Avelsbloggen

Hej!

Det är tur att jag har så fantastiska och flitiga gästbloggare när jag själv är lite dålig på att uppdatera här för tillfället. I dagarna kommer i alla fall statusrapport om Loppan som ganska nyss har blivit vaccinerad inför fölningen och strax ska få flytta in i stallet.

Men först - femte delen i avelsrådgivningen med SWB. Nu ger Mikael Nolin sina tips om hingstar som kan passa hoppstoet Steffi II F.

Ägarens egen beskrivning:

Namn: Steffi II F
Född: 1999
Färg: brun
Mankhöjd: ca. 175 cm
Ägare: Jenny Ekblad
Stam: Lester-Ahorn Z
Blup: http://www.blup.se/sv-SE/horses/163205-steffi-ii




Steffi har en rund, vägvinnande fin galopp (även trav), mkt scoop, ärlig o modig, lätt att tagga på banan och i övrigt mycket lugn. Tuff o tålig häst med guldhjärta. Både min man och jag har tagit oss upp i klasserna med denna fina häst, ända till svår klass. Superbra mamma.

Hennes svaga sidor är att hon är lite svårfödd, aningen för maffig modell (175cm+ och ett kraftpaket) ibland ngt långsam reaktionsförmåga, kunde hoppat med mer rygg o bakbensteknik, överbrett.


Tanken med avkomman är att den ska behållas för tävling i hoppning, svår klass. Steffi har tre avkommor sedan innan;
-Wilma Steffi, brunt sto f 2003 e Hors la Loi II som tävlar internationellt svår klass med Paolo Adamo Zuvadelli (ITA).
-Celtic, brunt sto f 2012 e Cyklon. Ädel, känslig, inriden, löshoppad
-Barcelona, brunt sto f 2013 e Boss. Superfin!

Steffi är dräktig nu och kommer föla mitten juli. Därför vill vi ha en hingst i Sverige med bra fertilitet.

Expertens svar:

Hej!
Stoet i filmen såg ridbar ut, på ett mycket bra sätt. Bra kapacitet skulle jag tro, en bra kombination.

Jag skulle önska mig lite bättre explosivitet, både vid hindret och lite mellan hindren också. På det stora hela en väldigt fin häst, som behöver lite kvickhet i aktionen och lite ädlare i exteriören.

Ni säger att ni vill ha hingsten i Sverige, för att stoet är dräktigt och fölar i juli.

Förslag 1 är Bengt Nabab. Han skulle kunna tillföra ert sto det som jag tycker finns lite lite av. Tillsammans med ert stos ridbarhet och kapacitet kunde det nog bli bra. Även exteriört, då Bengt Nabab är en nättare hingst.

Förslag 2 är Untouchable då det blodet fungerat bra sedan tidigare. Hur hans fertilitet är vet jag tyvärr inget om.

Förslag 3 är Sandokan som likt Bengt Nabab skulle tillföra det som stoet behöver. En fantastisk häst, som jag tror ert sto skulle passa bra ihop med. Om jag förstått saken rätt så finns han tillgänglig på färsk sperma.

Förslag 4 är Glocks London. En fantastiskt hingst som har ett fantastiskt språng och temperament. Finns också på färsk sperma enligt uppgift.

Förslag 5 är Conthinder som jag också tror kan tillföra mycket av det som ert sto skulle förbättras med.
 
Lycka till!
 
Mikael Nolin


Läst 17722 ggr Kommentarer Kommentera



Hej igen alla stoägare!

Nyligen hemkommen från en lyckad resa till Zangershide där min Quick Step skötte sig med den äran! Alla som föder upp hästar vet hur mycket möda, tid och pengar som krävs för hålla på så det behöver gå bra för ens avkommor ibland!


Här hemma på gården växer magarna på stona fint i vårsolen, de går fortfarande ute i sin älskade lösdrift med tillgång till en stor beteshage men ska få komma in och känna på boxlivet i nästa vecka, boxarna ska skuras först bara. Jag har aldrig tidigare haft fölston på lösdrift då ligghallarna har varit upptagna av busiga unghästar istället. Nu när jag har trappat ner min avelsverksamhet blev det naturligt att stona fick nyttja ligghallen. För mig känns det dock säkrare att ha dem installade runt fölningen. Givetvis kommer de att gå ute största delen av dygnet, men nattetid är de inne och de flesta fölningar sker ju då. Visserligen har jag blivit lurad ett par gånger och haft ston som fölat dagtid, men det är undantagsfall.


