FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Dagens program, fredag 12/7




TidEventTypArena
09.00Stiftelsen Falsterbo Horse Show Pris, 1.45 hoppningHoppningHoppbanan
10.00Gina Tricot Future Elite, unga ryttare. Omgång 1.DressyrDressyrbanan
10.30Gigantprint Falsterbo Derby. KvalHoppningHoppbanan
12.00WDM Nürnberger Grand Prix presented by Axel Johnson Group.DressyrDressyrbanan
12.00Folksam Scandinavian Open, 5:åringar. FinalHoppningHoppbanan
14.23NationalsångShowHoppbanan
14.30Furusiyya FEI Nations Cup™ presented by Longines. Omgång 1.HoppningHoppbanan
16.00Falsterbo Horse Show 7:års Championat. FinalDressyrDressyrbanan
16.10Engelholm Marching bandShowHoppbanan
16.30Furusiyya FEI Nations Cup™ presented by Longines. Omgång 2.HoppningHoppbanan
12.00-13.00Bluegrass/Curly Alley String BandShowMässområdet
09.00-19.00Mässan öppen--
09.00-18.00Family corner öppet--

Läst 3825 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2013

Angelica: ”Mic Mac är en svår häst”



  
Angelica Augustsson är på plats i Falsterbo. Mic Mac har dock stannat hemma i Tyskland, efter de stora framgångarna den senaste tiden.
– Vi är på gång igen men man måste ta det varsamt med henne, säger Angelica om sitt känsliga sto.
  
För lite mer än ett år sedan visade Mic Mac du Tillard sitt misstycke tydligt, på en nationshoppning i Rom vägrade hon att gå från utgången och Angelica fick utgå. Det visade sig senare att Mic Mac hade fått en skada i en bakkota.
– Sedan har hon varit istadig vid ett annat tillfälle, men annars är det inte så att hon alltid är det. Hon är en svår häst, men jag har haft henne sedan hon var sex år och detta har bara hänt två gånger, säger Angelica.
Tricket för att få Mic Mac att ”vilja” är att ta det försiktigt, och att bygga upp självförtroendet successivt.
– Vi har fokuserat på att rida mindre klasser och har arbetat oss uppåt sakta. Det gäller att få henne med sig och att hon verkligen vill hoppa. Jag rider mycket dressyrarbete och hoppar mindre klasser med henne, säger Angelica.
  
Hoppas på EM med Livello
Den senaste tiden har Mic Mac visat att hon är tillbaka med besked, detta med flera vinster på 1,50- till 1,60-nivå.
– Det är roligt så klart att hon är tillbaka. Planen är att hon eventuellt ska gå i nationshoppningen i Arezzo och sedan kanske Barcelona. Men det är inte henne jag matchar till EM.
Det är i stället den gigantiska skimmeln Livello, som hon nu också rider här i Falsterbo.
– Mic Mac har inte gjort tillräckligt efter sin comeback för att jag ska hinna matcha henne till EM. Jag satsar på att komma med på Livello. Han har gått ett EM tidigare med en annan ryttare, då var han fyra. Det är en riktigt bra häst, men Mic Mac och Livello är väldigt olika, säger Angelica.
Livello är exempelvis väldigt stor.
– Då gäller det att rida ihop honom så att han inte blir lång och flack, säger Angelica.
Hon blickar också framåt mot nästa OS, i Rio 2016. Angelica har ett flertal hästar som är på uppgång och som kan vara aktuella för att gå där.
– Mic Mac kan absolut vara aktuell, säger hon. 
  
Text & foto: Ida Röök


Läst 6100 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Flera svenskar red felfria sjuåringar


De sjuåriga hopphästarna gick sitt första kval under torsdagskvällen. Klassen reds över 1,35-hinder men inte på tid. Flera svenskar var felfria, däribland Malin Baryard Johnsson på Corporal VDL.
  
Även Maria Gretzers Singular LS La Silla, riden av Marcus Ehning, var felfri. De sjuåriga hopphästar går ännu ett kval på lördag, finalen rids på söndag.

   

Se fullständigt resultat här.


Läst 4499 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Sylve: "Ett lag med rutin för framtiden"


  

Sverige fick startnummer fyra i fredagens prestigefyllda nationshoppning i Falsterbo. Förbundskapten Sylve Söderstrand har tagit ut sitt lag – som han ser som toppat.

  

Nationshoppningen i Falsterbo beskriver hoppningens chef som en av de värsta tävlingarna – om det går dåligt vill säga. Det är mycket press och en förväntansfull hemmapublik som ska få sitt lystmäte.

