FHS-Kollen

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
10
2015

Sverige delad trea inför andra omgången


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Peder Fredricson red felfritt med H&M All In.
  
Stämningen var på topp under nationshoppningens första runda. Oavsett vilket land som ridit felfritt kokar publiken av glädje. 
  
Störst lycka blir det förstås när Måns Zelmerlöws låt "Heroes" dånar över arenan – då har en svensk ryttare ridit nolla. Vi fick höra den två gånger, första ritten var Peder Fredricsons med H&M All In och andra gången var det Douglas Lindelöw och Casellos tur. Douglas firade med att göra en "Peter Eriksson", och stajla med galoppombyten på en diagonal – till publikens förtjusning.

Helena Persson och Bonzai H såg ut att få en riktigt riktigt fin runda, men ack. På sista linjen föll en bom. Även Henrik von Eckermann och Cantinero fick ett nedslag på den sista linjen, då på sista hindret.

Inför andra omgången ligger Tyskland och Nederländerna på 0 fel och i delad ledning. Schweiz och Sverige ligger på delad tredjeplats med 4 fel vardera. Polen och Storbritannien är båda borta från toppstriden, men de räknade inga poäng från denna deltävling.

William Funnell fick problem i trekombinationen när Billy Congo gjorde två rejäla stopp, därmed blev han utesluten.
Även Polens Piotr Morsztyn blev utesluten, dock genom ett fall som såg riktigt läskigt ut. Tillsammans med sin valack Osadkowski val Halen kom han stort på näst sista hindret, hästen hade inte en chans att klara oxern – och föll.
Ekipaget såg dock ut att ha klarat sig utan skador.

Resultat

Missa inte bildspelet i toppen av sidan!

Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 16282 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Svensk seger – dubbelt upp



Foto: Svenska Ridsportförbundet

Det svenska laget vann första delen av nationstävlingen i dressyr som gick i Grand Prix, och Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello segrade individuellt följt av Patrik Kittel och Deja på andra plats.

Text och foto: Annika Grundberg
 
– Jag är mycket nöjd. Etta, tvåa och så Emilie som går in och gör sin största insats hittills, säger förbundskapten Bo Jenå nöjt direkt efter klassen.
Emilie Nyreröd på Miata slutade femma.
  


  
Tinne var väldigt nöjd med ”Anton”

– Jag är jättenöjd och glad. Han kändes fin och fokuserad. Jag lade inte in högsta växeln, när jag gör det så blir det problem med skritt och halt, så jag växlar mellan de två lägena. I dag balanserade jag det väl, trots att det var svårt med vädret. Jag följde min plan och han var mycket ridbar och oberörd av väder och vind.
  


  
Patrik gick ut som sista ryttare i laget

– Jag kände en väldig press på mig. Men jag gick ut som fjärde ryttare och klarade trycket det innebär, säger en nöjd Patrik, och berättar vad det blir han åker hem och filar på med Deja.
– Hon kan bli kvickare i passagen och vi behöver slipa på piaffen. Men hon ligger nu stadigt på 77 procent och det är en hög lägsta nivå.
  

Kyra Kyrklund hjälper Patrik Kittel på framridningen.
  
– Jag tycker att de var lite stingsliga med poängen, säger Kyra Kyrklund, som menar att det finns saker som Patrik får igenom på framridningen men som inte går igenom inne på banan. Små detaljer som ekipaget behöver slipa på.
  


  
Missar för Minna och Santana

Minna Telde och Santana hade inte en bra dag på jobbet. De inledde fint, men en bit in i programmet kom en grov miss och sedan kom de inte tillbaka.
– Hon fick flera missar på rad och då tappade hon rytmen, säger Bo Jenå.

Nationstävlingen fortsätter med Grand Prix Special på lördag och kür på söndag.

Resultat 


Läst 18034 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Sverige tvåa i Nations Cup



Douglas Lindelöw rider Casello i dagens klass. 
Foto: Annelie Lundkvist
  
Vädret blir bättre här i Falsterbo, gårdagens regn är bortblåst och även om det är fortsatta vindar i dag så är det inte lika illa. Lagen förbereder sig för nationshoppning – och svenska publiken börjar fylla läktarna.
  
Sverige går ut som startnummer fyra, något som förbundskapten Sylve Söderstrand var nöjd med vid lottningen.
– Det är ett perfekt startnummer, sa han då.
Först ut av de åtta lagen blev Polen, något som inte uppskattades, men med ett leende sa lagkaptenen att de ska gå ut och chocka de övriga lagen.
  
Startordningen är följande:
1. Polen
2. USA
3. Tyskland
4. Sverige
5. Nederländerna
6. Storbritannien
7. Schweiz
8. Spanien
  
I det svenska laget rider Peder Fredricson med H&M All In, Douglas Lindelöw på Casello, Helena Persson med Bonzai H och sist ut Henrik von Eckermann på Cantinero.

