FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Fredag: Svenska laget på delad tredjeplats


OMGÅNG 2

Rolf-Göran Bengtsson Casall Ask, Sveriges sista ryttare, fick tyvärr en rivning på Mercedes-räcket - fyra fel. Det innebär att Sverige slutar på 16 fel totalt, och en delad tredjeplats.
Tyskland vinner, Italien slutar tvåa och Sverige hamnar på delad tredjeplats med Holland.
 
  

Emma Emanuelsson
och Titan gick ut som nummer tre för Sverige. De rev en oxer med vattenmatta under, men annars var det prickfritt. Emma är verkligen urskicklig, hästen har hon dessutom tagit fram helt själv! Fyra fel.
  

    
Efter två ryttare per lag i andra rundan ligger Sverige fortfarande på delad andraplats. Det är grymt spännande!
  
Andra ryttaren ut i det svenska laget, Malin Baryard JohnssonBaltimore, red verkligen väl hela rundan. Men på sista linjen hade Baltimore hunnit bli lite trött, så där kom två rivningar. Åtta fel.
   


  
Först ut för Sverige i andra omgången var Jens FredricsonLunatic. Tyvärr rev ekipaget näst sista hindret, efter en annars väldigt fin runda. Fyra fel.
  

Jens och Lunatic.
   
Nu drar den andra omgången av Nations Cup i Falsterbo igång. Danmark har valt att inte starta omgång två, de hade ju väldigt många fel i första rundan.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
     
OMGÅNG 1

Första omgången av Nations Cup division I i Falsterbo är avklarad, Sverige ligger på 4 fel totalt hittills. Det innebär en delad andraplats tillsammans med Italien och Ukraina. Tyskland leder på noll fel. Andra rundan startar klockan 16.30 - vi ses igen då!

  
Fjärderyttare i det svenska laget var "som vanligt" Rolf-Göran BengtssonCasall Ask. För den mannen har ju inga nerver, en toppenfin NOLLRUNDA bjöd han på!
  
Tredje rundan i första omgången är avklarad. Sverige ligger på delad tredjeplats, med flera andra lag, inför sista ryttaren.
  
Sveriges tredjeryttare, Emma EmanuelssonTitan, gjorde debut i femstjärnig nationshoppning. Rundan var kalasfin - men så rev de sista hindret. Snöpligt! Det betyder 0+4 fel hittills till Sverige (ett resultat av fyra får räknas bort, alltså hittills Malins femfelare).
  
Andra varvet i första omgången är avklarat. Tyskland är det enda laget som har dubbelnollat. 
  
Andra ryttare ut för Sverige var Malin Baryard JohnssonBaltimore 1178. Det här var det största den unge hingsten gått, det blev en "valp-rivning" på c-hindret i trekombinationen och ett olyckligt tidsfel. Fem fel alltså. 

  
Det är nio lag med och fyra av dessa hade felfria förstaryttare. Nu är det andreryttarnas tur.
  
Först ut av svenskarna i första omgången av Nations Cup i Falsterbo var Jens FredricsonLunatic. De var ju de stora hjältarna i Falsterbo förra året, och ville inte vara sämre i år. EN KLOCKREN NOLLRUNDA!
  

  
Nu drar nationshoppningen i Falsterbo igång, det svenska laget startar som nummer 4.
 
Live-resultat
  
Startlista
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Se det på tv
  
Både TV4 Premium (betal-tv, men gratis första månaden) och FEI-TV (betal-tv) sänder direkt. Här är länkarna:
  
TV4 Premiums sändning
  
FEI-TV:s sändning 
 

Emma Emanuelsson med sin tränare Peter Eriksson. 
 

Förbundskapten 1, Sylve Söderstrand.
 

Förbundskapten 2, Pether Markne. 
 

En koncentrerad Rolf-Göran Bengtsson, som startar sist i laget. 
   

Målmedveten Malin Baryard Johnsson.
  
Foton: Ida Röök 


Läst 9834 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Fredag: Svenskägt sto vann med danska


  

På dressyrsidan har unghästfinalerna regerats av danskar. Även i den första hoppfinalen vann en dansk, men glädjande nog är hästen svenskägd. Anna Olsson har själv matchat femåringen Calvade vd Pikkerie fram till finalen men hon lät erfarna vännen Jennifer Fogh Pedersen rida när det väl gällde.

 

– Jag köpte henne som föl på auktion i Zangersheide, säger en överlycklig Anna i segerintervjun vid prisutdelningen.

Jennifer har inte ridit det unga stoet särskilt länge, utan det är Anna själv som har tagit fram henne till den fina form hon visade upp i dag.

– Vi är goda vänner och var tillsammans på fölauktionen i Zangersheide, jag köpte också en Calvados-avkomma då, medan Anna fick med sig Calvade hem. Det var inte planen, säger Jennifer.

Sedan i våras har de ”delat” på uppgiften med att matcha vinnarstoet.

– Det får bli en stor fest till att börja med, säger Anna om prispengarna – en summa på 85 000 kronor.

   

Hela tio ekipage fanns med till omhoppning. Däribland unghästveteranen Olof Smith på High Light.

– Ska man vara lite kritisk är det kanske väl många som var med till omhoppningen. Här är många väldigt bra hästar och ryttare. Men visst, det är ju ingen häst som åker härifrån med skadat självförtroende och det är bra, säger han.

– Men min häst har tyvärr inte lärt sig att svänga så fort ännu, så i dag blev det verkligen en bra träning på det, säger han också.

Olof slutade tvåa i klassen. 
   

Här hittar du fullständigt resultat.
 
Text & foto: Ida Röök 

Anna Olsson tog hjälp av Jennifer Fogh Pedersen för att nå ända fram.

