Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2014

Torsdag: Tyska David Will segrade på svensk häst


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Falsterbopubliken bjöd David Will på ett riktigt ärevarv när dagens första hoppning - en 1,45-klass - var avgjord. David vann med Roi de Berg som ägs av Else Werner Pousette.

Den unge tysken var tidigare kollega med Angelica Augustsson och är den ryttare som övertagit hennes hästar, bland annat Roi de Berg och den mer kända Mic Mac du Tillard.

Under segerintervjun berättade David att det är hans andra tävling med vinnarhästen, som han nyligen börjat rida. Den lilla fuxen Mic Mac har han ridit längre och han valde att utgå med henne efter några hinder. Flertalet ryttare utgick i dagens klass, som blev en uppvärmning inför eftermiddagens 1,50-hoppning och helgens lagklasser.

Alexander Zetterman kom på andra plats tillsammans med Zidane, drygt en sekund efter vinnaren.
Tredjeplatsen gick till belgaren Olivier Philippaerts med Carlito C.

Resultat 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!


Tidigare artiklar:
FSH-kollen 2012: Angelica vann sjuårsfinalen 


Läst 5163 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Torsdag: Kittel och Scandic lekte hem GP:n




Under torsdagsförmiddagen reds den första internationella Grand Prix-klassen i Falsterbo. Vann gjorde inte helt oväntat Patrik Kittel på Scandic, på relativt överlägsna 74,940 procent. Riktigt roligt var även att Jennie Larsson knep andraplatsen med Zircoon Spring Flower – hennes ritt belönades med 70,040 procent.
  
Patrik Kittel berättar att han var väldigt nöjd med Scandic i dag.
– Det är faktiskt första gången han har känts lätt från att vi gick ur stallet tills vi kom ut från banan. Annars brukar det alltid vara något med honom, att han blir lite svår i munnen eller okoncentrerad. Men han är min favorit, det har han alltid varit!
Efter tävlingen i München på Scandic, som inte alls gick bra, var Patrik besviken.
– Då kändes det lite som att slutet var nära. Men så bytte jag huvudlag till kandaret och sedan dess har han gått som ett spjut.
  

Patrik och Scandic.

Deja får visa framhovarna
Det blir inte Scandic utan Deja som kommer att gå den högre, femstjärniga WDM-serien här i Falsterbo.
– Scandic är 15 år och Deja tio, någon gång måste de unga få prova på hetluften. Och så ville jag ge honom en lite lättare runda här.
Till Aachen om en vecka åker Patrik med Toy Story, som bara är med som prisutdelningshäst här i Falsterbo.
– Jag matchar alla tre mot VM. Så får vi se när det närmar sig vem av dem jag tror kan tillföra det svenska laget mest. 
  
Tillbaka från en ”dipp”
Andraplacerade Jennie Larsson var förstås jätteglad. Inte minst för att hon lyckats vända en ”dipp” till framgång.
– För två veckor sedan i Rotterdam hade jag inte alls någon bra känsla. Det kändes som att Zircoon var trött och tråkig, och jag själv var kanske också trött och tråkig. I vanliga fall har han så mycket energi, men det var bara tomt. Han har haft en fantastisk vår, kanske blev det en utlandstävling för mycket, funderar hon.
Jennie och Zircoon gjorde en omstart, med bara lösgörande arbete och hästmassage. Och det verkar som att det funkade, i dag såg han riktigt fin ut, med massor av power.
Hur ser du på VM, finns det någon möjlighet…?
– Nä, det är nog inte planen, det skulle vara för tidigt. Min plan är att träna mer i höst och försöka höja oss ett snäpp. Det stora målet är OS i Rio 2016.
  

Jennie och Zircoon Spring Flower.
  
Makalös comeback
Ytterligare ett utropstecken var Paulinda Friberg och Di Lapponia T på fjärdeplatsen. Paulinda var med om en svår ridolycka för bara fem veckor sedan, där hon sparkades i magen. Sedan dess har hon bara hunnit rida 16 gånger, en längre intervju med henne kommer inom kort.
  

Paulinda och Di Lapponia T.
  

Toy Story såg lite konfunderad ut på prisutdelningen. Massor av applåder fick han - utan att ha jobbat ett dugg.
  
