FHS-Kollen

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
08
2015

Svenska laget uttaget inför Nations Cup



Helena Persson och Bonzai H är redo för start.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Förbundskapten Sylve Söderstrand informerade, under onsdagen, om vilka fem ryttare som är uttagna till laget inför nationshoppningen i Falsterbo på fredag. 

 
De uttagna ryttarna är Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Henrik von Eckermann och Helena Persson. Enligt nyhetsbyrån TT är det Rolf-Göran som är den tilltänkta reserven, bara fyra får rida.
– Jag är femte ryttare, förklarade Rolf-Göran Bengtsson till nyhetsbyrån TT, Tidningarnas Telegrambyrå.


Läst 11474 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2015

Hunting-Sandra: ”Hästen behöver lite lekstuga också”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en ”favorit i repris” i Falsterbo Hunting, fjolårssegraren Sandra Gustafsson på Kaminskij (Aerline H – Hertigen) gjorde det igen.
– När man hör alla heja och känner stämningen är det klart att man vill vinna. Då kan du inte ta det lugnt!, utbrister hon.
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren
 
Egentligen är Sandra Gustafssons kortsiktiga mål SM, som går i Flyinge redan nästa vecka.
– Så jag tänkte innan, ”ska jag verkligen ta Kaminskij till huntingen?”. Samtidigt är han den som pallar trycket. Han gillar att showa och bjuder på sig själv.
Och Kaminskij njöt lika mycket som matte.
– Hästen behöver lite lekstuga också, man ska ha kul med sin häst. Kaminskij brukar få vara med på julshowerna hemma, sist red jag utan sadel och träns, berättar hon.
Utmaningen med hunting är enligt Sandra att hästen ska ”palla att springa rakt in i ett tält”. Det står helt enkelt saker överallt längs med banan vilket hästarna inte är vana vid.
– Det gäller att ha en häst som snabbt förstår vart den ska.
  
En mental utmaning
Huntingen – en kombination av banhoppning och terrängritt – är en riktig publikfavorit, även i år var det ”knökfullt” runt banan. Efter ungefär halva vägen började många av hästarna se lite trötta ut. Men enligt Sandra är det inte fysisk trötthet, utan att de blir lite spaka av alla intryck.
– Det är som att de stannar upp och frågar ”kommer det ännu mer sådant här?”. Men konditionen har de, åtminstone hälften av hästarna i startfältet går mycket svårare klasser än så här annars, förklarar hon.
En annan svårighet är de skiftande underlagen – det är gräs, grus, flis och asfalt med gummimatta.    
– Jag satte tre broddar bak i dag, en på yttersidan också, inte jättestora men ganska spetsiga. Så jag hade bra grepp.
Det enda Sandra tycker är lite tråkigt med Falsterbo Hunting är att banhoppningshindren har blir lägre och lägre, det blir mer och mer fokus på terrängdelarna.
– Första gången jag var här låg hindren inne på banan på 1,25. Nu är de nere på en meter.
  
Såldes nästan som dressyrhäst
Det lite mer långsiktiga målet är att Kaminskij ska gå lång, trestjärnig fälttävlan i höst – men det var faktiskt nära att han såldes för några år sedan. År 2013 fick Sandras dåvarande förstahäst Top Select avlivas, efter en akut gaffelbandsskada på EM. Hon hade kvar Kaminskij, men hittade inte rätt med honom. Och så fick han dessutom buköppnas…
– Jag tänkte att vi sätter igång och så rider jag honom upp till Intermediaire, för att sedan sälja honom som dressyrhäst. Men det blev inte så. Jag startade någon fälttävlan och kände att ”han vill ju det här!”. Det var nog faktiskt så att så länge jag hade Select hade jag svårt att hitta rätt med Kaminskij, de var så olika att rida.
  
Vill ta SM-guld nästa vecka
Sandra har ridit huntingen fem gånger och har vunnit tre, även 2011 blev det seger. En gång kom hon fyra och en gång ramlade hon av.
– Den gången valde jag en unghäst, som inte alls var redo…
Vad är målet på fälttävlans-SM i Flyinge om en vecka?
– Jag vill ta medalj, jag har varit fyra tre gånger nu. Mitt sista young rider-år tog jag brons, nu vill jag ha en seniormedalj. Självklart satsar jag på guld!  
Du vann 40 000 kronor i dag.
– Jaaa, det är extremt bra för oss fälttävlansryttare. Nu har jag råd att åka på SM!
  
Fullständigt resultat


Läst 13543 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2015

Elin Mattsson vann ponnydressyren



FOTO: Johan Sjögren
  
Under onsdagen reds final i Marietorp Ridsport Ponny Kür, med åtta ekipage i startfältet. Vann gjorde Elin Mattsson på Bodo på 72,667 procent, före Amanda Barnestam och Daylight på 71,958 procent och Clara Egholm Hebsgaard och Extrem på 71,708 procent. Det var jämnt i toppen med andra ord!
  