Hur vet man då när det är dags? Knepigt, finns inga tvärsäkra tecken, men jag ska ändå tipsa om några. Har man ett sto som har fölat några gånger lär man sig hennes förvarningar och ungefär hur länge hon går, så mina gamla märrar som jag kände jag väl orsakade mig få vaknätter, annat var det med de för mig okända inackorderade stona, där fick jag vaka mer.


Mot slutet av dräktigheten, 2-3 veckor före beräknad fölning är det ganska vanligt att stona får förvärkar. Dessa ger koliksymptom som ofta kommer i intervaller, och brukar inte ge upphov till någon våldsam smärtreaktion, var dock observant och kontakta hellre veterinär en gång för mycket då livmoderomvridning kan ge liknande symptom och snabbt måste åtgärdas.


Symptom på förestående fölning:

1. Bäckenbanden (ligamenten mellan svansroten och bärbensknölen) börjar slacka och bli mjuka, förekommer inte hos alla. Även vulvan blir slappare och ”påsigare”.

2. Juvret börjar växa 2-4 veckor innan fölning.

3. Något dygn före fölning blir spenarna tjocka och styva och vissa ston börjar läcka mjölk. Tyvärr finns det ston som läcker ut den dyrbara råmjölken veckor innan fölning, då är det bra att ha sparad råmjölk i frysen om man inte kan knycka från något annat sto som nyligen har fölat. Det är oerhört viktigt att fölet får i sig ordentligt med råmjölk inom 2-3 timmar efter födseln för ett optimalt fungerande immunförsvar, mag-tarmkanalen hos fölet kan bara ta upp antikropparna i råmjölken inom 12- 24 h.

4. Vaxproppar, stelnat sockeraktigt eller gulnat sekret i spenspetsarna, förekommer i många fall 1-2 dygn före.

5. Ett av de säkraste tecknen, på ett sto som ej läcker, tycker jag är att mjölken dygnet innan fölning är vit.

Nu är det snart dags! Tvätta gärna juvret men undvik parfymerad tvål. Linda svansen och tvätta händer och underarmar.

Fölningen kan delas in i tre stadier
Förstadiet (kan ta 1- 2 h.):
Strax innan fölningen börjar stoet skrapa och uppvisar ofta lindriga koliksymptom, reser sig och lägger sig, går runt, hetsäter och stirrar på magen eller blir introvert och står stilla och lyssnar inåt, många börjar även svettas och skrapar i bädden.
Fostret som under slutet av dräktigheten har legat på rygg med huvudet bakåt börjar nu rotera för att komma i rätt läge i förlossningskanalen. Vattenblåsan blir synlig och brister när stoet lägger sig, ganska direkt kan man se fosterblåsan i vulvaöppningen.

Utdrivningsstadiet (tar mellan 10 – 30 min): Stoet lägger sig nu ner och börjar krystande skjuta fram fölet i förlossningkanalen och inom några minuter blir ett framben synligt och kort därefter det andra frambenet. Här kan man göra en första koll att allt verkar ok genom att konstatera att hovarna är vända åt rätt håll, dvs med sulan neråt. Strax därpå kan man se den lilla mulen komma vilande på frambenen. Många ston tar en liten paus här och vilar sig och samlar kraft inför det ansträngande momentet när fölets bogparti ska ut. I de flesta fall klarar stoet att krysta ut fölet själv, men om fölet är stort eller stoet har svaga värkar kan det behövas lite draghjälp. Dra inte för tidigt, fostervägarna måste hinna vidgas, dra i takt med värkarna snett neråt mot stoets hasspetsar. När bogparti och bröstkorg är ute brukat stoet vara trött och sträcka ut sig raklång i halmen. Låt fölet ligga kvar så med navelsträngen hel i ca 10 min då det fortsätter att pumpa blod, ca 1-1,5 liter från moderkakan. Se till att fosterhinnan har brustit och fölets andningsvägar är fria,  det förekommer att föl ligger kvar i fostersäcken och därför kvävs. De flesta föl börjar ganska omgående att lägga sig på bröstet och sparka med frambenen. Man kan nu, om stoet visar intresse, försiktigt dra fram fölet så att det får noskontakt med sin mamma som då omedelbart börjar smågnägga, piggnar till och knyter an till sitt föl. Är fölet svagt och lojt bör andningsvägarna kollas, killa med ett halmstrå i näsborren så fölet fnyser till och får ur sig slem som sitter i nosen. Ibland kan det vara nödvändigt att lyfta fölet i bakpartiet och svinga det om det har svalt mycket fostervatten. Gnugga med rejäla tag med hopsnurrad halm alternativt en frottéhanduk om fölet är svagt.



