Annelies GHS-blogg

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
26
2013

Young riders på blixtvisit ska rida fort!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag gick ner till framridningen för att möta upp Nicole Holmén som startade i fredagskvällens sista klass, Young Rider Cup.

Nicole är en 19-årig tjej som bor med familjen i Vellinge och hon driver tillsammans med sin syster Stephanie företaget Stehicole.
En av Nicoles största framgångar är när hon 15 år gammal rider in i finalen på junior-SM mot sin syster Stephanie och kommer ut med en guldmedalj. Storasyster fick gott nöja sig med en silvermedalj den gången.

  
Men nu är syster med som coach här i Scandinavium och allt fokus ligger på Nicole. När jag kommer ner till framridningen så har Aernst fått jogga igång och nu väntar bangången.

Hela framridningen blir tom på ryttare och hästarna radar upp sig med medhjälpare som vandrar runt under tystnad.

Sedan händer det som jag gillar otroligt mycket, ryttarna anländer och stämningen förändras totalt. Nu blir det fokus, instruktioner och högt tempo.

Hästarna är pigga och lite taggade, men olikt juniorernas hästar när de tävlade så har de precis kommit till arenan. Det är nästan som att YR-ryttarna inte är välkomna här på Scandinavium. De fick anlända ikväll och hoppa en klass som slutar runt 23-tiden. Och som vi vet slutar inte deras arbete där eftersom hästarna ska tas omhand innan de kvällsfodras.

  
Jag skulle gissa att klockan blir närmare 00.30 när ryttarna kommer hem till hotellet för några få timmars sömn. Morgondagens klass startar nämligen redan klockan 09.00 och när prisutdelningen är över ska ryttarna packa in sina hästar och lämna arenan innan klockan 12.00.

 

Vore det inte bättre om ryttarna kunde få ha kvar sina hästar och samla inspiration på framridningen eller klasserna inne på arenan? Eller i alla fall att valmöjligheten fanns?
Nåväl, nu är de här och framridningen har börjat på denna blixtvisit - som inleds med en tidshoppning på 1,40-höjd - så nu fokuserar vi på Nicole istället.

 

För mitt i detta höga tempo skrittar en lugn Nicole. Hon har inte bråttom, hon kommer inte att hetsa upp sig utan tar god tid på sig med sin framridning.

Inte heller hoppar hon fram så mycket utan låter Aernst få gå på några lägre räcken innan det byggs upp en oxer för att avslutas på ett högre räcke.

  
Precis som jag har rapporterat från världsryttarnas framhoppning så följer Nicole samma mönster. Lugnt, kontrollerat och in i minsta detalj.

Teamet skrittar upp till arenan i god tid och det största problemet är filmningen, vem ska filma?
För att inte lägga fokus på detta tar storasyster Stephanie över och beslutar att en av kompisarna får filma med sin telefon - punkt slut.

 

Och vilken tur att de filmade eftersom Nicole och Aernst får till en klockren runda med en snabbtid - upp i ledning! Endast Julia Kringstad Håkansson och Victoria Wallenstam går om Nicole som slutar på en fin tredje plats.

Efter klassen ringer jag upp Nicole som fortfarande inte är klar för dagen för att höra hur det kändes
- Det kändes bra, Aernst kändes bra även om han stod emot väldigt mycket inne på banan eftersom han är så tittig för blommor säger Nicole.

Aernst är nämligen inte tittig på hinder utan just för blommor, oavsett om det är hemma eller på tävling.

- Det är upp till mig för jag måste anpassa mig till honom, säger Nicole, som hoppas och tror att han kommer att vara lite mer avslappnad på miljön.

I morgon är det alltså final och på frågan om Nicole vill vinna svarar hon snabbt att det är klart att hon vill, hon är ju en tävlingsmänniska!

Dock poängterar hon att hon kommer att rida precis som vanligt, hålla fokus och köra efter sin plan. Hon ska inte ta några risker nu när Aernst självförtroende är på topp!


Läst 7250 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Lag Olsson/Baryard vann Bloggkampen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Det var uppdelat i tre grenar när Bloggkampen skulle avgöras här i Scandinavium. Första delen gick ut på att ryttarna skulle stajla varandra och de fick 20 minuter på sig att hitta outfits idag, inne på en H&M-butik i Göteborg. Det var inte så svårt att förstå att lag Sjöstedt/Fredricson skulle vinna när Peder klev in i klänning!
  
Sedan blev det dags för nästa del, Baryard mot Fredricson. Denna rond vanns av Peder då Malin rev ett hinder.
Spännande värre, om Tyra vann stafetten skulle detta vara en enkel seger! Men Tyra kom både i mål sist och hade ett hinder ner. Nu stod det oavgjort.
  