Text & foto: Anki Yngve

Fullständigt resultat 


Läst 4894 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Dagens program: Torsdag 10/7




Hoppning
09.00 Stiftelsen Falsterbo Horse Show Pris, 1.45 hoppning
12.00 Tornerspel
12.30 Mountain Horse Ponny Grand Prix, final
13.30 Leksands Knäckebröd Ungdoms Grand Prix, final
15.00 Vellinge Kommun Pris, kval till Longines Grand Prix
17.00 Horseware – 7-års championat, 1:a kval

Dressyr
09.00 CDI3* Grand Prix
12.30 Gina Tricot Future Elite, unga ryttare, omg. 1
14.15 Folksam Scandinavian Open 5-åringar, final
16.10 Shownummer spanska hästar, Stuteri Pepino PRE
16.30 Folksam Scandinavian Open 6-åringar, final
18.15 Öppen träning för Grand Prix ekipage


Falsterbobanan
11.00 Internationell tävling Paso Peruano, töltklass
11.30 Lusitano Grand Prix-show, Rosie Persson
11.50 Vallhundar, uppvisning med får, Åsa Ramberg & Bosse Milton
13.00 Islandshästar, clinic Johanna Elgholm
14.00 Internationell tävling Paso Peruano 3-gång
14.30 Saddlebred show


Mässan
09.00-19.00 Mässan öppen


Läst 6529 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2014

Rolf-Göran: "Vi tränade på gräs i förra veckan"



Många journalister vill prata med Rolf-Göran Bengtsson. 
FOTO: Annelie Lundkvist 

Det svenska landslagets ständige ankare har anlänt till Falsterbo Horse Show, med sina hästar Unita Ask och Quarz Ask. Han vill rida i laget, men släpper samtidigt gärna fram yngre förmågor.
  
Rolf-Göran Bengtsson är avslappnad, trots att jounalisterna trängs runt honom vid presscentret i Falsterbo. Han har tre roller på plats under tävlingarnas gång - ryttare, ambassadör och lagkamrat.
Med stoet Unita Ask hoppar Rolf-Göran torsdagens inledande 1,50-hoppning, en klass som är med och avgör vilka fyra ryttare som rider i nationslaget på fredag. För ekipaget blir detta tävlingsdebut på gräsunderlag, tidigare har de endast tävlat på sand.
– Hon har säkert tävlat på gräs tidigare, men inte med mig. Vi åkte och tränade på gräs förra veckan så det känns bra, berättar Rolf-Göran.
  
Casall vilar - men är i superform
Unita ägdes för tre år sedan av Rolf-Görans kompanjon Bo Kristoffersen, och såldes till en elev med sikte på de högre klasserna. När eleven började plugga i USA blev det svårt att hålla på med hästarna på samma sätt. Det gjorde att Rolf-Göran, med hjälp av sponsorn Stuteri Ask, kunde köpa tillbaka hästen. 
Casall Ask är hemma i Breitenburg och vilar denna vecka. Tillsammans med hingsten ser Rolf-Göran fram emot VM i Normandie, där målet är medalj.
– Casall hoppar hur bra som helst just nu. Det var bara just den där omhoppningen som inte lyckades bara, säger Rolf-Göran och skrattar lite.
Vad han syftar på är omhoppningen i Global Champions Tour, som gick av stapeln i helgen. Ekipaget kom fel på en distans och Casall räckte inte hela vägen fram för att klara den breda oxern. Rolf-Göran ramlade av i samband med detta, men skadade sig inte.
Just nu känns den omtalade ljumsken väldigt bra, mycket tack vare hjälp av sjukgymnastiken och tack vare att han försöker strecha innan han börjar rida.
– Så länge det känns kul, går bra och inte gör alltför ont kommer jag att sikta på nya medaljer, säger Rolf-Göran.
Han känner att Casall är i klass med hans tidigare häst Ninja. Förhoppningarna om medalj finns inom räckhåll.
  