Om stoet verkar harmonisk med sitt föl, allt ser bra ut och fölets sugreflex (det börjar snutta i luften)har kommit igång bör de få vara ifred. Stoet vill slicka sitt föl och fölet kommer snart att försöka resa sig på vingliga ben och slå kullerbyttor i halmen. Jag brukar lägga upp en sträng med halm runt väggarna för att lindra fallen. Fölen behöver den här träningen och ett friskt föl ska få hålla på själv, ofta lägger det sig och vilar en stund innan det försöker igen att hitta juvret. Fölets ansträngningar att hitta juvret och hålla sig på benen kan vara jobbigt att åse, men ett friskt föl brukar vara uppe inom 0,5 h och ha diat inom 1-2 h. Låt dig inte luras av smackande ljud vid juvret, ofta suger de brevid spenarna, det måste höras ett kluckande av att fölet sväljer. Förstagångsfölare kan vara väldigt spända och ömma i juvret och piper och går undan då föl buffar ganska hårdhänt. Jag brukar i sådana fall mjölka ur lite, hälla i nappflaska och ge fölet som då blir karskare och ivrigare i sitt sökande efter spenen och stoet mindre öm i juvret som inte blir lika spänt.




Sist har vi efterbördsstadiet: När fölet börjar dia utsöndras oxytocin som får livmodern att dra ihop sig och efterbörden att släppa. Jag brukar, om efterbörden inte kommer ut hel direkt, vilket den ofta gör, knyta fast det som hänger ut i svansen så att stoet inte ska trampa av efterbörden som då lätt kan åka in igen. Man kan också dra lite försiktigt i den. Har inte efterbörden släppt inom 3h brukar jag ta ut stoet på en liten promenad utan sitt föl, det brukar sätta igång eftervärkarna och efterbörden släpper. Mitt annars så väluppfostrade gamla Cortez-sto betedde sig som en krigsvagn i dessa sammanhang, hennes modersinstinkt var stark, medan vissa ston knappt har reagerat utan bara följt med! Det är av största vikt att efterbörden kommer ut då stoet annars kan bli sjuk och drabbas av bla förlossningsfång. Ring veterinär!

Tarmbecket, fölets första avföring bör ha avgått inom 2 h. Tarmbecket är mörkt och hårt och kan lätt orsaka förstoppning hos det lilla fölet. Ha alltid microlax tillhands om fölet uppvisar koliksymptom, flaggar med svansen, lägger sig, krystar och slutar dia. Går det inte att få loss tarmbecket måste fölet omgående behandlas av veterinär, vänta inte, ett nyfött föl blir snabbt sämre. Massera magen mjukt för att lindra smärtan.

För att undvika förstoppning hos stona som vanligtvis får stå inne mer runt fölningen brukar jag ge några dl vetekli utrört i ljummet vatten alternativt koka linfrö. Alltid lika populärt och dietiskt bra! De första dagarna runt fölningen är det viktigt att vara observant på stoets aptit, öka inte kraftfodergivan!

AVMASKA stoet med något Ivermectinpreparat dagen efter fölning för att undvika att fölet smittas av fölmask via modersmjölken.

Oj, det här blev en hel följetong, så blir det när man släpper lös mig på tangenterna, ändå hade jag  mer att ta upp!

Kom ihåg! Bra stadig bädd med mycket halm, småföl får lätt skavsår på tex hasarna och de är mycket infektionskänsliga. Glöm inte att doppa navelsträngsstumpen i tex utspädd jodopax i några dagar tills den har torkat helt. Inga leriga skitiga hagar, stelkrampsrisk.

Njut av era föl, nästa gång ska jag skriva om fölets första tid med mamma och utevistelse.

