Falsterbo Horse Show - Falsterbo-området har fått en ”total make-over”

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUN
29
2014

Falsterbo-området har fått en ”total make-over”


  
Om mindre än en vecka drar Falsterbo Horse Show, sommarens stora hästfest, igång. Vi på Hippson besökte tävlingsplatsen redan för två månader sedan, för porträttet av showpresident Jana Wannius i aktuellt nummer av papperstidningen (ni har väl  läst?). Då passade han även på att berätta om årets nybyggen.
  
Text:
Anki Yngve
Foto:
Anders Andersson

  
Jana kallar sig själv ”arbetande förman” för allt som pågår på området. Investeringarna görs tack vare sparat kapital, stiftelsen Falsterbo Horse Show har alltså inte behövt låna av banken.
– Det är en byggarbetsplats här nu, men jag är inte nervös. Det är två månader kvar tills det börjar, allt kommer att vara klart, berättar Jana under vårt aprilbesök.
Publiken, som strömmar till från den 5 till den 13 juli, kommer att få uppleva en rejält tillfixad tävlingsplats. Främsta anledningen är att Falsterbo Horse Show har lyckats köpa loss 50 000 kvadratmeter mark invid det ursprungliga tävlingsområdet, som man tidigare har arrenderat.
– Markägaren ville först inte sälja. Då ringde jag lantmäteriet och fick alla kartor för närområdet, som till stor del består av småtomter som aldrig har blivit skiftade. Jag såg att det fanns 60 000 kvadratmeter borta vid vattentornet med en och samma ägare, som jag fick köpa till stiftelsen. Sedan ringde jag den första markägaren och lyckades byta mina 60 000 kvadrat mot hans 50 000, berättar Jana Wannius nöjt.
  

Under vårt aprilbesök pågick asfaltering av sidogångarna på mässområdet.
  
Helt ny tävlingsbana
Största förändringen är att man har byggt en helt ny tävlingsbana på delar av den nyinköpta marken. Banan är 135x40 meter, och kan vid behov delas av i två.
– Vi sådde den 4 april, så gräset är på g. Gräsmattan kommer att vara perfekt lagom till att tävlingarna börjar, säger Jana under vår rundvandring.
Där banan ligger var det tidigare skog, som har sågats ner. Alla stubbar fick lyftas bort och ligger nu ”begravda” i jordvallarna runt banan, där publiken kommer att kunna sitta.
Här kommer det att hållas barnklasser, tävlas med islandshästar, med miniatyrhästar, i körning och så vidare.
– Vi efterlyste idéer tidigare i år om vad folk ville se på den här banan. Det kom in över 200 förslag, 80 procent handlade nog om islandshästar, säger Jana.
Man bygger även 20 boxar bredvid nya banan, för exempelvis körhästarna.
– Så att de slipper köra med skramlande vagnar från vanliga stallet, och skrämma livet ur dressyr- och hopphästarna på vägen!
  

Nya banan, innan gräset hade hunnit ta sig.
  

Jana visar lantmäteriets exakta utmätning av var den nyinköpta tomten börjar, jämfört med den gamla tomtstenen (under foten). Som uppenbarligen stämde riktigt bra!
  
Läktare med tak
En annan stor grej är den nya läktaren med tak vid stora gräsbanan, döpt till Falsterboläktaren. Den är placerad vid in- och utsläppet, alltså där ryttarläktaren stod tidigare. Här får det plats 600 personer och den kommer att delas av, så att en del är ryttarläktare och en del är till för betalande publik.
– Det blir ett enormt förrådsutrymme under, plus att vi ska bygga två kontorsrum och toaletter där. Men det får bli nästa år, säger Jana.
När det gäller Ulla Håkanson-läktaren vid dressyrbanan så har det asfalterats fram till den. Dessutom flyttas ”Private lounge” och VIP:en ner dit konsttältet tidigare har stått, för att ge plats åt mötesrum på Ulla Håkanson-läktaren.
– Det är många som efterfrågar någonstans där man kan hyra in sig under tävlingarna, för att hålla möten, förklarar Jana.
 

Vid vårt besök pågick bygget av läktaren för fullt. 
  
Förbättrat stallområde
Stiftelsen Falsterbo Horse Show har även köpt en del mark vid stallarna, som tidigare var tät skog men där man nu anlägger park.
– 550 träd är borttagna, i stället planterar vi gullvivor och vitsippor.
Tidigare har uppstallningen inte klarat riktigt ihållande regn så bra. Därför har dräneringen styrts upp, med hårt grus som grund och fall två grader ner mot diken.
– Vattnet rinner rakt ner i stenkistor, till Nya Zeeland eller vad som nu ligger rakt ner från Falsterbo, skämtar Jana.
  

Här ställs tävlingsstallarna upp. 
  

Stora gräsbanan har fått en ny bevattningsanläggning. Det är slut på att köra runt och vattna med traktorer och lastbilar – nu finns sprinklers i marken som går upp och vattnar nattetid. Allt sköts via ett datorsystem.
  
Exempel på andra ”nymodigheter”:

  • Entrén har fått en snygg mur och nya grindar.
  • Stickvägarna på mässan har asfalterats (förra året asfalterades ju huvudgångarna).
  • Fontänen vid ingången är bortplockad och har ersatts av en plantering.
  • Shuttle-service har asfalterats. ("Då blir Mercedes glada, de slipper få grus på sina bilar.”)

Läst 13392 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43126 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50967 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75236 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.