Fixade matleveranser åt hästskötarna
På plats i Falsterbo kommer Rolf-Göran även att agera länk mellan ryttarna och arrangören. Det handlar inte om stora förändringar, utan om att ge tips på hur tävlingen kan bli ännu bättre – ur ryttarnas synvinkel.
Till exempel har det varit svårt för hästskötarna att handla mat på tävlingsplatsen, något som Rolf-Göran har hjälp tlll med.
– Det blev svårt för dem att gå upp till tävlingsplatsen och handla mat mellan klasserna, då vill ju alla besökare också äta. Ofta fick de gå tillbaka till stallet utan att ha hunnit köpa någon mat, förklarar Rolf-Göran.
Hästskötarna får i dag möjlighet till lunch vid stallområdet, för att slippa köer och för att hinna äta i lugn och ro.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 10593 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

VM-kläderna – så blir de



Ganska traditionellt, eller vad tycker ni?

Under onsdagen höll Svenska Ridsportförbundet en presskonferens om sensommarens ryttar-VM i Normandie. Bland annat visades de kläder som ryttarna kommer att gå omkring i.
  
Urvalet kan tolkas som att man tror på kyligt väder i augusti-september, men SvRF:s marknadschef Camilla Sand intygar att det kommer pikéer och t-shirts också.
  
Vad gäller de tre OS-grenarna gav förbundskaptenerna bland annat besked om när de tar ut sina lag:
  
Dressyr
Bo Jenå tar ut sitt lag veckan efter Aachen. I princip är dock redan Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Minna Telde klara. Så det handlar om fjärderyttaren plus den reserv som får hänga med på precampen. Målet är OS-kval i Normandie, för det krävs sämst en fjärdeplacering.
  
Fälttävlan
Även Staffan Lidbeck kommer att nominera sina ryttare efter Aachen. Det handlar om de fyra ryttarna till laget, dessutom kan han om han vill ta ut ytterligare två individuella ekipage.
  
Hoppning
Sylve Söderstrand anmäler sin långa lista den 21 juli, innan dess kommer inget besked om uttagningar. Han får nominera tio ryttare och av dem blir det fem som får åka (och fyra som rider). Så den slutgiltiga uttagningen kommer ännu längre fram i tiden.
För OS-kval krävs en topp fem-placering, men Sylve hoppas på medalj:
– Absolut är målsättningen att vi ska vara med i toppen. Om allt funkar så ”why not”?
  
Kul är även att SVT gör sin största satsning på ridsport någonsin, med nästintill dagliga sändningar från VM!


Läst 13001 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

Onsdag: Danskt i topp i sexårssemifinalen



Anna Svanberg har kvalat två hästar till finalen. Dels Fantasy World på bilden, dels Belisko. FOTO: Anki Yngve

Det var i och för sig "bara" 27 startande i de sexåriga dressyrhästarnas semifinal. Men i och med avbrott mitt i klassen, för Falsterbo Hunting, tog det ändå hela dagen.

I topp slutade två danskar, Sanne HenningsenDancer Khan (71,714 procent) och Per SkjaerbaekCampari (71,571 procent). Bästa svenska ekipage var Amanda Meijer och Caruso på tredjeplatsen, som red ihop 70, 905 procent.

Tio hästar är kvalade till finalen i morgon torsdag.

Resultat


Läst 10579 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

Onsdag: Sandra Gustafsson vann Falsterbo Hunting



FOTO: Anki Yngve 

Förra året ramlade Sandra Gustafsson av efter första hindret i Falsterbo Hunting. I år vann hon på sin Kaminskij.
– Det var jätteroligt där ute, min häst kändes fantastisk!, säger den lyckliga vinnaren.

  
Det var fullsatt inne på banan, plus fullt av publik överallt runt terränghindren under huntingen.
– Man hinner känna en uns nervositet när man ser allt folk, men den byts snabbt mot fokusering, menar Sandra.
Fälttävlanstjejen är dock ingen nykomling i dessa sammanhang, hon har ridit hunting i Falsterbo tre gånger tidigare. För tre år sedan vann hon på Top Select, men förra året – då hon satt på en mer orutinerad häst – gick det inte lika bra.
– Koordinat halkade i svängen efter första hindret och jag åkte av …
  
Bättre flyt i banan
Bansträckningen är ny och utökad för i år, något Sandra gillar.
– Det flöt på mycket bättre när de hade dragit ut banan, det blev mer följsamt. Banan inbjuder verkligen till att galoppera på.
Svårigheten ligger enligt Sandra snarare i underlaget och den skiftande miljön, än i själva hindren.
– Det skiftar jättemycket mellan gräs, grus, sand och till och med gummimatta.
I morgon åker Sandra och Kaminskij till Danmark där hästen går tvåstjärnig fälttävlan i helgen.
– Jag såg detta som ett snabbjobb inför den starten, berättar hon.
De 40 000 kronorna i prispengar gå enligt Sandra Gustafsson rakt ner i tävlingskassan. Som hon skämtsamt beskriver som ett ”svart hål”…
  
