Sportkollen - Seger för Charlotte och Valegro i Las Vegas

Sportkollen

APR
16
2015

Seger för Charlotte och Valegro i Las Vegas


Arkivfoton: Tomas Holcbecher/Hippson 
  
Uppdatering klockan 00.17:
Favoritseger och rekord för Paulinda
Vi summerar denna härliga, inledande Grand Prix med att brittiska Charlotte Dujardin tar hand om segern med Valegro. Edward Gal från Holland kniper andraplatsen med Glock's Undercover före USA:s Steffen Peters med Legolas.

Paulinda Friberg slutar på en fin niondeplats (personligt rekord!) och Malin Hamilton tar femtondeplatsen.
   



Resultat


DIREKTRAPPORT FRÅN KVÄLLEN

Uppdatering klockan 00.04:
Edward
och Glock's Undercover kommer inte att ta över ledningen från Charlotte och Valegro, men de levererar en riktigt fin ritt. Undercover var laddad och sugen på att arbeta framåt, något som gav en och annan liten miss genom programmet. Men piruetterna är bland de finaste vi sett i kväll. Ekipaget belönas med 79,057 procent och går in på en andraplats.

Nu är det dags för Jessica von Bredow-Werndl, som vann "allt" i Göteborg med Unee BB. Det är klassens sista ekipage.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.53:
Legolas, 
som Steffen Peters rider, har inte någon imponerande galopp – men det han saknar i galoppen tar han verkligen igen i traven. Den ökade traven har bakbensaktivitet så att det räcker och blir över. Trots att ekipaget inte levererar någon "wow-ritt" belönas de med 76,871 procent – och går in på en andraplats. 

Känner vi nästa ryttare rätt så behåller Steffen inte andraplatsen länge. Edward Gal vill nog gärna överta både den och framför allt ledningen med Glock's Undercover.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.46:
Isabell Werth
fick kämpa inne på banan med sin El Santo NRW. Han hade inte den vanliga framåtbjudningen, har månne värmen påverkat honom? Men med hjälp av Isabell, som var med honom i varje steg, gjorde han varje rörelse som han bads om. I galoppen var ekipaget igång ordentligt och då såg det inte lika tungt ut. 

Ekipaget belönades med 72,843 procent och slår precis Paulindas 72,686.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.36:
Hans Peter Minderhoud 
och Glock's Flirt gör ett fint program utan några större missar. Den ökade traven, piruetterna och piaffen är fläckfria, men domarna är inte överens om hans poäng. Det måste vara svårt att komma in på banan efter Valegro som dansar fram, men ändå är det förvånande att ekipaget "bara" belönas med 73,714 procent. De går in på en fjärde plats och puttar ner Paulinda Friberg till femteplatsen. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.20:
Det är inte svårt att förstå varför Charlotte Dujardin kallas för "The girl with the dancing horse". Valegro fullkomligt dansar fram inne i arenan. Det är nästan så att man undrar om han nuddar marken.
Dock blir det ingen rekordritt i dag, Charlotte har ju tidigare slagit sitt eget rekord i Grand Prix tre gånger. Valegro fick en miss i piaffen men gjorden otroligt fina byten i varje – där ekipaget fick tre tior av domarna.

De belönas i denna Grand Prix med 85,529 procent. Ska bli roligt att se dem i küren!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.08:
Nu är det dags, här kommer de – kungen och drottningen Valegro och Charlotte Dujardin
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 22.43:
Tajmingen vill sig inte riktigt för Agnete Kirk Thinggaard på Jojo Az. Hon vänder upp för tidigt mot diagonalen och påbörjar piaffen lite för tidigt. Just uppvändningen mot diagonalen gjorde att hon fick korigera vägen med tygeltag, i stället för att fokusera på den kommande bytesserien.
Ekipaget belönas med 67,986 procent.

Nu tar tävlingarna en kort paus för sladdning av banan. I halvtid ser resultattavlan ut så här:


Uppdatering klockan 22.32:
Det ser riktigt tungt ut för ryska Tatiana Dorofeeva, även om hon och Kartsevo Upperville inte får några uppenbara missar. Ekipaget belönas med 69,800 procent och hamnar sist i resultatlistan.

Nu är det dags för en skandinavisk granne – danska Agnete Kirk Thinggaard och Jojo Az
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.24:
YES, tummen upp och en puss för Lapponia! Ekipaget levererade ett mycket fint program i Las Vegas. Piafferna, halten och ökningarna var riktigt riktigt bra – och vilken sista medellinje upp mot domarna!

Paulinda och Di Lapponia T belönas med 72,686 procent, och går in på en tredjeplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.15:
Spaniens Morgan Barbançon Mestre visar upp sin Painted Black på bästa sätt. Trots att hingsten är arton år gammal uppförde han sig som en unghäst på veterinärbesiktningen – där han kom lös, sparkade sin ryttare och sprang runt.
I dag är han återigen den gentleman vi är vana att se honom som. Ekipaget belönas med höga poäng för både piruetter och byten. Hon avslutade med att rida mot domaren med ett riktigt stort leende på läpparna – Morgan är helt klart nöjd med ritten. Kul att se!