 
 

 



 


Läst 28230 ggr Kommentarer Kommentera

I den fjärde delen av avelsrådgivningen är det Emma Thorén Hellsten som ger värdefulla tips om vilka hingstar som skulle kunna tänkas passa fälttävlansstoet Annie!

Ägarens egen beskrivning:

Namn: Annie
Född: 2010
Färg: brun, stickelhårig
Mankhöjd: 160 cm.
Ägare: Jonna Ahlberg
Stam: Odermus R - Rhett Butler xx
Blup:
http://www.blup.se/sv-SE/horses/232150-annie-swb



Mamman är livmodersimport från Irland, tävlat upp till 135 i speedklasser. Mammans helsyster är mormor till en godkänd fälttävlanshingst.
Annie har inga meriter då  trauma har gjort att hon vilat sen vintern 2013/2014.
 
Starka sidor: Temperamentet, mod, "tuff" i huvudet. En häst som är arbetsvillig, ambitiös och lättlärd. Inridningen har varit extremt lätt. Trevliga gångarter, taktmässig. Bästa gångarten är galoppen.

Svaga sidor: Har exteriören lite emot sig, lite lågställd med sämre halsansättning och kort hals. Kan spänna till (hände på 3 års-testet), blir lite ivrig och spänd på samma gång.

Avkomman ska behållas för att tävlas i fälttävlan, eventuellt säljas om det blir ett hingstföl.

Jag önskar en avkomma med likadant temperament och "huvud" som stoet men som är mer högställd och ädel och har bätte front. Goda gångarter och bra hoppning. Gärna något med Heraldik i kombination med en bra hopphingst, men inget krav.

Prisklass spelar ingen roll.



Expertens svar:

Att avla fram den perfekta fälttävlanshästen är riktigt svårt idag. Kraven är ökar på både gångarter och hoppförmåga, samtidigt som hästen ska vara modig och uthållig och hållbar. Med tanke på att 75 % av hästarna idag tävlar hoppning och endast 1- 3 % fälttävlan, tycker jag också att man ska tänka att avkomman ska kunna användas till och säljas som hopphäst, om den slutligen inte skulle hamna hos en fälttävlansryttare – målgruppen du kan sälja till blir så mycket större då. För Annie skulle jag vilja komplettera med en hingst som tar upp storleken några nummer, då Annie själv är ganska liten. Jag vill också att hingsten ska vara hyfsat korrekt, med tanke på hållbarheten. Alltså satsa på hopphingstar som kan ge storlek, linjer, som är hyfsat korrekta. Har hingsten sedan bra gångarter för att vara hopphingst är det ett plus, men i avel måste man tänka i flera generationer. Har du inte ett sto som uppfyller alla dina önskemål kan det behövas flera generationers målinriktad avel för att uppnå ditt mål. Har också lagt med en ren ”fälttävlanshingst”, Grafenstolz.

Hingstförslag:

Grafenstoltz är en trakehnerhingst som haft ganska stora framgångar själv i fälttävlan. Han vann bl.a. unghäst-VM i fälttävlan 2004. I bl.a. England har avkommorna varit mycket framgångsrika på unghästtävlingar i fälttävlan. Han kan bidra med typ, gång, mentalitet och hoppteknik.

En trevlig bekantskap vid årets bruksprov var Clinton II (e. Carolus I – Calypso II – Royal Wash xx). Han är av osedvanligt modern typ för att vara så gammal: Högbent (170 cm), långlinjerad och ganska elegant. Han är en mycket bra hopphingst med en lång tävlingskarriär bakom sig och har förärvt sig bra i Tyskland. Hans ganska stora fullblodsinslag är en fördel, även om Annie också har det. Om du väljer Clinton blir det inavel på långt håll på Cor de la Bryère samt fullblodshingsten Nasrullah xx, men det är så långt bak i härstamningen att det inte ska innebär några direkta risker.

Irco Marco och hans ättlingar brukar ge mycket hållbara hästar som hoppar bra. Irco Marco-generna har också varit mycket framgångsrika i kombination med fullblod. En sådan lyckad kombination är King Louie, som själv tävlat Svår hoppning i många år och fortfarande är fräsch vid 23 års ålder. Han är liten, men verkar kunna ge en hel del stora avkommor. Han är också välbenad och rör sig ganska bra. King Louie kunde vara en intressant kombination med Annie. Dock ett litet frågetecken för storleken.

