Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
14
2014

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 103604 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 128690 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinal



Patrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 129336 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Patrik vann med minimal marginal


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Patrik Kittel och Deja vann WDM-küren med minimal marginal. Han prisade åter sitt unga sto efter ritten.
– Jag bara stoppar i poletten så går hon, säger han.
  
Patrik Kittel och Deja gjorde en enastående küruppvisning.
– Allt var bra, vi hade inga missar. Travslutorna var bra, piaffen, passagen och galoppserierna var bra. Nu återstår det att se vad domarna tyckte, sade ryttaren precis efter sin ritt.
Det rutinerade ekipaget Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Digby kom in på banan efter Patrik.
–  Han vet vad han ska göra. Han är som en professor, säger hon om den 17-årige valacken och fortsätter:
– Han gillar inte väderomslaget och trivs bättre i värme än i kyla. Han var lite på under framridningen och bockade en del. Men när vi väl kom in här skärpte han till sig.
De gjorde en närmast prickfri uppvisning precis som Patrik och Deja. Till slut stod det klart att Patrik vann på 78,300 procent medan Nathalie landade på 78,175.
– Så är det i den här sporten, men det var verkligen tight i dag, säger Patrik.
Deja är en cool tjej, hon bryr sig inte om allt runt omkring på banan, utan fokuserar på att jobba tillsammans med sin ryttare.
– Hon tittar inte på fotograferna och bryr sig inte om publiken. Jag stoppar bara i poletten så går hon, säger Patrik och fortsätter:
– Hon har så otroligt lätt för allting. Hon har lätt för att böja och ställa, hon är mjuk och går med bärighet.

Fyra med ny kür
Cecilia Andrén Dorselius och Lennox bjöd Falsterbpubliken på en nästan ny kür – till musik av Annie Lennox, vilket resulterade i en fjärdeplats.
– Jag har alltid velat rida till Annie Lennox, rytmen passar så bra och min häst gillar den också. Han älskar att komma in på den här banan inför den här publiken. Han växer lite till när musiken kommer igång och ja, i dag gjorde han ett bra jobb trots några små missar. Jag är nöjd!, säger hon.
Cecilia är en av dem som kan få den fjärde biljetten, eller reservplatsen, till VM i Normandie.
– Det är Bo Jenå som tar ut laget, så vi får vänta och se. Men naturligtvis är det alla ryttares dröm att rida ett VM, säger Cecilia.

Trea i klassen blev holländska Patrick van Der Meer på Zippo.

Här kommer du till fullständigt resultat.

Text och foto: Ida Röök


Läst 49477 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Angelica provred häst efter prisutdelningen



Angelica Augustsson hoppar upp och får hjälp av Helena.

På plats i Falsterbo finns många ryttare som letar efter yngre hästar att arbeta med och utveckla, med de större klasserna som mål. Flertalet finalhästar har fått förfrågningar om de är till salu, nu även valacken Dapardie.

Tillsammans med sin ägare Helena Holm tog han en sjätteplats i dagens sexårsfinal inne på gröna banan. Direkt efter prisutdelningen blev det dock ryttarbyte för hästen när Angelica Augustsson hoppade upp för att provrida.
– De kom fram och frågade efter att jag hoppat, så de får provrida nu även om det inte är optimalt, berättar Helena Holm.

Helena beskriver sin häst som en förvuxen ponny, som älskar att hoppa. Hon har tillsammans med Jonas och Lars-Göran ägt hästen sedan han var 3,5 år och har siktet inställt på unghäst-VM.
– Han är inte till salu, men när folk kommer fram och frågar finns det en gräns när man inte kan säga nej längre, säger Helena. 


Dapardie hade ordentligt med kraft kvar för en provridning.


Ägarna tittar på vid sidan av banan.


Läst 36460 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Cathrine Dufour är förvånad över vinsten


 
En glad trio på prisutdelningen i helgens största ungdomsklass.

Segraren i dagens WDM U25-klass, Cathrine Dufour, har ett mål efter dagens klass - att åka hem och träna. Hon är förvånad över att hon vann, för det var inte hennes bästa ritt.

Det är självklart en glad vinnare vi får en pratstund med direkt efter prisutdelningen, men hon erkänner snabbt att hon inte riktigt förstår att hon vann.
– Jag har ridit programmet två gånger tidigare, men bara hemma. Aldrig på tävling och han var jättespänd i dag, förklarar Cathrine.
Det är första gången den unga danskan tävlar i Falsterbo, men hon återvänder gärna. Stämningen och publiken är något som fortfarande är på topp, även om regnet faller över arenan.

