Sportkollen - Imponerande inledning av Douglas Lindelöw

Sportkollen

APR
17
2015

Imponerande inledning av Douglas Lindelöw


Douglas och Casello ligger på 17:e plats efter tidshoppningen.
FOTO: Haide Westring

  
Uppdatering klockan 06.02:
Douglas är fortfarande med
Vi kan summera finalhelgens inledande klass med att det i alla fall inte var tråkigt. Hoppning i världsklass är alltid värt att gå upp mitt i natten för! Det är inte helt förvånande att unga Bertram Allen tar hem segern med sin Molly Malone. Vi blev inte heller förvånade över att Douglas Lindelöw kommer in och rider en riktigt snygg runda – vilken start på helgen! Han ligger 17:e och är tillräckligt väl framme för att det här ska bli spännande...

Tyvärr försvann många toppryttare innan de ens hade börjat, Edwina Tops-Alexander och Marcus Ehning är två av dem. Båda ryttarna valde att utgå med sina hästar. Marco Kutcher kommer vi inte att få se i helgen, men vi hoppas att Cornet Cristallo, som drabbats av kolik, får bästa möjliga vård på kliniken.

Vill ni veta mer om nattens klass, gå ner i inlägget och läs hur det gick för ryttarna i direktrapporten!
  
Fullständigt resultat


Bertram Allen in action. FOTO: Haide Westring
  

Douglas på framhoppningen. FOTO: Haide Westring
  

Hej till publiken! FOTO: Haide Westring
 

Stående ovationer för Bertram Allen. FOTO: Haide Westring
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

DIREKTRAPPORT FRÅN NATTEN

Uppdatering klockan 06.00: 
Sist ut på banan kommer Joao Edua Ferreira de Carvalho från Brasilien. Han rider den tioåriga Ragtime Rouge, och får flera nedslag, totalt 24 fel. Det ger oss vinnaren – Bertram Allen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.58:
Bassem Hassan Mohammed och Primeval Dejavu går in näst sist på banan i denna inledande klass. Det blev en felfri ritt som resulterar i en elfteplats.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.54:
Marco Kutcher kommer inte till start. Tyvärr har hans Cornet Cristallo drabbats av kolik och blivit körd till klinik. Vi hoppas att han får hjälp och återhämtar sig inom kort.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.50:
Steve Guerdat, som vann världscupens deltävling i Göteborg, red en felfri ritt med Albfuehren's Paille. Steve såg inte ut att vara ute efter segern utan lät Paille galoppera i ett väl avvägt tempo mot sista oxern.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.48:
Bertram Allen må vara 19 år gammal, men han blev rejält utmanad av en annan 19-åring – Flexible. Med sin ryttare Rich Fellers var den snabba fuxen riktigt nära att överta ledningen, men fick se sig slagen med en halv sekund.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.43:
Daniel Deusser och Cornet d'Amour är i Las Vegas för att försvara sin seger från förra året. Han var nära att inleda på bästa sätt – tiden hade räckt till seger om inte en bom hade fallit. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.40:
Oj oj oj! 19-årige Bertram Allen gör det igen! Han kommer in med Molly Malone V och sätter en snabb, felfri runda. Ekipaget går upp i ledning!
Vi såg honom göra likadant i den inledande hoppningen under VM i Frankrike – vilken ryttare!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.38:
Kevin Staut fick galoppera på ordentligt med Silvana efter rivningen på c-hindret i trekombinationen. Hans tid räckte till en niondeplats just nu.
Patrice och Jur delar fortfarande på förstaplatsen när det är nio ryttare kvar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.32:
Marcus Ehning och Singular LS La Silla inleder banan riktigt riktigt bra, men när Marcus kommer in djupt på a-hindret i den tuffa trekombinationen väljer ryttaren att vända bort från den stora oxern. Ett bra beslut – för Singular hade försökt hoppa.
Marcus klappar om hingsten och väljer att hoppa ett räcke och utgå. Även om det är världscupfinal väljer han att göra sitt bästa för hästen – därmed försvinner hans chanser i finalen. Marcus har en plan och matchar sina hästar, nu tog han ett beslut som var bäst för Singular. Fint att se.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.28: 
Oj! Edwina Tops-Alexander river hinder nummer ett och får ett stopp på hinder nummer tre. Hon gör en volt och får Fair Light van T Heike att hoppa räcket, sen tackar hon för sig och utgår. Det var väldigt förvånande måste jag säga, men denna klass bjuder på många oväntade ögonblick.

Nu Maria Gretzers Singular!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.25:
Beezie Madden rider en riktigt snabb och snygg runda med Simon, men så blir det precis som för Douglas Lindelöw – sista bommen faller.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.21:
Shejk Ali Bin Khalid Al Thani får inte till svängarna med First Devision, något som gör att han inte hittar det perfekta läget på alla hinder. Ekipaget får 16 fel och lämnar arenan när Elizabeth Madden gör sig redo för start.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 05.19:
Maikel Van der Vleuten ville vara bland de bästa i denna inledande klass, för att lyckas satte han upp galoppen med VDL Groep Verdi Tn N.O.P, något som resulterade i en sjätteplats just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.16:

Efter en paus för banskötsel kommer rutinerade Hans-Dieter Dreher med Cool and Easy. Ekipaget får 4 fel. Efter 22 ryttare har det endast blivit sex felfria rundor. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.05:
Jur Vrieling och VDL Zirocco Blue N.O.P. lyckas matcha ledartiden – på sekunden! Han går upp i delad ledning med Patrice Delaveau. 

