Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2014

Lördag: Patrik i topp - men Paulindas största seger


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev trippel-svenskt i topp när den trestjärniga WDM-touren avslutades på lördagen. En del missar till trots vann Patrik Kittel och Watermill Scandic, men den största segern gick till Paulinda Friberg som red på personbästa. Trea kom Malin Hamilton på Fleetwood.

Det kändes inte som att utgången i WDM:s trestjärniga tour var särskilt oviss, med en överhet Watermill Scandic och en laddad Patrik Kittel blev det seger igen.
– Han känns väldigt fräsch, lite som i ”the good old days” när vi red här första gångerna. Otroligt het och ”på”, säger Patrik om Scandic.
Det blev en del missar i uppvisningen, bland annat i en av travlängningarna när Scandic så att säga ”tog hela handen” och drog iväg.
– Hade vi inte haft missarna hade vi nog legat på 81-82 procent här i dag. Jag kan inte vara annat än nöjd med det, säger Patrik.

Rider kür på Deja
Slutsiffran för honom och Scandic hamnade nu på 77,400 procent.
– Det känns skönt att kunna ge honom lite lättare uppgifter och inte köra för fullt hela tiden i de tuffaste klasserna.
Patrik rider ju som bekant Deja i den femstjärniga WDM-touren, i morgon är det dags för küren.
– Det är en ganska svår kür faktiskt. Så småningom ska hon få en ny – hon ska gå till Nelly Furtados ”Maneater”, säger Patrik.
Han har nu det sköna besväret att sitta på tre olika hästar som kan gå de stora klasserna. Toy Story, som agerade prisutdelningshäst med stor glädje i dag, går som bekant stadigt på GP-nivå.
– Alla mina hästar är nummer ett. Men om jag skulle välja i dag skulle Scandic gå VM. Han kommer först i mina ögon. Men det är inte bara min röst som gäller, det handlar också om vem som kan samla mest poäng till Sverige. Vi har en dialog med förbundsledningen hela vägen fram, så får vi se hur det blir, säger Patrik.
Det är stor skillnad på Deja och Scandic.
– Deja är så otroligt ridbar, det är svårt att förklara. Med Scandic balanserar man på en liten tråd hela tiden och honom måste man ha lite mer koll på, han har betydligt mer egen vilja. Jag är glad över att ha tre hästar på den här nivån, hemma har jag ännu fler på gång, så nästa år kanske det är sex som kan göra det här jobbet.

Personbästa för Paulinda
Även om Patrik stod längst fram under prisutdelningen är det Paulinda Fribergs prestation som får ses som den största segern.
– Jag red på personbästa och samtidigt kan jag konstatera att det i dag är åtta veckor sedan jag låg på IVA efter olyckan, säger hon.
Hennes di Lapponia T gjorde ett riktigt fint program, men en del små missar slutade de ändå på 73,950 procent, alltså personbästa för ekipaget.
– Jag hade siktet inställt på VM innan olyckan. Nu känns allt som en bonus. Det är seger för mig att ha gjort det här i dag och får jag frågan om VM – ja, det är klart att jag ställer upp, säger hon.
Paulinda berättar också att en ny kür är på gång, den hon nu rider är lite för "enkel".
– Vi jobbar med en ny kür och ska då höja svårighetsgraden några snäpp. Jag vill gärna visa upp Lapponias fördelar med att hon har så lätt för att samla sig, piaffen är verkligen bra till exempel.  

Malin Hamilton och Fleetwood kom trea i klassen, på 71,525 procent.

Läs mer om Paulindas väg tillbaka efter ridolyckan här.

Här hittar du fullständigt resultat.

Text och foto: Ida Röök


Läst 12784 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Bildspel: Lördagens derbyhoppning höll världsklass


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Holländaren Jur Vrieling vann Falsterbo-derbyt med hingsten Zavall VDL - som aldrig hoppat en derbyklass tidigare. Jens Fredricson kom på fjärde plats.

Det finns ingen segrare som flirtar så mycket med publiken som Jur Vrieling gör, han berättade i segerintervjun att han aldrig ridit för en publik med så många vackra kvinnor tidigare. Publiken skrattade och applåderade högt, något som satte ännu större stämning på ärevarvet.
Senare, på presskonferensen, berättar Jur mer om sin sportsliga insats. Att han faktiskt vunnit derbyt på en häst som aldrig tidigare gått ner för en bank.
– Det är första gången han hoppar ett derby. Jag hade inga förväntningar och var nyfiken på hur han skulle reagera. Men han är försiktig så det gör mig jätteglad, säger Jur Vrieling.
Han har höga förhoppningar om att nästa år kunna komma tillbaka till Falsterbo Horse Show och försvara sin titel.
  
