GHS-kollen 2012

Göteborg Horse Show 2012

Välkommen till Hippsons sajt för Göteborg Horse Show 2012. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, bilder och mycket annat.


FEB
23
2012

Ständigt denna Nina …



 
Tänk, Nina Fagerström vann även den andra 1,40-tidshoppningen under torsdagseftermiddagen. Denna gång på Viva, hästen hon red in med på förra prisutdelningen. Så det visade sig vara en väldigt bra uppladdning!
 
Laddad var Viva även denna gång, och Nina berättade att hon faktiskt har varit avelssto på heltid innan hon blev hopphäst - tre föl har hon fött. Nina själv är ridtjejen som började på ridskola och som aldrig har ägt en egen häst. Lite som en finsk Angelica Augustsson!
 

När det gällde svenskarna blev det inga toppplaceringar. Bäst i klassen var sjundeplacerade Lotta Schultz, som dessutom fyller år i dag! Rolf-Göran Bengtsson och Casall slutade åtta. 
 
Fullständig resultatlista

 


Läst 16187 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Viktigt att göra en ekonomisk kalkyl


Hästföretagarforum har pågått under hela torsdagen och flera intressanta föredrag har avlöst varandra. Hippsons husbloggare Therese Nyman stod bakom ett av dem, tillsammans med revisionsbolaget Pwc.
 
34 kronor i timmen är vad Therese kan plocka ut efter att alla avgifter och skatter är dragna. Det är ingen hållbar situation; även om det förstås är passionen för hästarna som kommer först måste hon också tjäna sitt uppehälle på ett anständigt sätt.
 
Med hjälp av revisionsbolaget Pwc har Therese därför gjort en ekonomisk kalkyl över vilka kostnader och inkomster hon faktiskt har i sitt arbete med hästarna. Under Hästföretagarforum presenterades resultatet inför åhörarna. Tillsammans med sina föräldrar driver Therese Nyman ett utbildnings- och tävlingsstall. Hon har sex egna hästar, varav tre tävlingshästar. Hon tar emot hästar för ridning och utbildning, hon tävlar också andras hästar. Therese har länge känt att hon varit i behov av en ekonomisk kalkyl, men har inte riktigt kommit till skott med att genomföra den.
- Jag håller på med hästar för att det är roligt, för att jag har en passion. Förmodligen har jag varit lite för snäll i min prissättning. Jag måste lära mig att ta betalt för mina tjänster och det kan jag nu, med tanke på att jag kan visa vilka kostnader jag faktiskt har.
 
Emma Olofsson och Cathrine Johansson från Pwc visade Thereses kostnader, och vad hon kan göra för att förbättra sin situation. 
- Genom att bygga ett ridhus skulle Therese kunna spara mycket tid och höja kvalitetsstämpeln på sin verksamhet, säger Emma. 
Med den nya kalkylen skulle Therese kunna ta ut ungefär 90 kronor i timmen efter skatt och avgifter.
- Det är på ett tidigt stadium, men ett ridhus skulle helt klart lyfta verksamheten, säger Therese.

Cathrine Johansson, Therese Nyman och Emma Olofsson.


Läst 14850 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Rolf-Göran's in the house!



  
Tidig eftermiddag avgjordes Göteborg Horse Shows första internationella klass här i Scandinavium, en 1,40-tidshoppning. Vann gjorde visserligen finska Nina Fagerström på Mouse, men garanterat högst applåder fick världsettan Rolf-Göran Bengtsson på Kiara La Silla. Han speedade nämligen in på andraplatsen, bara 18 hundradelar efter Nina.
 
Trots ett startfält på 34 ryttare, inklusive en radda världsstjärnor, var det faktiskt bara ettan och tvåan som gick nolla i klassen. Enligt Nina Fagerström var bansträckningen ganska tekniskt - en annan anledning är kanske att ekipagen måste få tassa igång innan de briljerar?
 
Fullständig resultatlista
 

Nina Fagerström brukar ha för vana att vinna klasser i Göteborg. Dessutom verkar hon alltid vara så härligt glad! På prisutdelningen satt hon på Viva i stället för på Mouse. Viva ska nämligen starta tidigt i nästa klass och Nina hann inte byta häst från framridningen. Kanske inte bästa uppladdningen med ärevarv INFÖR en klass - Viva var extremt laddad och visade både upp galoppiruetter och levad...
 


Rolf-Göran rider med den gröna Rolex-bindeln som visar att han leder världsrankingen.
  

Jessica Almenäs sköter som vanligt intervjuandet av ryttarna inne i arenan.