Dylan N är en yngre hopphingst, nygodkänd för i år. Han övertygade med mycket fin hoppning och bra inställning under bruksprovet. Dessutom är han ett praktexemplar exteriört och rör sig riktigt bra för att vara hopphingst. Dylan N är troligen ingen förädlare, men gör förmodligen inte heller avkomman tyngre.  Även med Dylan N blir det inavel på Cor de la Bryère på mycket långt håll, men inte så att det innebär någon risk.

Slutligen en hingst som kan förbättra typen och hoppförmågan samt temperament, men som inte är helt korrekt i sina ben. Det är New Port – W, en mycket ädel och högställd hingst av normalstorlek (166) och som visade prov på mycket bra hoppning och hopphuvud vid årets bruksprov. När det gäller benen har han långa kotor som är åt det veka hållet och han är tåvid höger fram. Har ditt sto inget av de problemen skulle New Port – W vara ett intressant alternativ.

Det finns andra hingstar som skulle kunna vara intressanta egenskapsmässigt, men som går på fryst sperma, vilket jag inte rekommenderar när ett ungt sto ska betäckas första gången och man inte vet något om deras fertilitet. När det gäller dit önskemål om Heraldik xx i härstamningen har jag inte lyckats finna någon som har det och samtidigt uppfyller de kriterier du efterfrågar. Du skulle kunna ta en titt på hingsten Royaldik, en son till Heraldiks xx helsyster. Tror dock att det är mer dressyr än hoppning i honom, förärvningsmässigt.

/Emma Thorén Hellsten


Läst 20625 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är Loppan snart strax före dygn 300 och dagen D närmar sig med stormsteg! Det är såklart otroligt spännande och roligt med alla förberedelser, men även lite läskigt.. I och med att våren är här och fölningssäsongen med den så svämmar som sagt sociala medier över med bilder och filmer på söta fölungar!

Dessvärre är det inte enbart glada "välkommen-till-världen"-poster, utan en hel del vädjande inlägg från uppfödare som har förlorat sitt sto eller föl efter en olycklig förlossning och därmed söker/erbjuder amma till föl som har fölorat sin mamma.

Om det värsta tänkbara (i min värld just nu i alla fall) skulle hända gäller det att vara väl förberedd. Om man förlorar sitt sto är det superviktigt att fölet ändå får i sig den viktiga råmjölken, allra helst 4-6 men senast 12 timmar efter födseln. Råmjölken innehåller superviktiga antikroppar som fölets förmåga att ta upp succesivt minskar efter fölningen. Det är en god idé att ha som rutin att mjöka ur lite råmjölk när stona fölar för att frysa in och spara till nästa gång utifall att. Mjölken kan utan problem sparas även till nästa säsong.
  
Om man inte har hunnit ordna med det och olyckan är framme finns det lite olika alternativ, man kan till exempel prova att mjölka ur stoet och mata fölet med nappflaska eller vända sig till något större stuteri som brukar ha råmjölk på lager. Därefter kan fölet matas med stomjölkersättning (finns hos välsorterade foderbutiker) i väntan på att hitta en amma som förhoppningsvis tar sig an fölet.



Om man behöver hitta en amma till sitt föl, eller har ett sto som har förlorat sin unge så ska man i första hand vända sig till Föl- & ammajouren. Jouren, som är kostnadsfri att ta hjälp av, drivs på initiativ av ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen) men är öppen för alla raser.

Telefonnumret dit bör alla uppfödare ha i sin telefonlista: 073-314 13 16

Läs mer om jouren här: http://asvt.se/fol-och-ammajour-ny.php

Nu håller vi tummarna för att båda jag och alla ni andra som väntar föl slipper använda numret, eller hur?


Läst 16880 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har Loppan haft en riktig livsnjutardag på "Rönnberga Spa". Först tog vi svettskrapan och drog av en massa vinterpäls på båda stona ute i hagen, sen fick de komma in i varsin box och avnjuta en härlig brunch (det vill säga deras dagliga kraftfodergiva). Sedan fick Loppan en rejäl ryktstund som avslutades med en mys-massage. Jag masserar henne ju regelbundet, men ingen "sportbehandling" utan väldigt light bara för att hon älskar det.

