Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


30
-0001

300 mil för finalen - rest sedan förra onsdagen




I dag rids första omgången av finalen i Lag-SM i Falsterbo, för Piteå RK:s hästar inleddes resan redan förra onsdagen. 300 mil tur och retur kräver en del planering, pengar och tid.
 
Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Piteå RK är den klubb som har fått resa längst för att kunna delta i årets final av Agria Allsvenskan, hoppningens elitserie för lag. Och det är inte bara till den slutliga omgången som det har varit långt.
– Vi har rest ungefär 70 mil enkel väg till grundomgångarna, så vi börjar bli vana, säger Jessica Persson som är lagledare för Piteå RK.
  
Inte självklart att delta
Inför varje säsong av Allsvenskan har det förts diskussioner inom klubben om det verkligen är värt all tid på vägarna, alla pengar det kostar och allt engagemang som krävs.
– Men för klubben har det här varit ett lyft på många sätt. Det är en rolig grej att rida i lag men visst, ibland kanske man tänker att det kostar mer än det smakar, säger Jessica.
Varje år har man tagit sig en funderare på om man ska vara med eller inte, till årets omgångar blev det ännu lite svårare att satsa allt.
– När vi fick veta att finalen skulle gå i Falsterbo blev det lite som att luften gick ur oss. Vi nöjde oss med något sämre resultat, eftersom vi inte var säkra på om vi ville och kunde genomföra resan till finalen, säger Jessica.
  
En lång resa
När beskedet kom om att finalen skulle hållas under Falsterbo Horse Show skrev lagledarna i norra gruppen ett öppet brev till Svenska Ridsportförbundet, där man pekade på flera aspekter med att ha finalen så långt ner i landet.
– Från början var det sagt att den skulle hållas i Mellansverige, vi hade fortfarande haft långt att åka, men inte riktigt så långt som det blev nu.
Resan med de fem hästarna startade redan förra onsdagen, det blev ett stopp i Falun för att tävla där samt ett stopp i Enköping för övernattning och paus. Hästarna har körts gemensamt i en lastbil, medan ryttarna har åkt minibuss.
– En av juniorernas morfar ställde upp och flög ner från Piteå till Enköping för att köra sista biten till Falsterbo. Bara att hitta folk som kan köra lastbilen hela vägen ner har varit svårt. Det här bygger på att många tar sig mycket tid. Ryttarna har tagit semester liksom juniorernas föräldrar, det är nog det som blir mest kostsamt för dem.
  
Piteå kommun bidrar
Rent ekonomiskt har klubben ett stort stöd från hemmakommunen, bidraget från Piteå ligger på 100 000 kronor, så ryttarna själva behöver förhoppningsvis inte lägga ut så stora summor.
– Och visst var det en fin gest från Falsterbo att erbjuda inträdesband och uppstallning för hela veckan kostnadsfritt, men tyvärr har vi inte möjlighet att vara kvar ändå. Vi har redan varit borta länge hemifrån, så vi måste hem direkt efter våra omgångar, säger Jessica.
Hon ser nu fram emot en spännande tävling, men hon vågar inte spå utgången för tydligt.
– Det är klart att vi hoppas på bra resultat, och presterar alla som de brukar har vi en bra chans till topplacering. Men det är en tuff tävling med små marginaler och det måste man vara medveten om, säger hon.
  
Så avgörs finalen
Finalen rids i två omgångar över 1,40-1,45-hinder.
Omgång 1 rids den 5 juli klockan 10.30-12.30 och den andra omgången rids den 6 juli klockan 11.30- 12.30 – där de fem bästa lagen från omgång 1 rider om SM-guld och segerpotten på 100 000 kronor.

Finallagen i Agria Allsvenskan 
Föreningen Mantorps Ryttare

Loviseholm Sporthästklubb

Föreningen Storbyns Ryttare

Piteå Ridklubb

Flyinge Hästsportklubb

Helsingborgs Fältrittklubb

Billdals Ridklubb

Föreningen Fjärås Hoppryttare

Föreningen Skästa Ridcenter

Årsta-Runstens Sportryttare
Älvkarleby Ridklubb kom tvåa i norra gruppen men tackade nej till finalplatsen på grund av skadade hästar. Istället får trean Storbyn chansen i finalen.
  
Läs det öppna brevet här.
Och SvRF:s svar kan du läsa här.
 
Fredag kväll drogs startordning och Piteå är först ut på lördagen:
Starlista, Lag-SM, lördag 


Läst 3919 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.