Avelsbloggen - Svar på frågor + en uppmaning från Anne-Carin!
MAJ
07
2012

Svar på frågor + en uppmaning från Anne-Carin!

Läsare undrar efter veckans unghästbedömning:

 

-Varför skulle en rak has vara något negativt? Biomekansik forskning
visar att tillsammans med en korrekt vinkling och längder i övriga
rörelseapparaten så är en rak has en bra egenskap. Varför ska då de som
bedömer exteriör anmärka på detta som negativt?


Anne-Carin:

"All exteriörbedömning går ut på att man vill ha så hållbara hästar som möjligt, sedan är det trevligt om dom även är vackra, till exempel har vackra huvuden med mera. Vinklarna på hästens ben är alltid det som är svårast, både när man har dom "live" eller som nu, på kort.

När det gäller haser, så tittar man på vinklar och då utgår man ifrån vilka vinklar som är mest ultimata för en hållbar häst. Det stämmer att en
rakare has har visat sig vara en hållbarare has än en has som det är för liten vinkel i. Vissa raser vill man till och med ha en rakare has, för att det kan till och med vara bättre, till exempel om den ska dra tungt.

En rakare has innebär dock en mer stupande skank och i viss mån sämre naturlig fjädring i bakbenet, vilket kan till exempel öka risken för gallor i bakhasen.

Har dom krokhas däremot, så har man sett en ökad tendens till spatt, kanske inte så konstigt om man då tänker på att belastningen på vinkeln blir större."


-Sen håller jag med om
att det är mörkt och lite svårt nere vid kotorna samt att den är lerig
eller ngt kring kronranden men jag tycker absolut inte den ser kort ut i
kotorna.

 

Anne-Carin:

"När det gäller kotorna på bilden, så håller jag med, det är svårt att se. Skulle gärna se en bild till på dom kotorna?" 

 


(Jag har faktiskt fått en annan bild från hästens ägare och den har jag skickat till Anne-Carin, så vi får se om kotornas längd kan bedömas mer rättvist utifrån den).

 

EDIT:

Anne-Carin har nu sett en annan bild och meddelar att kotorna har en bra längd, haserna ser bättre ut och dessutom syns det tydligare att den är överbyggd på den bilden. Det här är ju ett praktexempel på hur svårt det är att exteriörbedöma via enbart ögonblicksbilder! Det är så klart helt omöjligt att göra en lika korrekt och exakt bedömning som när man har en häst framför sig, live! Men visst är det intressant och lärorikt?

 

Anne-Carin uppmanar också alla er läsare att kommentera och ställa frågor utifrån hennes unghästbedömningar här på bloggen, det är alltid roligare med dialog än monolog :) Så fundera & fråga på, via kommentarsfälten eller maila unghastbloggen@gmail.com.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 21480 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 845678 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 862981 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 867722 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.