”Du kan gå förbi stallets gödselstack och där se om de som driver stället kommer att lyckas eller inte.” Det säger Peder Fredricson, en av landets främsta hoppryttare. Häng med till Österlen där han och hustrun Lisen driver vackra Grevlunda.
(OBS, intervjun fortsätter under bilderna!)
Text och foto: Ida Röök
Det sitter i detaljerna, alltså. Peder Fredricson är en av våra mest meriterade hoppryttare, genom åren har han lärt sig hur en tränings- och tävlingsverksamhet med topphästar ska bedrivas för att nå resultat.
– Visst måste man ha talang som ryttare och en bra häst för att lyckas. Men till sist handlar det om att kvalitetssäkra detaljerna runt omkring. Det får inte slarvas med något, då kan man inte prestera maximalt, säger han.
Grevlundagården köptes av honom och Lisen för elva år sedan, då var det fruktodling som var gårdens huvudsakliga syfte. Men med Lisen och Peder flyttade hästarna in – och verksamheten tog fart i takt med att stallbyggnader tog form, ridhus byggdes, ridbana anlades och hagar sattes upp.
– Man behöver inte ha det lyxigaste och det som anses som finast alltid. Det är de som driver stället som bestämmer om man ska lyckas eller inte. En extremt lyxig, nybyggd och snordyr anläggning kanske inte får samma framgång som en mindre gård som har renoverats till gott skick. Detta eftersom man hela tiden måste ha full koll på alla detaljer, säger Peder Fredricson.
Det normala funkar bäst
Den gigantiska sadelkammaren (ja, den är nästan onödigt stor!) var tidigare garage, innanför den hittar vi prylarna som bara används vid tävling.
– Jag gillar att sära på grejerna. Då håller man bättre ordning och man ser direkt om något behöver bytas ut. En tygel kan lätt gå sönder vid fel tillfälle, sådant förebyggs om man har utrustning som bara används på tävling och annan vid träning, säger Peder.
På väggarna i sadelkammaren hänger bett i alla former och med olika funktioner.
– Det är ju lite så med bett att man nästan alltid kommer tillbaka till det vanliga tränsbettet, oavsett hur många andra man testar. De andra varianterna funkar kanske en period, men sedan är det ofta så att man återgår till det vanliga bettet, tycker Peder.
Lite på samma sätt är det med skoningen av hästarna. Intervallerna har man koll på med hjälp av en tavla i sadelkammaren. Hästarna får så klart inte bli för långa i sina hovar, men de kan inte heller vara helt nyskodda inför tävling.
– Även när det gäller skoningen har vi testat oss fram en del. Man ser många olika varianter internationellt, men nästan alltid kommer vi tillbaka till den traditionella principen. Vi har haft samma hovslagare i tolv år och tillsammans med henne har vi kommit fram till att det ”normala” oftast är det bästa, säger Peder.
Tävlingshästarna betar tillsammans
Just nu har Grevlunda ett 40-tal hästar i träning och tävling, från treåringar upp till färdiga GP-hästar. Dessa kräver en hel del i ridning och skötsel – till sin hjälp har Peder hästskötare, beridare och elever.
– Tävlingshästarna kommer ut tre gånger om dagen, de rids, går i skritten och i hage. Här finns stora möjligheter till varierat arbete på olika sorters underlag. Det tror jag är viktigt, att hästarna vänjer sig vid att gå på olika sorters underlag så att de blir starka i kroppen, säger Peder.
Även tävlingshästarna får längre vilor, några av Peders fyrbenta stjärnor har i sommar gått tillsammans på bete.
– Vi tar av bakskorna på dem och släpper ihop dem. Det är riktigt skönt att se att det fungerar så pass bra. De tappar inte heller lika mycket rent kroppsligt om de vilar på bete tillsammans med andra hästar. Då rör de på sig mer naturligt, säger Peder.
Inte träna för mycket
Enligt honom är det en stor utmaning att träna och matcha hästarna på rätt sätt. De ska ju vara i toppform inför en prestation, men risken finns att man tränar för mycket. Särskilt precis innan tävling.
– Jag lägger in lättare pass inför tävlingarna i stället för att träna hårt in i det sista. Många tar ut för mycket i hästen, i stället för att hjälpa den att ha kvar suget efter att hoppa när det väl är dags att prestera.
Att jobba med hästar innebär att man måste vara öppen för hur individerna mår. Foderstaterna är en sak som Peder ständigt utvärderar.
– Man kan inte bara pytsa samma mängd foder till alla hästar i stallet. Där gäller det att ha riktigt bra koll och fodra utifrån hästens behov. Över huvud taget handlar det om att ha koll på detaljerna i varje led för att lyckas på ett bra sätt. Och det inbegriper allt – från utrustning, träningsupplägg, foder och allt annat runt omkring. Det är inte enkelt att hitta en optimal balans, men det går, intygar Peder.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!