lättare pass inför tävlingarna i stället för att träna hårt in i det sista. Många tar ut för mycket i hästen, i stället för att hjälpa den att ha kvar suget efter att hoppa när det väl är dags att prestera.
Att jobba med hästar innebär att man måste vara öppen för hur individerna mår. Foderstaterna är en sak som Peder ständigt utvärderar.
– Man kan inte bara pytsa samma mängd foder till alla hästar i stallet. Där gäller det att ha riktigt bra koll och fodra utifrån hästens behov. Över huvud taget handlar det om att ha koll på detaljerna i varje led för att lyckas på ett bra sätt. Och det inbegriper allt – från utrustning, träningsupplägg, foder och allt annat runt omkring. Det är inte enkelt att hitta en optimal balans, men det går, intygar Peder.
Liknande webbartiklar
- Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
- Grevlundagården prisas: ”Att få verka här betyder så mycket för oss”
- De vann Grevlunda-besöket: ”All In var som en stor nallebjörn”
- Ledigt jobb hos Lisen och Peder Fredricson
- Lisen om hur hon och Peder har byggt upp sin verksamhet
- Grattis, Lisen Bratt Fredricson som fyller 40 år i dag
- Fredricson om Springsteens hästköp: "En ordentlig prislapp"
- Lisen snackar hästliv och sport i radio
- Lisen: "Jag tar en dag i taget"
- Lisen Bratt Fredricson gästar Framgångspodden
relaterade artiklar

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!