Avelsbloggen

På Dn.se kan man läsa att Sverige står inför hästbrist, antalet hästar minskade nämligen med 5% mellan 2008-2013. Nu har HNS (hästnäringens nationella stiftelse) tagit fram utvecklingsplaner som ska erbjuda aktörer i branschen kompetensutveckling och stöd, för att på sikt öka antalet hästar i landet.

DN:

http://www.dn.se/ekonomi/sverige-kan-sta-infor-hastbrist/

HNS:

http://nshorse.se/2015/02/25/hastnaringen-moter-utmaningar-med-utveckling-och-framtidstro/#more-3773

Funderar:

Det borde ju innebära ett guldläge för oss som avlar?

Eller har behovet av hästar minskat, trots att branschen i sin helhet växer?

Vad beror hästbristen på, hittar vi alternativa vägar till att utöva sporten än själva ägandet av en häst (medryttare, samarbeten, mer avancerade ridverksamheter)?

Är det en fråga om ekonomi?

Vad tror ni?


Läst 10979 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu förstår ni vilken lyx jag har det med Birgittas kompetens i vardagen va? Häromdagen när jag var där och pysslade så skulle jag ge Loppan kraftfoder i boxen, men kom på att jag inte ens vet vad hon äter just nu så jag var tvungen att fråga Birgitta. Vanligtvis har jag extremt stort kontrollbehov över allt som rör mina hästar, men i det här fallet känner jag mig fullkomligt trygg med att Birgitta har bättre koll än jag. Rätt skönt faktiskt, känns lite märkligt men ändå bra :)


Har som sagt myst med Loppan en del sen jag kom hem. Hon mår verkligen toppen, men hon börjar kanske bli liiiiite öm i framhovarna när man tar ut henne på grusvägen. Hon har ju gått barfota fram tills nu, vilket har funkat alldeles utmärkt, men nu är det nog snart dags för framskor i och med att hon även blir tyngre för var dag. För tyngre blir hon verkligen! Jäklar vilken tjockis hon börjar bli om magen, men sådär i perfekt hull utan att vara varken för fet eller tunn i övrigt.


Läst 9764 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Birgitta här! Jag har lovat Li att hjälpa till att lotsa er genom den underbara tid som nu alla stoägare går till mötes.

Underbar men arbetsam och spännande. Våra ston fölar sent i år, så jag kommer att ge lite tips och råd generellt men även knyta an till vad som händer hos oss. I år har vi bara två dräktiga ston, de går i lösdrift med tillgång till en stor ombonad ligghall med massor med halm och fri tillgång till ett hösilage med relativt hög proteinhalt, därtill utfodras de individuellt med en mindre mängd kraftfoder.

Ston har, som flera vilda bytesdjur, fördröjd fosterutveckling, vilket innebär att fostret  inte utvecklas linjärt utan har en ökad tillväxt i slutet av dräktigheten. Man brukar räkna med ett ökat foderbehov from dräktighetsmånad 8 -9. Det är nu lämpligt att öka på fodergivan, helst med ett grovfoder som ligger lite högre i kvoten protein/Mj än ett normalt sporthästfoder. Både energibehovet och proteinbehovet ökar hos det högdräktiga stoet, från 6 gram smältbart råprotein/Mj hos en normal ridhäst till 12 gr / MJ . Även energibehovet ökar med ca 15% mån 8 och 9,  25% mån 10 och 30 % den 11 dräktighetsmånaden. Det bästa för stoet är om man har ett bra grovfoder som har hög koncentration av energi och protein så att hon kan äta tillräckligt med grovfoder då det mot slutet av dräktigheten blir trångt om utrymmet i buken när fostret växer till.


Jag vill i möjligaste mån fodra mina hästar med välbalanserat grovfoder och inte så mycket kraftfoder, därför kompletterar jag helst proteinunderskott med någon form av lusern som ju räknas som ett grovfoder. I vissa fall räcker inte ett luserntillskott och då finns det på marknaden flera olika avelskraftfoder av bra kvalitet (innehåller alla de essentiella aminosyror stoet behöver) att komplettera med. I mina foderstater, som är baserade på så mycket grovfoder, måste jag även komplettera med mineralfoder med rätt balans mellan kalcium och fosfor samt det för fostertillväxten viktiga selenet som inte finns i våra svenska jordar och följaktligen inte heller i svenskt grovfoder.