Läst 18132 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Morgondagens vinnare först ut i Scandinavium


 

Allra först ut på hela Göteborg Horse Show var juniorkvalet till Morgondagens vinnare. En 1,30-tidshoppning som avgjorde kvalordningen till juniorfinalen som går i kväll. Vann gjorde västkustryttaren Louise Torgersen på Alisia, som därmed får förmånen att starta sist i finalen.
 
Fullständig resultatlista 
 
Förresten såg vi precis Rolf-Göran Bengtssons mamma Elsa inne på ackrediteringskontoret. Med andra ord är hon är för att heja fram
guldsonen!


Läst 12755 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Glittrig hjälm - en dagdröm


Kommersen på mässan har bara börjat. Under en snabb titt sprang vi på den här hjälmen från Samshield. Den blå varianten, Crystal Fabrics, har fem Swarowskistenar framtill och krossade stenar uppepå själva huvudet. Med hjälp av paddar inuti kan storleken varieras, en medium spänner exempelvis mellan 54 och 58. 

Priset är väl anledningen till att hjälmen stannar vid just en dröm – 8 400 kronor kostar den. 

 


Läst 15015 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

Dagens program, torsdag 23/2




Kl. 11:00
MORGONDAGENS VINNARE
Juniorhoppning 1,30 m. De 16 svenska juniorryttare som efter fem kval under höst och vinter har flest poäng kommer till Scandinavium. I denna klass gör de upp om startordningen till finaltävlingen senare samma dag. 

C:a kl. 12:00 
INTERNATIONELL HOPPNING
Den första klassen för de internationella ryttarna. 1,40m. Denna klass räknas in till det sammanlagda tidshoppningspriset.

C:a kl. 14.00 
INTERNATIONELL HOPPNING
Den andra klassen för de internationella ryttarna. 1,40m.

C:a kl. 15:50 (beräknas vara slut 16.45)
CLINIC MED LUDGER BEERBAUM
Tyske toppryttaren Ludger Beerbaum delar med sig av sina kunskaper och metoder.

Kl. 18.00
MORGONDAGENS VINNARE - FINAL
De 16 svenska juniorerna rider sin finalklass. Omvänd startordning gäller från förmiddagens resultatlista. Höjd 1,35m. Grundomgång med en omhoppning.

C:a kl. 19:00 
SHOW - PAS DE DEUX
Pas de Deux med godkända ponnyhingstar.

Ca kl. 19:10 
SHOW - HORSES & DANCE
Avantgarde Horses & Dance

C:a kl. 20:15 (beräknas hålla på till c:a 23.00)
INTERNATIONELL HOPPNING
Internationell hoppklass 1,50m. Grundomgång med en omhoppning.


Officiellt program på www.goteborghorseshow.com
Officellt programmet i mobilversion

 


Läst 12789 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

GHS-programmet i mobilen



Bild från www.goteborghorseshow.com

Idag (torsdag, 23/2) drar Göteborg Horse Show igång på allvar. Det är mycket som ska hinnas med fram till söndag och då kan det ju vara bra att ha lite extra koll på programmet. Göteborg Horse Show har därför tagit fram ett tävlingsprogram som är helt anpassat för mobiltelefoner. Du hittar det på ghs.nu. Fantastiskt bra tycker vi som springer mellan evenemangen. 

Nyheterna från tävlingarna och allt däromkring följer du däremot från vår mobil-sajt som du hittar på m.hippson.se. Alla som använder den tjänsten har just nu möjlighet att vinna en årsprenumeration av Hippson Magazine. Läs mer här


Läst 11587 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2012

”Lägstanivån oerhört hög”


 

 

Det är inte helt lätt att välja vilka hoppryttare som ska få rida de stora tävlingarna. Konkurrensen om platserna är stenhård, här förklarar förbundskapten Sylve Söderstrand hur uttagningarna går till.

 

Scandinavium ses som en upptakt till OS i London, även om det är ganska lång tid kvar tills dess. Under Göteborg Horse Show får många svenska ryttare chansen att visa vad de kan på de stora banorna.

- Vi har en otroligt hög lägstanivå på våra hoppryttare i dag, vilket så klart är väldigt roligt. Men då ökar också konkurrensen och man måste visa att man kan prestera när det gäller för att få rida de stora tävlingarna. Det är svårt eftersom det inte finns så många tävlingar i Sverige på den här nivån och problemet är också att vi inte får tillräckligt många inbjudningar till tävlingar så att vi kan få ut våra ryttare, säger Sylve.

 

Det var många som höjde på ögonbrynen när de såg vilka ryttare som getts chansen att rida i Scandinavium. Eller det var kanske snarare avsaknaden av vissa namn som skapade debatt. Varken SM-vinnaren Lotta Schultz eller veteranen Jens Fredricson fanns med på den första listan. Genom att en extra plats har beretts i startfältet har nu Lotta trots allt fått chansen att rida.