Speakern Henrik Johnsson meddelade att ingen tävling får sluta oavgjort, inte heller Bloggkampen! Av med hjälmar och stövlar, samtidigt som alla hinder sänktes, nu var det dags för Linn och Tyra att springa mot varandra. Den som kom först i mål tog hem hela Bloggkampen - inga konstigheter.

 
Efter att Tyra rev första hindret och gick omkull efter andra så var saken avgjort - Grattis Team Baryard/Olsson! Båda lag hade hejarklackar som gjorde allt de kunde för att stötta sina favoriter.
  
Se ovanstående bildspel från Bloggkampen!


Läst 9692 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Jens framhoppning - minut för minut


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Det är en taggad Lunatic som kommer till framhoppningen i dag
med sin hästskötare My Almqvist. Jens Fredricson sitter omedelbart upp för att jogga fram i trav. Detta sker exakt 40 minuter innan Jens rider in på
stora arenan och möter publiken.

 

Stämningen på framhoppningen är betydligt mer spänd än
i går. Ryttarna rider nästan in i varandra, Jan Tops levde farligt när han gick
rätt ut på framridningen mot hindren och inte såg sig för. Tur att Marcus
Ehning fick stopp på sin häst i sista sekund.
Luciana Diniz och Rolf-Göran Bengtsson var inte många centimeter från att slå ihop med sina hästar, likaså Kevin Staut och Pius Schwizer. Men Jens hade koll på sin Lunatic och lyckades hålla sig
undan krockar!

  
Han började som sagt med att trava klockan 18.35 följt av en skrittpaus 5
minuter senare.
  
18.42 - Galopp i 3 minuter, Jens låter Lunatic komma igång i kroppen på ett avslappnat
sätt.
  
18.45 - Paus för att titta på Malins ritt och få en genomgång av banan av Ludo
Philippaerts som precis kommit tillbaka från sin felfria runda.

 

18.47 - Galopparbete.
  
18.48 - Peder och My, som väntat vid sidan av banan, intar position vid
framhoppningens hinder.

 

18.49 - Jens hoppar fram på ett kryss två gånger i lugn, kort
galopp följt av ett lågt räcke.

 

18.52 - Skrittpaus.

 

18.55 - 18.58 - Liten oxer som höjs tre hål åt gången för
att sluta på cirka 140 centimeter.

 

18.58 - Skrittpaus och samtal med Ludo Philippaerts igen, som
tycker att Jens ska hoppa en högre oxer.

 

19.01 - Oxer modell stor klarar Lunatic som en katt!
 
19.02 - Skritt, avsittning för omsadling och fokusering.

 

19.12 - Jens tar ett sista stort räcke innan han och teamet
skrittar upp mot arenan.

 

 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget med bilder från framhoppningen.


Läst 9404 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Nakenchock på Eurohorse-mässan


 

Hippsons Cajsa Ekström fick en smärre chock ute på mässan alldeles nyss! Tjejerna utan tröjor visade sig vara utsända av Hogengård of Sweden för att marknadsföra en BH.

Chockerande men effektivt?!


Läst 11689 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Rolex FEI World Cup™ Final 2013: Final 1-nyheter


 

Brevid mig här i pressrummet sitter FEI-TV och planerar sina sändningar, pratar om ryttarna och deras ritter, vilka de tror kommer högst upp på pallen, vilken form hästarna är i etcetera.

 

I går efter världcupens första kvalklass publicerades denna film, ta en titt!

 

 





I kväll klockan 18.00 är det dags för nästa deltävling, Rolex FEI World Cup, final 2.

Startlista för kvällens klass där startordningen är enkel, de som var bäst igår startar sist.


Banskissen hittar ni nedan (klicka på bilden för ett större format).





Läst 8961 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Alexander Zetterman hoppar för välgörenhet


 

Som jag tidigare rapporterat i min vanliga bevakning via Sportkollen så är Alexander Zetterman ambassadör för den stora välgörenhetsorganisationen Just World International inom ridsporten.

Organisationen jobbar för att barn i bland annat Kambodja, Honduras och Guatemala ska få grundläggande skolutbildning, sjukvård och få en god hygienisk standard.

Läs mer om det här!

Både Alexander och Flecu har på sig Just Worlds färger under helgen för att visa sitt stöd!

 

 


Ryggen på kavajen är riktigt snygg tycker jag!


Ida och Flecu efter klassen i fina täcket!



Hur söt får man bli?


Läst 8490 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Hoppa fram = hoppa högt?


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag bänkade mig nere på framhoppningen igen under gårdagens sista klass, 1,50-hoppningen. Efter dagens stora klass - världscupkvalet - var stämmningen nu mycket mer avslappnad och ryttarna gratulerade varandra till framgångarna och skojade glatt medan de red fram.

Det var den enda skillnaden från föregående klass, ryttarna var inte lika spända, hästskötarna skrattade och drog retsamma skämt med varandra, men framhoppningens uppbyggnad var likadan som tidigare.