Online-resultat
Startlista
Banskiss
Livesändning (FEI-TV, betalkanal)


Läst 14629 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Dubbelt irländskt i topp i derby-kvalet



13-årige Vampire är van vid prisutdelningar.
  
Derbykvalet vanns av Dermott Lennon som hade sin landsman Cian O'Connor på andraplats, endast några hundradelar från segertiden. 
  
Banan hade tolv hinder, vilket med kombinationen gav 13 språng. Några av hästarna tittade till på vattnet i pulvermanngraven, men de flesta klarade kvalet galant. Resultatet blev elva felfria ryttare på hinder, och tre ryttare som drog på sig tidsfel.

Bästa svensk blev Charlotte Mordasini med Tiny Toon Semilly, som slutade på femte plats.

Resultat


Segerhästen ville inte äta gräs, men gärna gräva lite.


Charlottes häst mumsade glatt under nationalsången.

Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 12794 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Stort intresse för fyråringarnas första omgång



CC Stud:s Going Champion hoppade felfritt.
  
Nyhet för i år är att fyraåringarna har kvalat in till en egen hoppklass i Falsterbo. Den reds på den lite mindre Falsterbobanan strax innan lunch på fredagen. 13 av klassens 19 unghästar gick felfritt och det var fullsatt på läktaren. Hästarna såg väl förberedda ut för utmaningen, och lotsades tryggt av sina ryttare runt den lilla banan.
  


Victoria Wallenstam med en ung stjärna.


Nederländernas förbundskapten och Gerco Schröder tittade.


Även Bosse Emanuelsson bevakade klassen.


Magnus Österlund satt på första parkett.

Resultat

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 12323 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Flyt och seger för Stühlmeyer


 
Lenitas var snabb iväg efter hindret...
  
Patrick Stühlmeyer inledde morgonen med en vinst i 1,45-hoppningen. Alexander Zetterman bjöd återigen på en fin runda med Zidane.

Vår unga svenska ryttare tog över ledningen med sin snabba ritt, men dessvärre höll det inte länge. Polens Krzysztof Ludwiczak valde att rida sin A New President i denna klass, i stället för i kvalet till derbyt. En plan som gav utdelning och han övertog Alexanders ledning.
Men ingen av ryttarna kunde rå på Patrick Stühlmeyer och Lenitas 2, som med sin snabba runda putsade en sekund på tiden.


... och i svängarna, efter detta hinder vände ekipaget på en femöring.
  

Zidane sträcker ut sig.


A New President hoppade väldigt fint.
  
Flera svenska ekipage fick fina ritter, och Emma Kåbring som kvalat in till helgens internationella klasser visade återigen att hon är väl värd platsen. En niondeplats blev det.
 


Det gäller att hålla gräset på plats i kombinationen.

Resultat


Läst 8863 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Dansk seger i ungdomsdressyren


Text och foto: Annika Grundberg

Det blev en övertygande dansk seger genom Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy i Intermediaire II för unga ryttare. Dufour red ihop 72,868 och avståndet till tvåan Ida Kristoffersson på Rolex TP var drygt fyra procent. Ida red på 68,816 – trea kom Tove Melin och Dawson 5 på 67,158 procent. Klassen var kval till söndagens Grand Prix.

Danska Anna Zibrandtsen blev kallad fram till domare Anne Gribbons efter ritten och efter att ha tittat Rentino länge i mungiporna blev Anna utesluten på grund av blod i hästens mun. När Anna kom ut från banan tittade både stewards och andra, bland annat Jan Brink, på hästen och menade att det handlade om foderrester och inte blod – men uteslutningen kvarstod.

Resultat


Läst 15270 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Fredagens program i Falsterbo




I dag inleder vi med i 1,45-hoppning, fyraårschampionat och U25-Intermediaire. Därefter är det dags – när Nations Cup rids i både hoppning och dressyr.

Dressyrens Nations Cup rids med start klockan 10.30 och hoppningen startar 14.30.

Startlistor dressyr
Startlistor hoppning


Läst 4868 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2015

Passion och pengar krävs för att ta dressyrmedaljer



Rob Ehrens delar med sig av framgångsknepen.
  
Hur ska den svenska dressyrsporten hålla sig i framkant och ta medaljer i de stora mästerskapen? Vad har vi att lära från tidigare erfarenheter och grannländer? Det diskuterades under två timmar i Falsterbo, av en kunnig panel.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Att det är ett brinnande intresse för ridning, i kombination med pengar, som styr framgången är ingen hemlighet. Ingen försökte heller hymla med detta faktum under dressyrträffen. Men det är dags för dressyren att ta en kraftsamling och fokusera på det som kan få vår nation att bli en av de absolut bästa i världen – nämligen målmedvetenhet.
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå talade om det arbete Svenska Ridsportförbundet gör för att satsa på ryttarna. Både de som är etablerade i spetstruppen, men även de yngre som är på väg upp.
– Det handlar om avsuttna träffar, mental träning och sponsorhantering för de yngre ryttarna, men även utlandstävlingar och träning på hemmaplan, berättar Bo.
  
