Sportkollen - Nära nytt världsrekord för Charlotte och Valegro

Sportkollen

APR
18
2015

Nära nytt världsrekord för Charlotte och Valegro


Foto: Haide Westring

UPPDATERING klockan 00.37:

Det blir alltså Charlotte Dujardin och Valegro som tar med sig storvinsten hem! Vinnarbucklan är deras och marginalen till tvåan blev nästan hela tio procent. Snacka om överlägset! I dag fick de 94,196 procent. Världsrekordet, som de ju själva innehar, ligger på 94,300 procent, så det var inte långtifrån! Tvåa i klassen blev Hollands Edward GalGlock´s Undercover med 84,696 procent och trea tyska Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB med 80,393 procent.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T kom på 14:e plats, medan vi hittar Malin Hamilton på 15:e plats med Fleetwood. 

Malin Hamilton startade som nummer 8. Efter en spänd inledning visade ekipaget en fin avspänd skritt och jämna slutor till höger och vänster. Det blev någon miss i galoppombytena och piafferna var inte heller riktigt på plats i dag. 70,625 procent blev det totalt.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T kom in direkt efter Malin Hamilton. De visade riktigt fina övergångar mellan piaff och passage, men missar i båda piruetterna och i något galoppombyte kostade tyvärr och ekipaget slutade på 71 procent blankt. 

USA:s Steffen Peters på Legolas blev utesluten ur klassen, enligt Eurodressage fann man blod på hästen när den kontrollerades efter ritten. 

Här hittar du fullständigt resultat. 

UPPDATERING klockan 00.08:

Charlotte Dujardin och Valegro! Alltså – vad säger man? Det ser så enkelt ut, bara flyter på så att man blir – mållös. Vilken ritt! Men inget världsrekord denna världscupfinal, även om det ska extremt mycket till om någon ska klå henne på toppositionen. 94,196 procent får de i dag, världsrekordet är ju hennes eget på 94,300 procent. Helt otroligt!

UPPDATERING klockan 23.54:

Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt har gått upp i ledning, men det var innan USA:s Laura Graves kom in på banan. Hon och Verdades visade ett nästan felfritt program, men valacken ryggade för något intill banan och så ställde publiken till det för ekipaget när de applåderade i en sluta. Laura kunde dock lugna Verdades igen efter att han gasade iväg på diagonalen och sedan höll sig publiken faktiskt tyst. 79,125 procent fick de, upp i ledning. Arenan kokar! Nu Charlotte Dujardin! 

Här hittar du aktuell ställning. 

UPPDATERING klockan 23.37:

Tyska Isabell Werth fick till en nästintill felfri ritt med El Santo NRW. Dock skyggade valacken för något vid sidan av banan i början av uppvisningen, men de fick 77,857 procent – och går upp i ledning. 

UPPDATERING klockan 23.16:

Nu är vi igång igen! Inessa Merkulova från Ryssland med Mister X blir först i startfältet att slå sitt personbästa. Hon är riktigt, riktigt nöjd med sin fina ritt som gav 76,893 procent – upp i ledning alltså!

UPPDATERING klockan 22.50:

Paulinda Friberg och Di Lapponia T gör många riktigt fina rörelser, men Paulinda ser ändå lite besviken ut när hon rider ut från banan. Det blev en del kostsamma missar – bland annat i piruetterna – där Di Lapponia T bytte galopp i utgången. Å andra sidan visade de mjuka övergångar mellan piaff och passage. Men missarna blir dyra, 71,00 procent får de, och petar ner Malin Hamilton från sjätteplatsen.

Nu är det paus i 20 minuter innan nästa ekipage äntrar banan. Här ser du ställningen så här långt, det är danskt i ledning i halvtid. 

UPPDATERING klockan 22.35:

Malin Hamilton och Fleetwood gör sitt yttersta inne på banan, givetvis till musik av brittiska gruppen Fleetwood Mac. Piaffen sitter inte riktigt som den ska och det drar förmodligen ner en del. I början ser det också lite hastigt ut, men så småningom verkar den 16-åriga valacken slappna av mer och mer.
I en av travlängningarna river de ner applåder från publiken, men Fleetwood påverkas inte av det. De visar även fin, avspänd, ökad skritt och fina galoppombyten. De belönas med 70,625 procent, in på en sjätteplats så här långt. Nu kommer Paulinda Friberg in på banan! 

UPPDATERING klockan 22.22:

Mikala Munter Gundersen och My Lady får hjälp fram till sista hälsningen - så mycket klappningar från publiken gör dock My Lady lite störd. Men, detta påverkar inte procenten så mycket. De går båda upp i ledning med 75,018 procent och Mikaela kan inte hålla tårarna tillbaka när procenten visas. Nu är Lars Petersen inne på banan – sedan kommer Malin Hamilton med Fleetwood!

UPPDATERING klockan 22.05:

Tyska Fabienne Lütkemeier och Qui Vincit Dynamis gjorde en riktigt imponerade uppvisning till pampig, dramatisk musik. Till en början är valacken riktigt spänd, men slappnar av mer och mer ju längre programmet fortskrider. Ekipaget river ner applåder mitt i uppvisningen efter att ha satt alla galoppombyten i varje på diagonalen. Dessvärre snubblar valacken till under uppridningen, slutligt resultat för paret blir 74,804 procent och de går upp i ledningen.

UPPDATERING klockan 21.40: 

Nu är vi i gång – dressyrens världscup ska avgöras! Som andra ryttare ut tar danska Agnete Kirk Thinggaard på Jojo Az revansch från Grand Prix-klassen och presenterar ett riktigt fint kür-program. Hon visar rörelserna till musik av Lady Gaga och Adele – uppfriskande. Agnete fick en del missar, bland annat taktfel i en av passagerna. Hon får 74,036 procent. 

Dessförinnan har ryska Tatiana Dorofeeva och Kartsevo Upperville visat upp sin kür, och fick 69,357 procent. 

Här kan du följa klassen via online-resultat.

–––––––––

FÖRHANDSINFORMATION 


Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider final under lördagen.
Foto: Haide Westring 

För den dressyrintresserade bjuds det på en riktig tv-fest på lördagen. I drygt tre timmar sänder SVT24 från dressyrens världscupfinal i Las Vegas, där Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider.

Finalen börjar 21.15 svensk tid med Tatiana Dorofeeva från Ryssland som första startande. SVT har lagt extra lång sändningstid för klassen, drygt 30 minuter mer än vad som krävs, för att inte upprepa sin miss från världscupen under Gothenburg Horse Show. För er som vill ha några hållpunkter kan vi tipsa om följande starttider:

22.25 – Malin Hamilton och Fleetwood
22.35 – Paulinda Friberg och Di Lapponia T
därefter kommer en paus på 20 minuter innan de bästa från Grand Prixen är uppradade med Charlotte Dujardin och Valegro som går in på banan klockan 23.55.

Startlista, baserad på amerikansk tid (9 timmar efter)
SVT24, direktsändning 
FEI-TV, direktsändning (Betalkanal)

Läs vår direktrapport från GP-klassen här
När Paulinda kom in på arenan i GP-klassen sade hon till sig själv att inte vara feg, läs mer här.  

Charlotte Dujardin berättar om Valegros jetlag och hur han påverkats av värmen:


Edward Gal pratar om känslan inne på arenan – och om hur Glock´s Undercover reagerade:


Steffen Peters var mer än nöjd över sin tredjeplats i torsdagens Grand Prix:



Läst 22852 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5000493 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5001618 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5004666 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.