Blir lätt spänd
Cathrine berättar att hon brukar försöka skritta in på valacken Atterupgaards Cassidy, allt för att han ska slappna av och inte spänna sig. I dag började han trava när de kom in på arenan - då valde hon i stället att fortsätta, även om hon hellre hade skrittat.
– Jag försökte att klappa på honom och vara lugn, för om han spänner sig blir allt svårt. Det är vad vi bland annat måste öva på, säger Cathrine.
Inga fler tävlingar är planerade just nu, målet för ekipaget är att på hemmaplan få till bättre piaff, med sikte på fler tävlingar när allt känns bra.

På andraplats kom Sara Skepparstrand med Bertram, medan Johanna Due Boje och Don Corleone tog hand om tredjeplatsen.
– Han kändes toppen inne på banan, riktigt taggad och fin. Jag är så arg på mig själv för att jag gjorde ryttarmissen i galoppökningen, säger Johanna Due Boje.
Både Johanna och Sara siktar på att starta Lövsta Future Challenge under hösten.

Resultat 


Atterupgaards Cassidy under ritten.

Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 14461 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Marcus Westergren vinner igen!



Marcus Westergren och ägaren Caroline Hannah har ett gott samarbete.

Marcus Westergren lyckas med att få till ett riktigt hat-trick under tävlingarna här i Falsterbo. I dag tog han hem segern med Luxury Girl i sexårsfinalen.

Marcus har sedan tidigare i veckan en seger med sin Casa de la Martha Bay i GP-kvalet, och under fredagen vann han femårsfinalen med Calmere.
Det gick riktigt fort i omhoppningen med Luxury Girl, ekipaget segrade med fyra sekunder till andraplacerade Elin Uppling och Care for Love.
– Jag frågade Sylve hur omhoppningsbanan var och fick svaret att det var många galoppsprång. Så jag försökte ta så få språng som möjligt, berättar Marcus efter ritten.
Han förklarar att hästen är som ett litet virus, envis och jobbig, men otroligt lojal.
– Hon kämpar och försöker verkligen göra sitt bästa i alla situationer. Vi har rivit ett hinder i år på tävling, då tog hon inte min förhållning, säger Marcus.
– Jag visste att hon skulle vinna! Hon är snabb som en vessla min lilla Jack russel, utbrister ägaren Caroline Hannah.
  
Caroline rider hemma
Marcus Westergren har ett lite annorlunda samarbete med hästens ägare, som även är uppfödare. Caroline bor nämligen inte långt från honom utanför Stockholm, hästen står uppstallad på hennes gård och rids till vardags av matte själv.
Luxury Girl är ett bevis på hur man som hoppryttare kan börja intressera sig för avel när ens tävlingshäst pensioneras.
– Jag rider henne hemma, och håller stenhårt på vad Rolf-Göran Bengtsson säger. Ut och galoppera mycket, ha hästen rak och med stöd på yttertygeln, det fungerar, säger Caroline.
Hon har fått förfrågningar om hon är intresserad av att sälja hästen, men är bestämd med att stoet ska vara kvar i Sverige.
– Jag kan tänka mig att sälja en del i henne för att kunna utveckla henne ännu mer. Då är vi ändå försäkrade om att hon stannar kvar i landet, förklarar Caroline.
Nästa utmaning för Luxury Girl är unghäst-VM i Laanaken sista helgen i september. Teamet skickade in ansökan redan innan de åkte till Falsterbo, och hoppas att hon kommer med.

Resultat



Luxury Girl - segrare i sexårsfinalen.

Elin Uppling slutade på en andraplats med Care for Love.


Hip Girl - vilket charmtroll!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 14721 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Niklas och Hasard i sjuårsfinalen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Niklas Arvidsson och Hasard 1245 tog hem sjuårsfinalen.
– Det känns som att han kan gå hela vägen, säger vinnaren om Hasard.