Trampade av sig skon
Förra årets vinnare, Anna Hassö, tvingades avbryta.
– Min häst trampade av sig en sko där man galopperar ut från banan, och blev lite halt. Men fram till dess var hon på hugget.
Nu hoppas Anna på att bli uttagen till VM med sin bästa häst Clover. Näst på tur står träning för Maria Gretzer.
  
Text: Anki Yngve

Resultat


Sandra i vattenhindret. FOTO: Annelie Lundkvist
  

Action inne på hoppbanan. FOTO: Anki Yngve
 

Segerintervju. FOTO: Anki Yngve
 

Ärevarv! FOTO: Anki Yngve 



Anna Hassö med den tappade skon. FOTO: Annelie Lundkvist 


Läst 13318 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

Onsdag: Jennifer tog hem ponnykürfinalen



FOTO: Annelie Lundkvist
  
Hon vann både gårdagens kval och dagens final i Flyinges ponnykür – Jennifer Lindvall Hynder-Hoeve's Ramses. Hennes program belönades med 73,042 procent, medan tvåan Sandra Kristoffersen på Grenzhoeshes My Ken fick 72,167 procent.

Resultat


Läst 7413 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

Onsdag: Anna Straube segrade i amatörfinalen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Speakern Jan Fristedt uppmanade ryttarna, inför ärevarvet i finalen av The tour of Amateurs, att ta vara på stunden och njuta av sina fina prestationer. Segraren Anna Straube kunde inte sluta le.

Det är inte första gången Anna Straube kommer till Falsterbo för att rida Amatörtouren, för två år sedan kom hon till final, men förra året kom hon inte ens runt banan.
– Hon är väldigt bestämd min häst, vill hon inte så vill hon inte. Ibland bestämmer hon sig för att gå hem. Förra året sprang hon ut från banan, berättar Anna.

Pluggar till jurist
Framgångsreceptet bakom dagens vinst är att Anna, som till vardags pluggar juridik i Lund, är lika envis som sin häst. Inför omhoppningen försökte hon tänkta bort att det var final och att hon var i Falsterbo. Hon försökte rida precis likadant som hon alltid gör.
Att gå ut sist i omhoppningen hade sina fördelar. Första ryttaren Amanda Wirff fick satsa allt och hoppas på att det höll, men två bommar föll. Andra startande, blott 16-åriga Felicia Segui, kunde därmed ta det lite lugnare - men försökte ta snabba svängar.
Ingen av tjejerna kunde dock rå på Anna och Noblesse som gick i mål nästan 2,5 sekunder snabbare än Felicia och Rasputin.

Resultat 


Läst 9799 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2014

Onsdag: Nellie Berntsson ensamt felfri


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det var fullsatt på läktarna när finalen i Childréns Challenge avgjordes, vid lunchtid på stora hoppbanan. Vinden ställde till det för arrangören när flera hinder blåste omkull, funktionärerna fick till slut stå och hålla i buskarna bredvid hindren.

Från grundomgången gick sju ekipage till omhoppning, där alla satsade allt! Segraren Nellie Berntsson, med Conte de La Cour TH, hade bra utgångsläge efter gårdagens vinst. Hon startade sist.

När de andra ekipagen fått fyra fel var red Nellie in och satsade på en felfri ritt - vilket hon lyckades med. Andraplacerade Elin Glimberg med Phoenix hade 4 fel, men bra tid och red snabba omhoppningssvängar. På tredje plats kom Isabelle Franzetti med Magic Kiss.

Totalvinnare av stilpriset blev gårdagens andraplacerade Madeleine Young Shing, som i dag kom på fjärde plats med Albion.

Missa inte bildspelet ovan!
 
Intervju: "Jag vill rida EM, VM och OS. Jag ska bli bäst."
  

Under presskonferensen väntade de autografjagande fansen tålmodigt på Nellie.


Läst 14817 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.