– Jag har varit med när det har gått bra – det är ju fantastiskt. Men sedan har jag också sett när det har gått dåligt, och då tycker jag så synd om ryttarna, säger Sylve Söderstrand.

 

Under torsdagskvällen lottades startordningen i Furusiyya FEI Nations Cup-omgången som rids på fredagseftermiddagen. Frågan är om Sverige ska kunna upprepa förra årets bragd, då vi vann nationshoppningen här i Falsterbo.

– Jag har satt ihop ett lag med rutin och ett lag med tanke på framtiden, säger Sylve.

Jens Fredricson och Lunatic går ut först.

– Han rider banan på sitt sätt och han är snabb. Det är bra att ha en sådan ryttare som startar först.

Sedan rider Malin Baryard Johnsson, på Baltimore.

– Baltimore är inte så rutinerad men färdig för den här typen av uppgift. Malin är ett ankare i laget, hon sparkar på de andra och peppar, säger Sylve.

Emma Emanuelsson går ut som ryttare nummer tre i det svenska laget.

– Hon har extremt mycket rutin och hästen har gjort stabila resultat det senaste. När hon nu får rida i laget tänker jag på framtiden. Emma och Titan är ett ekipage som kan vara aktuella för VM nästa år och kanske till och med EM i sommar. Då måste de få komma ut på den här typen av tävling, säger Sylve.

Sist rider Rolf-Göran Bengtsson på Casall Ask.

   

Visst finns det andra ryttare som har varit aktuella för att ingå i laget.

– Angelica Augustssons Livello har aldrig varit så fin som nu. Och Peder Fredricsons främsta hästar är också formstarka. Men jag anser att laget jag nu har tagit ut är så bra som det kan bli, säger Sylve.

Förväntningarna är så klart skyhöga inför morgondagen, och uppgörelsen i nationshoppningen kommer med allra största sannolikhet att ske inför fullsatta läktare.

– ­Kan vi komma på pallplats i det här getingboet av toppryttare är det riktigt bra. Kan vi vinna, ja, då är det ännu bättre. Vädret ska visst bli fint också, säger Sylve med viss nervositet på rösten.

   

Sverige kan i den här omgången av nationshoppningen i den högsta serien inte få några nya poäng, eftersom vi egentligen tillhör division II, men vi kan ändå vara med och slåss om prispengar och ära.

Sylve Söderstrand passade också på att nämna vilka ryttare han ser som starka kandidater till EM. Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Emma Emanuelsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Angelica Augustsson. Nästa vecka måste Sylve bestämma sig vilka ryttarna blir som får göra upp i EM.
 
Text & foto: Ida Röök 

  

Morgondagens startordning i Nations Cup.


Läst 4598 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Knappa marginaler i sexårsfinal


 

Danska Bettina Laisbo och South West Rocazino behöll segerformen även i finalen, med 72,429 procent vann de med mycket knapp marginal till tvåan Andreas Helgstrand på Möllegaarden's Pas Partout, som fick 72,333 procent.

   

Och inte alls långt därifrån, på en tredjeplats, hittar vi den svenska förhandsfavoriten Sandra Sterntorp på Rausing 1233 på 72,095 procent.

   

– Jag fick en del missar och hade det inte varit för dem så hade det nog räckt längre. Men min häst älskar att vara här, han älskar att gå på den här banan, säger Sandra efter sin ritt.

Hon hoppas så klart på att få en biljett till unghäst-VM.

– Men jag vet inte ännu. Jag tycker så klart att han hör hemma där men ingenting är klart, säger hon. 

Här ser du fullständigt resultat.
 
Text & foto: Ida Röök 

Bettina Laisbo vann sexårsfinalen i dressyr.

  

En felfri uppvisning betalade sig väl, men marginalerna var knappa i sexårsfinalen.

 

Sandra Sterntorp blev bästa svensk.


Läst 4137 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Belgiskt i topp i första GP-kvalet


Vellinge kommuns pris, en 1,50-hoppning på tid, vanns av belgaren Ludo Philippaerts på Challenge. De svenska ryttarna stod sig bra i konkurrensen, med ett flertal nollor. Dock red de inte tillräckligt snabbt för att vara med i toppstriden.

   

Klassen var det första kvalet till söndagens Longines Grand Prix. Två kval till räknas in när det avgörs vem som får rida där, bland annat morgondagens nationshoppning.

  

Se fullständigt resultat här.


Läst 3360 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Väntad vinst för läckre Floricello


Det blev inte helt oväntat Andreas Helgstrand och läckre Floricello 1219 som vann femårsfinalen i dressyr.

