Hoppning
Publicerad: 2021-08-10
Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
De svenska guldryttarna hyllades på Stockholm stadion för sina enastående OS-insatser i Tokyo. Hippson fick en pratstund med Malin Baryard Johnsson och förbundskapten Henrik Ankarcrona som fanns på plats fysiskt.














Text och foto: Jennie Börs
Det var en trött, men väldigt glad, Malin Baryard Johnsson som mötte upp pressen på Stockholm stadion under tisdagsförmiddagen. På måndagskvällen landade hon hemma där hon överraskades med firande av släkt och vänner, direkt på tisdagen väntade pressträff med efterföljande hyllning av guldryttarna.
Maratonporten vid södra kortsidan av Stadion, mot Valhallavägen, hade dekorerats med flaggor och blågula ballonger. Dagen till ära fanns också två hästar från den Beridna Högvakten på plats, medan Lune och Silvana Imam körde sin OS-låt. Tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona fick Malin Baryard Johnsson kliva upp på scen, medan lagkamraterna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson fanns med på länk. Med tanke på coronapandemin hölls firandet i liten skala i avseendet personer på plats, men allt sändes via Olympiaappen för att kunna följas av trogna supporters.
Ville inte förlora på tid
Malin Baryard Johnsson och Indiana inledde mästerskapet med en individuell femteplats efter att ha presterat tre felfria rundor. Före sig hade hon lagkamraterna Henrik von Eckermann som med King Edward blev fyra och silvermedaljör Peder Fredricson på All In. Sverige var segertippade inför lagfinalen och det höll hela vägen till guld.
– Jag tror det var enormt viktigt för både mig och Henrik (von Eckermann, reds. anm). I det individuella anser jag att jag inte hade kunnat göra något annorlunda, för jag visste redan inför omhoppningen att vi inte kunde slå hästarna vi stod emot tidsmässigt. Så jag är nöjd med vår prestation, säger hon och fortsätter:
– Med det i ryggen fick jag blicka vidare till laget. Det var tufft, men inte svårt med tanke på lagkamraterna och hästarna. Jag visste vilken form vi var i så då var det rätt enkelt att fokusera framåt. Lagets rutin tror jag var en viktig faktor till att vi kunde ladda om.
I omhoppningen ställdes laget, precis som under VM i Tryon 2018, mot USA. Då blev det ett silver till det svenska laget och den här gången ville de göra allt för att få den ädlare valören kring sina halsar.
– Vi visste redan innan att USA är otroligt starka i omhoppningar och normalt sett snabbare än oss. Inför sa vi att den här gången får vi inte förlora på tid, utan då ska en bom falla för att vi red för fort. Laget var sedan helt i sin mentala bubbla, allt som gällde var att inte vara långsammare än USA.
Att laget lyckades hålla fokus och prestation mästerskapet igenom, är det Malin är mest imponerad över.
– Alla rundor igenom har vi ryttare inte gjort något misstag. Det är enormt svårt, med den pressen och alla nerver. Jag är så stolt över oss allihopa och faktiskt lite imponerad över hur vi lyckades genomföra det. I slutänden var vi iskalla.
Hade kunnat hoppa mer
De svenska hästarna landade i Liege, Belgien, på tisdagsförmiddagen. Malin höjer sin häst Indiana till skyarna.
– Det är en häst som det är relativt enkelt att rida ett mästerskap med. Hon går in i mästerskapet med en inställning jag sällan skådat, kastar sitt hjärta till mig och gör verkligen allt för att klara alla hinder. Jag är verkligen så tacksam, säger hon.
När Indiana väl når stallet hemma på Jonstorps gård igen väntar hennes hage på henne för en lugnare period, innan nya utmaningar väntar.
– Både hon och de andra svenska hästarna var otroligt pigga och fräscha sista rundan, även dagen efter stod alla tre redo och hade kunnat gå några rundor till. Men nu blir det några veckors tävlingsledigt sedan får vi se när hon känns redo för start igen, säger Malin och menar att VM är nästa mästerskapsmål med Indiana.
Utvärdera framgångskonceptet
Även förbundskapten Henrik Ankarcrona kan sammanfatta ett lyckat mästerskap. Att ha tre svenskar bland sex ryttare vidare till en individuell OS-final toppat med ett lagguld, menar han är historiskt.
– Jag tror inte det hänt i historien tidigare att tre ryttare presterat med så hög lägstanivå. Någon hade räknat och jag tror att det var av 262 eller 264 hinder, så trillade två.
Nyckeln till framgången förklarar han bottnar sig i att laget fokuserat och planerat allt i minsta detalj. På så sätt har såväl hästarna som ryttarnas form toppats. Han nämner även hela teamet bakom med bland annat hästskötare, veterinärer och fysioterapeuter som viktiga faktorer.
– Även om kapaciteten finns så ska fokus hållas för att prestera på så hög nivå, i så många rundor. Nu får vi försöka fundera över och plocka ut nyckelfaktorerna, om vi gjorde något annorlunda mot tidigare. För att prestera ska man också ha vindarna med sig och de blåste helt klart med oss den här veckan.
Rolf-Göran Bengtsson, reserv och fjärderyttare på plats, har hyllats stort av sina lagkamrater. Även Ankarcrona ser fördelar i att ha ryttaren på backen.
– Med den erfarenhet och klokskapen han besitter är han så klart en fantastisk trygghet för alla att ha med. Han satsar ju själv som ryttare, men det finns en förhoppning att vi får ta del av hans erfarenhet under en lång tid framöver, säger Henrik och menar att Rolf-Göran är högaktuell inför EM.
EM runt hörnet
Redan den 30 augusti till 4 september ska EM avgöras i Tyska Riesenbeck. Laget om fem ryttare väntas presenteras nu på torsdag. Förbundskaptenen ser bara fördelar att 2021 bjuder på mästerskap i dubbel bemärkelse.
– För Sverige innebär det att fler får chansen att rida mästerskap, vilket är väldigt positivt. Det är tufft för ryttare i Sverige att slå sig in i ett lag när man har världens bästa ryttare att slåss emot.
Att ladda om inför det stundande mästerskapet är inga problem, menar Henrik.
– Vi är hungriga och OS-resultatet är klart en sporre. Medaljer och firande är fantastiskt, ett erkännande att man gör något bra. Men i slutänden är det förberedelser och tävlingen som är det som ger mig mest, säger han och fortsätter:
– Nu laddar jag mot ett nytt mästerskap med andra ryttare och framför allt nya hästar. Det är nya möjligheter och jätteroligt.
Tidigare på Hippson.se
Bildspel: Storslaget välkomnande när Peder kom hem från OS
Henrik Johnsson: "Den högsta formen av idrottslig prestation"
OS-guld: "Vi har de bästa ryttarna i världen"
Liverapportering - OS-guld till Sverige
Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria
Så hanteras hästarna i värmen – landslagsveterinären berättar
Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: "Väldigt nära mitt hjärta"
Svenska hästarna redo för lagtävlingen
Bildspel + intervjuer: Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
taggar
Liknande webbartiklar
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
- Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
- Svenska hästarna redo för lagtävlingen
- Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo!
- Hopplandslagets A-trupp växer
- Rutinerade ryttare förbereder sig för OS: "Stora chanser att kunna prestera på plats"
- Ankarcronas nio VM-aktuella ryttare
- Henrik von Eckermann: "Om vi inte fått det nu så vet jag inte …"
- Ankarcrona hoppfull inför världscupen
- Svenska mästaren Rolf-Göran Bengtsson: "Det var riktigt hög nivå"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!