De två svenska unghästveteranerna, Olof Smith och Marcus Westergren, fick se sig slagna.

Olof Smith vågade friskt...

... men kunde inte slå Jennifer och Calvade.


Läst 7882 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

WDM-dressyren igång!


World Dressage Masters är i full gång och de två första svenska ekipagen har precis ridit. Cecilia Andrén Dorselius och Lennox liger förnärvarande på en fjärdeplats med sina 66 procent. Jeanna Högberg som gör WDM-debut red med Liza Minelli hem 64,979 procent. Leder gör än så länge danske Thomas Sigtenbjerggaard med  71,277 procent.

Här kan ni följa resultaten live.


Läst 5439 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Alexander på pallplats i kvalet


 

Alexander Zetterman var kvick och felfri, men för att slå ruskigt snabba irländaren Shane Carey krävs en del. Med Flecu fick därför Alexander nöja sig med att hamna på en andra plats i kvalet till Falsterbo Derby, som rids på lördagen.

 

Peder Fredricson drog på sig ett ynka tidsfel tillsammans med H&M Sibon och placerade sig som nummer elva.

 

Här kan du se fullständigt resultat.


Läst 4911 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Alva i topp bland unga dressyrryttare


Alva Lander på Herbie Hancock Graftebjerg vann den första omgången av Gina Tricot Future Elite, en dressyrklass för juniorer och Young Riders, som reds på morgonen. Hon belönades med 69,123 procent. Dagens klass bestämde startordningen för finalen, som går på söndag.

Här kan du se fullständigt resultat.


Läst 4136 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Bildspel: Häng med in i stallet!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Häng med oss in i stallarna på Falsterbo Horse Show - och kolla in alla fina hästar och prylar. Vi har hittat både fina djur, chokladmjölk och Seqways...
 
Text & foto: Cecilia Konvalina 


Läst 5613 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Rolf-Göran Bengtsson om nationshoppningen


SVT Sport har fått en pratsstund med Rolf-Göran Bengtsson där han berättar vilka hästar han har med sig till Falsterbo samt uppladdningen inför fredagens nationshoppning. Casall Ask är den hästen som Roffe ska rida i fredagens huvudklass och han berättar hur han har matchat honom dit samt hans sikte på kommande EM.  

Roffe berättar även om utmaningen med just hoppning och hur man förbereder sig på bästa sätt och vilken som är hans egen största utmaning med sporten. 


Läst 3829 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Angelica Augustsson om uppladdningen inför EM


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

SVT Sport har intervjuat Angelica Augustsson om hur det är att tävla i Falsterbo och hennes planer inför kommande EM.

Hon berättar bland annat hur hennes häst Livello matchas mot EM och om deras chanser där, både i lagtävlingen och i den individuella klassen. Hon tycker även till om banbyggaren Frank Rothenberger, som bygger banorna i Falsterbo. 


Läst 4018 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Svenskarna visar bra klass


Niklas Arvidsson kom sexa på fina Aquador.

I dagens första hoppklass på gräsbanan, en tidshoppning över 1,45-hinder, visade flera svenska ryttare framfötterna. Dock gick det inte riktigt så snabbt som för vinnaren, Jeroen Dubbeldam på Zenith Sfn, som tog hem den blågula rosetten.

 

Tvåa blev Englandsbaserade svenskan Angelie von Essen på Catinka.

 

Här kan du läsa mer om Angelie.

 

Här ser du fullständigt resultat. 


Läst 3232 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Elva hästar i sjuårsfinal - oklart hur blod ska hanteras


Det blir elva hästar, i stället för tio, som startar i eftermiddagens sjuårsfinal i dressyr. Detta efter oklarheter runt en häst som haft blod i munnen.

  

Under gårdagens kval uppstod en situation som ledde till en del oklarheter. När den danske ryttaren Sune Hansen på Carsoni kom in på banan var hästen blodig runt munnen. Innan Sune red in på tävlingsbanan uppmärksammade huvuddomare Lars Andersson honom på detta. Tillsammans kom de fram till att ekipaget inte skulle starta.
Sune kontaktade då överdomare Eva Wiklund för att fråga om hästen kunde starta sist i klassen, under förutsättning att den veterinärundersöktes och fick klartecken. Eva Wiklund och Lars Andersson kunde då inte se några tydliga instruktioner i TR hur detta skulle hanteras.

 
Hände något inne på banan
Tävlingsveterinären undersökte hästen och i samråd med överdomare, huvuddomare och tävlingsledare konstaterades att hästen kunde starta då man inte kunde se några skador.

– Carsoni kändes superfin på framridningen och jag fick en jättefin känsla. Men när jag kom in på banan vet jag inte vad som hände. Kanske bet han sig när han ryggade för något i ett av hörnen. Jag såg i alla fall att han blödde ifrån munnen, förklarar Sune.
Han red då fram till huvuddomare Lars Andersson och tillsammans kom de fram till att han inte skulle starta.
– Sedan undersöktes Carsoni av veterinär som inte kunde se några skador i munnen. Jag fick klartecken att starta sist, säger Sune.
Sune Hansen slutade sedan fyra i kvalet. I ett pressmeddelande säger tävlingsledare Johan Lenz:

– En förutsättning för att låta Carsoni starta var självklart att vi kunde säkerställa djurskyddet. Carsoni genomförde sitt program utan problem och placerade sig som fyra i klassen. Sportslig rättvisa måste gå före när det uppstår diskussioner kring oklarheter i tävlingsreglementet.
  
Caroline med till final
Det är Caroline Carlstedt, som hamnade på en elfteplats i gårdagens kval, som på grund av den uppkomna situationen nu alltså får starta i finalen.


Läst 4426 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.