Och som ni ser så äääälskar hon det, alltså verkligen älskar det. Från första massagetaget står hon så här:



Vi släppte ut dem längst ner på ängen sen för att jag skulle ta lite fina bilder på tjockismagarna, men jag hann inte ens dra fram mobilen så hade de galopperat i räserfart med svansarna i vädret, ända upp tillbaks till den högt älskade hö-häcken. Så mycket för den fotosessionen...

En suddig bild på långt håll fick det bli. Man ser ju i alla fall magen :)


Läst 14667 ggr Kommentarer Kommentera
APR
07
2015

Hej på er!

Nu börjar det kläckas föl lite här och där i stallarna, vilket innebär att mina sociala medier svämmar över av supergulliga fölbilder. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte gör mig nästan sjuk av längtan efter Loppans unge!

I väntan på fölis så har jag i alla fall lite pyssel att sysselsätta mig med. Stonas stall ska snart fixas iordning så de kan få flytta in, jag ska införskaffa "övervakningssystem" kopplat till mobilen och shoppa fölgrimmor. Nu när det börjar bli varmare i luften även på nätterna så ska jag också snart ge Loppan ett litet vårbad!

Hur har ni det där ute i landet, har ni fått några fölisar än? :) Posta gärna bilder i kommentarsfältet eller till li@flowequestrian.se så jag har mer att sysselsätta mig med tills det är dags här hemma.




Läst 14060 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Då var det dags för den tredje delen av avelsrådgivningen med SWB (som de faktiskt heter numera, jag hänger inte med i svängarna utan lever kvar i dåtiden då de hette Asvh..My bad!).

Den här gången är det Christina Olsson som ger råd till Malin Larssons fina och meriterade dressyrsto Disa.

Ägarens egen beskrivning:

Namn: Disa
Född: 2003
Färg: brun
Mankhöjd: 178 cm.
Ägare: Malin Larsson
Stam: Dream of Heidelberg II-Grandjur
Blup: http://www.blup.se/sv-SE/horses/175025-disa

Disa har tävlat upp t.om Intermédiaire och har placeringar i svår klass dressyr. Ett Mecklenburger sto född i Tyskland och köpt till Sverige som 2 åring. Har en avkomma e. First Wish, som 3 åring fick denna totalt 48 poäng på gångarter och 47 poäng på hoppningen. Tävlar idag Msv dressyr.

Disas starka sidor är framförallt hennes trav som är väldigt elastisk, ett stort + på hennes temperament. Lugn och sansad i de flesta situationer men ändå nerv vid ridning. Hennes svaga delar är galoppen. Bedömdes som 3 åring med 45 poäng och utlåtandet:
Typ: Stor, välutv, reslig, ngt tung.
Huvud, hals, bål: Vackert huvud, bred kort hals, stark rygg, välf. kors.
Extremitet: Bra ledgångar.
Skritt: Vägvinnande m. god takt och rörligthet.
Trav: Taktm. ngt tung, mer bakb.akt önskv.
Galopp: Rund m god rytm & balans, ngt tung.
Totalpoäng dressyrtalang: 45

Löshoppning
Teknik och förmåga: God ryggverkan & bakb.teknik, ngt hängande underarmar, ngt obalanserad, landar i hö. galopp, hoppar i v.
Temperament och allmänt intryck: God hoppvilja och sansad.
Totalpoäng hopptalang: 44

På kvaliten som 4 åring fick hon 8:or rakt igenom och blev bästa fölsto.
Tänkt använding av avkomman är dressyr i första hand, men att den kan hoppa ses inte som något negativt för att variera träningen. Syftet med den första avkomman är att antingen sälja som föl eller behålla och utbilda och sedan sälja för att få ekonomi i avelsarbetet.

Önskade egenskaper är att få ner storleken på avkomman då Disa själv är 178 i mkh, hennes avkomma som nu är 8 år är ca. 169 i mkh. Disa upplevs inte stor att rida men max måttet skulle jag vilja ligger på runt 170 som högst. Skulle även önska en något nättare avkomma då Disa är ganska grov för att vara dressyrhäst, men har själv goda ledgångar och bra benställning. Lite mer action är önskvärt för att få kvickare ben.

Prisklass någonstans mellan 20-25 000 kr. Har själv bara fött upp en tidigare avkomma som kostade ungefär 19 000 kr att få fram, så är därför inte 100 % insatt i kostnaderna för dressyrhingstarna.


