Gästbloggen
OM DENNA GÄSTBLOGG
Karin Lindblad läser en ”master” i marknadsföring på Handels i Göteborg, jobbar som säljare i en ridsportbutik och bloggar. Nyligen tilläggsregistrerade hon sin importhäst enligt de nya reglerna – och vi har fått lov att publicera hennes pedagogiska ”steg för steg-guide”. Hela Karins blogg, där hon skriver om sitt och hästen Kryddans liv, hittar du här.

  
Att tilläggsregistrera en importhäst
 
  
I dag var det dags för en ID-kontrollant att se så att Kryddan verkligen var samma häst som passet anger. Detta för att jag ska kunna registrera henne i SWB, vilket lagen kräver från 2016 eftersom hon är född i Holland. Krångligt? Javisst.
  
EU har bestämt att alla hästar ska registreras i det land de nu befinner sig i, om det är för avsikt att de ska stanna längre än 90 dagar från och med 2016. Detta innebär att ALLA hästar som inte är födda i Sverige och som inte i dagsläget är registrerade i ett svenskt förbund måste registreras här.
Låt oss ta det steg för steg. Om din häst redan är registrerad i ett svenskt förbund, exempelvis finns på Blup och/eller har ett svenskt registreringsnummer, behöver du inte göra någonting. 
  
1.Hitta en ID-kontrollant nära dig
Du måste ta ut en ID-kontrollant för att se så att hästens pass stämmer överens med hästen. Är hästen inte chippad måste detta göras. Välj då en kontrollant som får chipmärka. Lista över godkända kontrollanter hittar du HÄR.
  

ID-kontrollanten läser av hästens chip...
  

...och kollar om virvlar och tecken är rätt ifyllda i passet.
  

ID-kontrollanten fick fylla i ett nytt konturdiagram då Kryddans inte var ifyllt. Detta skickas med passet till SWB.
   
2. Välj avelsförbund 
Har du en häst av halvblodstyp är det mest naturliga att registera den i SWB. Här finns en lista på alla avelsförbund godkända av Jordbruksverket, där du kan välja att registrera din häst. Har du en häst som är korsning är det Svenska Hästavelsförbundet du ska vända dig till. 
Välj det avelsförbund som stämmer överens med din hästs ras och läs deras regler om tilläggsregistrering/svenskregistrering noga. 
   
3. Skicka in passet
Skicka hästens pass med rekommenderad post. Fundera över om du behöver det den närmaste framtiden (exempelvis vaccinationer, tävling etcetera). Handläggningstiden är lång. Behöver du passet för tävling så ta en kopia på det och be ID-kontrollanten intyga att det är rätt, så är det en giltig handling tills du får tillbaka ditt pass. Ska du vaccinera snart kanske du ska vänta lite med att skicka iväg passet. Du ska också skicka med en handling som styrker att du äger hästen. SWB har även en uppgiftsblankett som ska bifogas i brevet.
  
För halvblodshäst/häst av halvblodstyp:
ASVH/SWB
Box 2
247 29 Flyinge 
  
För korsningshäst/om din hästs ras saknar avelsförbund i Sverige:
Svenska Hästavelsförbundet 
Box 314 
532 24 Skara
    
4. Vänta
Hos SWB är väntetiden 4 till 5 veckor. 
   
5. Ditt pass kommer tillbaka
Din hästs pass kommer tillbaka med en stämpel/ett klistermärke från ditt avelsförbund och du har gjort vad du måste för att följa de nya reglerna. Har du registrerat i SWB kommer din häst att ha en egen sida på Blup där stamtavla och tävlingsresultat kommer att synas. Din häst har också fått ett svenskt registreringsnummer.
   
Processen verkar krånglig men det är inte så himla besvärligt egentligen. Det blir dock lite pengar som går åt, mellan 1000 och 1500 kronor ska du nog räkna med totalt. Så länge man har en till två hästar går det väl an... Byråkrati när den är som bäst, men man får väl anta att det är för en god sak. Trevlig kväll!
  
Till Karin Lindblads blogg


Tidigare på Hippson.se:
Bristfällig information om ny hästpassförordning


Läst 59375 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Linnéa Hasselquist är 19 år gammal och bor utanför Kalmar. Hon äger det lettiska halvblodet Greta, som hon ofta rider ut på. I ett blogginlägg skrev hon för en tid sedan om det ständigt aktuella ämnet hästar i trafiken. Vi har fått tillåtelse av Linnéa att återpublicera det träffsäkra inlägget – här hittar du hennes blogg.


Foto: Privat/Dollar Photo Club

”Hästar i trafiken – det handlar om liv och död”

För några veckor sedan var jag ute och red själv med min häst Greta, vilket var första gången på väldigt länge. Jag red i kanten på vägen, som alltid, och jag hörde hur det kom en bil bakifrån. Jag viftade med handen upp och ner, vilket är det vanliga tecknet för "sakta ner".
I samma sekund väjde Greta för ett brunnslock på marken, medan bilen bakom fortsatte gasa – i stället för att sakta ner så ställde han sig på tutan så jag fick kasta mig åt sidan. Greta är väldigt trafiksäker, som tur är, det ska mycket till för att hon ska börja skena och liknande. Men hon hade lika gärna kunnat bli rädd för något i vägkanten som hade kunnat göra att hon hade hoppat rätt ut i vägen.
  
Fortsätter gasa trots "sakta ner"-tecken
Likaså häromkvällen – jag och en kompis red förbi ett hus ungefär 100 meter från stallet, där är vägen ganska smal. När vi precis hade ridit förbi utfarten kör det ut en bil ifrån gården och föraren ser att vi är där, på två hästar. Vi var fullt utrustade med reflexer och jag hade pannlampa. Ändå börjar han varva upp och jag styr ut Greta lite i gatan och tänker att då måste han sakta ner. Men nej! Han fortsätter gasa så att jag får kasta mig in i vägkanten igen. Även där hade vi suttit och viftat med händerna och bett dem sakta ner.
Jag förstår inte hur man kan vara så vårdslös i trafiken. Vi har, enligt lag, lika mycket rätt att vistas på vägen som andra fordon (hästar räknas som fordon). Och med det ska man även visa lika mycket respekt, om inte mer, då det är levande djur.
  
Visa lite respekt!
Om vi hade kunnat hade vi inte vistats på vägen alls, då det är inte ett dugg kul på grund av alla galna bilförare, tävlingscyklister, personer på rullskidor etcetera. Men alla har inte turen att ha en skog precis bakom stallet. Idag måste de flesta på något sätt vistas på vägen en stund för att kunna ta sig till närmaste skog.
Det många inte tänker på är att om du får en häst på 500 kilo genom vindrutan så är du väldigt mos. Så för din och alla andras skull, sakta ner! Vi gör så gott vi kan för att inte vistas på vägen. Då kan ni väl försöka att visa lite respekt! Det är en fara för både oss och er när ni kör på det sättet.
Hur hade ni känt om det var er mamma, syster, bror, pappa eller hund som blev påkörd – för att en annan förare körde alldeles för vårdslöst?


Läst 44050 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.