Jens blev bland annat meetingbäst under Stockholm Horse Show, men på senare tid har han inte presterat tillräckligt bra, säger Sylve.

- Det är många faktorer som styr vilka ryttare som får vara med på de stora tävlingarna. Bland annat är det viktigt att vi vet att hästen är tillgänglig för oss långsiktigt, säger Sylve.

Han förklarar hur uttagningarna går till:

- Vi har en rankinglista där vi för in resultat på 150-160-hoppningar internationellt och nationellt. Även tvåstjärniga Grand Prix-klasser räknas till viss del eftersom de håller extremt hög svårighetsgrad ute i Europa. Inför uttagningen till Scandinavium var det också tävlingarna i Borås som vägde tungt. Borås blev ett slags genrep inför Göteborg. Det är till viss del färska prestationer som styr vem som blir uttagen, men även hur de har placerat sig över en längre tid genom att vi läser av rankinglistan vid bestämda tillfällen under året, säger Sylve.

 

När det gäller uttagningen av OS-laget är det långtifrån spikat vilka som ska få åka, enligt Sylve.

- Visst har vi några namn som sticker ut men allt kan hända. Det är fem ryttare som får följa med varav en reserv. I ett OS-lag vill man ha ekipage som håller en jämn nivå och som kan prestera optimalt när det gäller, säger han.

 

Just nu är det många svenska hoppryttare som tävlar utomlands. Bland annat bröderna Zetterman, Alexander är i Spanien och Daniel är i Florida.

- Jag får återkommande rapporter om alla ryttare, hur det går för dem och vissa skickar även filmer på sina ritter. Daniels ritter har jag kunnat se via internet. Jag anser att jag har bra koll på hur alla ryttare ligger till, säger Sylve.

 

 


Läst 11705 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
22
2012

"Roligt att vara tillbaka"


För ett år sedan stod hon sensationellt som nummer ett på prispallen. Angelica Augustsson är tillbaka i Scandinavium men vågar inte hoppas på en repris...

 

Angelica Augustsson och Rolf-Göran Bengtsson var minst sagt uppvaktade av det stora pressuppbådet. Här är det Angelica som pratar med Jessica Almenäs, i bakgrunden sitter Rolf-Göran i en av många intervjuer han har gett...

 

Under den traditionella presskonferensen inför helgens hästfest i Scandinavium vilade inte helt oväntat det mesta av intresset på våra stora hoppstjärnor, Angelica Augustsson och Rolf-Göran Bengtsson. Ungefär två timmar på onsdagseftermiddagen ägnade de åt att speed-dejta journalister i en rasande fart. Trycket på att få träffa dem var minst sagt stort. 

 

- Det känns verkligen kul att vara tillbaka här. Jag fokuserar som vanligt på ridningen och tänker inte så mycket på resultatet, säger Angelica Augustsson, som inte vågar hoppas på repris på förra året när hon sensationellt vann världscupklassen - före veteraner som Ludger Beerbaum och vår egen Rolf-Göran Bengtsson.
- Mic Mac är i riktigt fin form och vi ska göra vårt bästa för att lyckas, säger hon vidare.

 

Rolf-Göran Bengtsson är på plats med sina båda topphästar, Ninja La Silla och Casall La Silla. Han kunde dock inte dra sig till minnes vilken gång i ordningen det är han är på plats i Scandinavium.
- Jag börjar kanske bli gammal, säger Rolf-Göran Bengtsson och ler brett...

 

Patrik Kittel har med sig Toy Story, hans hustru Lyndal Oatleys valack som Patrik oväntat vann världscuptävlingen med under Stockholm Horse Show i november. Watermill Scandic är skadad och kommer även att stå över världscupfinalen senare i vår.
- Han har en sträckning i ett bakben. Det är inte så illa som vi först trott, men han får vila fram till första utomhustävlingen i München där vi planerar att han ska starta igen, säger Partik.

 

Ett av våra senaste dressyrhopp, som har varit med och konkurrerat på de stora banorna den senaste tiden, är Cecilia Dorselius. I år rider hon i Scandinavium för första gången.
- Det känns jätteroligt att få vara med på den här nivån och det ska bli spännande att rida här, säger hon.

 

Man räknar med att ungefär 75 000 människor ska ta del av tävlingarna under helgen, omkring 200 hästar är på plats. Tävlingarna startar på torsdagen, med en kvalklass till Morgondagens vinnare som avgörs senare under torsdagskvällen.


Läst 13463 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
22
2012

Följ med ner i stallet!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Häng med Hippson bakom kulisserna på Göteborg Horse Show. Vi har tjuvkikat i stallen och hittade mängder av morötter, en och annan sovande hästskötare och Rolf-Göran Bengtsson – i samtal med ingen mindre än Lasse Anrell...


Läst 16866 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.