Avelsbloggen

Hej!

Det händer grejer på SWB-kontoret! Bland annat har de ganska nyligen presenterat en satsning med titeln "Uppfödarcoachen 2016". Projektet innebär att man som orutinerad SWB-uppfödare kan få stöttning och coachning av kunniga mentorer som kan erbjuda dig personlig rådgivning vid ett antal tillfällen under året. Tanken är att öka kunskapen om avel & uppfödning runt om i landet samt därmed på sikt göra SWB-aveln starkare. Det här tycker jag låter som ett superspännande och bra initiativ, en plattform för kunskapsdelning som har saknats inom det här området förut. Läs mer här.

En annan SWB-nyhet är ju redan omdebatterad i sociala medier, alltså den om att championaten som de utlandsfödda unghästarna varit startberättigade försvinner från och med i år. Jag tycker det verkar vara en ganska kortsiktig lösning om det endast handlar om ett försök att lyfta de svenska uppfödarna. Visst håller jag med om att det verkligen behöver satsas på att premiera svensk avel & höja statusen för de svenskfödda unghästar som presterar på t.ex Flyinge, men att stänga ute utlandsfödda unghästar från championat känns bara som ett sätt att "symptombehandla". Jag känner väldigt många unghästutbildare och -ägare som gjort en långsiktig planering/investering i tid & pengar mot championaten och som nu blir ganska hårt drabbade av de nya omständigheterna. Kanske finns en plan för att ge även dessa unghästar en egen/annan gemensam arena att prestera på, eller i alla fall en mer detaljerad & djupgående förklaring på hur organisationen tänker kring de nya reglerna. Även flertalet av de utlandsfödda unghästarna stannar ju förmodligen i Sverige och kanske har en framtid i både sporten & avelsboxen, så det borde ju finnas ett visst intresse i att ge liknande förutsättningar som för de svenskfödda hästarna att "sållas ut" i ett tidigt skede, även om man såklart vill premiera de svenska uppfödarna mer.

Vad tycker du? Kommer det att gynna svensk avel på lång sikt med dessa förändringar?

Jag tycker ju verkligen att vår svenska hästuppfödningssystem med kuperade marker, bra foder & sund hästhållning borde hyllas, lyftas & premieras i allra högsta grad. Är dock inte helt övertygad om att det ska ske genom att strypa konkurrensen utifrån.


Läst 22027 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2016

Loppan älskar sitt liv som lyxhäst. Hon är inte ett avelssto som skulle funka bra att ha i en stor lösdriftsflock nånstans där de förvisso får god omvårdnad, men kanske inte så mycket extra pyssel & fix. Hon är i så extremt stort behov av "egentid" & är verkligen tydlig med att hon uppskattar all uppmärksamhet hon kan få.

Häromdagen introducerade jag henne för hennes nya massageborste som hon blev helt till sig av. Hon började gäspa & la sig nästan ner när jag borstade på vissa ställen. Sedan fick hon lite riktig massage, vilket naturligtvis var ännu bättre.

Bästa borsten! Du kan läsa mer om den här: www.flowequestrian.se

Nöjd häst med öronen rakt ut samt lite blank & dimmig blick efter massagebehandling.

Frans har ärvt sin mammas uppskattning för mys, så honom har jag också passat på att gosa med i dagarna. Vänligare individ finns verkligen inte. Loppan har ju ändå lite "edge" och kan säga ifrån när något inte passar henne, men Frans är typ godheten själv. Det finns inte i hans världsbild att vara annat än snäll & god mot människor, han har aldrig vinklat ett öra mot någon. Finaste, finaste älsklings-Fransen!


Läst 25577 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det här med att vara kritisk till sitt avelsmaterial, alltså sina ston, är ingen lätt sak. För hur man än vrider & vänder på det så lägger man ofta in sina personliga värderingar i analysen, även om det är omedvetet. Nu pratar jag alltså om oss hobbyuppfödare med ett eller ett par ston, som vi ofta har en nära relation till. Själv har jag såklart iiinga problem med det, för Loppan har ju inga brister ;) 



Finns inget alls att anmärka på! (Skämt åsido, har flera punkter men det får bli ett eget inlägg...)

Hur som haver så ska jag i mars på en kurs/föreläsning med Jan Ove Olsson som kommer att ställa frågorna:

Hur ska jag vara kritisk om mitt sto? Vad kan ändras via avel? Vilket är relavant?

Det ska bli så himla intressant att höra vad han har att säga om saken. Just det där om vad som faktiskt är relevant, jag är i allmänhet en ganska kritisk person och är mer än väl medveten om alla Loppans brister - men ibland så kanske jag snöar in på saker som inte ens har någon betydelse? Alltid bra att få proffsperspektiv på sånt! Det står uttryckligen i informationen att det inte är någon hingstrådgivning, men jag ska nog se till att få en minut med Jan Ove så att jag kan fråga vad han tycker om Dream Boy på Loppan. Man måste vara lite ettrig om man ska nå framgång liksom! :)

Hur är det för dig? Är du kritisk mot ditt avelssto eller skulle du behöva hjälp med att se om och hur hon passar i avelsboxen?


Läst 29956 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Börjar bli lite orolig över att Frans inte finns på blup.se trots att jag skickade in papperna i september & redan har fått hans pass. Jag hade kontakt med SWB angående detta redan före jul & de sa att det berodde på att de inte fått svaren på DNA-analysen från SLU. Tänk vad spännande om han har en helt annan pappa än vad vi tror, haha! Hans riktiga pappa kanske är en travare, andalusier eller fjording? (det sistnämnda skulle förklara varför han hade stående man tills han var 4 månader) :)



Fjording eller halvblod? Det återstår att se!

Har inte skrivit in någon sådan parentes i köpeavtalet med hans nya ägare så jag hoppas att han faktiskt har den pappa som jag lovat att han har... Skämt åsido, jag är faktiskt inte på riktigt så orolig över att Frans tillhör den pyttelilla skaran vars mammor råkat bli fel-inseminerade. Loppan stod ju på Myrsjö hos Anita & Anders som är väldigt duktiga & noggranna, dessutom har de ju Frans pappa Highcruiser uppstallad på plats så det är nog ganska liten risk att det blir fel. Men det vore ju såklart skönt om han dök upp där snart så att man slapp fundera!


Läst 28729 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2016

Hej!

Idag har Loppan fått gå på salong. Frisyren har fixats & sedan har hon fått avnjuta rykt samt en lång massage, välbehövligt eftersom att hon var lite stel i bakdelen. Den lilla fux-divan njöt naturligtvis ohämmat av uppmärksamheten! Glömde att ta bilder på henne i hagen efteråt, men hon var supersnygg verkligen. Blir ju en helt annan häst när man snyggar till manen!



Sedan hängde jag med de här två gullungarna:

Så himla gulliga och vänliga båda två. Extremt enkla med allt verkligen!



Inte bara vänlig, sjukt snygg också! Han är nu snart nio månader gammal & superfin i kroppen.


Läst 20528 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
11
2016

Hej!

Trots att det kanske är svårt att förstå vissa dagar, så går vi ju faktiskt mot ljusare tider! Snart är det vår, vilket innebär att stall runt om i landet får tillökning av små underbara, luddiga, långbenta, vingliga fölungar. Väntar du någon som stämmer in på den beskrivningen? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Svårt att förstå att det snart var ett år sedan den här lilla personligheten berikade vårt stall & liv!

