GHS-kollen 2014 - Onsdag: Debutanterna är laddade inför start

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
26
2014

Onsdag: Debutanterna är laddade inför start


Paulinda Friberg är "hobbyryttaren" som nu ska rida världscup.
   
Under onsdagseftermiddagen hölls en kort presskonferens inför veckans Gothenburg Horse Show, som smygstartar i kväll med ett par kvalklasser. Hippson var självklart på plats och träffade ett antal förväntansfulla ryttare och arrangörer.

Paulinda Friberg gör i helgen världscupdebut i Scandinavium-dressyren på sin Di Lapponia T.
- För mig känns det väldigt stort. Lapponia är en underbar häst, jag köpte henne som två och ett halvt-åring och har ridit in henne själv. Jag tror aldrig att hon haft någon annan ryttare på ryggen och nu har vi placeringar i internationell Grand Prix. Det är nog ganska unikt, säger hon.
I slutet av förra året fick Paulinda ta emot Svenska Ridsportförbundets jubileumsstipendium, hela 100.000 kronor som överräcktes av prinsessan Madeleine på Hovstallet.
- Stipendiet har verkligen förändrat mina möjligheter till satsning under 2014. Jag är en helt vanlig människa som jobbar som frisör. Jag har hästarna som hobby och det är alltid svårt att få ihop det ekonomiskt. 
  
Är i bra form
En annan person som gör världscupdebut i helgen, men som är en riktig Scandinavium-veteran, är Emma Emanuelsson.
- Titan är i bra form, det ska bli kul att rida här hemma, säger Lerumstjejen.
Även Jens Fredricson finns på plats för att rida världscup (dock inte sin första…). Han har med sig Lunatic till Göteborg, men skulle han ta sig till finalen i Lyon blir det inte den fantastiska lilla valacken som får gå där. Lunatic ska nämligen sparas till VM i slutet av sommaren.
- Jag ser världscupen som vilken klass som helst, men kommer självklart att ge järnet. Skulle jag ta mig till final kan säkert Avon gå den inledande klassen i Lyon. Sedan vet man ju aldrig riktigt vad man har för hästar i stallet då, säger han lite kryptiskt.
  

Vi håller tummarna för att Emma Emanuelsson "gör en Angelica" i Göteborg!
  
Ny unghästtour
Tävlingsledare Tomas Torgersen menar att känslan inför årets tävlingar är väldigt bra.
- Det är bara nio månader sedan sist, så det känns nästan som att man bara har varit hemma och vänt, skämtar han.
Han talar sig inte minst varm för årets nyhet, Youngster Tour, där svenska och utländska sjuåringar tampas mot varandra.
- Det blir en bra värdemätare på var vi står med svensk avel, säger Tomas.
För dressyren finns det en kvaltävling kvar till världscupfinalen efter Göteborg, men för hoppningen är detta sista chansen. Sylve Söderstrand har tagit ut sina sex spetsgruppsryttare (exklusive Rolf-Göran Bengtsson) och ytterligare två (Helena Persson och Johan Lundh) som får rida världscupklassen, men det finns även chans för övriga svenskar att kvala under fredagen.
Granne med Scandinavium ligger Svenska Mässan, där Eurohorse drar igång torsdag morgon. Klas Pettersson som ansvarar för mässdelen berättar att det i år är hela 250 företag och organisationer som ställer ut.
- I snitt handlar varje besökare för 1.900 kronor, det har någon statistiker räknat fram. Och omsättningen ökar från år till år, menar han. 
  

Tävlingsledare Tomas Torgersen ser lugn ut i startblocken.
  
Text & foto: Anki Yngve
   


Läst 7287 ggr

Fler inlägg

SEP
28
2010

Kentucky bakom kulisserna, del två


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite mer bilder från dressyrgänget!


Läst 37121 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
26
2010

Favourit i pressen!



Läst 38799 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
25
2010

Bakom kulisserna - lördag


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite bilder från lördagen här i Kentucky!


Läst 26728 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.