Redaktionen - Öppet brev från Team CAF angående inslaget i SVT:s Plus
MAR
15

Öppet brev från Team CAF angående inslaget i SVT:s Plus

Camilla Andersson Fueller har skickat ut ett öppet brev angående det avsnitt av Plus i SVT där hennes verksamhet granskades. Läs det i sin helhet nedan:

  
"Hej,
Detta är ett öppet brev till er där jag vill ge en bakgrundsförklaring till temat hästhandlare som i går togs upp på SVT.

   
Angående hästen Spartakus så vill jag gärna berätta min sida utav historian.
Spartakus reds och tävlade hoppnig med bra resultat innan köparen Kim Bohman köpte honom. Kim ville ha en trevlig, fin dressyrhäst att tävla och träna på. Spartakus passade bra in på beskrivningen då han både är en fin dressyr och hopphäst. Kim berättade att hon hade haft flertalet hästar innan denna som hon avvecklat pågrund utav ryggfel. Jag tyckte detta lät lite underligt men tänkte att hon kunde haft otur.
Hon bestämde sig för att köpa honom. Hon tog referenser på mig och på min veterinär, som är en specialist på häst. Allt detta var hon nöjd med och vi bokade besiktning. Besiktningen ägde rum då Kim var med och en ny röntgen gjordes. Det gjordes då även en ryggröntgen eftersom att Kim haft tidigare dåliga erfarenheter. Allt detta var utan anmärkning och köpet fullföljdes. Redan en vecka efter köp tappade hästen en sko. Kim ringde och undrade vad hon skulle göra för han var halt. Jag sade att han troligtvis var öm efter att ha trampat av sig skon och att hon skulle avvakta ett par dagar. Efter det fick jag inte höra någonting mer utan utgick från att Spartakus var frisk.
Efter två månader fick jag ett e-mail från Kim där hon meddelade att hon ville ha en prisreduktion på 25000 kr. Min fråga var då varför och fick till svar att hästen enligt hennes veterinär hade förändringar på två ryggkotor. Men skulle en kompensation på 25000 kr göra att kotorna blir bra? Jag ville inte betala detta då det var mycket märkligt. Därefter har en hatkampanj mot mig påbörjats.


I kontraktet står det inskrivet att om köparen inte är nöjd över sin häst har denne rätt att byta till en likvärdig häst. Dock kan inga pengar ersättas. Detta har aldrig gjorts gällande och en reklamation har heller inte gjorts, inte till mig och inte till advokat.


Jag som seriös hästhandlare undrar vad mer jag skall kunna göra för att vara rätt mot min kund?

* Kunden provrider hästen
* Det finns film på hästen när den rids och tävlas
* Veterinärbesiktning UA. , röntgade om hästen + rygg UA.
* Inskrivet i kontrakt att köparen hade möjlighet att byta häst om denne var missnöjd


Enligt veterinär på Agria fick hästen en reservation på muskulaturen i ryggen efter fall i hage. Inga röntgenförändringar påvisades. Innan detta hade Agria godkänt röntgenbilderna för försäkring.
  
___________________________________________________________________________

  
Detta är historien om en underbart fin häst som aldrig fick en chans, Armani.


