FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
13
2013

Lördag: Yngst och snabbast


  
Blott 19-årige Nicola Philippearts visade att han är sugen på en repris av förra årets Grand Prix-seger här i Falsterbo, när han red hem segern i GP-kvalet idag. 

  
Yngst i startfältet visade han, och hästen Vadetta VH Mettenhof, prov på kvick och felfri hoppning när han red i mål på 67,10 sekunder. Ukrainas Cassio Rivetti och Niack de Lábbaye var knappa två hundradelar efter in över mållinjen. Den soldränkta Falsterbo-publiken fick nöja sig med en svensk fjärdeplacering, av Henrik von Eckermann och Calado 2.


Rolf-Göran Bengtsson visade upp sin nya Clarimo Ask, som var strålande fin. De red i mål felfritt och slutade nia.

  

Fina priser och fint bubbel - plus en segercheck på 7750 euro.
   

Fullständig resultatlista hittar ni här.

  
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 5942 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Tinne och "Anton" vann WDM-küren


UPPDATERING:

Tinne Vilhelmson-Silfvén och Don Auriello toppade, Patrik Kittel kom tvåa och Minna Telde trea. Snart mer info och intervjuer!

---------------

Klockan 14.00 började WDM Exquis Kür, klassen som avgör vem som vinner den här omgången av World Dressage Masters.
   

Åtta ekipage kommer till start.

  

Patrik Kittel – Scandic Watermill HBC startar 14.40.

Tinne Vilhelmson Silfvén – Don Auriello startar 15.00.

Minna Telde – Santana startar 15.10.

   

Här är startlista för klassen.


Läst 4414 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Lillann och Pro-Set i topp


Glad men förmodligen ganska varm – Lillann Jebsen.

  

Det blev norsk seger i form av rutinerade Lillann Jebsen och hennes fina Pro-Set i WDM Horsebox Austria Grand Prix Special som reds på lördagsförmiddagen. Med 68,458 procent stod hon som segrare i klassen.

  

Hippsons husbloggare, Jeanna Högberg på Liza Minelli, kom trea med 66,479 procent.
   

Här hittar du resultat för klassen.

Lillann och Pro-Set visade bland annat upp fina byten.


Jeanna Högberg och Liza Minelli.

  
Text & foto:
Ida Röök


Läst 6902 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Andra kvalet i sjuårschampionatet



 
 

Dagens första klass inne på hoppbanan var Horsewares sjuårschampionat, andra kvalet. Startfältet var litet till antalet, tretton ekipage, där normalt femton hästar kvalificeras vidare till morgondagens final. Därmed gick alla dagens ekipage automatiskt vidare till finalen. Även om startlistan inte var så lång var det desto bättre klass på hästarna, flera riktigt fina blivande stjärnor visade framfötterna i klassen som gick på tid. Snabbt och lätt gick det för Rolf Moormann och Cypriana 3 som tog första platsen. Henrik von Eckermann på For Sale 6 red in på andra plats, och Jur Vrieling och VDL Cohiba knep tredjeplatsen.


Vrielings hingst VDL Cohiba skapade dramatik under prisutdelningen då han blev lite för hingstig, han kastade sig fram för att betäcka och fick lämna banan utan ärevarv.

Bland priserna fanns ett Rambo Duo-täcke från Horseware och en skjorta från Alessandro Albanese. Ni hittar hela resultatlistan här.

  
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 7387 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Lördag: Hoppa dressyrstaket – ny gren?


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Fartfyllda Bukowski Cup bjöd som vanligt på många skratt och dråpliga scener. Niklas Arvidsson höll på att flyga av när han hoppade dressyrstaket på prisutdelningen och mutorna till domarna blev bara mer flådiga ju längre klassen gick. Missa inte bildspelet från showklassen där kända ryttare byter gren.

  

Text och foto: Ida Röök


Läst 13573 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Årets nyhet - Terrier race




Falsterbo Horse Show säger själva att de är lika mycket häst som show. En av årets "stora" nyheter var ett race med hundar, närmare bestämt terriers. Vår chefredaktör Anki gjorde sig lite lustig över detta redan i förra numret av tidningen Hippson, men nu i efterhand måste vi nog erkänna att det var ganska roligt.
   


Urklipp från Hippson nr 3, 2013.
  

"Haren" dras i ett snöre från en liten resväska. Banan är ungefär 50 meter lång.
  

Det hela är mycket enkelt. Den hund som först når fram till haren vinner. 
  

Efter loppet har funktionärerna fullt upp att samla in den mycket uppspelta hundarna. 
  

Det är klart att man ska han en rosett om man är med i Falsterbo Horse Show!