Jens bästa svensk
Jens Fredricson har ridit Falsterbo Derby 15 gånger och blev bästa svensk med sin fjärdeplats. En hedervärd insats eftersom Avon endast fick två minuter att pusta ut mellan grundomgången och omhoppningen.
– De kunde gott ha gett hästarna tio minuter att vila mellan klassen. När Jur red omhoppningen fick jag sitta upp på framridningen och hoppa igen, berättar Jens Fredricson.
Han påpekar att det inte var därför de fick fyra fel, det berodde på att ekipaget kom nära på hindret och inte riktigt hann bli klara.
– Avon är så avspänd och vet vad som krävs av honom. Han älskar verkligen att hoppa, säger Jens.
Jens Fredricson är som tidigare under veckan märkbart påverkad av sin förkyldningsastma, och säger nu att det är färdig ridet för denna helg.
I stället ska han hem och medicinera sig ordentligt, något han inte har vågat göra under tävlingarna med tanke på reglerna för dopning. Han berättar att det inte spelar någon roll om han rider och anstränger sig i fyra minuter, det blir inte värre för det.

Text och foto: Annelie Lundkvist 


Läst 10973 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Charlotte såg VM-drömmen försvinna


Charlotte Haid Bondergaard och Triviant II försökte sitt allra yttersta. Men i fredagens GPS-klass såg de VM-drömmen försvinna.
– I dag hade jag inget att förlora, jag gick in och satsade allt. Det kommer fler mästerskap, säger ryttaren.

För att förtjäna en VM-plats var hon tvungen att prestera på topp. Jämna, höga resultat är det som räknas.
– Jag var förbannad en stund efter min ritt i går där vi hade flera missar. Men så försökte jag släppa det och i dag kändes det bättre.
Triviant visade upp ett riktigt fin travprogram i dagens Grand Prix Special, missarna kom i piruetterna och i galoppombytena.
– Det är de där j-kla ettorna alltså, att de inte bara kan sitta, säger Charlotte.
Hon har jobbat mycket med Triviants galopp, där hon känt att hon inte riktigt hittar rytmen.
– Jag får en riktigt bra känsla på framridningen men så kommer vi in på banan och blir lite spända båda två. Vi ska få mer ordning på hans sidor och jobba mer med att få honom i uppförsbacke i galoppen. Det är mestadels jockeyn uppe på ryggen som måste göra rätt, jag är väldigt nöjd med Triviant, säger Charlotte.

Kändis efter Ryttareliten
Hon summerar Falsterbo-helgen med ett ord:
– Fantastiskt. Det har varit ett sådant tryck och det kommer bara mer och mer folk hela tiden. Jag tror att Ryttareliten har bidragit till att folk har fått upp ögonen för dressyren som sport på ett annat sätt än tidigare.
För henne personligen har så klart uppståndelsen inneburit en del förändringar.
– Men jag är fortfarande samma person som innan, jag har inte förändrats ett dugg. Däremot hoppas jag att jag kan fortsätta att vara en bra förebild för ung som gammal, säger Charlotte.
Tanken var att Triviant nu skulle få lite ledigt, men direkt efter ritten kom förbundskapten Bo Jenå med frågan om Charlotte kan tänka sig att rida i Hickstead.
– Vi får se, jag har inte svarat honom ännu. Planen var att Triviant skulle få semester nu men jag vet inte…

WDM Grand Prix Special-klassen vanns av norska Cathrine Rasmussen och Fernandez på 71,902 procent, Charlotte kom på femteplats med 68,490 procent.

Här hittar du resultat.

Text och foto: Ida Röök


Charlotte får mycket applåder.


Hon har släppt tankarna på VM.


Charlotte och Triviant fick ett par missar på fredagen som blev kostsamma, och några mindre i dagens klass.


Cathrine Rasmussen vann den trestjärniga Grand Prix Special-klassen.


Läst 14413 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Pensionerade Clinton vann kändishoppningen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Nytt för i år är duellhoppningen för kändisarna. Startfältet var fyllt med stjärnor från hoppningen i Globen. 
Ola Selmén red den lugna Bamse i första heatet, mot Sofia Wistam som satt på ponnyn Mullingars Chilli. I klassens andra heat möttes veteranerna i sammanhanget - Richard Ohlsson och Clinton mot Jenny VelvetCaggi Pil.

