Veterinärstudenten - Sju studietips
FEB
23

Sju studietips

Hej bloggen!

Att börja plugga på universitetet innebär en rad förändringar. Själv insåg jag att min studieteknik var långt ifrån fulländad, och är fortfarande. Men under det dryga halvåret som har gått har jag lyckats samla på mig några tips som inte bara är hjälpsamma för studenter, utan för alla som vill bli lite effektivare.

Hela listan handlar om att göra det så enkelt som möjligt för sig. Vi ryttare är duktiga på att eliminera onödiga och störande moment när det är dags för att lära hästarna något nytt. Samma princip gäller för oss och att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

1. Selfcontrol

Min räddare i nöden. Jag antar att jag inte är den enda som fastnar på facebook, bloggar och andra sociala medier. Med Selfcontrol kan man svartlista hemsidor man vet att man brukar besöka och sedan välja under hur lång tid man inte får besöka just dessa. När man väl har startat selfcontrol går det inte att komma in på de valda hemsidorna innan tiden går ut. Även om man stänger av datorn eller tar bort appen, så det går inte att fuska ;) Det är perfekt när man behöver ha tillgång till internet utan att fastna i oviktiga saker. 

För att ladda ner appen är det bara att googla "selfcontrol", den är helt gratis :)

2. Välj ut en plats

Jag har på senaste tiden gjort min lägenhet till en pluggfri zon. Detta innebär ofta sena kvällar i skolan och fungerar kanske inte för de med husdjur eller barn. Men känslan av att komma hem och veta att man bara kan ta det lugnt är ovärderlig. Behöver man vara hemma av någon anledning kan man välja ut en specifik plats där man bara pluggar. Det vill säga, inte soffan och absolut inte sängen då dessa är platser för vila och återhämtning. 

3. Musik eller inte musik?

Alla är olika och vissa pluggar/jobbar bäst när det är tyst medan andra vill ha musik i bakgrunden och här gäller det att hitta vad som funkar bäst för en själv. Jag lyssnar på listan "Superior Study Playlist" som går att hitta på Spotify. Vill man lyssna på musik är det ofta fördelaktigt att ha en specifik lista, då kan hjärnan associera den listan till jobb eller studier och man blir mer koncentrerad på det man gör.

4. Schemalägg studierna

Att planera in när man ska studera ökar chansen för att det faktiskt blir av. För mig fungerar det bäst när jag andra saker inplanerade på samma dag. Då kan jag inte tumma på tiden och effektiviteten ökar. Man kan även kombinera denna med nästa tips och ha en pluggdejt.

5. Plugga med en kompis

Jag har alltid haft svårt att plugga med andra, och har det till viss del fortfarande. Det gäller att hitta någon man trivs att plugga med och det behöver absolut inte vara en närmsta vän. Men att jobba ihop ger verkligen studierna en till dimension, oavsett om man bara sitter tysta i samma rum eller om man går igenom saker tillsammans. 

6. Upptäck youtube 

För att maximera sin inlärning är det allmänt känt att man ska involvera så många sinnen som möjligt. Synen är den enklaste och ofta fullt tillräcklig för att ta till sig kunskap. Men ibland kan det vara skönt att bara lyssna och eftersom att man inte får spela in föreläsningar hur som helst är youtube ofta ett utmärkt redskap, om man lär sig att använda det. Under de kurser vi hittills har haft har "Khan Academy" varit helt ovärderlig. Ett hett tips om man ska börja på veterinärprogrammet (eller läkarprogrammet) i höst är att botanisera bland alla videos i kategorierna Health and Medicine och MCAT. 

7. Inspireras av andra

Hitta någon eller något som gör dig att vilja bli bättre och gå tillbaka till den källan när du känner att allt börjar kännas tungt. För min del räcker det med att kolla på ett avsnitt av valfritt veterinärprogram, vara i stallet eller gå in på Izabellas blogg. 

Jag vill bara avsluta med att säga att oavsett hur många tips man får är dessa endast till för underlätta och det absolut enklaste är att bara ta tag i det som behöver göras på en gång. Så lätt att säga men desto svårare att göra. Just do it!

Hur vill ni ha det när ni pluggar/jobbar?


Läst 22049 ggr

Fler inlägg

OKT
17

Virologi

Och så plötsligt var de här, både hösten och lusten att börja blogga. Insåg det härom dagen när jag var ute och red, bladen har ju börjat skifta färg och att stanna inne på kvällarna framför datorn känns rätt lockande. Så nu kör vi igen :)

Vi håller på med kursen allmän sjukdomslära och just nu är vi inne på andra delkursen som är virologi. Det finns många spännande sjukdomar som orsakas av virus och som gårdagens föreläsare nämnde så är boskapspest anledningen till att veterinäryrket uppkom. Boskapspesten, eller rinderpest, drabbade nötkreatur och orsakade mycket skada i världen men 2011 förklarade man sjukdomen utrotad. En stor bedrift för veterinärkåren alltså! 