Så här ser ledartavlan ut när halva klassen ridits:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.02:
Om jag inte var vaken – då är jag garanterat vaken nu! Vilken runda av Douglas och Casello! De visar världsklass när de hoppar runt på den tuffa 1,50-banan. Tyvärr föll sista bommen och ekipaget får tillägg på 4 sekunder. Douglas går in på en sjundeplats för tillfället. Vilken start på finalen, riktigt riktigt kul att se!
  
 
Casello möts upp av Madelen och får en godisbit efter ritten. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 04.59:
De amerikanska ryttarna Vinton Karrasch och Jack Towell får två nedslag var inne på banan. Nu är det dags för Douglas Lindelöw! Håll tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.54:
Martin Fuch kommer in och visar ingen respekt – han fullkomligt äger banan med PSG Future och belönas med en felfri ritt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 04.53:
Penelope Leprevost jagar för att ta över ledningen från sin landsman Patrice, men hamnar en sekund efter med Vagabond de la Pomme. Det räcker i nuläget till en andraplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 04.50:
En ryttare som har kommit för att se och lära i sin första världscupfinal är Lettlands Andis Varna. Han gör en riktigt bra runda, men även här faller några bommar. Cardento-avkomman KS Coradina hoppade dock runt hela banan med öronen framåt och såg nöjd ut efter målgången.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.47:
Norges Geir Gulliksen rider även han en riktigt fin runda, och ser otroligt fokuserad ut. Dock föll tre bommar, mot slutet av banan. Edesa S Banjan såg ut att tappa lite i höjd över hindren när farten ökade.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.44:
En svensk häst på banan! Manuel Alvarez från Mexico rider svenskfödda Spirit Magic. Han väljer att rida de längre svängarna och får ett nedslag på inhoppet i första kombinationen, men levererar en riktigt fin runda. Ekipaget går in på sjunde plats.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.40:
Sergio Alvarez Moya sitter på en häst med ett otroligt hjärta, Carlo hoppar av tidigt på den näst sista oxern och kastar verkligen sitt hjärta över hindret. Wow – att han klarade det! Felfri ritt och in på en tredjeplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.38:
Bommarna faller för italienaren Luca Maria Moneta – det är vi inte vana vid att se. Tre nedslag ger därmed 12 sekunders tillägg för honom och Connery.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 04.36:
Det blir en felfri ritt av Kirsten Coe och svenskägda Czardas, en tolvårig hingst. Sportkollen har tidigare skrivit om hennes Lövstaägda-hästar, läs det här.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.31:
Gerco Schröder kommer in på banan med Glock's Cognac Champblanc och får det återigen att se enkelt ut. En felfri ritt med tiden 72 sekunder. Han hade inte för avsikt att vinna just denna klass, det såg man på ritten, men han gjorde ändå några snäva svängar.

Nu - en svenskägd häst under Kirsten Coe

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.28:
Mexikanaren Everard Hegewisch Diaz Infante gjorde sitt bästa, men en sak kan vi konstatera – tappar du rytmen i den lilla arenan så är det svårt att få tillbaka den. Efter en ordentlig rivning på hinder nummer sju valde han att utgå med Electric.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.25:
Patrice Delaveau
kommer in och tar ledningen med en riktigt snabb tid. Orient Express HDC räds inte de snabba svängarna och stora oxrarna. De trimmade Jos tid med två sekunder – imponerande. Hur ska denna klass sluta när den redan efter tre ryttare bjudit på så mycket bra sport?

Följ resultatet live här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.20:
Jos Verlooy fick det nog att se lättare ut än vad det verkligen är inne på banan. Katie Dinan red in efter Jos och fick stora problem. Hon kom helt fel in i tre kombinationen, och Stakorado kämpade, men fick stanna på c-hindret. Efter ytterliggare ett stopp på en oxer i slutet mot banan blev ekipaget uteslutet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.15:


En imitatör av Lady Gaga har inlett den första omgången av världscupens hoppning. Hon sjöng till både fyrverkerier och jublande publik, men nu är det knäpptyst i arenan – dags för sport!

Unga Jos Verlooy går in som första ryttare och sätter en riktigt, riktigt bra runda med Domino! Vilken imponerande ritt. Publiken jublade och applåderade flera gånger, men Jos verkade inte störas av det.
  


FÖRHANDSINFORMATION

När eftermiddagen närmar sig i Las Vegas är det dags för Douglas Lindelöw och ytterliggare 40 av världselitens hopprytare att förbereda sig för den första utmaningen – en tidshoppning.

Startordningen kom till genom en lottning, och Douglas drog verkligen en lyckosam lott i och med att han går ut som startnummer 19. Arenan är liten och hindren är 150 centimeter höga, något som direkt kommer visa att god teknik och en lyhörd häst är vad som krävs. I denna klass förvandlas en eventuell rivning till tidstillägg, i stället för till exempel 4 fel.

Sportkollen kommer att direktrapportera klassen och vi håller självklart en extra tumme för vår svenska ryttare.

FEI-TV har tidigare i dag intervjuat Douglas:

Startlista
FEI-TV (direktsändning) 

Banskiss:



Läst 19750 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5001004 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5002129 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5005177 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.