Veterinärbloggen

 Hallå!
 
 Nu har jag snart varit på Rossdales i en vecka. Det har varit extremt mycket att göra, både med hältutredningar och på sjukhuset. O ja, jag lär mig faktiskt nya saker varje dag! Igår och idag var det dock lite lugnare och inatt var första natten som jag fick sova 7 h i sträck utan att någon ringde mig för att gå upp och hjälpa till med något. Även om jag verkligen är dedikerad till att hjälpa hästar så kände jag igår att jag verkligen behövde sova för att "ladda om". Idag sken solen och jag fick så mycket mer ut av dagen när jag var utvilad.
 
 Nu till en underlig sjukdom. Gräsbetessjuka är en riktigt hemsk sjukdom som kan drabba hästar och åsnor. Jag hade läst om detta innan jag kom hit men aldrig sett ett riktigt fall. I Sverige är detta en ovanlig sjukdom men vad jag har för mig så har vi ett eller några fall per år? Rätta mig om jag har fel.
 
 Hur som helst så är detta MYCKET vanligt i England, och framförallt i detta område samt i Skotland där det tom finns ett speciellt hästsjukhus som specialiserat sig på att ta hand om hästar som drabbats av denna hemska sjukdom.
 
 Eftersom detta inte är en sjukdom jag sett eller som vi ser ofta så fanns den långt bak i minnet. Häromdagen när vi fick in en dålig kolik så hade den följande symptom:
 
 - Hög puls (runt 70, normal är 28-40).
 
 - Svettningar fläckvis över kroppen
 
 - Uttorkad
 
 - Inga ljud från tarmen alls
 
 - Muskeldarrningar på ena sidan av kroppen, ffa triceps
 
 - Ögonfransar som pekade neråt istället för uppåt som de ska vara
 
 - Allmänh dämpad och koliksymptom
 
 - Uppdragen buk
 
 - Lindrig magsäcksöverfyllnad
 
 Alla pratade med varandra som att det vad "obvious" vad det var för fel på hästen. "Have you ever seen a grass-sickness Izabella? Oh you havent. You dont have that in Sweden? We have loads. Well, once you have seen it, you will remember it!".
 
 Den sista meningen där är verkligen sann. Jag kommer aldrig glömma denna hemska sjukdom efter att nu sett 3 hästar med detta de senaste dagarna. Om hästarna får den akuta formen av sjukdomen så överlever de sällan, dock kan de också få en kronisk form där man mer eller mindre har symptomen ovan och de kan komma och gå. När hästen blir dålig behöver den stöd med mediciner, dropp, sondmatning etc. Det känns knappt humant att behöva sonda en häst flera gånger per dag, intensivvårdsbehandla den i veckor för att den ska kunna få i sig näring och överleva, men det är alltid en svår avvägning hur mycket man ska göra, och hästarna vi haft hand om här har blivit bättre!
 
 Det är inte helt utrett vad gräsbetessjuka orsakas av men man tror att toxin från bakterien clostridium botulinum typ C är involverad. Det pågår mycket forskning kring sjukdomen i England och ffa Skotland där det verkligen är ett STORT problem. Jag kan själv säga att jag sett många hästar som lider av smärta, men denna sjukdom är den sista jag skulle önska någon häst. Den är extremt plågsam och jag hoppas verkligen att forskningen tar stora kliv framåt. Just nu finns ett vaccin på gång på prov om jag förstått det hela rätt.
 
 Om ni vill läsa mer om gräsbetessjuka, gå in på:
 
 www.grassickness.org.uk
 
 
 Här kommer några bilder från idag:
 
 Hängde lite med hovslagaren och fick en lektion i beslag för olika typer av problem. Här ser ni ett urval:

 Var och handlade. Ps. Jag älskar verkligen weetabix. Nån som äter dem? Är så glad att de går att köpa i Sverige också:)

 Kvällspromenad i Newmarket:
 

 Mina nya kompisar, Serena och Charlie. Båda går sista året på veterinärprogrammet. Serena pluggar i London på Royal School of Veterinary medicine och Charlie läser i Edingburgh i Skotland. Båda vill bli hästspecialister och är här på praktik! Otroligt roliga människor faktiskt....och duktiga:)
 

 Ikväll har vi inte haft några akutfall så vi hade faktiskt tid att besöka den lokala puben down the road.