Tyvärr har vi haft otroligt få föreläsningar som ens nämnt virussjukdomar hos hästar, men enligt schemat kommer det en föreläsning på måndag som bara ska ägnas åt hästar. Längtar! :) Känner mig rätt klar med lantbruksdjuren och produktionssjukdomar för ett tag nu, även om det såklart också kan vara intressant!

Och vad har hänt med ponnyn då? Blace trivs fortfarande super i det nya stallet. Han går i en lösdrift med 5 andra valacker och flocken är otroligt stabil och lugn. Har aldrig haft honom i en flock med enbart valacker innan (det är alltså ett medvetet val att inte blanda ston och valacker), men jag är så himla nöjd. När man har en häst som endast kan gå på lösdrift är det absolut nödvändigt att flocken fungerar. Det går liksom inte att byta hage hur som helst, eller att låta honom gå själv. Får bara hoppas att allt fortsätter lika bra som det hittills gjort :) Har ni delat på era valacker och ston, och hur har det då funkat?


Läst 19810 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

Ett nytt år på veterinärprogrammet!

Hej alla där ute!

Hoppas att sommaren har varit bra, trots det tråkiga vädret vi haft. Jag har både jobbat, praktiserat hos Izabella på Stav samt rest lite. Nu efter sommaren är jag, och många andra antar jag, mer än taggad på att ta nya tag i skolan. Förhoppningsvis har man samlat på sig krafter under ledigheten och hunnit bearbeta allt som hänt under det förra läsåret. Jag har ju även tagit upp hästen vilket kommer att innebära en rad förändringar i mitt vardagsliv för att få det hela att fungera. Bland annat så har jag satt upp punkter som jag vill förändra/förbättra med studierna och allt runtomkring. Eller, egentligen är det väl förhoppningar om hur jag vill att min höst ska bli och sedan får jag utvärdera och se om jag har lyckats.

* Först och främst gäller det att hitta en ny struktur i livet. Det här lösa, fria studentlivet som man lätt kan föreställa sig fungerar helt enkelt inte, i alla fall inte för mig, så det ska det bli ändring på. Detta kanske låter otroligt tråkigt för en del, men jag gillar att planera och att ha planer :)

* Nästa är en klassiker: att lära mig säga nej till saker. Jag tycker att så himla mycket är så himla roligt och tar lätt på mig alldeles för mycket saker att göra. Senast idag tog jag på mig ett extra jobbpass i helgen... Så det här är en punkt jag verkligen behöver att jobba på!

* Optimera tiden. I och med att jag måste till stallet så åker jag mycket buss nu, och kommer ju fortsätta att göra det. När mitt schema blir mer och mer pressat (pga. ovan) så måste jag använda alla minuter till att göra produktiva saker. Allt måste inte vänta tills jag kommer hem.

* Prestationsmässigt vill jag såklart klara alla tentor. Men på veterinärprogrammet kuggar man i regel åtminstone någon tenta, så om det skulle ske så är förhoppningen att jag tar det på ett bra sätt och inte bryter ihop. 

* Slutligen är det hästen som jag självklart vill kunna sköta om så bra jag bara kan och få honom att trivas här i norr :)

Avslutar med en bild på när både jag och Blace kom fram till Uppsala ett par veckor sedan, något vildhästinspirerad efter sitt sommarbete :) Det kommer att komma en presentation snart!


Läst 23235 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
29

Mer än bara en utbildning

Hallå hallå!

Nu när det gått några veckor på sommarlovet och man har hunnit vila upp sig lite, vill jag helst av allt åka tillbaka till Uppsala och fortsätta skolan. Det är inte bara veterinärutbildningen jag längtar tillbaka till utan även allt runt omkring. Det finns nämligen en uppsjö av utskott, föreningar och aktiviteter att engagera sig i. Jag har under mitt första år engagerat mig i några, som jag tänkte beskriva här, men det finns så mycket mer jag hade velat göra.

Det enklaste sättet att träffa äldrekursare och arrangera olika aktiviteter är genom VMF, Veterinärmedicinska Föreningen, som är vår kår. VMFs huvudsakliga uppgift är att studiebevaka veterinärprogrammet, och snart även djursjukskötarprogrammet. Förutom det anordnas även utbyten, föreläsningar, filmkvällar, sittningar och en massa annat som de olika utskotten håller i. 