Expertens svar:
Disa är ett välmeriterat dressyrsto som också redan lämnat en talangfull avkomma och får därför anses som mycket intressant för dressyraveln. Det man skulle önska är en lättare typ på avkomman samt som du har önskat, bättre galopp och mindre storlek. Det är generellt sätt lättare att hitta större hingstar för dressyravel än mindre. De hingstar du får som förslag har ännu inte fullvuxna avkommor så vi vet inte exakt hur de förärver sig storleksmässigt. Två av dem är dock själva små.

Den första hingsten som skulle kunna passa är Van Vivaldi. Han är e. Vivaldi – Olivi – Biotop, normalstor- 166 cm samt mycket ädel, elegant och välproportionerlig. Han har uttrycksfulla, lätta gångarter i uppförsbacke och mycket god ridbarhet. Ffa traven och galoppen håller toppkvalité.

Total Hope är en av årets nygodkända hingstar och bara tre år. Han har en otroligt välmeriterad härstamning. Fadern Totilas kräver ju knappast någon närmare presentation, men även modern Weihegold tävlar framgångsrikt i internationell GP dressyr. Total Hope är endast 162 cm i mankhöjd och vi tror att han behöver ston med lite storlek och linjer. Gångartsmässigt kan han förmodligen bidra med rörlighet, elasticitet, bärighet och bogfrihet i samtliga gångarter och det verkar vara en mycket avspänd och samarbetsvillig individ. Både Total Hope och Disa har den tyske dressyravelsgiganten Donnerhall en bit bak i stamtavlan, men inte så nära att det innebär några risker med inavelsproblem.

Det tredje och sista förslaget är Deodoro, godkänd vid förra årets bruksprov och väntar sina första föl i år. Även Deodoro är av en mindre modell, 163 cm, samt ädel och långlinjerad. Han har högt fullblodsinslag via morfadern Lauries Crusador xx. Bakåt på mödernesidan är stona små, vilket talar för att Deodoro sannolikt kommer att ta ner storleken en del och således passar att använda till större ston. Deodoro har tre mycket bra gångarter med extra plus för galoppen. Gångarterna kännetecknas av lätthet och bärighet med mycket bra övergångar och snabb reaktionsförmåga. Han ger intryck av att ha god ridbarhet och samarbetsvillighet. Även Deodoro har Donnerhall i stamtavlan, men inte heller här så nära att det innebär någon risk för inavelsproblem. Man ska alltid vara försiktig med inavel, men just Donnerhall har inavlats på en hel del i Tyskland utan att det verkar ha lett till några större problem för avkommorna.

/Christina Olsson


Läst 17494 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Bland alla fina hingstar som finns på marknaden har jag äntligen valt den herre som får äran att matchas med Loppan i år ;) Jag blev helt kär i Bel Air under bruksprovet, men han blev ju tyvärr inte godkänd då. Gissa om jag blev glad när jag såg att han nu är godkänd i Tyskland och går på ettsto-licens  här i Sverige?


http://www.blup.se/sv-SE/horses/253987-bel-air


Bel Air är ju bara tre år och man har av naturliga skäl ingen aning om vad han lämnar, men jag tänker faktiskt vara lite "wild and crazy" och prova honom på mitt oprövade sto ändå. Jag pratade med flera otroligt erfarna och oberoende avelskunniga under bruksprovet och många tyckte att jag skulle välja honom på Loppan om han blev godkänd (dessutom har jag redan löst problemet om Loppan lämnar "dåliga" ungar - då ger jag dem bara till min mamma som kommer att älska dem ändå ;)).

Jag tycker han har en snygg exteriör med bra front, en fantastisk trav och galopp med både fram- & bakben och enligt ryttaren Andreas Müller ska han dessutom ha en outstanding ridbarhet. Trevligt temperament också och bra hovar..om jag inte minns fel hade han inte ens skor på bakfötterna under bruksprovet!


Wow alltså!

Känns skönt att ha det bestämt nu, så att jag i alla fall har ett förstahandsval klart. Nu ska bara årets bebis komma till världen först (1,5 månad kvar...tiden går så långsamt)!

Har ni bestämt årets hingstar till era ston?


Läst 14864 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.