Avundsjuk på er som väntar föl är jag som lät Loppan gå tom i år, istället får jag se fram emot att det snart är dags att skicka henne till seminstationen - spännande! Innan dess ska hon naturligtvis föst komma i brunst så att jag kan börja räkna på hennes cykel för att se när det är bäst tajming att skicka henne dit. Ett stos brunstcykel varar oftast i ca. 21 dagar varav själva brunsten sker i slutet av cykeln, därför tänker jag köra in hennes till stationen ungefär 15 dagar efter senaste brunsten när det är dags för att ge stationen optimala förutsättningar att få henne dräktig. Detta får ske tidigast i början av maj tänkte jag, hon är ju superfertil & tog sig på första försöket sist och hennes tilltänkta har också bra simmare, så jag har ju ingen anledning att tro att det kommer att dra ut på tiden även om man såklart aldrig kan veta. Om så vore fallet tycker jag ändå att det finns gott om tid för flera försök!

Jag har nästan helt bestämt mig för att hon får gå till Dream Boy i år, men jag ska dra förslaget genom ett par rådgivare till innan jag spikar det helt. Tycker dock att kombon är intressant och jag tror att det kan resultera i en riktigt trevlig avkomma!


Min fina lilla Loppis, snart (förhoppningsvis) tvåbarnsmamma! <3



Läst 18002 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Igår var jag på ett av mina jobb där jag arbetar med marknadsföring i en helt annan bransch än häst-/ridsport. Jag & en kollega hamnade i en diskussion om hur viktigt det är att lokalisera sin målgrupp, att kommunicera budskap på ett sätt som den målgruppen blir tilltalad av samt ha enkel & lättillgänglig info tillhands när kunderna går vidare med ett intresse. Superbasic inom marknadsföring, men ibland lite rocket science inom Swb-avel (jag har ingen aning om hur det är inom andra raser/förbund, därav inringningen). Jag tror att det går både att applicera direkt och även utveckla tanken, för jag tror att vi måste bli bättre på att lokalisera målgruppen redan innan vi betäcker stoet.

Jag hör hur uppfödare/säljare omkring mig säger att det är så extremt svårt att sälja häst i den bemärkelsen att man vill få en rimlig summa för sin uppfödning (detta har jag skrivit ett långt inlägg om tidigare). En vanlig attityd är att köpare istället väljer att importera billiga hästar från t.ex Holland, vilket blir svårt att konkurrera med utan att prisdumpa de svenskuppfödda hästarna.

Jag tror det är en kombination av mycket som behöver utvecklas. Vi är ganska duktiga på att avla fram fina & ridbara hästar här i Sverige, men i ärlighetens namn tycker jag att vi generellt sett är fruktansvärt dåliga på att marknadsföra dem. Det gäller både på ett individuellt plan samt för rasen i största allmänhet - vet köparna vilken skillnad det är på det svenska uppfödarsystemet jämfört med i andra länder? Vet köparna vad kuperade hagar, välorganiserade unghästflockar och analyserat foder betyder för mentaliteten och hållbarheten (forskning/fakta)? Kan man få köparna att värdera det faktum att man kan följa hästens historia från start? Hur kan man kommunicera att det kan vara långsiktigt mer ekonomiskt att köpa en svensk uppfödning, även om den är dyrare i inköp? Nu pratar jag generellt om attityden att köparna väljer billiga importer, det finns såklart fantastiskt många bra uppfödare & fina, hållbara hästar även från t.ex. Holland - ingen skugga över dem.



Sedan tror jag att bland annat SWB (organisationen) har ett jättejobb framför sig med att utveckla avels- & unghästevent  för att bredda intresset. Jag, som ändå redan är helt frälst - plus ett stort fan av SWB (fortfarande organisationen), funderar faktiskt på att bara åka ner till bruksprovet ett par enstaka dagar i år. Det är helt enkelt en för vissen tillställning även om hingstarna är fina att se på. Jag tror alltså på en lite modernare approach, samt i stort lite tydligare riktlinjer för en samlad SWB-trupp. Kanske en idé vore att erbjuda uppfödare workshops/kurser i marknadsföring? Ha listor över duktiga hästfotografer som kan hjälpa en att fota/filma inför annonsering? Ha fler öppna debatter om avelsmål, tillgång & efterfrågan för att ge uppfödare möjlighet att se lite mer nyktert på sitt avelsmaterial - passar mitt sto verkligen i aveln utifrån de förväntningar jag har på avkommans målgrupp?