Mitt första möte med kåren var via Internationella Utskottet, eller IU som det kallas. IU har hand om studieresor och korta utbyten med andra veterinärhögskolor. Senast var det en resa till Island och ett utbyte med en brittisk veterinärhögskola, dock var jag inte med på någon av dem av olika skäl. I IU sitter jag som sekreterare, det vill säga att jag skriver protokoll för varje möte, som äger rum cirka en gång i månaden. Från och med höstterminen kommer jag även att hålla i IUs terminsvisa vaccinationer. Genom ett samarbete med en vaccinationsbyrå får VMFs studenter då rabatt. Jag har en lite löjlig fixering vid just vaccin (tror att det beror på min resfeber) så det ska bli roligt

Vid årsskiftet gick jag med i ännu ett utskott, Utbildningsutskottet. Här är jag årskursrepresentant och förmedlar information mellan klassen och kåren. Som sagt så är kårens viktigaste uppgift att studiebevaka programmet å studenternas vägnar och under varje möte diskuteras problem bland de olika årskurserna och programmet i stort. Att sitta med i UU är väldigt lärorikt och man får verkligen en större bild av hur saker och ting funkar på SLU. 

Som jag tidigare skrivit om är jag också studentrepresentant i Veterinärer utan gränser. Medan de ovan nämnda grupperna bara utgörs av studenter, så får jag i VSF även kontakt med färdiga veterinärer. Som studentrepresentant är jag förbindelsen mellan VSF och kåren, och då framför allt till IU. Hittills har vi inte haft så många möten, och eftersom att många medlemmar är ute och far runt om i världen är det standard att de körs via nätet. 

Viltmedicingruppen är en lite lösare grupp som har möten då och då. Som namnet antyder är det en grupp för de med ett specialintresse i viltmedicin. Hittills har föreläsningar, filmkvällar och studiebesök anordnats. På programmet finns det inte mycket utrymme för just viltmedicin, utan fokus ligger på våra vanligaste husdjur. Därför är det så roligt att tillsammans med likasinnade ha möjligheten att bredda utbildningen lite.

Förutom att engagera mig ideellt jobbar jag också på Universitetssjukhusets hästklinik. En gång i veckan jobbar jag som skottare, vilket innebär att jag mockar boxarna till de inneliggande hästarna. Man börjar kl. 6.00 på morgonen, dvs. innan föreläsningarna drar igång. Arbetet i sig är väldigt likt vanligt stallarbete, men man får en insikt i hur det fungerar på kliniken samt att man då och då kan snappa upp kunskap från djursjukskötarna och veterinärerna. Dessutom har det varit mysigt att få träffa levande djur också :)

Under våren kommer det många sjuka föl till hästkliniken och då har jag även jobbat som fölvakt. Vissa sjuka föl behöver intensivvård och tillsyn runt hela dygnet, och det är där jag kommer in. Jag fick se till att fölet fick mat på bestämda tider, antingen från stoet eller från nappflaskan. Olika värden skulle tas och noteras i intensivvårdsjournalen och vid problem tillkalla personalen. Fölen är ju så otroligt känsliga och får lätt tryckskador när de bara ligger ner, därför fick jag också vända fölet varje timme och ta hand om eventuella tryckskador. Dessutom fick man inte glömma att ge stoet lite uppmärksamhet också. Kort sagt ett givande och otroligt lärorikt arbete trots att det inte alltid gick som man hade velat.Som jag tidigare skrivit jobbade jag väldigt intensivt särskilt sista veckan, och mitt under tentaplugget jobbade jag över 50%. Dock fick vi resultaten förra veckan och jag klarade tentan ändå så det kändes väldigt värt det :) 

Nu har jag inte inte nämnt alla andra saker man kan göra och engagera sig i, utan bara det jag har valt att göra. Det finns en hel uppsjö och något som passar alla smaker. Till exempel så har vi också Uppsalas många nationer som jag ännu inte har utforskat tillräckligt. Men så har jag ju också gott om tid på mig att göra det ;)

Ha det bra så länge!
Kram Annie


Läst 26076 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenten »Veterinärstudenten

Här bloggar Annie Camber om sin vardag på veterinärprogrammet i Uppsala. Avslutad 2016-08-23

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Annies senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Gästblogg: "Drömmen var att bli hoppryttare"

Gästbloggen

Flera generationer Klimke

Kajsa Boström

Det tog 17 dagar...

Saras vardag

Till Husbloggarna