FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
14
2013

Singular La Silla – en riktig hoppkanon


 

Vi har alla förbluffats över hingsten Singular La Sillas hoppförmåga. Marcus Ehning rider som bekant hingsten, men det är Maria Gretzer som äger Singular. Så här tänker hon om topphästens framtid.

 

Vi får en pratstund med Maria innan omhoppningen i sjuårsfinalen, där Marcus Ehning och Singular La Silla just gjort en felfri grundomgång.

– Jag fick honom på prov när han var fyra år. Efter ett par månader visste jag att jag ville köpa loss honom från Alfonso Romo och La Silla. Singular var inte billig då, min mamma gick in och äger en tredjedel av honom. Jag får gåshud varje gång jag hoppar hästen. Han är så otroligt mjuk i kroppen, han har allt.

Som femåring deltog Singular i Bruksprovet. Men hingsten kom inte vidare till andra omgången.

– Det var långnäsa på mig. Jag var helt övertygad om att vi skulle gå vidare. Men de tyckte att han var ful, de gillade inte honom alls. Nu är jag lite långsint och bitter. Jag satsar inte på Sverige när det gäller Singular, eftersom han inte blev godkänd här. I stället låter jag Marcus ta honom så långt det bara går, så länge Marcus själv vill. Vi ska försöka få honom godkänd i Tyskland för att kunna få det att gå runt ekonomiskt på betäckningarna.

 

Självklart har Maria fått extremt många  – och höga – bud på Singular.

– Phu, ja, jag vill inte ens tänka på det nu. Vi ska behålla honom och se vart det leder. Marcus är en helt enastående ryttare och han gör honom rättvisa. Om jag själv skulle göra comeback på tävlingsbanorna skulle det krävas otroligt mycket mer och därför får Marcus rida honom.

 

Singular La Silla kommer ju från Rolf-Göran Bengtssons tidigare sponsor i Mexiko, som även Maria har samarbetat med.

– Rolf-Göran har ridit Singular men jag tror inte att han blev så förtjust, nu gratulerar han självklart till framgångarna. Däremot har nog Bo Kristoffersen (Rolf-Görans kompanjon reds anm.) suckat lite om hur de kunde missa Singular på vägen, säger Maria och ler brett.

  

Marcus Ehning och Singular kom tvåa i sjuårsfinalen.

 

Singular hoppar verkligen helt otroligt bra.

  

Text och foto: Ida Röök


Läst 16274 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Yajamila – en vinnande familjemedlem


 

Karoline Goldberg Vååg kunde inte sluta pussa på sin fina Yajamila. Det supersnabba stoet vann sjuårsfinalen i hoppning.

– Det här är en familjemedlem, stakade Karoline fram mellan tårarna på prisutdelningen.

 

Nio ekipage var med till omhoppning i finalen i Horseware Sjuårschampionat. Däribland favoriterna Corporal VDL med Malin Baryard Johnsson och Singular LS La Silla med Marcus Ehning.

 

Marcus red en prickfri omhoppning, vilken stilryttare den mannen är, man blir lika imponerad varje gång man ser honom.

Men så kom Niklas Arvidsson och Yajamila in på banan. Och det gick snabbt, riktigt snabbt. Ritten var nästan en sekund snabbare än Marcus och segern var ett faktum.

Yajamila har gjort det mesta som en ung hopphäst ”ska”. Bland annat gick hon Zangersheide både som fem- och sexåring. Niklas Arvidsson har ridit stoet i ungefär två år.

– Framför allt är det en häst med hjärta. Många pratar om kapacitet och teknik – men att hästen är hinderklok och hoppar med hjärtat är det allra viktigaste, säger han på presskonferensen.

Karoline Goldberg Vååg har själv fött upp det smäckra stoet.

–   Mamman hoppade här för 15 år sedan. Det här är stort, sa hon på prisutdelningen och torkade glädetårarna med tröjärmen.

 

Enligt Niklas finns det inga planer på att sälja Yajamila.

– De vill behålla henne, men man vet ju aldrig. De har fått en hel del bud på henne genom åren, säger han.

 

Här ser du fullständigt resultat.

Niklas Arvidsson har ridit Yajamila i två år.

Singular Ls La Silla och Marcus Ehning fick se sig slagna.

Malin Baryard Johnsson och Corporal VDL gjorde sitt bästa för att få till en snabb runda.

 

Text och foto: Ida Röök


Läst 10375 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Söndag: Morgontrimmande



  
I dag är det dags för stora Grand Prix-klassen och finaler för både sex- och sjuåringar inne på hoppbanan - vi kan rapportera att de svenska ryttarna är laddade. Tidigt på morgonen satt flera av hoppryttarna och förberedde sig för dagen. Henk Nooren var på plats och hjälpte Jens Fredricson och Lunatic. Det var mjukgörande och gymnstiserande ridning som var i fokus, mycket volter och bommar i både trav och galopp.
   

Angelica Augustsson red mjukt och fint i en låg form.
   

Även Roffe körde med travbommar.
   

Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 6754 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Dagens program, söndag 14/7




 

TidEventTypArena
08.30Folksam Dressyrfrukost med Pernilla André HokfeltÖvrigtFolksams mässtält
10.00Gina Tricot Future Elite Kür, unga ryttare. FinalDressyrDressyrbanan
10.00Horseware 7:års championat. FinalHoppningHoppbanan
11.50Prisutdelning VM Young BreedersÖvrigtHoppbanan
12.00VoltigeuppvisningShowDressyrbanan
12.00KaninhoppningShowHoppbanan
12.10Agria "Kom-igång-clinic"DressyrDressyrbanan
12.20Agria Riders ChallangeDressyrDressybanan
12.30Folksam Scandinavian Open 6:åringarHoppningHoppbanan
13.50Mercedes-Benz Ride & DriveHoppningHoppbanan
13.57NationalsångShowDressyrbanan
14.00CDI3* Grand Prix Kür. FinalDressyrDressybanan
14.27NationalsångShowHoppbanan
14.30Longines Falsterbo Grand Prix. FinalHoppningHoppbanan
Efter GPÖppen bana för publiken med korv och läskserveringÖvrigtHoppbanan
09.00-18.00Mässan öppen--
09.00-18.00Family corner öppet--

Läst 5969 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Maxhöjd och seger för Alva och Philip


  
Det höjdes och höjdes när det var dags för Mountain Horse Four Bar, där utvalda och duktiga ponnyekipage fick vara med och tävla. Det handlar alltås om höjdhoppning som rids med en fyrkombination. Det blir högre höjd för varje hinder och det sista hindret höjs med tio och sedan fem centimeter per omgång.
  
Både Alva Vikström Leijon på Cabra Benji och Philip Carey på Athlet Greenfield verkade outröttliga. De kom båda upp till maxhöjden på 160 centimeter och fick därmed dela på förstaplatsen.
   


Publiken gav stående ovationer till de båda ponnyekipagen, som minst sagt såg ut att njuta av prisutdelning och ärevarv.
   

Här hittar ni hela resultatlistan.

  
Det blev mer höjdhoppning inne på banan senare på kvällen, hindren blev upp till två meter höga i Six Bar-klassen. Den vanns av Tony André Hansen och Manuel Fernandes Zaro.

  
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 10751 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Svenskarna som kvalat till GP-hoppningen


På söndagseftermiddagen rids Longines Grand Prix. De svenska ryttarna som kvalat till klassen är Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Angelie von Essen, Douglas Lindelöw samt Angelica Augustsson.

Här ser du fullständig startlista.


Läst 8566 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Sofie Lexner bäst i trestjärnig GP



Sofie Lexner och Charming Boy lyckades bäst i domarnas ögon när Grand Prix-klassen i den trestjärniga delen av dressyren reds på lördagskvällen.

 

De vann med två procents marginal till tvåan på 70,234 procent. Andraplacerad blev Morgan Barbancon på Heimliche Liebe med 68,809 procent.

  

Küren rids i morgon eftermiddag.
  
Här hittar du fullständigt resultat.


Läst 7988 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Fransman vann derbyt med enda nollan


  
Fransmannen Jéröme Hurel och Warrior vann, som enda felfria ekipage, prestigefulla Falsterbo Derby. Det blev en spännande derby-hoppning där felen kom för ryttare efter ryttare, fram till tredje sista ekipaget. Jerome Hurel och Warrior red in och satte den enda prickfria rundan.
  
- Jag är jättenöjd, jag har inte haft min häst så länge och känner den inte så väl, det här var bara tredje derbyt som den startar. Målet var att rida försiktigt men att nolla så klart, och att jag skulle prova mig fram, berättar Jerome Hurel.
   

  
Fransmannen har visat framfötterna den senaste tiden, fort kan han rida.
- Det är kul med derby men det är ingen specialitet för mig. Har man en häst som kan så vill man dock gärna rida derbyn, och det kan Warrior. Jag gillar honom så mycket eftersom man kan göra allt med honom - rida Grand Prix, speed, derby och han hjälper mig så mycket, säger Jéröme.
  
Sju ekipage fick till fina rundor och var nära nollan, men den glesa bruna kombinationen i banans slut gav hela tiden utslag. Även för Peder Fredricson och Jens Fredricson föll de bruna bommarna, och därmed blev våra bästa svenska ryttare sjunde- respektive åttondeplacerade. Peder startade sin fina H&M Sibon, som verkligen visade hoppglädje med öronen spetsade runt banan, och det var en besviken Peder som red ut.

  
Båda bröderna Fredricson var farligt nära nollrundan och när Jens red in som sista ryttare var spänningen och publikstödet enormt. Den ödesdigra bruna bommen gick dock sönder när Jur Vrielings häst tagit ner den ordentligt.
- Det var faktiskt bara bra för mig att det hände, jag kunde gå in och visa hästen svårigheterna, gå ut igen och ta ett språng och sedan gå in och hoppa. Jag tog hinder för hinder, säger Jens Fredricson som red hingsten Avon 1177.