 

Intressantare blev det dock när det närmade sig midnatt och omhoppningen skulle starta. Jag vet inte hur stämningen var uppe på läktaren och inne på arenan, men nere hos oss i kulisserna var det många gäspningar från både skötare och ryttare.

Hästarna som hade startat tidigt i klassen kom in på framridningen igen och började joggas igång.

Några av ryttarna, till exempel Peder Fredricson, hoppade låga hinder för att hästarna skulle komma igång utan att bli trötta. Peder avslutade dock på ett högre hinder så att hästarna fick höjden i kroppen innan de gick upp till banan.

Den amerikanska ryttarinnan Ashlee Bond hoppade betydligt högre och fler gånger inför omhoppningen, men alla ryttare avslutade på ett glest räcke på maxhöjd.
  
En sak de har gemensamt allihop är att de inte gasar på för mycket på framhoppningen. De lägger i ett högre tempo en gång eller två, men låter dem annars hoppa i samma lugna tempo som alltid.



Här är det svenska Malin Trollnäs på Tiger Woods som hoppar ett sista räcke innan de rider upp mot arenan.



Läst 9720 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Bloggkampens hästar har anlänt



FOTO: www.starrider.se


I kväll är det final i Bloggkampen och vi får se om det blir Team Baryard/Olsson eller Team Fredricson/Sjöstedt som tar hem äran och förstaplatsen.
 
I går eftermiddag anlände Tyra Sjöstedts häst Landfried till Scandinavium efter en omväg till Åby hästklinik strax utanför Göteborg.

Lalle, som han kallas, har nämligen haft lite hosta för några dagar sedan - något som Tyra informerade om på sin blogg. Då krävde ledningen på Gothenburg Horse Show att hästen skulle kontrolleras innan han fick komma in på anläggningen där världens topphästar står.

 

Sagt och gjort, Tyras sambo Niclas Haking styrde lastbilen mot Åby där blodprover togs och en ordentlig veterinärbesiktning utfördes.

Men det var inga problem, Lalle var välkommen in på Scandinavium för att delta i kvällens final.


Läst 7430 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Världscupens ryttare hoppar fram!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Jag tillbringade hela första delfinalen i världscupen nere på framhoppningen. Det är otroligt inspirerande och lärorikt att se dessa ryttare rida fram sina hästar, och alla gör verkligen på olika sätt.
   
En del travar fram sina hästar på långa tyglar och låter dem verkligen jogga igång innan de ställer några krav. Andra sätter direkt av i galopp efter att de har hoppat upp. Något som många har gemensamt är att de alla verkar ha ridit sina hästar lite tidigare på dagen - och de behöver därför bara värma upp dem igen, de är nämligen redan genomridna.
  
Toppryttarnas band med hästskötarna är imponerande, vilken kommunikation de har! Oftast vet hästskötaren redan vad ryttaren vill när han eller hon tittar åt dennes håll, det är väldigt sällan man hör någon av ryttarna uttala en hel mening till sina medhjälpare. Det är intränad rutin och fokus som gäller för en viktig klass som denna.

  
Dock märker man att det är allvar! Det är inte ryttarna som avslöjar stämningen utan just hästskötarna. De vet hur viktig denna klass är, de vill så gärna att det ska gå bra och gör allt för att bidra med vad de kan.
Och även fast det är på denna höga nivå är ingen fullärd. Tränarna matar hela tiden ut information och ger ryttarna direktiv att följa, om de inte gör som de blir tillsagda så höjs röster på framhoppningen.
Det är dock enda gången någon röst höjs. Du hör inga ryttare ropa ut vilket hinder de är på väg mot, ingen talar med för hög röst utan det är kommunikation genom att alla tittar var de andra är.

  
Det var här någonstans jag insåg varför dessa ryttare klarar av att hoppa fram på 20 x 45-metersbbanor utomlands, de är lyhörda.

Missa inte mitt bildspel ovan, fokus låg av naturliga skäl mest på våra svenska ryttare. Och var det så att Beezie Madden vann på grund av hennes uppvärmning över bommarna, innan de övriga ryttarna kom till framhoppningen?






Läst 9076 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Säkerheten först!


Även om inte hästarna går att slå in i bomull och skyddas från allt, så kan man försöka att förhindra skador så gott det går.

Några hästskötare i tävlingsstallen tänker steget längre och skyddar hästarnas nackar vid boxdörrarna.

Vi hittar transportskydden uppsatta i boxdörrens öppning, för om något händer och hästen kastar sig bakåt kan det förhindra skador på hästens nacke.

 


Stall Ludger Beerbaum vadderar in sina boxdörrar.



Även Gotha, som rids av Henrik von Eckermann, får ha transportskydden på boxdörren (och här även ett äpple).



Denis Lynchs hingst All Star 5, som han startar i världscupfinalen, har också sina skydd över huvudet.


Läst 7536 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.