 Nu måste jag sova, upp 07 imorrn igen för att undersöka hästar trots att det är lördag!;)
 
 Hej svejs/ I


Läst 22697 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!
 
 Det har hänt så mycket de senaste dagarna att jag inte vet var jag ska börja eller hur mycket jag ska skriva. Min hjärna lider onekligen av sömnbrist och för första gången hoppas jag att det inte blir en buköppning ikväll/ inatt och att jag faktiskt får sova hela natten:)
 
 Såhär har mina senaste dagar sett ut:
 
 06.30 Frukost
 
 07.00 Rond på sjukhuset, visa alla inneliggande hästar för ansvarig veterinär som gör en första morgon-check efter nattpersonalen.
 
 08.00 stor rond med alla veterinärer för stallhästarna. Här får de veterinärer som gör ett så kallat internship berätta om hästarna och hur de mår medan de äldre o mer erfarna ställer en del frågor och det bestäms hur dagen ska se ut på stall. Jag smiter iväg efter en stund eftersom jag ska vara på diagnostic center vid 8.15.
 
 8.15 Möter upp veterinären som jag går med, antingen börjar man med hästar direkt eller så kollar man ev bilder eller svar på bilddiagnostik som kan ha kommit under kvällen/morgonen. Hänger sedan med på hältor och ultraljud hela dagen. Man har ingen direkt paus utan man får smita iväg o ta en kaffe eller äta lunch när det passar. Hästarnas ägare är med från början men de springer inte med hästarna, det gör speciella "Horse-handlers" som är anställda bara för att visa hästar. Varje veterinär har ca 5-6 hästar per dag, men de flesta tar lång tid för att de är komplicerade fall. Nästan alla hästar stannar några dagar. Efter att man lagt bedövningar och lyckats släcka hälta går hästen ofta till röntgen, sen till ultraljud, sen oftast till scint eller magnetröntgen, ibland även CT. Ibland om problemet är diffust så börjar man i andra änden med att typ scinta hela hästen, dock mer ovanligt:) Detta kan ju ta några dagar för alla undersökningar kan inte göras på samma dag. T. ex om man scintat så är hästen radioaktiv o de måste hinna gå ur innan man kan fortsätta.
 
 Är klar med hältorna ca 17-18. Då går jag till sjukhuset igen och ser om de behöver hjälp med de inneliggande hästarna. De mycket sjuka hästarna som står under intensivvårdsövervakning undersöks ca varannan timme så det finns alltid att göra. Kl 18, 21, 24 och 03 ska dessa hästar undersökas och det är upp till oss 4 som är här på praktik att fixa det och säga till övrig personal om tillståndet på hästen plötsligt försämras. Vi har delat upp "late night checks" mellan oss men inatt var de min tur mellan 03 och 04. Jag är sedan "on call" hela kvällen och natten om något akut skulle hända. Varje kväll sen jag kom har det kommit in 2-3 akuta så jag har aldrig hunnit gå hem. Varje kväll har det dessutom blivit en buköppning/ kolikoperation. Har varit med på alla och hjälpt till inne i op-salen. Börjar kunna deras rutiner nu.
 
 Idag har jag dock varit riktigt riktigt trött. Kolikoperationen igår var färdig kl 24, då hade jag varit uppe sen 06.30. Jag var sedan tvungen att gå upp och undersöka hästar/byta dropp etc kl 03 och longera en häst, tog en h så jag sov bara ca 4 h inatt, sen påt igen och nu har de varit full dag! Please låt mig sova ikväll. Koffeinet börjar att inte fungera längre;)
 
 På hältutredningsfronten känner jag mig sååå nöjd. Gissar hela tiden hältor för mig själv och graderar i huvudet och har hittills inte haft fel på en enda, jämfört med vad experterna tycker! I början när jag började med hältor tyckte jag alltid det var svårt med bakben men nu har min hjärna blivit säker på sin sak o fattat hur den ska kolla. I nail them!;)
 

