Backstage-bloggen - Iakttagelser från dagens sista framhoppning

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
27
2014

Iakttagelser från dagens sista framhoppning


   

Under framhoppningen till dagens sista klass blev det två "snackisar" - dels den felaktiga sydafrikanska nationalsången, dels den förlängda maxtiden till grundomgången i den pågående klassen.
Det var Oliver Lazarus som vann 1,45-hoppningen och fick lyssna på fel nationallåt - två gånger. Ryttaren själv tog det hela med en klackspark, de andra ryttarna tyckte dock att det var synd med missödet.
  
Den förlängda maxtiden var det som fick mest fokus och skapade irritation, när arton ryttare gick vidare till omhoppning i 1,50-klassen. Banbyggaren har i början av varje klass möjlighet att förlänga maxtiden i grundomgången, något som Frank Rothenberger i detta fall valde att göra efter att flera ryttare fått tidsfel.
Med arton ryttare klara för omhoppning blev det nästintill en helt ny klass för ekipagen, som fick hålla sina hästar i rörelse i stället för att ställa in dem i boxarna.

   


  
Vi har också noterat (och imponerats över) Emma Emanuelssons fantastiska sits. Titan var på busigt humör och gjorde riktiga bockningar efter oxern på framhoppningen - att hon sitter kvar!

  

     
(tryck på bilderna för större version.)


Vi noterar även att Jan Tops håller hårt i sin telefon, han släpper den endast när hustrun Edwina Tops-Alexander hoppar. Då är det fullt fokus på att instruera.


Han påminner henne mest om att hålla om med benen, som ett mantra.





Om vi då kommer till själva framhoppningen så är det ett annorlunda och inte alltid uppskattat system de använder sig av. Vanligtvis brukar det vara två oxrar och ett räcke i mitten, ryttarna hoppar sällan kryss på framhoppningen. De väljer i stället att hoppa väldigt låga räcken. 
  
Ibland när man tittade på framhoppningen satt det tre ryttare och hoppade fram på varsitt hinder som på bilden - oxrar. Ytterliggare tre ryttare skrittade och väntade på sin tur att få hoppa räcken. Vore det inte lättare om de gjorde som "de brukar" för att effektivisera det lite?

  




Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 9066 ggr

Fler inlägg

MAR
02
2014

Ger täcken till Sveriges vanvårdade hästar



Patrick Looney visar upp en mindre modell av ett täcket som värmer. 
  
Malin Baryard Johnssons och Peder Fredricsons storsponsor H&M samarbetar med Svenska Hästars Värn här under Gothenburg Horse Show, för att ge hästar i nöd en chans till ett bättre liv.

  
När Patrick Looney på Horseware tog en fika med H&M igår fick han höra om denna insamling för första gången och tvekade inte en sekund - han ville hjälpa till.
– Hade jag vetat om insamlingen tidigare hade jag redan hjälp till, men nu när jag fått upp ögonen för den vill jag bidra med vad jag kan, säger irländaren Patrick Looney till Hippson.
  
Horseware kommer se till att hästarna får täcken som passar just dem, det handlar om att ge värme både via akuthem och hos fodervärdarna.

– Vi får se vad som behövs mest, det är bättre att ta det häst för häst i stället för att skicka över en låda med täcken som inte passar, förklarar Patrick.
   
I dag klockan 10.30 får vi veta hur mycket pengar som samlats in till förmån för Svenska Hästars Värn.

 


 

UPPDATERING KL 10.36
  
Totalt delades Facebookstatusen 12.257 gånger, vilket resulterade i totalt 490 akutnätter för vanvårdade hästar. Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson tyckte inte att det var tillräckligt så de bidrog med 110 nätter extra, vilket ger slutsumman 600 nätter.
  

Utöver täckesbidraget har även bidrag från försäkringsbolag och foderleverantörer kommit in, och inne på mässan har det varit kö till montern för Svenska Hästars Värn.


Ordförande Carina Nordell är överväldigad av allt stöd och tackade alla för hjälpen innan hon avslutade med tre viktiga ord, alla kan bidra.
  


 

Läs tidigare artikel:

Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar

 


Läst 33335 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Framhoppningen: Annorlunda benskydd


Lördag kväll kunde vi se två hästar med lite annorlunda benskydd på framhoppningen.
Denna häst får sina höga bakskydd åtspända innan det är dags för ett sista språng, och uppgång in till banan. Att få så höga bakskydd spända relativt hårt såg inte ut att förbättra hästens bakbensteknik, något som resultatet inne på banan vittnade om.

   

Hästen hade kanske inte rivit så många hinder om den hade fått ridas utan de förmodat obekväma bakskydden?
  

Denna häst slår ihop sina framknän och får extra skydd av sina Veredus-damasker. Vi kunde tydligt se hur han slog ihop benen över hindret, och här känns det verkligen som att skydden gör sitt jobb!
  
Länk till mer information om skydden
  


Läst 29052 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Bildproducenten Håkan Svensson ser allt!



Fullt fokus på tv-skärmen, som visar tio kameravinklar.
 

Nere i gångarna under Scandinavium finns ett rum som alltid är nedsläckt, trots att det sitter en man där inne och jobbar. Ibland står dörren på glänt så att man får en liten inblick i vad som sker. Till slut gick det inte att hålla tillbaka nyfikenheten - vi knackade på den hemliga dörren.

 
Där inne sitter denna man, Håkan Svensson:


 
Han är bildproducent och har jobbat en till två dagar i veckan på uppdrag av arenan sedan 1996. Säsongen för Håkans uppdrag är mellan september till april, för det mesta är det hockey som gäller - men ridsportens vecka är en självklarhet för honom att jobba på.

– Jag har lärt mig hur tävlingarna fungerar i och med mitt arbete här. Just ridsporten i Scandinavium är jätterolig, för det händer så mycket kul och läktaren är fullsatt, säger Håkan Svensson.   

Håkans jobb är att bestämma vilken kamera som visas i sändning, och när den ska göra det. Han ser även till att slowmotionbilder visas efter ritten för tv-tittarna och på jumbotronen.
 

När Hippson är på besök pågår ärevarvet för GP-Ponnyn och vinnaren Jolin Johansson ramlar av sin ponny. Innan vi i rummet har uppfattat vad som hänt ropar kameramännen via kommunikationssytemet att Jolin inte har skadat sig, utan verkar må bra.

– Vi försöker vara snabba, för om en ryttare eller häst gör sig illa då vill vi inte visa det, utan respektera ryttaren, förklarar Håkan.

  
I helgen är SVT på plats för att sända och har sin egen buss med personal, som Håkan jobbar nära med. Det blir långa dagar under Gothenburg Horse Show, han är på plats klockan 07.00 varje dag för att ha möte med kamerateamet innan det egentliga arbetet börjar. Klockan är närmare midnatt när han låser dörren för att gå hem.
  

Text och foto: Annelie Lundkvist 
  


Läst 29416 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.