Gästbloggen


Foto: Sofie Holmström

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hovslagaren Jan-Erik Nilsson, baserad i Skåne, skrev under söndagen ett mycket uppmärksammat inlägg på sin Facebook-sida. Med Jan-Eriks tillåtelse delar vi med oss av hans ord, som verkar ha fått många hästägare att tänka till. 


"Hovslagare är ett ganska hårt och slitsamt arbete. Alla stall är inte perfekta. Alla hästar står inte som ljus. Det får man acceptera om man valt hovslagaryrket. Fast någon gång händer det att man tvingas tacka nej på grund av undermålig arbetsmiljö eller livsfarliga hästar. Folk tycker då som regel att jag är lat, rädd, klen eller oförskämd. Det kan jag leva med. Jag är ensam i mitt företag och är således mitt eget skyddsombud.
  
I det stora hela trivs jag med mitt jobb och vill gärna fortsätta med det. Några saker kan jag dock uppleva särskilt frustrerande och onödiga:
  
Ohanterade, understimulerade eller bortskämda hästar. Jag tycker det är oerhört respektlöst av hästägaren att tro att det ingår i mina åtaganden att kunna sko eller verka en häst på 3-4 år, eller äldre, som har gått på lösdrift hela livet och knappt blivit hanterad eller tränad. Risken att bli allvarligt skadad är överhängande.
Sådana hästar måste man ge sedering eller, vilket är att föredra, uppfostra. Jag förväntar mig att hästen är tränad inför uppgiften, kan stå uppbunden själv och lyfta benen så pass att jag kan utföra mitt arbete. Detta ska hästen kunna utan att samtidigt äta morötter.

Hästar som är stressade eller oroliga är svåra och ansträngande att jobba med – ibland omöjliga. Hästar blir nästan alltid oroliga om de är ensamma i stallet. Därför måste man ta in en sällskapshäst. De blir också uppspelta när det är dags för mat. När hovslagaren jobbar är det förbjudet att fodra, lägga upp foder eller skramla i fodertunnorna.
En annan sak som gör hästar stressade är spring och stök i eller utanför stallet, speciellt när man passerar in och ut med andra hästar. Fråga först, som du gör när du träder in i ett ridhus.
När hovslagaren kommer bör hästen ha stått i boxen en stund, främst för att kissa. Hästar vill absolut inte kissa på det hårda golvet eftersom det stänker på benen. Därför håller de sig i det längsta och blir då väldigt stingsliga. Ta aldrig in en häst från hagen för att direkt binda upp den på stallgången.
  
I vissa stall känns det som en överraskning varje gång hovslagaren kommer – det saknas lämplig uppbindning och/eller skoplats. Jag tycker det är viktigt att hästarna har utrymme både framåt och bakåt; dels för att de inte ska känna sig trängda, dels för att jag ska få plats att göra mitt jobb. Box eller utomhus är för den sakens skull inga tänkbara arbetsmiljöer.
Att sko i en spolspilta kan bli farligt om hästen får panik, eftersom man då blir trängd inne i spiltan. Fixera aldrig hästens huvud, vilket är lätt hänt om ägaren väljer att hålla hästen i grimman under skoningen.
  
Hästens ben och hovar ska vara torra och rena. Om de är blöta eller gyttjiga blir de hala och kalla på vintern. På sommaren är det plus i kanten om man använder flugtäcke och flugspray.
  
Vissa hästägare, ibland erfarna sådana, är omedvetna eller struntar fullständigt i det ovannämnda. Det är helt okej, men då kan man inte förvänta sig ett fullgott arbete, att jag är intresserad av att hålla god service eller ge rabatterat pris. Fast det spelar kanske ingen roll, det finns ju fler hovslagare och ingen är väl oumbärlig...?
  
Jag vet att det finns många hovslagare som kommer för sent, inte kommer alls, går under jorden, inte ringer upp, gör slarvjobb. Sannerligen en skam för yrkeskåren. Sen finns det faktiskt de som har en oerhört hög arbetsmoral, kommer vid utsatt tid, gör förstklassiga arbeten, jobbar nästan alla årets dagar, alltid ställer upp och i princip alltid är tillgängliga. Ta vara på dem!
  
/Jan-Erik"


Läst 114234 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.