Han kom till mig som 5-åring. En fin, tuff valack som jag lämnade till Anna Freskgård och William Nilsson Fryer för vidareutbildning. De gjorde ett fantastiskt jobb och Anna tävlade hästen i fälttävlan på debutantnivå, med bra resultat. Armani kom tillbaka till mig för att säljas vilket han också gjorde, till Anna Wolvén.
Armani besiktades på klinik u.a. Tyvärr blev Armani halt och vid ytterligare kontroll visade det sig att veterinären missat att se att Armani hade en liten lös benbit på en framkota. Jag erbjöd mig att operera bort denna benbit, vilket inte är en stor operation utan görs mycket ofta på klinikerna runt om i Sverige, men det ville inte köparen. Nästa gång jag fick kontakt med Anna var det genom advokat. Hon ville reklamera Armani.
En förhandling mellan advokater ledde till att Anna lämnade tillbaka sin häst till mig och jag skulle sen sälja denna häst för att betala tillbaka köpeskillingen till henne. Armani var i bra skick när han kom och inte halt på något vis. Vi red och tränade honom och han kändes väldigt fin. Inga hältor fanns och hästen var pigg och glad.
Vi lade ut honom till försäljning igen, detta vet Anna om. Armani såldes sedan till en mor och dotter i norra Sverige. Hästen besiktigades om och nya röntgenbilder togs, detta för att vara ärlig mot den nya köparen. Hon visste om Armanis bakgrund och därför var det viktigt för mig att allt gick korrekt till. Även denna gång var Armani utan anmärkningar på besiktning.
På röntgen visades den lilla benbiten, detta visste den nya köparen om och det skrevs också in i kontraktet. Köparen hämtade honom och allt var frid och fröjd. Ett par månader senare var han halt och hon ville nu lämna tillbaka Armani, pågrund utav dolt fel. Det dolda felet skulle då vara den lösa benbiten, men detta fanns redan inskrivet i kontraktet. Köparen valde sedan att ta bort denna fina häst, som inte fick en chans att bli bra pga. okunniga köpare. En tvist eller återlämning av häst var inte aktuell.
Lösa benbitar är idag ett väldigt vanligt ingrepp på en häst. Att en häst som inte ens blivit opererad för lös benbit räknas som obrukbar är för mig oförståeligt.


Jag valde att inte medverka i Plus program då min advokat avrått mig från detta, men jag skriver detta öppna brev då jag tyckte att programmet gav en mycket snevriden bild utav hästhandlare."


/Med vänlig hälsning Camilla Andersson Fueller

 

---------------------------------------------------

UPPDATERING

Fredag klockan 20.30

SVT:s Plus svarar på Team CAF:s kritik i det öppna brevet så här

 

Läs ännu mer om hur köparna ser på tvisten kring Armani här.


Läst 80131 ggr

Fler inlägg

JAN
01

Rösta fram Årets pryl 2016!

OMRÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD! Vinnaren presenteras i Hippson nummer 1 2017 (i butik 22 februari), samt här på nätet i samband med att tidningen kommer till prenumeranterna.Nu är det åter dags för er Hippson.se-besökare att rösta fram årets mest intressanta ridsportpryl. Omröstningen sker för åttonde året i rad och juryn har nominerat sex kandidater. Läs om dem nedan – och välj din favorit (se länk nederst)!
  
Täckesknäppning för ökad rörelsefrihet
Från irländska Horseware kommer denna frontknäppning à la fyrpunktsbälte. Knäppningen sägs ge extra mycket rörelsefrihet eftersom den följer hästens bog. Spännet är tillverkat i polypropylen och ska klara temperaturer från -25 till +40 grader.
Cirkapris: Från 699 kronor (beroende på täckesmodell)

Läs mer hos Horseware 

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Matta som skyddar golvet i transporten
Svenska First Mat är en formgjuten transportmatta med flexibla kanter, som skyddar hästsläpets golv. Den sex centimeter höga kanten ser till att urin inte kan tränga ner och förstöra golvet. En bonus är att produkten även kan användas som vattenmatta vid hoppning.
Cirkapris: 2.995 kronor

Läs mer hos First Mat

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Anatomisk massageborste för hästar
Dressyrduon Anne-Carin Klinge Sporrong och Carina Gerken Christiansen är idéskaparna bakom den anatomiska massageborsten Rubster. Dess form ger bra grepp och den sägs förbereda hästens muskler inför det stundande ridpasset. 
Cirkapris: 119 kronor

Läs mer hos Rubster

_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Ekologiska tyglar med säkerhetsspänne
Smart Rein är en svensk produkt där miljön och säkerheten står i fokus. Lädertyglarna har säkerhetsknäppning i ändan, så om olyckan skulle vara framme och du eller hästen fastnar går de enkelt upp. Lädret är ekologiskt garvat, utan farliga kemikalier.
Cirkapris: Från 849 kronor

Läs mer hos Smart Rein

_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Tränings-app som mäter ditt ridpass
Svenska Equilab är en app som bland annat mäter var du har ridit, hur länge, i vilket tempo samt i vilken gångart. Appen fungerar som en riddagbok som loggar ridpasset, efteråt får du en analys med olika medelvärden. Lite som ett Runkeeper för ridning.
Cirkapris: 0 kronor (betalversion kommer längre fram)

Läs mer hos Equilab

_ _ _ _ _ _ _ _ _  

Slowfeeding i hagen – fast utan nät
Hay Saver är tillverkad av tjock, frosttålig plast – syftet med produkten är att ge hästen en naturlig ätställning. Beroende på hur locket används kan baljan erbjuda långsamt eller normalt ätande. Dessutom kan den nyttjas som en helt vanlig vattenbalja.
Cirkapris: 2.050 kronor

Läs mer hos Horse Hay Feeder
 

Om Årets pryl
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se. 
  