24 ekipage kom till start i finalen som gick över 1,40-hinder, med grundomgång och omhoppning. 13 av dem nollade och gjorde upp i vad som kändes som en ovanligt kort omhoppning. Alexander Zetterman och Cassunta Z gick ut först och satte nollan, men tiden skulle visa sig endast räcka till en femteplats. Peder Fredricson och H&M All In däremot – de satte riktigt hög fart på det slippriga gräset. De fick dock se sig slagna av tyske David Will på Click och vinnaren – Niklas Arvidsson på SWB-hingsten Hasard 1245.
– Han är otroligt ridbar den här hästen. Han svarade direkt när jag bad om mer fart. Jag hade inte bestämt mig riktigt för hur mycket jag skulle satsa men när han hoppade ettan och tvåan så fint gasade jag på ordentligt, säger Niklas efter ritt och prisutdelning.

Haft honom sedan i december
Dock höll det på att gå "åt skogen".
– Fram till sista hindret hann jag tänka ”vad gjorde jag nu?”. Jag svängde snävt, han tog av stort och jag trodde aldrig att han skulle klara det, säger ryttaren.
Men den sjuåriga hingsten presterade alltså på topp.
– Jag har haft honom sedan i början på december och tidigare har han ridits av Victoria Almgren. Han har bland annat gått i Zangersheide, säger Niklas.
Förra året vann ryttaren också sjuårsfinalen, i sadeln på Yajamila.
– När jag får de unga hästarna till stallet lär jag först känna dem. Vi rider ut och de går lite lättare pass. Sedan försöker jag anpassa mig utefter hästens system som den är van vid, även om man successivt vill att de också vänjer sig vid mig och mitt sätt att rida. Men det viktigaste är inte att de kommer in i mitt system utan att jag kan anpassa mig efter dem, säger Niklas.

"Clicken" bryr sig inte om underlaget
I eftermiddag rider han Longines Falsterbo Grand Prix med Click and Cash. Underlaget på gräsbanan håller ännu så länge, men fortsätter regnet kan det bli sämre.
– För min häst spelar det dock ingen roll. Han går oavsett underlag. Han bryr sig inte utan är fokuserad på uppgiften. Han vann ju exempelvis i Falun där det hade regnat något kopiöst. Han bara tuffar på, säger Niklas.
För ”Clicken” blir det första gången i den stora GP-klassen här i Falsterbo.
– Det kan till och med vara en fördel för mig om det regnar mer. Lite tur ska man väl ha, det är ingen som vinner en klass på otur, säger han.

Här hittar du fullständigt resultat. 


Läst 14814 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Finalernas dag i Falsterbo




Hoppning
09.00 Horseware 7-årschampionat hoppning, final
11.00 Folksam Scandinavian Open 6-åringar, final
12.45 Mercedes-Benz Ride & Drive
13.50 Cheerleaders (juniorer)
13.55 Nationalsång / Sofia Hermansson
14.00 Longines Falsterbo Grand Prix

Dressyr
10.00 WDM U25
12.00 WDM Exquis Grand Prix Kür presented by Axel Johnson Group
14.00 Falsterbo Horse Show 7-års championat, final

Falsterbobanan
10.00 Körning Driving Equestrian competition, Karolina Swärdh

Mässan
09.00-18.00 Mässan öppen


Läst 16241 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2014

Sju svenskar i Falsterbo Grand Prix



Niklas Jonsson och Caral startar.

Det blir sju svenskar som kommer till start när söndagens stora klass rids, med första ekipage på banan klockan 14.00. Prestigefulla Longines Falsterbo Grand Prix har 200 000 euro i prispengar och klassen brukar bjuda på en hel del show. Dock får vi nog se startlistan som preliminär med tanke på regnet som för tillfället öser ner i Falsterbo, det kan nog bli en del strykningar.

Svenskarna som rider är:
Marcus Westergren (Casa de La Marta Bay)
Alexander Zetterman (Cafino)
Niklas Jonsson (Caral)
Niklas Arvidsson (Click and Cash)
Peder Fredricson (H&M Sibon)
Douglas Lindelöw (Casello)
Angelica Augustsson  (Quiet Easy 4)

Rolf-Göran Bengtsson ställer inte upp trots att han har kvalat, detta för att spara Unita Ask till senare tävlingar.

Här hittar du hela startlistan.

Vi kan inte låta bli att minnas Jens Fredricsons seger från förra året. I det här makalösa klippet får vi återuppleva omhoppningen, som gav honom segern. Gåshud! Håll tummarna för att svenskarna presterar även i eftermiddag:


Läst 21257 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.