Fullständigt resultat


Läst 12851 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2015

13-åriga Isabelle vann Amatörtouren – på 15-årig häst



FOTO: Johan Sjögren

Isabelle Franzetti på Magic Kiss och Elin Lundin på Sanna Mirakel blev etta och tvåa i finalen av Krafft The Tour of Amateurs, i Falsterbo på onsdagen. Båda rider för Heby RF.

– Det är inte fel att komma tvåa heller, framför allt inte när en klubbkompis vinner, skrattar Elin.
  
Tjejerna har ridit lag ihop på ponny. Och båda representerade Sverige på NM för någon vecka sedan, Isabelle var med och tog brons med childrens-laget och Elin red i D-ponnylaget. Förra året var de dessutom trea (Isabelle) och fyra (Elin) i Amatörtouren här i Falsterbo.
  
Har ridits av Jens
Isabelle Franzetti var yngst i hela startfältet, bara 13 år gammal. Hennes häst är äldre, han är 15 år och har faktiskt ridits av Jens Fredricson en gång i tiden – på 1,40-nivå. Omhoppningen gick riktigt snabbt, men lite läskigt såg det ut när Magic Kiss halkade till i en kurva.
– När vi svängde var det lite halt så han halkade, även om vi hade broddat ordentligt…
Hur skulle du beskriva din häst Magic Kiss?
– Han är väldigt kärleksfull … och busig!

Fullständigt resultat
 

Klubbkompisarna Elin och Isabelle på presskonferensen.
FOTO: Anki Yngve
 


Isabelle Franzetti och Magic Kiss under omhoppningen.
FOTO: Johan Sjören


Ärevarv! FOTO: Johan Sjögren 


Läst 11738 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2015

Elin Glimberg red hem childrens-finalen



Foton: Anki Yngve

Hela publiken inne på stora gräsbanan jublade när 13-åriga Elin Glimberg på Phoenix satte sin snabba nolla, i onsdagens final i Mountain Horse Children’s Challenge. Satsningen lönade sig och hon vann klassen.
  
Inverkanspriset gick till Kajsa Björe på Little Grace, som ju vann kvalet i går. Prisutdelare var ingen mindre än Sara Algotsson Ostholt.
  
Fullständigt resultat
  


Det gick undan i omhoppningen.
  

Sara Algotsson Ostholt, prisutdelare.
  

Att få rida ärevarv inne på stora banan i Falsterbo är mångas stora dröm.
  

Inverkanspriset gick till Kajsa Björe. Hon är...
 

... en stilryttare precis som mamma Lotta.


Läst 8656 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2015

Eclectisch missar Falsterbo


Godkända hingsten Eclectisch e. Zenon – Olivi missar tyvärr Falsterbo i år. Det meddelar Tullstorp Dressage Stable i ett pressmeddelande.
  
Hingsten har ådragit sig en mindre skada och kommer därför inte att starta Falsterbo som annars var planerat. Det innebär också att ett eventuellt unghäst-VM inte heller kommer att vara på tal, eftersom det ligger så nära i tid.
– Vi vill göra en närmare utredning på skadan i lugn och ro och koncentrerar oss nu på att fullfölja årets avelssäsong på bästa sätt. Hingsten är bara sex år gammal, han har framtiden för sig och är bra i fas med sin utbildning. Så det är ingen brådska med tävlingarna, kommenterar Jan Brink.
 

FOTO: Tullstorp


Läst 11139 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2015

Bildspel: Blingigt, gulligt och stilrent på mässan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Falsterbo Horse Show är lika mycket häst som show – och shopping! Häng med oss runt på mässan och se vad vi hittade i montrarna.
  
Text & foto: Anki Yngve


Läst 17341 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2015

Jan Brink: ”Köpte honom som föl – i Hässleholm”



Jan Brink är på plats i Falsterbo med hela familjen, han rider flera hästar och hjälper många elever.
  
I dag, tisdag, gör de femåriga dressyrhästarna entré i Falsterbo. Vi haffade Jan Brink efter hans ritt på stilige avelshingsten RayMore 1284 (e. JJ RayBan – Figaro R), som belönades med 71,296 procent.

  
Text & foto: Anki Yngve
  
Hur kändes det i dag?
– Jo då, jag tycker att jag fick till en jämn och bra ritt, även om han gnäggade ett par gånger. Det gör de ofta här i Falsterbo, det blir ganska mycket för femåringarna. Jag red fram väldigt kort, han är hingst och är mitt i avelsarbetet. Nu när han betäcker är han ganska ”sexig”, så han gör av med mycket energi bara genom att gå och titta på allt och alla.
  