Läst 6583 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Dagens program, lördag 13/7




 

TidEventTypArena
08.30Folksam Hoppfrukost med Rolf-Göran BengtssonÖvrigtFolksams mässtält
09.45Bukowski CupDressyrDressyrbanan
10.00Horseware 7:års championat. Omgång 2.HoppnigHoppbanan
10.50Ajax StipendietÖvrigtDressyrbanan
10.57NationalsångShowDressyrbanan
11.00WDM Horsebox Austria Grand Prix special presented by Axel Johnson GroupDressyrDressyrbanan
11.30Kopparbergs Trophy, kval till Longines Grand PrixHoppningHoppbanan
14.00WDM Exquis Grand Prix Kür presented by Axel Johnson GroupDressyrDressyrbanan
15.20AgilityShowHoppbanan
15.43NationalsångShowHoppbanan
15.45Gigantprint Falsterbo DerbyHoppningHoppbanan
16.00CDI3* Grand PrixDressyrDressyrbanan
18.45Mountain Horse Fourbar - aaaa… sixbarHoppningHoppbanan
09.00-20.00Mässan öppen--
09.00-18.00Family corner öppet--

Läst 5563 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Fredag: Flashback, busrivning och lös sko


En delad tredjeplats är inte helt fel i den tuffa konkurrensen. 


Tyskarna blev inte helt oväntat totalt överlägsna i Nationshoppningen, med bara fyra fel  totalt, varav två ryttare med dubbelnollor, var de oslagbara. Men de svenska ryttarna var mer än nöjda ändå. Gladast var nog Emma Emanuelsson, som ju klarade debuten i de här sammanhangen med bravur – och förmodligen tog sig ett steg närmare en start i EM i Herning.

 

– Vi visste allihop att tyskarna skulle bli extremt svåra att slå. Med de herrarna i laget hade vi inte mycket att sätta emot, säger Jens Fredricson efter presskonferensen.

 

Han och de andra svenskarna i laget, Emma Emanuelsson, Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är nöjda med sina insatser – och den delade tredjeplatsen. Ja, kanske inte den regerande EM-mästaren, i och för sig.

– Äsch, jag kan säga att min häst var dubbelnolla. Felet vi fick var bara mitt. I första rundan red jag på sex galoppsprång ner till Mercedes-räcket, då var det väldigt trångt. Därför ändrade jag min plan och red i stället på fem. Helt fel beslut, säger Rolf-Göran Bengtsson bittert om rivningen.

Under den första rundan hörde han att det lät konstigt från Casalls vänstra framhov.

– Jag funderade på hur illa det var och om skon skulle flyga av, men det är ju inte så mycket att göra utan bara att köra på.

Efter rundan stod det dock klart att två sömmar lossnat från skon, så inför den andra rundan var det bara att tillkalla hovslagare för att slå i sömmarna igen.

 

Jens fick en flashback

Malin Baryard Johnsson är nöjd med unge Baltimore, som fick fem fel i första rundan och åtta i den andra.

– Han blev lite chockad över hur högt det var och gjorde det verkligen med alla sina krafter. Men på den sista linjen i andra rundan tog bensinen slut. Han behöver den här typen av rundor för rutinen och för att bygga upp styrkan.

Jens Fredricson tänkte ”nu jävlar”, efter första rundan, som han ju nollade.

– Jag fick en flashback från förra året. Det var en härlig känsla, men så kom felet i andra rundan, jag red honom för lång upp till den sista långsidan . Och ja, det är små marginaler helt enkelt, säger han.

Emma Emanuelsson debuterade i den här typen av sammanhang, och man kan nog säga att hennes deltagande var ett test från förbundskapten Sylve Söderstrands sida – hon är ju tilltänkt till att vara med i EM-laget.

– Jag är supernöjd. Att rida på hemmaplan tillsammans med så rutinerade ryttare i ett lag i en så här stor klass är något av det största jag har gjort, säger hon om sina rundor som resulterade i varsitt nedslag.

 

Busig Titan rev

Emma fick Titan som femåring, nu är han tio och hon har själv tagit upp honom på den här nivån.

– Han är nästintill felfri, positiv och vill alltid göra sitt bästa. Men så är han lite busig också och bockar gärna en del på banan. Felet jag fick på sista hindret i sista rundan var ett ”bus-fel”. Han sparkade bakut i språnget när publiken tjoade. Men jag är så nöjd och så glad, säger hon.

 

Sylve Söderstrand har nu en hel del att fundera på inför uttagningen av EM-laget. Under nästa vecka ska fem ryttare anmälas, men fram till två timmar innan veterinärbesiktningen på EM kan man byta ekipage. Så anmälan är inte lika bindande som under OS.

 

Tankar inför EM

Redan i går presenterade Sylve den ”långa” listan med de sju ryttare som kan vara aktuella.

Där finns Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Emma Emanuelsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Angelica Augustsson. Med Malin finns det dock ett frågetecken, detta eftersom Tornesch fortfarande inte är tillbaka i full form efter att ha varit i Holland och betäckt under våren.

– Jag har inte fått den rätta känslan när jag ridit honom. Men vi trimmar på så får vi se. Han kommer inte att starta några klasser under helgen.

 

Nu väntar ett par dagar med möten, planering och diskussioner.