– Den här hästen är komplett. Den snyggaste jag haft, säger den danske ryttaren om hingsten.

Ända fram till Minna Telde på Bilan låg procentsatserna under 75, men den extremt fina uppvisningen som unge Bilan bjöd på var något alldeles extra och den belönades med hela 80,185 procent. Sedan kom så Floricello in på banan.

– Jag såg att Minna hamnade på så höga poäng och tänkte att nu får jag verkligen satsa allt. Jag valde att fokusera lite extra på skänkelvikningarna som han har lätt för och ja, det gick ju bra, säger Andreas.

  

Floricello är en känslig individ, när Andreas red in på banan bad han fotograferna att inte smattra alltför livligt med sina kameror.

– I Flyinge var han överallt, han studsade upp i luften för kamerasmatter och högtalare. Men här var han mer avslappnad och det var ju ett test inför unghäst-VM. Fungerar det att rida här kan man också åka till VM. Han var verkligen helt okej idag, säger Andreas.

  

Även Minna var nöjd med sin Bilan.

– Det är en speciell miljö här och vissa hästar är mer spända än andra. Men Bilan gav en bra känsla, säger hon.

På frågan hur hon mår, med tanke på att det innan rapporterats om infektionerna hon dragits med, svarar hon:

– Huvudet upp och fötterna ner. Jag rider och går sedan undan, gör Falsterbo lite från baksidan. Men jag är väldigt glad över att vara här, säger hon.

Nu väntar lite vila för de unga hästarna, sedan är unghäst-VM i Verden i början på augusti målet.

  

Här ser du fullständigt resultat.
 
Text & foto: Ida Röök
   

Floricello är komplett, menar Andreas.

 

Visst är han läcker!?

  

Minna Telde och Bilan visade upp en riktigt fin form.

 

Härlig längning.

Minna var mycket nöjd med sin unge häst.


Läst 4816 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Wilma och Bill Breaker bäst i ungdoms-GP



Wilma Hellström på Bill Breaker vann Runsten Village Ungdoms GP efter en rafflande omhoppning mot Isabelle Karlsson och Antonia Andersson.

Här ser du fullständigt resultat.


Läst 4467 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Torsdag: Rutinerad vinnare i ponny-GP




Antonia Pettersson Häggström och Shu B Dee var det allra första ekipaget som kvalade till Mountain Horse Ponny GP 2013, hon vann semifinalen i går och i dag höll formen i sig ända fram över mållinjen.

 

Antonia är en rutinerad ryttare, med ett EM och placeringar i internationella GP-klasser i ryggen red hon in på gräsbanan i dag.

– Allra bäst gick min häst i omhoppningen. Han trivs bäst med att gå i en större galopp och med mindre kontroll, säger hon efter prisutdelningen.

De vann även gårdagens kvalklass, finalen, som gick över 130-hinder, bjöd på hela sex nollor. Antonia gick ut sist i omhoppningen.

– Jag visste bara att jag var tvungen att ta ett galoppsprång mindre på varje distans och sedan "schötta" in i mål, säger hon.

 

Nu väntar EM i Arezzo, där hon siktar på medalj.

– Det är målet som jag hoppas nå. Det är klart att jag har en fördel när jag har ridit ett EM tidigare, då vet man hur allt går till.

Hemma i stallet står en storhäst som hon tävlat 140-hoppning med, ponnyn ska hennes lillasyster ärva.

Antonia gillar så klart att rida i Falsterbo.

Det är en av de bästa tävlingsplatserna som finns. Det är coolt att vara här med alla internationella ryttare. Min ponny älskar att tävla på gräs så det är perfekt för oss.

Här hittar du resultat från klassen.


Läst 5854 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2013

Live-sändningar på webben från Falsterbo




TV4
Från och med i morgon (12/7) kommer TV4 att sända en hel del live på webben från Falsterbo Horse Show. Sändningarna sker via tv4play.se och kräver ett så kallat premiummedlemskap. Medlemskapet kostar 99 kronor per månad, första månaden är dock gratis. Du hittar länkar till deras direktsändningar nedan. 

Fredag 12/7 kl. 14.30 (Nationshoppning)
Lördag 13/7 kl. 15.45 (Falsterbo Derby)
Söndag 14/7 kl. 14.30 (Falsterbo Grand Prix)


I TV4 Sport och på TV4Play kommer du att kunna se sammandrag efter tävlingarna. Tider för detta hittar du här.

FEI-TV
Även FEI-TV sänder live från Falsterbo och precis som TV4 Play är det en betaltjänst även det. Det kostar € 9.99 per månad.

Till FEI-TV
 


Läst 7250 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.