Tävlingen bestod av en bana om fem hinder och två snabba svängar. Ekipagen började med ryggen mot banan, sen var det full galopp.
I första heatet segrade Ola Selmén och Bamse efter en snabb spurt på målsträckan. Richard Ohlsson vann sitt heat där Jenny Velvet fick problem på sista hindret och fick lägga en volt.

Vad som överraskade oss alla var att Clinton inte ville sluta galoppera, utan tog en kort sväng med Rickard. Det uppstod en miss i kommunikationen när ekipaget svängde åt varsitt håll - Richard trillade av.
Väl uppe i sadeln stod han redo att tävla mot Ola i heatet om guldet. Det var ingen tvekan om vem som ville vinna mest. Clinton hade nu förstått tävlingsformen och satsade ännu mer i svängarna, och sträckte ut ordentligt mot mållinjen.

Resultat:
1. Richard Olsson - Clinton
2. Ola Selmén - Bamse
3. Jenny Velvet - Caggi Pil
4. Mullingars Chilli 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 11500 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Holländare toppade GP-kval



Regina Z trivs att stå i centrum.

Harrie Smolders
och Regina Z tog hem Kopparberg Trophy som avgjordes på lördagsförmiddagen. En stor skara ryttare ville vara med och kvala till morgondagens Grand Prix-klass.

En trixig bana över 1,50-hinder skulle övervinnas och snabbaste tiden med noll fel över mållinjen stod som vinnare, även om det var tätt mellan hundradelarna. Arton ryttare blev felfria i klassen.

Bästa svenska ekipage blev Douglas Lindelöw med Talina på fjärde plats, strax före Angelica Augustsson med Quiet Easy 4 på femteplatsen.

40 ekipage från dagens klass gick vidare till söndagens Grand Prix.


De svenska ekipagen fick många applåder.


Rolf-Göran Bengtsson debuterade 1,50 med hingsten Quartz Ask, med fyra fel.


Douglas Lindelöw på Talina var en av flera svenskar som fick till en felfri men inte tillräckligt snabb ritt. 


Niklas Arvidsson och Click and Cash fick ett nesligt nedslag.


Läst 9043 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Marina Mattsson segrade i küren



Marina Mattsson längde galoppen rejält på prisutdelningen, till publikens jubel.

Segraren i ungdomarnas kür, Gina Tricot Future Elit, Marina Mattsson satte nytt rekord i küren - tillsammans med Double Diamond II 1133. Nu väntar lite sommarlov för hingsten.

– Otroligt, jag har aldrig kommit upp på dessa procent tillsammans med honom tidigare. Jag kände verkligen hur han var med mig på framridningen i dag, säger Marina direkt efter prisutdelningen.
Marina berömmer publiken och berättar att hon blir glad av att rida i Falsterbo. Att samtliga ekipage får rida både kvalet och finalen ser hon väldigt positivt på.
– Att veta i första rundan att man får rida två gånger inne på arenan gör att man slappnar av, förklarar Marina.

Tävlar i Aachen
På onsdag åker Marina till tävlingarna i Aachen, denna gång med valacken Beckham, för att rida Grand Prix-klassen för de unga ryttarna.
Double Diamond II 1133, som hemma kallas för "DD", får dock stanna hemma. Nu väntar lite ledighet för hingsten innan Marina planerar vidare i tävlingskalendern.
– Vi tar det som det kommer, men han är verkligen i högform just nu, säger Marina.

På andraplats kom danska Cecilie Lyndrup tillsammans med Lambada, ekipaget fick 72,25 procent. Tredjeplatsen gick till Fanny Callerud och Choice som red ihop 71,58 procent. 

Resultat 



Lambada stod stilla under hela prisutdelningen med Cecilie Lyndrup.


Fanny Callerud och Choice har en trygg hand med in på prisutdelning.



Hippsons husbloggare Nina Rademaekers och Bizet Gersdorf slutade femma.

– – – – – – – – – – – – –


Nina Rademaekers och Bizet Gersdorf inne på banan.

Nina och Bizet trivs i Falsterbo
De unga ryttarnas dressyrfinal, Gina Tricot Future Elite, pågår just nu i Falsterbo. Vi tittade självklart lite extra på vår dressyrbloggare Nina Rademaekers ritt, och fick en kort pratstund direkt efter ritten.
– Hon kändes riktigt fin inne på banan, men lite spänd. Hennes toleransnivå har flyttats fram så jag kunde rida ordentligt, säger Nina.
Det blev några minuter extra inne på arenan för Nina och Bizet, då domarna ville invänta klockan. Varje ekipage har nämligen en utsatt starttid, oavsett hur lång tid det tar för ekipaget före.
– Att få vara inne på arenan en stund var till min fördel, jag kunde rida runt och få henne att känna sig bekväm, förklarar Nina.
Under sin minut innan start såg vi Nina rida lätt och göra små avslappnade volter inne på arenan, allt för att inte bli för "klämmig".
– När jag blir nervös klämmer jag med benen, då blir Bizet spänd. Jag red lätt för att slappna av och få en bra start, avslutar Nina innan hon erkänner att hon ser fram emot prisutdelningen.



