Sportkollen - Premiär för Agria Allsvenskan i helgen

Sportkollen

MAR
24

Premiär för Agria Allsvenskan i helgen


I Falsterbo segrade Loviseholm Sporthästklubb.
Foto: Annelie Lundkvist 

I helgen är det premiär för Agria Allsvenskan, i hopp-Sveriges elitserie är det extra mycket pengar att rida om för lagen denna säsong.

Utöver ordinarie premier står en extra bonus på 120 000 kronor på spel för de deltagande lagen.

Premiäromgångarna den 28-29 mars rids enligt följande:
Södra gruppen: Dagstorpsortens Ryttarförening
Mellersta gruppen: Mantorpsryttarna
Västra gruppen: Lidköpings Ridklubb
Östra gruppen: Hamre Ridklubb
Norra gruppen: Umeå Ryttarförening

Fjolårets guldlag Loviseholms Sporthästklubb kommer till start i Mellersta gruppen. Laget lär få bära ett favorittryck även i år. Men först ska de ta sig till semifinal på Strömsholm vid Nationaldagstävlingarna i juni – och kvala in till finalen i Falsterbo i juli.

Till start i Agria Allsvenskan kommer merittyngda lag som tidigare vunnit guld.
Södra gruppen är ett getingbo med lag som Flyinge Hästsportklubb, Helsingborgs Fältrittklubb och inte minst Sölvesborgs Ridklubb som har en tradition av upprepade SM-guld.
I västra gruppen finns legendariska lag som Kungsbacka Ridklubb och Nääs Ryttarförening, samt starka utmanarlaget Föreningen Fjärås Hoppryttare.
I Östra gruppen finns tidigare guldlag som Enköpings Ridklubb, Jump Club Ridsportförening, Hamre Ridklubb och Strömsholms Ridsportförening.

Agria Djurförsäkring fortsätter vara sponsor för serien och i år bjuds det på ändringar bland reglerna. Den tidigare regeln i elitserien att laget ska innehålla minst två ryttare upp till 21 år är borttagen. Men de lag som satsar på ungdomar i laget får en extra bonus att rida om i Agria Allsvenskan.

Det lag som efter tre grundomgångar och semifinal har flest antal fullföljda ritter av ryttare upp till 21 år får en bonuscheck på 50 000 kronor. Tvåan får 30 000 kronor och trean 20 000 kronor. Priset ska användas till träning eller utbildning för ungdomsryttarna i föreningen.
– Med den här satsningen lyfter vi fram ungdomsryttarna ytterligare samtidigt som statusen för Agria Allsvenskan höjs ännu mer, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Nytt för 2015 är:

  • Kravet på ungdomsryttare i laget tas bort så att lagledarna kan ta ut laget bland de bästa ryttarna i klubben. Samtidigt tas möjligheten att låna in ryttare från annan klubb bort.
  • Laget kan välja att ha max två ryttare födda 1994 eller senare i laget. Då kan två ryttare rida på 10 centimeters lägre höjd. Har laget en ryttare i laget född 1994 eller senare får en ryttare rida på den lägre höjden.
  • Lag som har ungdomsryttare med i laget är med och rider om en bonus på 100 000 kronor.
    I finalen finns ytterligare en bonus om 20 000 kronor, som går till det lag som har den bästa ungdomsryttaren i finalen.
  • Efter tre omgångar blir det semifinal för tolv lag. Tävlingsplats blir Nationaldagstävlingarna på Strömsholm.
  • Efter semifinal bär det av till Falsterbo Horse Show och stor final. De åtta bästa lagen från semifinalen – oavsett zon – gör upp om segern i Agria Allsvenskan, lag-SM i hoppning.

Mer information


taggar


liknande webbartiklar


Läst 6233 ggrMer från sportkollen

JUN
21

Här är FEI:s långa lista inför OS i Rio


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 2581204 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21

Böter för förfalskat veterinärintyg


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 2582310 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21

Så kvalar du till stortävlingarna på Elmia


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 2585356 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »