Veterinärbloggen

Hallå!
 
 I helgen har jag varit på Friends Arena och Stockholm International Horse Show, precis som många av er andra hästbitna människor. Sammantaget är - vilken show! Jag tycker det är ett lyft jämfört med globen. Det känns större, proffsigare och mer nytänkande. Allt har ju sin tid och jag är positiv till förändringen.
 
 Det var kul också att många olika typer av hästar fick lite fokus i år. Bredvid mässan kunde man gå och klappa på flera olika hästraser och se dem live. Sen blir man såklart imponerad av alla duktiga ryttare och hästar. Mest imponerad blir jag av hästarna som går in i en så stor arena och presterar precis som om de va hemma i träningsmanegen.
 
 Bäst på helgen - helt klart inomhusfälttävlan! Vilket drag! Grym DJ också! Andra plus får duktiga dressyrryttaren Jeanna Högberg som man aldrig slutar imponeras av samt 20-åriga dressyrkillen som red Tinnes förra häst Favourite! Stort plus också till föreläsningen "köpa och sälja häst". Det var en bra mix med föreläsare, allt ifrån veterinärer som brukar besiktiga, försäkringsbolagsrepresentanter, jurister, bilddiagnostikexperter, uppfödare mm. Hoppas hinna skriva separat om detta senare.
 
 Helgens minus - En och annan halt häst, ffa under showen. Nu är jag hästveterinär, jag jobbar med hältor dagligen och fokuserar såklart mer på hästens rörelsemönster än vad vissa andra gör, men jag kan tycka att det vore en god ide att kanske införa veterinärbesiktning även på hästar som ingår i showen och inte bara de som tävlar. Alternativt att hästarna ses av veterinär under träning innan show.
 
 Sen fanns det några extra bonus med helgen. Jag fick träffa gulliga veterinärstudenten Annie samt Karolina som båda bloggar här på Hippson! Tusen tack till arrangörerna för fint arrangemang och att jag blev inbjuden och fick en rundtur i stallarna back-stage!
 
 Back stage:

 3 glada hippson-bloggare. Jag, Annie och Karolina på SIHS 2014!

 Arenan:
 

 Julshow:
 

 Helgens inköp blev Pether Marknes bok, ett stalltäcke till Vovva och ett
 anatomiskt träns från PS of Sweden. Jag ska prova att rida med det direkt. Kommer inlägg om det senare efter att jag provat!
 
 Nu måste jag skynda mig i säng. Har operationsdag på jobbet i morgon. En kirurg från hästsjukhuset i Helsingborg med Europeisk specialistkompetens i kirurgi (Diplomate-examen) kommer till Stav och opererar imorrn. Jag har några hästar inbokade men ska sen vara med på operation och söva på eftermiddagen.
 
 Sov så gott med er!
 
 // Izabella


Läst 54964 ggr Kommentarer Kommentera

Hello! Islandshästen Venus är nu sutten på 3 ggr - det blir träningsläger för henne i jul, sedan kan man nog klassa henne som inriden:)

På jobbet ramlar hästarna in. Jag har mycket hältutredningar, det är det jag gör mest, men det blir också en del akuthästar med alla möjliga problem. Idag fick vi in 4 kolikhästar. Ofta kommer kolikhästarna så fort det blir väderomslag. Vi tror det beror på att de antingen stoppar i sig osunda saker/växter de inte tål i hagen, eller slutar dricka när det blir kallt.

Sen vill jag bara säga att jag är så glad för stämingen vi har på jobbet. Jag tyker verkligen om mina medarbetare och vi har nog Sveriges bästa sköterskor. Förra veckan fick vi en massa choklad från en snäll hästägare. Kolla in chefen Maria och bästa sköterskorna Anna och Isabell. Ibland när vi stressar och springer runt för att vi har mycket att göra så kan alla stanna upp o bara skratta. Jag och chefen Maria har skrattat två gånger denna vecka åt kaoset med många hästar som råkar komma samtidigt då vi får in akuta. De bästa dagarna på jobbet är när vi sitter där 20 på kvällen och skriver journaler och inser vilket spännande och omväxlande jobb vi har. Vilken action!

I söndags hade vi en oerhört spännande dag på Stav. Stockholms läns ridsportförbund hade ordnat en tränarutbildning för 50 st tränare inom länet där jag var med och föreläste. Fysioterapeuten Helene Stridbeck talade om hästens smärtbeteende. Jag pratade hältor och visade filmer på halta hästar. Vi tränade sedan på hur man lär sig att se hälta och kollade också på en halt häst LIVE före och efter bedövning.

På eftermiddagen hade Pether Markne clinic med 4 st ekipage och vi diskuterade ffa hur man kan träna olika typer av hästar och vilka koncept man kan tänka sig för att tänka hållbart. Det var en oerhört givande dag och vi har redan fått flera förfrågningar om att hålla något liknande igen, både för islandshästtränare och för ryttare. Det som vi framförallt ville trycka på var vikten av teamwork mellan ryttare, tränare, veterinär, hovslagare och fysioterapeut. Om alla jobbar tillsammans och diskuterar med varandra så kan vi komma oerhört mycket längre med hästens hälsa. Alla är bra på sin sak därför gäller det att alla gör sitt, men har ett gemensamt koncept för det individuella ekipaget. Längre referat om detta kommer senare.

Sen var det oerhört kul att få jobba med duktiga Helene och Pether. Jag tränade mycket för Pether i slutet av min ponnytid samt när jag var junior. Han är överlägset en av de bästa tränarna ja ridit för. Därför blev jag oerhört glad över att han ville vara med på detta när jag frågade. Nedan en bild från i söndags.

Nu är det några hetsiga dagar framöver. Rida innan jobbet imorrn, 5 hästar på jobbet på förmiddagen, sedan ska jag vara på Sweden Horse Show senast kl 13. Det är ett oerhört intressant seminarium i morgon som handlar om försäljning av häst, besiktning mm. Jag ska dit och lyssna med stora öron. Flera av Sveriges absolut bästa hästveterinärer kommer vara där och prata. Sen ska jag träffa fantastiska underbara KAROLINA (Beyond Equestrian).

Vi ses på FRIENDS!!! Nu kör vi. Wiho!!!

/Izabella

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 39660 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!
 
Har några roliga saker att berätta. Börjar med mina hästar. Lilla islandshästen Venus är nu insutten. Min syster Sophia hjälpte mig med detta. Hon går nu att longera med bra kontroll samt ha ryttare på ryggen då man leder i skritt. Vi har bara gjort detta en gång och det var några veckor sedan, men nu ska jag ta tag i det igen:) Tanken är att träna henne lite mer intensivt under julen, ska ta hem henne till mina föräldrars gård då så att det blir som ett litet träningsläger.
 
 Syster Sophia och Venus:

Dressyrhästen Vovva har också varit duktig på sistone. Han är fräsh och fin och har ej protesterat i ridningen vilket var ett stort problem för några månader sedan, det är därför hans träning och tävling har legat på lågvarv. Innan jag åkte på semester hade jag ett sånt där super-duper pass där jag bara var helt lyrisk efteråt. Vovva är verkligen en fantastiskt fin häst när han går. Har man en gång känt den känslan så vill man knappt sitta på någon annan häst. När Vovva och jag är ett team känns det som att sitta på Totilas! 

Nu sitter jag på flyget på väg hem från Thailand. Har varit borta från verkligheten i ca två veckor, men nu är det påt igen. Jag har som vanligt hundra järn i elden och en massa roliga projekt på gång. Jag har mind-mappat under min semester för att försöka prioritera och tänka hur jag ska lägga upp mina projekt.

Till att börja med ska jag till jobbet imorrn bitti. Det kommer bli en låång dag eftersom jag varit borta. Jag kommer ha en lång lista på hästägare jag ska ringa. Bland annat har jag fått en del svar på MRI-undersökningar på hästar som jag remitterat till UDS i Uppsala på grund av låga hältor fram. Nu ska hästarnas ägare få de svar de länge väntat på och vi ska göra upp rehab- och behandlingsplaner. Jag har haft svårt att släppa jobbet helt på resan, kikat på mejlen och faktiskt suttit och funderat över hur vi ska behandla vissa av hästarna.
 
 Det är onekligen så att vissa hästar och ägare ibland hamnar lite närmare ens eget hjärta och man har svårt att släppa tankarna på dem <3
 
 Sen ett bra tips på bok som jag läst under resan:

Boken handlar om hur man med sina egna tankar faktiskt kan styra över sitt liv. Dvs, om du är pessimist och alltid tänker och tror att saker kommer gå i en viss riktning så är sannolikheten också stor att just det kommer hända. Det finns också ett oerhört intressant kapitel som handlar om hur tankar har en direkt koppling till känslor som sedan påverkar frisättning av vissa substanser och hormoner i kroppen som får oss att känns lycka eller obehag.  
 
 Detta är minst sagt aktuellt för alla som tävlar med hästar. Om du ser framför dig hur din häst kommer riva eller busa inne på dressyrbanan så kommer du innan start få en känsla av obehag för att din kropp också reagerat med frisättning av vissa kemiska substanser som tex får dig att känna dig nervös. Om du själv kan kontrollera dina tankar (med ganska enkla medel som beskrivs i boken) så kan du styra dig själv, ditt liv och din prestation i en annan riktning. Vi vet ju alla att en nervös ryttare också påverkar sin häst.
 