Berätta, vem är RayMore?
– Jag köpte honom som föl, av Thom och Kerstin Nilsson i Hässleholm. Så man behöver inte alltid gå över ån efter vatten. RayMore gick bruksprovet och blev godkänd, sedan hade jag en amerikansk kund som köpte honom. Men han ska vara kvar här i Sverige och utbildas av mig. Det är mycket möjligt att han säljs längre fram, man vet aldrig vad som händer. Investerarna måste kunna få igen sina pengar också…
  
Är han lik sin pappa JJ RayBan?
– Det finns en del likheter – RayMore är också långlinjerad, flott och elegant. Kanske att han har lite mer kraft i galoppen än sin far.
– Marina Mattsson har ju fått överta JJ RayBan nu, till nästa år tar vi nog ut honom på tävlingsbanorna. Men vi har ingen brådska, han hade ett tufft år när han först vann­ allt och sedan fick buköppnas på grund av pungbråck. Då tog vi bort den andra testikeln också, så nu är RayBan valack.
  
Om du får gissa, vilken häst vinner femårsfinalen i år?
– Det blir nog Ampère-avkomman Franklin, den rids av Severo Jurado Lopez som är baserad i Danmark. Hästen vann typ allt på hingsttävlingen i Holland i vintras. Det är en helt otroligt fin individ, väldigt lik sin far. Men mycket kan förstås hända på en sådan här tävling, man vet aldrig.

Uppdatering, tisdag kväll:
Nu är femårskvalet avgjort, Jan Brinks favorit Franklin fick i dag se sig slagen av Foreign Affair, riden av Malin Nilsson. RayMore slutade sexa. Det blir en spännande final på torsdag, dit de tolv bästa från i dag gick.
Fullständigt resultat



RayMore 1284 inne på dressyrbanan i Falsterbo.
  

I samspråk med hustrun Catharina på läktaren.
  

Barnen Brink har hittat en hund så stor att de nästan skulle kunna rida på den. Men det behöver de inte, de har två ponnyer hemma!
  

Dags att gå och kolla på Ampère-avkomman Franklin.
  


Läst 22716 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2015

Först Falsterbo – sedan Paralympics



Felicias och Anna Hassös clinic i Falsterbo har temat "Ingenting är omöjligt, vägen tillbaka efter en svår olycka".

För fyra år sedan förlorade Felicia Grimmenhag, 20 år, båda benen i en mopedolycka. Men bara ett par månader senare var hon tillbaka i sadeln. I dag drömmer hon om Paralympics men först ska hon, tillsammans med Anna Hassö, hålla clinic inför fulla läktare i Falsterbo. 
 
Text:
Annika Grundberg
Foto: Marinette Ask
  
Vad ska ni prata om på clinicen?
– Jag ska rida som en uppvisning och så ska Anna Hassö prata. Jag vet inte alla detaljer än, det kan ju hända att jag sitter av och pratar jag också, vi får se. Sen ska jag även vara med i tv-programmet Unbridled på torsdag klockan 12.

Har du med dig egen häst till Falsterbo?
– Ja, jag har med mig mitt sexåriga sto Purissima, hon är efter El Amin ox. Det är en ung häst och det är på gott och ont, men det har fungerat väldigt bra så här långt. Hon är väldigt ridbar, men sen har hon så klart sitt temperament som alla ston. Hon är dock lättlärd och jag trivs jättebra med henne. Purissima är liten också, det passar mig bra, för jag vill klara av att göra allting själv.

Vad har du för mål?
– Nu är det först och främst Falsterbo, sedan ska jag åka på en tävling i slutet av juli och sedan är det SM i augusti. Där hoppas jag på att det går så bra som möjligt, kanske inte att jag vinner, men att jag rider på bra procent. Inför framtiden har jag stora planer, jag vill komma med i landslaget och så småningom även rida Paralympics.

Du har gett råd åt Håbo RK när de arrangerade tävling för ryttare med funktionsnedsättning. Vad behöver arrangörsklubbarna tänka på?
– Vad som behövs beror ju på vad man behöver. En del funktionshindrade går med käpp, jag sitter i rullstol till exempel. Men tillgänglighet är viktigt. Att man kan komma upp på läktaren, ta sig till sekretariatet, kafeterian och toaletterna. Jag vill kunna klara mig själv och inte behöva bli lyft överallt. Det ska vara nära till allt så att man inte behöver ta sig långa sträckor. Och det ska vara lugnt vid transporterna så att hästarna inte blir skrämda när vi ska sitta upp, för då kan det bli tokigt. Det är mycket som är självklart för andra, som att kliva upp för ett trappsteg, men det är inte självklart för mig.


Läst 19076 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2015

Tisdagens program i Falsterbo


I dag bjuds vi på unga både hopp- och dressyrhästar. Plus ponnydressyr och childrens-hoppning.
  

 


Läst 11068 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.