 Har haft otroligt intressanta fall, eller fall som jag inte sett innan. Säkert varit med och ultraljudat 6 ryggar hitills på två dagar, med fokus på facettleder, SI-leder, lumbo-sacral led, bäcken osv. Jag gick ju igenom detta på ultraljudskursen som jag var på i Danmark för ettag sen, men det räcker inte bara med en kurs, du måste se massor o göra massor! Rossdales är ju känt för bland annat sin expertis inom ultraljud, och nästan varje häst som kommer hit ultraljudas på något sätt. Marcus Head som jag går med är så EXTREMT duktig på detta. Han hittar varenda benknöl och ligament med maskinen och är dessutom extremt bra på att förklara. Inget är svårt, man måste bara börja göra det. Jag vet vem som kommer få en ultraljudsprob i rumpan när jag kommer hem. Stackars min lilla veterinärhäst Vovva, men nu ska det scannas rygg och bäcken! Korset och SI-leden ser man bäst via rektalt ultraljud. Det är för mycket muskler i området för att man ska kunna ta bra röntgenbilder där.
 
 
 Kolla in fina hältbanorna med olika underlag:
 

 På bilden nedan sitter jag och kollar på scintigrafibilder. Jag fick först kolla på bilderna själv, sen gå till en av bilddiagnostikerna o diskutera vad jag trodde mig ha hittat. O vet ni vad? Nailed it again;) hästen hade problem i armbågsleden och bäckenet. Dock missade jag att det fanns problem även i halskotpelaren men det var första gången jag verkligen satt själv och kollade på scint-bilder. Det finns ett stort bild-bibliotek med intressanta fall där jag kan sitta o kolla på olika problem, men tyvärr har jag inte haft en sek över hittills.

 Har även fått en liten bok med notes och ett ultraljudsquiz från Rossdales. Jag kommer verkligen fokusera på att bli ännu bättre på ultraljud under min månad här eftersom det är det jag har tillgång till på Stav där jag jobbar.
 

 Bara liten extrabild på så kallade Ice-boots som de sätter på hästar med fång eller på hästar med kolik och som är i riskzon att utveckla fång. Genom att intensivt kyla hovarna "innan" fång bryter ut kan man i alla fall i teorin hindra eller bromsa uppkomsten. Det är plastpåsar fyllda med is som tejpas fast, mycket enkel konstruktion. Ny is var tredje timme.
 

 Ha det gott så länge och håll tummarna att jag får sova lite inatt:)
 
 Kram I


Läst 21684 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Fick en fråga i kommentarsfältet på förra inlägget: Tack för mycket intressant inlägg!! Har en fråga: denna effektivitet leder den till lägre kostnader för djurägaren. Om du jämför buköppning, hältutredning till ex med Sverige. Har knappt råd med klinikbesök längre...

Svar: Priserna här är inte lägre än hemma, i alla fall inte vad jag upplevt då jag frågat om vad vissa undersökningar kostat.Tvärtom känns det som att folk här generellt lägger mer pengar på veterinärvård än hemma. Men då ska man komma ihåg:

1. De flesta hästar är försäkrade och det verkar tex inte finnas tak på hältor som det gör hemma. De flesta hästar som kommer har 5000 pund att spendera på hältutredning (!). Det är rätt mycket mer än ca 20 000 kr som vi i Sverige ofta har då många hästar har begränsning på hältor (dock inte alla bolag). Med de pengarna har man "råd" att göra mer avancerade utredningar.

Idag t.ex kollade vi på en häst med poor performance. Det enda vi kunde hitta var att den inte ville jobba helt hundra och ibland protesterade i ena varvet. Istället för att skicka hem den på butta och avvakta (som man kanske gjort annars) så röntgades bakbenen och ryggen ultraljudades. Eftersom det fanns flera fynd så måste vi nu börja i andra änden med att utesluta saker, så i morgon ska hästen scinta hela ryggen plus bakbenen. SEN efter det ska den bedövas och sen behandlas. Den ska stå på sjukhuset förmodligen till torsdag. Som veterinär är ju detta en dröm, att kunna utreda såhär noga och ha all diagnostik tillgänglig i samma byggnad.

2. Människor i Newmarket-området är generellt välbärgade. Newmarket är en häst-stad och det är stall överallt! Det finns mycket pengar i hästarna och galoppsporten är extremt stor! Därför väljer också många här att lägga mycket pengar på sina hästar.

3. Hästarna som kommer till Rossdales är nästan alla remissfall. Antingen remisshältor eller hästar som kräver intensivvård. Om hästen väl åker hit har man ofta redan bestämt sig för att man vill spendera pengar på att få den frisk så ägarna har liksom lite redan tagit det beslutet.

Sen kommer det såklart också oförsäkrade hästar där det finns en stram budget och då får man hela tiden informera om vad det kostar, ev välja bort vissa tester och göra mer utan en chansning vid behandling.

4. Den största anledningen till effektiviteten och det stora antal hästar som hinner undersökas är utan tvekan all "gratis" arbetskraft = såna som jag. Det är konstant minst 4 praktikanter här som jobbar gratis. Dessutom finns 4 interner som jobbar mer eller mindre dygnet runt. I Sverige får man inte jobba för så låg lön och med de villkoren som dessa personer har vilket gör det omöjligt och trögt för oss att ha samma system, även om det är helt unika tillfällen att lära sig saker.

Internerna var tvungna att skriva på speciellt papper att de accepterade arbetssituationen innan de började här eftersom den inte är enlig med arbetsmiljölagen. Exempel: idag har jag jobbat från 7-24. Har visserligen haft flera pauser men jag blev klar 24, efter ytterligare en akut buköppning! 2 st på 24 h, inte illa;) Här kommer lite mer bilder från idag. Hörs snart!

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 20942 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!
 
 Jag kom fram till Newmarket och Rossdales kring 14.30 igår. Efter en snabb rundtur så kom direkt en akuthäst. Jag hann inte ens byta om utan fick agera hästhållare då en akut kolik kom. Hästar som skickas hit akut har oftast blivit undersökta och behandlade hemma redan, men ej svarat, så därför är många av hästarna mycket sjuka. Jag fick ett grimskaft och blev ombedd att så fort som möjligt "ta" hästen från ägaren så att sköterskan och en student kunde börja jobba med den samtidigt som veterinären ställde frågor till ägaren. "Vi flyttar ägaren från hästen, åt sidan, så fort som möjligt för då går det smidigare för oss att jobba". Precis så är det! Det betyder inte att ägaren gör något fel utan mer att om man har ett sammansvetsat team (som de har här) så går det fortare att jobba så än att instruera ägaren att hålla eller göra på ett visst sätt då hästen dessutom är mkt sjuk o ägaren ofta gråter och är i chock.
 
 Det blev operation och jag var mest med och observerade. Jag noterar hela tiden en del skillnader från hur jag är van vid. Tex så sövdes hästen fritt i boxen med 2 personer som tryckte den mot väggen så att den ej skulle ramla fel. Hemma känns ju detta lite "farligt" om man skulle få hästen över sig. Men så gör man här varje dag och det är inga problem. En annan sak var att sköterskorna sondar kolikhästarna (stoppar slang i näsan) så det momentet tas från veterinären för att det ska gå fortare. Hästen sondas då samtidigt som den rektaliseras av veterinären (om de måste gå fort). Dessutom använde man lite andra permanentkanyler (katetrar) än vad jag är van vid (Ni vet dem man sätter i halsvenen för att ge mediciner). Under operation hade hästen en kort kateter med större diameter för att vätskor snabbt skulle komma i, medan man efter operation bytte till en så kallad "over the wire" kateter som kan sitta upp till 3 veckor(!). Denna kateter går nästan hela vägen ner till hästens hjärta. Det var också en del extra mediciner som gavs som vi generellt inte ger i Sverige.
 
 Sövningen i sig var snarlik men operationen gick extremt fort! Har aldrig tidigare varit på en så snabb buköppning. Det kan också varit en coincidence. Från det att kirurgen började tog op max1 h. (Berodde självklart också på diagnosen, men ändå). Hästen var sövd under 2 h. Tiden på operationen är ju extremt viktigt för överlevnad. Ju snabbare allt går och ju mindre tid i narkos, desto större success.
 
 Sjukhuset är uppdelat i flera sektioner. Det finns en avdelning där hästar som behöver vård, intensivvård eller operationer står. Sen finns ett så kallat diagnostic center där man gör hältutredningar. Där finns tillgång till ultraljud i varje rum (alla veterinärer har sitt egen ultraljud). Det finns också röntgen, scint, magnetröntgen (MRI) samt datortomografi (CT).
 