– Vi ska prata med alla ryttare, försöka få ihop en bra plan och se hur vi kan få till det inför EM med ett upplägg som passar alla. Som det är nu har vi en mycket bra och öppen diskussion. Det är ingen ryttare som har inställningen att ”jag ska till EM till varje pris”, utan alla vill att vi ska ha ett så bra lag som möjligt, säger Sylve.

 

 

Här ser du fullständigt resultat från klassen.

Här kan du läsa Hippsons direktrapport från klassen.

Marcus Ehning och Plot Blue – en av få dubbelnollor i klassen.

Malin Baryard Johnsson och Baltimore 1178 gjorde riktigt bra ifrån sig.

Jens Fredricson och Lunatic nollade första rundan.

Emma Emanuelsson och Titan gav de svar Sylve Söderstrand sökte efter inför EM-uttagningen.

"Min häst var dubbelnolla. Felet var bara mitt", säger Rolf-Göran bittert.

Sylve Söderstrand gratulerar Marcus Ehning till segern.

Tyskarna var helt överlägsna. Philipp Weishaupt behövde inte ens rida, när kollegerna sammanlagt bara red ihop fyra fel, här ses han med resten av vinnargänget Marcus Ehning, Rolf Moormann och Carsten-Otto Nagel.

En ryttarlegend på ärevarv – Marcus Ehning.

 

Nöjda svenska ryttare på presskonferens.

Text och bild: Ida Röök


Läst 10126 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Fredag: Sandras drömlott gav sjuårsseger


  
25-åriga Sandra Dahlin red med sin Ichi hem segern i dressyrens sjuårschampionat.  Stoets mamma vann hon för några år sedan på Scandinavium, en drömlott som alltså gav henne Ichi och dagens seger.

  
- Det här känns helt obeskrivligt, det trodde jag aldrig. Mitt första mål var att ta mig till final. Men att det skulle stämma så bra här och nu, det hade jag inte trott, säger Sandra som red hem segern med 71,798 procent.
  

  
Sandras Falsterbo-debut var dock väl förberedd.
- Jag tränar för Eva-Karin Oscarsson och har varit där och förberett mig och finslipat i två veckor innan vi åkte hit. Hon har varit ett enormt stöd och jag kände mig trygg och förberedd när jag kom hit. 
Ichi är ett sto efter Bocelli, ue. Donnerschlag - och Sandra har alltså haft hennes sedan start. 
- Det känns som att hon gör allt för mig. Hon är otroligt energisk och rolig att rida och hennes starka sida är att hon är så arbetsvillig. Även om hon kan vara så energisk att hon knappt kan stå still i halten, berättar Sandra.
Sandra arbetar på familjeföretaget Stall Fastbo Rehab och Träning, som också äger Ichi. Den närmsta planen är att satsa på Flyinge i höst och sedan vidare mot Grand Prix.
- Men mitt stora mål är att få rida OS någon gång, helst på Ichi, avslutar hon.
   


  
Andraplatsen knep Anna Blomgren och NOH's Daijoubo med 71,316 procent - och tredjeplatsen red Mattias Jansson på Kalundi hem, med 70,921 procent.
   

Ni hittar fullständiga resultat här.

  
Text och foto: Cecilia Konvalina


Läst 8546 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

WDM: Grattis Tinne!




  
Tinne Vilhelmson Silfvén
kan fira både födelsedag och segern i WDM Nürnberger Grand Prix i dag. Med en prydlig och snygg ritt tog hon och Don Auriello hem klassen på 76,426 procent. Det var knappa tre procent före tvåan Patrik Kittel på Watermill Scandic. 
- Jag är framför allt glad över att ha en sådan fin ridkänsla just nu. Han är på mina hjälper och är där han ska vara. Det är en fas vi är inne i och det är ett skönt läge där det känns väldigt okomplicerat. Det känns helt klart som en bra uppladdning inför EM, säger Tinne.
  
Även Patrik Kittel pratar om en skön ridkänsla, han visade upp en väloljad Scandic i GP-klassen.
- Scandic har aldrig varit i så här fin form. Han är het men ändå avslappnad och väl framför mig, det har inte alltid varit så. Jag är faktiskt lite besviken på poängen, tycker nog vi hade kunnat fått några till. Men nu ser jag verkligen fram emot EM.
   

Det räckte inte med dessa två svenska favoriter på podiet, Minna Telde och Santana knep tredjeplaceringen - och publiken fick en helt blågul prisutdelning.

  
I morgon är det dags för ekipagen att rida kürprogram, där väntar dock inga överraskningar i form av nya eller uppdaterade kürer.
- Jag har inte bestämt mig än för vilken kür jag ska välja, mitt Depeche Mode- eller mitt Billy Idol-program. Men med Falsterbopubliken, ja det känns nog som att det lutar åt Depeche för dem. Skiner solen i morgon bitti blir det Depeche Mode, säger en glad Patrik.
  
Text & foto: Cecilia Konvalina
    

Se fulltständigt resultat här.


Läst 8348 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.