Ekipaget belönas med 73,786 procent och går in på en andraplats.

Nu – Paulinda Friberg och Di Lapponia T!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.02:
Fleetwood kommer upp mot arenan när publiken jublar för fullt, kanske inte den start man vill ha inför sitt program? Nu ser han inte ut att reagerad så mycket, utan är lyhörd för Malin Hamilton. Dock ser det något stressat ut i början av programmet.
Den ökade galoppen är riktigt imponerande, hon är den första som vågat satsa hela vägen mot slutet av diagonalen. Även den ökade traven är riktigt bra, men piruetterna bedömde domarna lågt.

Ekipaget belönas med 68,029 procent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.55:
Jo då, Laura och Verdades går upp i ledningen med 74,286 procent – till publikens jubel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.51:
Wow! Unga Laura Graves, från hemmanationen USA, kommer in i sin första världscupfinal och rider som att hon aldrig har gjort något annat än finaler. Trettonåriga valacken Verdades blir först lite misstänksam mot den stora prispokalen som står utanför banan, sen ser han osäker ut i piaffen när han får hela pressligan framför sig med kameror som smattrar. Laura behåller dock lugnet och visar att det inte är någon fara.
Detta kommer vara den högst belönade ritten hittills i kväll, hon är uppe på 8:or och 9:or under programmet. Blir spännande att se vart det slutar.

Nu - Malin Hamilton och Fleetwood!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.45:
Fabienne Lütkemeier
rider inte sin förstahäst D'Agostino FRH i helgens världscupfinal. Hon ville inte flyga den femtonåriga hingsten över Atlanden, utan tog i stället Qui Vincit Dynamis.
Hon blir under sin ritt betygsatt med ojämna procent från domarna, vid byten i varje på diagonalen fick hon 7,5 från en domare, men 5,5 från en annan. Över lag gör ekipaget en riktigt fin uppvisning. Fabienne är redan i unga ålder otroligt rutinerad, med sitt VM-guld i lag från i somras.

Hon belönas med 70,857 procent för denna ritt - en andraplats i nuläget.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.36:
Jo då, Theri höjer näven i luften – hon är nöjd med sina procent. Domarna belönade ekipaget med 69,873 procent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.34: 
Axis TSF
har jättefin takt inledningsvis i programmet, men i skritten blir hingsten spänd. Piaffen och den ökade traven ser dock riktigt fina ut. Vilken debut!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.26:
Nu välkomnar vi in Terhi Stegars från Finland på banan. Hon rider Axis TSF och ekipaget gör sin debut i världscupfinalsammanhang. Första ekipaget belönades med 71,343 procent.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klocka
n 21.24:

Inessa och Mister X hade några missar inne på banan, den första piaffen påbörjade hon nästan tre meter innan medellinjen – det kostar. Han såg dock betydligt mer avslappnad ut inne på arenan mot de bilder vi fick se från framridningen. Den sista ökade traven var riktigt riktigt fin!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.13:
Vi väntar nu på första startande, Inessa Merkulova från Ryssland med Mister X. Precis fick vi se Malin Hamilton och Fleetwood skritta inne på framridningen, både häst och ryttare såg riktigt avslappnade ut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.10:

Öppningscermonin inleddes med nationalsången och med amerikanska flaggan i fokus. Sen dök han upp! "Elvis is in the house", kan man lungt säga. Tävlingarna inleds med en öppningscermoni där "The king" själv gör ett gästspel. Läktarna är långt ifrån fullsatta, något som faktiskt är lite förvånande. 
   


Foto: FEI-TV
  
Kvällens domare är följande:
Hans-Christian Matthiesen, Danmark
Stephen Clarke, Storbritannien
Annette Fransen Iacobaeus, Sverige
Francis Verbeek-von Rooy, Holland
Maria Schwennesen, Australien
Peter Holler, Tyskland
Liselotte Fore, USA

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

Klockan 21.15 (svensk tid) rider första dressyrekipaget in i The Thomas & Mack Arena i Las Vegas. Direkt blir det allvar och vi kan vara säkra på att ryttarna kommer att göra sitt yttersta.

Vi håller självklart en extra tumme för våra svenska ekipage, Malin Hamilton med Fleetwood och Paulinda Friberg med Di Lapponia T – båda ryttarna går ut tidigt i startfältet. Malin har starttid 21.51 medan Paulinda kommer in på banan klockan 22.09.

Sportkollen kommer i detta inlägg direktrapportera från klassen. För er som har möjlighet att se den själva sänder FEI-TV samtliga ritter.

Startlista
FEI-TV



Läst 17563 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 4999511 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5000636 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5003684 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.