Ja, jag måste nog sluta där för att inte skriva en (helt osammanhängande) roman såhär på morgonkvisten, men jag är nyfiken på dina tankar om detta? Hur kan vi göra marknaden för SWB mer blomstrande?


Läst 18911 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
03
2016

Jag fortsätter att säga "föl" när jag pratar om Frans, men han är ju faktiskt en långbent yngling numera! En riktig liten häst liksom :)

Han är verkligen en uppdaterad version av Loppan. De är kopior i uttrycket, men Frans är absolut betydligt mycket mer elegant & långbent. Här är några jättesuddiga (men dagsfärska) mobilbilder på skönheten:




Så himla snygg modell av häst, tycker jag!

Idag har hovslagaren varit på besök och Frans var naturligtvis en klippa som vanligt, han lyfte på hovarna och stod snällt still medan hovis gjorde sitt jobb. Man behöver inte skämmas i några sammanhang som uppfödare till denna guldklimp :)


Läst 18523 ggr Kommentarer Kommentera

Ena sekunden njöt Loppan av det nyvunna livet i lösdriften, andra sekunden fick hon komma in i stallet för vaccination och blev därmed plötsligt påmind om att hon faktiskt brukade ha en unge vid sin sida i det här stallet. "HALLÅ!?? NÅT ÄR FEL!!"



Lite ledset var det en stund, men sen fick hon sällskap av en kompis plus lite kraftfoder och då glömde hon kvickt bort sitt barn igen. Ibland är livet enkelt om man är en häst, uppenbarligen. Efter vaccinationen gick hon ut i lösdriften igen och ställde sig direkt i ligghallen - trots att alla kompisarna stod samlade kring höhäcken. Hon älskar verkligen att stå där inne och bara mysa i halmen, så gullig!

Om det fortsätter att vara såhär varmt här i Stockholmstrakten ska Loppan snart få sig ett vårbad samt en rejäl frisering. När hon var på kliniken med Frans i somras trodde personalen där att hon var en travare, så manen måste faktiskt trimmas lite för att behålla/synliggöra halvblods-looken. Inte för att det är något fel på travare såklart, tvärtom! Jag gillar dock dressyrstilen mer när det gäller häst-frisyrer, alltså ska manen kortas ner och trimmas till lite grann är tanken. Loppan bryr sig dock föga om vilken frilla hon har, hon är nöjd så länge det finns mat och om någon pussar på henne då & då. Som sagt - livet är enkelt om man är en häst. I alla fall om man är en högt älskad häst i ett väldigt välfungerande lösdriftssystem på sörmländska landsbygden :)


Läst 17645 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
01
2016

Hej!

Nu är fölungarna helt avvanda och stona har gått ut i lösdriften igen. Det har varit väldigt lugnt, några ledsna gnägg från båda håll men i det stora hela väldigt odramatiskt. Ihopsläppet med de andra fölstona gick också väldigt smidigt, vi lät dem gå i hagen bredvid varandra ett par dagar och sedan fick de hälsa på flocken en och en. Efter ungefär 10 minuter stod alla fem runt höhäcken som om de aldrig gjort annat.


Noll dramatik i stoflocken!

Fölungarna är glada över varandras sällskap men undrar ju såklart var deras mammor är. De är dock lätt-tröstade med lite morötter och gos!



Fina Fransen <3

Imorgon ska Loppan vaccineras och då ska jag passa på att ge henne en rejäl ryktstund. Även Frans ska bli lite pysslad med såklart :) Vi hörs!


Läst 13755 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.