Jag tror att skillnaden mellan de ryttarna som är riktigt riktigt bra och presterar om och om igen på flera hästar trots stor press är de som just har extrem kontroll över sitt sinne och sina tankar. Ett bra exempel på detta är dressyrryttaren Jeanna Högberg. Hon har säkerligen extrem mind-control.
   
 Vi hörs snart!/Mvh I


Läst 39746 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå! Just nu befinner jag mig på semester i Thailand. Jag och ett gäng vänner är i en stad som heter. Ban Phe som ligger ca 2 h från Bangkok. Först spenderades 4 dagar i Singapore men nu är det Thailand som gäller.

För er som funderat på att åka till Singapore så kan jag varmt rekommendera det. Det är verkligen en av de bästa nöjesplatserna på jorden, ffa den konstgjorda ön Sentosa som är som ett enda stort nöjesfält. Jag gjorde allt ifrån att besöka Universal Studios till att bada i vattenland, åka berg och dalbana samt linbana över vattnet.
Kolla bara på "sittliften" man kunde ta för att åka upp för ett berg, sedan tävla med små "bobbar" på hjul på vägen ner. Otroligt kul och väldigt annorlunda från en vardag fylld av hästar!


Utanför Ban Phe:


MEN nu ska vi prata sövning. En av de saker som jag tycker är ABSOLUT roligast inom veterinärmedicin är sövning av häst. Det är bara så spännande. För er som kommer ihåg så skrev jag mitt examensarbete i sövning på veterinärprogrammet. Det gjorde att jag lärde mig att söva häst vilket jag är otroligt glad över. Jag hade den bästa läraren av dem alla, professorn Görel Nyman som pressade mig att tänka till och förstå vad som händer i den stora hästkroppen när man knockar ner den.

Oftast är det dock inte veterinärerna som söver hästarna i Sverige utan djursjukskötare. På mitt jobb är det oftast Gola som söver men eftersom jag gärna vill hålla kunskaperna kvar och lite färska så hoppar jag in lite då och då. För några veckor sedan hade jag en sååån rolig dag när jag själv sövde och Gola istället assisterade kirurgen. Det är så kul att vi båda kan söva för då kan vi också diskutera med varandra hur vi kan ändra och vilka medel vi kan tillsätta eller kanske ta bort under narkosen.


På bilden ovan ser ni en bild på monitorn som jag kopplat upp hästen på. Den fina övervakningen vi har är verkligen outstanding och gör att vi kan hålla så mycket bättre koll på hästen när den sover. Överst på bilden ser ni en ekg-kurva samt hästens hjärfrekvens som ligger på 39 slag per minut (normalt är ca 28-40 på vuxen häst). För att få fram ekg:t så har vi fäst elektroder på hästen som enkelt förklarat mäter hjärtats elektriska aktivitet.

Om något skulle hända med hjärtat under narkosen så kan man med hjälp av ekg:t snabbare se vad det kan röra sig om, t.ex. om vissa slag upphör eller om hästen skulle få förmaksflimmer etc etc. På nästa rad kan ni se invasivt blodtryck.

På bilden ses övre, undre och medeltrycket i den artär som jag jag stoppat en kanyl i. Blodtrycket är extremt viktigt att övervaka eftersom hästar lätt (nästan alltid) får blodtrycksfall under narkos. Då gäller det att vi motverkar det med tex dropp och speciella mediciner. Medeltrycket ska ligga över 60 mmHg, helst mer. Annars finns risk att blodet inte tar sig hela vägen ut i vävnaden. Hästen kan få syrebrist i musklerna och drabbas av pares, de kan isåfall få problem att resa sig efter narkosen.

På raden under ser ni SpO2 eller syremättnaden av det blod som åker runt. Dvs, hur mycket syre som sitter fast och åker runt på varje röd blodkropp. Det optimala är såklart 100% men där hamnar vi aldrig. Vi vill dock inte droppa ner under 92-93%, detta indikerar isåfall att hästen ev kan få problem med syresättning. Vissa åtgärder kan då behöva sättas in för det.

På nästa rad ser vi hur mycket koldioxid som hästen andas ut. Detta ska helst inte överstiga 70 eller 7 (beroende på enhet man använder). Om hästen andas dåligt under narkosen så kan den inte ventilera ut koldioxiden tillräckligt vilket gör att den stiger i utandningsluften (vilket vi ser) men även i blodet. Hästen kan till slut bli förgiftad av hög koldioxid (få en så kallad acidos). Om man ser att koldioxiden stiger behöver man ge konstgjord andning, antingen med ventilator eller med andningsblåsa.

Längst ner under insp/exp kan man också se hur mycket narkosgas som hästen får i sig och andas ut. Detta tillsammans med hästens tillstånd vittnar om hur djupt den är sövd och om man ev måste reglera ngt där. Visst är det spännande?!

Kram på er från ett soligt Thailand!


Läst 47039 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.