 Mina dagar kommer spenderas på diagnostic center med hältor, men när detta är klart dagtid så kommer jag vara med o övervaka stallhästarna och hjälpa till med akutfall på mina så kallade "off hours". Kl 07 varje morgon är det först rond för alla hästar på stall så det är jag visserligen med på en h innan jag går över till hältutredningarna. På ronden så visar vi hästarna för den ansvarige veterinären. Vi är 4 st som är här på praktik, så vi tar varsin häst på led hela tiden så att veterinären bara kan undersöka o gå vidare till nästa. 30 hästar på en halvtimme, det kallar jag effektivt! Efter detta är det "stor rond" med alla veterinärer där man går igenom hur hästarna mår och vad som ska göras med dem under dagen. Man går igenom mediciner och diskuterar om något ska ändras.
 
 Nu fick jag en paus för vi ska inte hältutreda första förrän kl 10, så jag hinner blogga:) Man LÄR sig att vara effektiv på det här stället. Här kommer lite bilder:
 
 Framme i Newmarket igår:
 

 Innergården på Rossdales:

 Hästar kan vara farliga, visste ni det?;) Alla hästar på stall leds faktiskt med stigbett och vid hältutredningarna har alla träns.

 Innergården hos stallpatienterna. Alla har en lucka och kan titta ut, uteboxar.

 Hej så länge!!!
 /I


Läst 19416 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå! Äntligen är jag på väg till England och Newmarket för att spendera en hel månad på Rossdales Veterinary Surgeons. Rossdales är ett av världens främsta hästsjukhus som ligger i framkant med de mesta. Både vad gäller hältdiagnostik, stationär och intensivvård för mycket sjuka hästar.
De anordnar årligen också kurser för veterinärer med olika teman, t.ex ultraljud, fölvård och sövning.

Men hur kommer det sig att jag åker dit? Jag har ju under hela studenttiden vetat att jag verkligen vill specialisera mig på hästar. Min plan om jag inte hade fått jobb i Sverige direkt var att åka utomlands. Nu försöker jag istället kombinera desss två och åker på ett så kallat externship där man under en månads tid praktiserar intensivt inom ett visst område. Vill man bli bra/bättre tror jag det är viktigt att inte bara lära sig utav EN kollega. Man måste vidga sina vyer lite och se mycket häst, därför väljer jag att spendera min semester i England på detta vis.

Många har frågat mig hur jag lyckats få en plats där? Ihärdigt tjatande och bra rekommendationer. Tjatar man tillräckligt länge får man till slut komma;) Detta ska bli sjukt spännande och jag hoppas det lever upp till mina förväntningar. Jag är extremt taggad!

Ännu vet jag inte exakt hur mina dagar kommer att se ut, men då jag var på ultraljudskurs i Danmark i mars så sa Marcus Head (en av hältdiagnostikerna) att jag inte skulle oroa mig: "we will have plenty of stuff to do";). Marcus jobbar till vardags på Rossdales men åker även runt i världen som konsult och håller kurser för veterinärer.

Nedan lite bilder från veckan. Det var en rolig sista vecka på Stav innan jag åkte. Det bästa jag vet är team-work när man hjälper hästarna. Hästen nedan hade drabbats av en senskada och här har duktiga hovslagaren Magnus Smederöd gjort en specialsko till hästen. Att ha hjälp av en duktig hovslagare när man jobbar med hältor är A och O. Då kan hästen direkt få optimal vård och behandling direkt på två olika håll. Mer duktiga hovslagare och team-work med veterinärer efterlyser jag! 

Men vart får Vovva vara i en månad nu då? Jo, han har fått åka hem till mina föräldrars gård utanför Arboga på sommarlov. Han får äta gräs o bli ompysslad av mamma som jag vet kommer borsta på honom mer än vad jag själv hunnit det senaste halvåret:)

Jag har också sån tur att min bästa barndomsväns lillasyster Erika Gustafsson är en duktig dressyrryttare. Hon ska rida Vovva när jag är borta. Igår när jag lämnade honom så red hon ett pass för mig för att hitta knapparna. Bra gjort Erika, riktigt duktig är du! Hoppas Vovva är snäll med dig nu!

Efteråt blev det dush och släpp i gräshage. Mmm! Jag har sagt till min kära mor att hästen INTE ska se ut som en tunna när jag kommer hem. Vi får väl se hur det blir med den saken:)

Nu är jag redo, snart på planet! Vi hörs när jag är framme!

//Izabella Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 15183 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.