Observera dock att om hästen utfodras med färdigfoder och mineralblandning så är selen oftast tillfört och behovet bör inte överskridas. 

Så här i jan / februari brukar jag även ge en daglig dos vitaminer.  Jag brukar även se över stelkrampsvaccineringen och gärna ge en dos ca en månad före beräknad fölning (ger fölet ett bra skydd dess första levnadsmånader). Se till att stoet fortsättningsvis rör sig, hon kan gärna ridas, dock ej ansträngas eller tränas, nära inpå fölningen. Vidare kan det vara bra att dagligen vidröra juver och spenar, många ston är känsliga och lite ömma vid juvret. Det kan skapa problem när fölet sen ska börja dia om mamman inte är van vid beröring.

Många ston kan få tillfälliga kolikliknande symptom under dräktighetens gång vilket kan verka skrämmande, med är oftast ofarligt och beror på att fölet vänder sig och sparkar i livmodern.  Följ naturligtvis upp, kolik kan vara mycket lömskt och ska aldrig nonchaleras.

Var observant på foderintaget, äter stoet inte upp, ta bort givan och ge senare för att undvika foderleda, vilket i och för sig är vanligare efter fölningen. Gällande foder och foderstater i all ära, ett tränat öga är det bästa hjälpmedlet, håll koll på ditt sto, hon ska hålla sitt hull, vara blank, rörlig, pigg och  tillfreds.


Umgås mycket med ditt sto, pyssla med henne och var glad. Ni ska tillsammans uppleva något av det mest fantastiska man kan få vara med om!


Lycka till! De allra flesta fölningar går bra! Nästa gång kan jag berätta lite hur man ska förhålla sig och agera runt fölningen!


Läst 11875 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
17
2015

Hej!

Nu är jag tillbaks i Sverige, fullproppad med inspiration. En dag besökte vi det fantastiska polisrytteriet i Barcelona som har turnerat världen runt med sina shower. Vi fick en spontan privat show när vi kikade in på ridbanan under ett vanligt träningspass:

Blev väldigt inspirerad, kanske ska testa att lära Loppan några tricks nu när hon inte kan ridas? :) Får kanske vänta med de avancerade konsterna tills magen är mindre igen....


På torsdag ska jag hälsa på mina tjocka och glada häst igen! Har fått täta rapporter om hennes välmående, henne går det ingen nöd på minsann. Inom ett par dagar kommer Birgittas första gästblogg upp också, ska bli så roligt.

Missa inte nu heller att det bara är ett par dagar kvar att skicka in info om era avelsston om ni vill ha tips och rådgivning om hingstval av expertert-teamet från ASVH; Emma Thorén Hellsten, Christina Olsson och Mikael Nolin. li@flowequestrian.se är adressen !

Vi hörs snart igen!


Läst 10837 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2015

Hej!

Blir lite fortsatt dålig uppdatering här ett tag, jag är nämligen i Barcelona och kombinerar storstadspuls med hästliv!

Det kommer säkert några sporadiska uppdateringar när jag fått rapport om Loppan hemifrån, eller eventuellt lite gästblogg under tiden. Glöm inte att anmäla era ston till avelsrådgivningen med ASVH, mer info finns här:

http://www.hippson.se/blogs/Flyt/avelsradgivning.htm#disqus_thread#comments


So long!


Läst 13095 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Kul med så positiv respons på Birgittas gästbloggande (trots min jättekonstigt formulerade rubrik till inlägget...ibland snurrar inte hjulen hela vägen runt)! Första inlägget från henne kommer inom kort :) Fortsätt gärna maila eller kommentera med frågor.

Jag har hälsat på Loppan idag! Hittade henne längst in i ligghallen, mitt i den nya halmbalen. Trots att det hade snöat i flera timmar var hon snustorr, så jag misstänker att hon tog en liten sovmorgon. Det är så härligt att hästarna själva kan styra sin inne-/utevistelse, för det mesta går de faktiskt mitt ute på fältet oavsett väder, men när det är så ruggigt som idag föredrar Loppan nog inomhusaktiviteter.

Så blank och fin, men ändå lite lortig. Ska saneras ordentligt imorgon :)

Älskar hennes fuxfärg den här tiden på året. Ser nästan ut som om manen är svart, ganska udda men rätt snyggt tycker jag!


Läst 13632 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.