De bästa hästarna måste vara kvar
– Man är inte bättre än sin bästa häst, konstaterar Jenå, och förklarar vikten av att behålla de bästa hästarna i landet.
Enligt honom bör en elitryttare ha minst tre hästar för den högsta nivån, två som är etablerade och en häst på väg upp. Han efterlyste tankar från publiken om hur man kan bilda delägarskap i hästarna för att behålla dem hos ryttaren.
– Målet är att ta medaljer på alla mästerskap och vi har redan börjat med det. Jag ser det inte som en omöjlighet, se bara på Nordiska Mästerskapet som reds nyligen.
  
VM i Kentucky blev en vändpunkt
Inför världsmästerskapet 2010 hade Sverige fyra dressyrhästar som var redo för start. När en av hästarna tätt inpå drabbades av kolik blev det endast tre som skickades till Kentucky. Kyra Kyrklund berättar om sitt arbete på väg hem från det VM:et, och hur hon lovade sig att aldrig hamna i den sitsen igen.
– Tre ryttare till ett mästerskap är ett sårbart lag, så vill man inte ha det. Inför årets EM är vi i en annan sits, med fler hästar som är kvalade att få starta och sju ryttare det står mellan.
  
Hollands talangplan – en förebild
Rob Ehrens, förbundskapten för det holländska hopplandslaget, är på plats för att dela med sig av deras framgångsrika koncept. Oavsett om det är hoppning, dressyr, fälttävlan eller paradressyr satsar nationen på samma talangplan, något som har gett stora framgångar.
Han berättar att ledarna för projekten samlas en gång om året hos förbundet tillsammans med förbundskaptener, tränare och ryttare. Det blir som en avstämning i arbetet, hur mycket har eleverna som antagits till programmet utvecklats och vad krävs för den fortsatta satsningen?
– En elev måste vara öppen för coachning, någon som är en stor talang men som inte tar till sig lärdomar och träning kan inte vara kvar i satsningen, förklarar Rob.
Det strikta programmet går ut på att samtliga inblandade strävar efter samma mål, vet vad som krävs för att komma dit – och är redo att satsa.
– När vi levererar talanger som går över till seniornivå och är aktuella för landslaget, då får vi en bonus från olympiska kommittén.
  
Satsningen är en livsstil
Två av våra bästa dressyrryttare, Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén, är på plats och är övertygade om vad som krävs mer än bra hästar.
– Fler ryttare inser att de måste ha helheten för att kunna prestera på topp. Det handlar om att man måste kunna leva det här livet och ge allt, menar Tinne.
Patrik påpekar att det utöver livsstilen handlar om långsiktig planering och envishet, i stallet finns inga fasta arbetstider.
– En lovande ryttare som vill jobba professionellt med hästar och är beredd att ge det lilla extra, den ska komma till proffsryttare som ständigt utbildar hästar och tar upp dem till hög nivå – det är där man lär sig, menar Patrik.
Det krävs att man är väldigt envis, har en långsiktig planering och är beredd att jobba hårt.
– I mitt jobb arbetar jag inte 8.00 till 17.00, det fungerar inte. Vill man jobba professionellt med hästar handlar det om att ge det sista.
  
Teamkänslan är viktig för SOK
Per Palmström från Sveriges Olympiska Kommitté håller med ryttarna, en 90-procentig satsning ger inga medaljer, det krävs att man satsar helhjärtat för att uppnå målen. Inom ridsporten jobbar vi som individuella idrottare, något som både stärker och kan bli vår svaghet.
– Alla idrottare behöver teamkänsla, det skapar energi och ger möjlighet att stötta varandra, menar han.
Att presstältet i Falsterbo är fullsatt i två timmar en torsdagskväll, trots isande kyla och en blåst som nästintill fick av taket, visar just detta – teamkänslan.
På plats är hungriga ryttare, intresserade hästägare och sponsorer – samt en ledning som vill se utveckling. Låt det målinriktade arbetet fortsätta.


Läst 6113 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2015

Dressyr: Sverige går ut näst sist i Nations Cup



Johan Lenz meddelade startordningen. Foto: Annelie Lundkvist

Klockan 10.30 under fredagen startar Nations Cup Dressage på dressyrbanan i Falsterbo. Sverige lottades som lag nummer fem, av sex startande nationer.

Först ut är USA som följs av Tyskland, Spanien och Holland innan Sverige. Sist ut går Danmark.
I laget rider Emilie Nyreröd med Miata, Minna Telde på Santana, Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello och Patrik Kittel på Deja.

Startlista


Läst 9464 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.