Som sig bör bjöds det på riktigt bra derby-hoppning här i Falsterbo, det var många bra hästar och en utmanande bana. Philip Weisshaupts rutinerade Coupe De Coeur 2 kastade in handduken, att hoppa ut över staketet var konstigt och när han kom upp på banken vände han fortare än ögat. ”Aldrig i livet”, sa han tydligt och det gav publiken ett skratt, det var till och med så att Philip själv drog på mungipan när han red ut från banan.

  


Publikjubel blev det trots att det inte blev blågul seger. Jerome tackade publiken för stödet.
   


Peder Fredricson på sin fina Sibon.
   


Jens Fredricson hann visa Avon runt på banan medan man lagade ett hinder.

  

Här ser du fullständigt resultat.

  
Text & foto: Cecilia Konvalina


Läst 7977 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Svenskarna briljerade i WDM



När de internationella toppryttarna uteblir passar svenskarna på att briljera. Och som de briljerade. Tinne Vilhelmson-Silfvén grämde sig dock över ett misstag, Patrik Kittel ville, som vanligt, ha mer betalt medan en gråtmild Minna Telde var nöjd med en mer avspänd Santana.

 

Dressyrchefen Bo Jenå var imponerad över ”sina” ryttare i dag.

– Under min tid som förbundskapten har det aldrig hänt att tre svenska ryttare kommit etta, tvåa och trea på en internationell tävling med den här digniteten, säger han.

 

World Dressage Masters-omgången i Falsterbo har som bekant inte lockat Europas allra bästa dressyrryttare. Detta förklaras bland annat med hur tävlingen ligger rent planeringsmässigt. På två andra platser i Europa är det tävlingar på samma nivå den här helgen.

– Då är det kanske svårt att få ryttarna att köra långt för att vara med här, säger Tinne Vilhelmson-Silfvén.

Don Auriello visade som vanligt upp en helt enastående kür och vann klassen på 79,475 procent.

– Men det kändes kanske för bra så jag tryckte på lite för mycket i travökningen. Galoppinslaget var bara mitt fel. Men ”Anton” har verkligen vuxit, han hetsar inte upp sig för publiken och atmosfären på samma sätt längre, vilket är superskönt, säger Tinne.

Hemma på träning får hon om möjligt en ännu bättre känsla.

– Nu gäller det bara att få med sig den in på tävlingsbanan. Vi fixar och klurar hela tiden för att ständigt klättra en liten bit till, säger Tinne.

Scandic i toppform 

Patrik Kittel och Scandic Watermill H.B.C fick till piafferna och passagerna på ett perfekt sätt och belönades med 78,350 procent.

– Känslan jag har är att han är bättre nu än när vi fick högre poäng av domarna. Han är i en otroligt bra form nu och det är verkligen kul inför EM. Det är klart att man alltid vill ha lite mer betalt, säger han.

 

Minna rider med hjärtat

Minna Telde har som ju dragits med en del infektioner under en längre tid. Hon grät när hon red av banan efter sin ritt.

– Jag rider verkligen med hjärtat och tävlingsmänniskan i mig kom fram där. Santana gjorde allt rätt i dag men det var första gången som vi tävlade med vår förändrade kür vilket gjorde att jag rent tekniskt inte var helt med i alla moment. Min häst var mer avspänd i dag, han behöver ju tävla en del för att verkligen prestera bra och nu har det inte blivit så mycket tävling när jag varit sjuk, säger Minna.

 Hon tror absolut att Santana har alla möjligheter att nå ännu högre poäng för sin kür, idag fick de 75,950 procent.

– Vi kan komma upp i 80 procent, det vet jag. Men då måste allt sitta. Jag ska hem och träna mer på det tekniska. Men först ska Santana bli ”skogsmulle” en vecka och ha aktiv vila, säger Minna.

 

Möjligen var trion på podiet den här lördagen de ryttare som kommer att representera Sverige i EM om fem veckor.

–  Efter helgen får ni veta, säger Bo Jenå hemlighetsfullt.

 

Här ser du fullständigt resultat från klassen.

 

 

Patrik Kittel valde Depeche Mode-küren för att ge Falsterbo-publiken en riktig show.

 

Patrik fick som vanligt riktigt bra betalt för Scandics piaff och passage.

Patriks fru Lyndal Oatley i samtal med Kyra Kyrklund efter Patriks ritt.

"Antons" steg är ju bara helt fantastiskt.

Minna Telde och Santana flög fram. 

Tinne i samtal med sin coach Louise Nathhorst och Kyra Kyrklund, precis innan prisutdelningen.

Kul med ärevarv för tre svenskar.

Minna var glad på prisutdelningen, men när hon precis ridit sin kür rann tårarna.


Text och foto: Ida Röök

 


Läst 6826 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Webb-tv: Intervju med Antonia Ax:son Johnson


Falsterbo Horse Show pratade med Antonia Ax:son Johnson inför dagen kür i WDM. Antonia är ju som bekant en av huvudsponsorerna för serien. Hon berättar bland annat att man måste räkna med sex månader för att färdigställa en riktigt bra kür, och att domarna numera lyssnar mycket mer på musiken.


Läst 6104 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.