Nina rider lätt en stund för att både häst och ryttare ska slappna av.


Nöjd häst och ryttare efter ritten!

Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 13274 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Casanova snabb och felfri i båda kvalen



Visst är det en maffig och snygg hingst?

Dagens segrare i sjuårskvalet har levererat på topp gånger två. I går bjöds det en felfri ritt - i dag var det både felfritt och snabbt. Casanova och Bart Bles var nämligen drygt två sekunder snabbare än Peder Fredricson och H&M All In. I morgon avgörs finalen.

Resultat






H&M All In slappnar av under prisutdelningen.


Läst 10312 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Lördag: Mutor, jämfota byten och tremetersvolter


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I vanlig ordning avgjordes roliga Bukowski Cup på lördagsmorgonen. Hoppryttare blir dressyrryttare för en stund, och dressyressen byter fracken mot kavaj. Årets deltagare bjöd på fartfylld show.

Missa inte bildspelet där hoppning av dressyrstaket, jämfota byten och tremetersvolter samsas.

Text och foto: Ida Röök


Läst 12407 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Fredag: "Jag är lite övermodig och debuterar Quarz Ask"



Rolf-Göran klappar om Quarz efter avslutad ritt.
Foto: Ida Röök


Uppdatering klockan 12.53
Rolf-Göran Bengtsson red dagens klass och debuterade med 5 fel. Quarz Ask har inga problem att hoppa höjden på hindren, det ser vi. Rivningen kom ur sväng när hingsten inte var uppmärksam på sin ryttare och "tjafsade" lite i förhållningen.


Kul att se en kommande stjärnhäst göra sin debut här i Sverige!
Foto: Ida Röök


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

För en tävlingsryttare som Rolf-Göran Bengtsson är det tråkigt att gå en hel dag på tävlingsplatsen utan att starta någon klass. Han har därför valt att utmana sig själv och hästen.
– Jag är lite övermodig i dag och har anmält Quarz Ask till den stora 1,50-hoppningen. Egentligen är vi både ett och två steg före oss själva, men vi får se, berättar han under morgonen. 

Utmärkta förhållanden
Det är så bra förhållanden på tävlingarna här i Falsterbo och Quarz har hoppat riktigt bra i helgen, vilket gör att en debut ändå känns trygg. Rolf-Göran utvärderar banan efter bangång och ser om det passar med en debut i dag, inget är alltså skriver i sten.
– Om jag inte kommer till start är det för att jag tyckte att banan var för tuff, inget annat. Det ska vara en skolrunda för hästen som ger självförtroende, förklarar Rolf-Göran.

Startlista


Läst 12255 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Dagens program: Lördag 12/7




Hoppning
10.00 Horseware 7:års championat hoppning, 2:a kval
11.30 Kopparbergs Trophy, kval till Longines Grand Prix
13.45 Royal Canin American Agility Show
14.00 Kändishoppning
14.30 Amerikanska miniatyrhästar
15.35 Pristagarna i flygande passtävling för islandshästar
15.43 Nationalsång/ Sofia Hermansson
15.45 Gigantprint Falsterbo Derby
18.45 Mountain Horse FourBar och Allerto Lagom SixBar.TwoBar/minatyrhästar. FiveBar kaninhoppning (Agrias ryttare möter Folksams)

Dressyr
09.30 Bukowski Cup
11.00 Gina Tricot Future Elite Kür, unga ryttare, final
12.55 Ajax stipendiet
13.00 WDM Horsebox Austria Grand Prix special presented by Axel Johnson Group
14.50 Visning av tölt in harmony, Pether Markne och Denni Hauksson
15.00 Eric Lette Stipendiet
15.00 CDI3* Grand Prix Kür


Falsterbobanan
11.00 Miniatyrhästarna Obstacle driving, Katarina Magnusson
11.25 Islandshästar Flygande pass, Einarsson
13.00 Tölt in harmony-Islandshästar, Denni Hauksson
15.00 Prisutdelning FHS med välskötta hund


Mässan
09.00-20.00 Mässan öppen


Läst 7564 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.