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska ha gått att få tag på i svenska butiker eller på nätet med leverans till/inom Sverige under 2016 (inte nödvändigtvis under hela året). Produkten behöver dock inte vara helt ny.
    
Omröstningen pågår till och med onsdagen den 18 januari. Vinnaren presenteras här på nätet, samt i Hippson nr 1 2017.


Läst 258488 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
12

Se Dubbeldams clinic – 3x2 biljetter i tävlingspotten


Pressbild: Flyinge
  
Han är regerande världsmästare och Europamästare i hoppning, den 5 maj klockan 10.00 till 16.00 håller Jeroen Dubbeldam clinic på Flyinge. Nu kan du tävla om biljett till dig själv och en kompis!
  
Jeroen Dubbeldam är känd för sin känsla för hästar och sin fantastiska ridning. Endast 27 år gammal tog han OS-guld individuellt med hästen De Sjiem, 14 år senare var det dags för nästa internationella mästerskapsseger. Då knep han VM-guldet i Caen efter att i finalen ha hoppat fyra felfria rundor på fyra olika hästar, en av dem var Rolf-Göran Bengtssons Casall. På samma VM tog Jeroen Dubbeldam sitt andra VM-guld i lag för Nederländerna.
  
Ödmjuk inställning
Jeroens karriär är lång och han är känd för sin ödmjuka inställning till hästar. Han tar sällan in ”färdiga” individer utan vill gärna forma dem själv från sexårsåldern. Kemi med hästen är något han lyfter fram i intervjuer och många kommer ihåg bilderna från EM-finalen i Aachen, där Jeroen lugnt och säkert backade sin känsliga häst in på banan för att sedan sätta en felfri runda.
I år är hans mål att vinna lagguld i Rio och just det temat kommer clinicen den 5 maj att beröra.
  

SÅ HÄR TÄVLAR DU
Tävlingen är avslutad!
Följande personer vann två biljetter var till clinicen:
Rebecca Andersson, Fjärås
Lina Mattsson, Blentarp
Cindy Lindahl, Malmö
Stort grattis säger vi på redaktionen!

Tävlingen pågår till och med söndagen den 20 mars 2016. Lottningen bland de rätta svaren görs av Hippsons redaktion och går inte att överklaga. Pristagarna meddelas per e-post och presenteras här på sidan. Eventuell skatt betalas av vinnaren. Vinsten kan inte bytas mot kontanter eller något annat pris.
Genom att ställa upp i tävlingen godkänner du att Hippson får skicka nyhetsbrev till den angivna e-postadressen. Det går när som helst att avsluta prenumerationen på nyhetsbrevet.
Läs mer om clinicen på Flyinges hemsida


Läst 325106 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
06

Vill ni i ditt stall få besök av Hippsons stallfixare?


  
TACK ALLA NI SOM ANSÖKT (sista dag var 10/2)!
Vår stallfixare hör av sig till dem som har valts ut.
Vänliga hälsningar,
Redaktionen


Vår stallfixare går igenom stallet och tittar på vad det finns för möjligheter att rationalisera och förenkla arbetet. Resultatet kommer sedan att presenteras i artikelform.
  
Vi söker dels ett större inackorderingsstall, dels ett mindre privatstall med bara ett par hästar, där stallägare och eventuella inackorderingar vill ha hjälp med detta. Stallen ska ligga i sydvästra delen av Sverige – Skåne, Halland eller Västra Götaland.
  
Ansök genom att (senast onsdag den 10/2) skicka en kort beskrivning av stallet och eventuella problem, var det ligger samt en kontaktperson som kan vara med oss under besöket till: anki@hippson.se


Läst 345084 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionen »Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Redaktions senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market