Hippologbloggen

Idag har vi fått oss en riktigt genomkörare av Mette, det stod förvänd galopp på schemat och svetten sprutade på både mig och Hoppan. Så efter passet fick sig lilla damen en välbehövlig dusch och eftersom vi har uppvisningskick imorgon passade jag på att löddra in henne ordenligt. Hoppan var måttligt road men som den dam hon är förstod hon att hon att om hon vill vara fin måste hon lida pin.

En väldigt charmig sak med Hoppan är att när hon bli trött vid dressyrpassen så gör hon inte som många andra hästar och börjar protestera. Utan hon börjar istället gnägga lite ynkligt som om hon ber om att få vila lite. Hur sött är inte det? Mitt hjärta smälter typ. Har aldrig träffat en häst som gjort så innan!

 

Imorgon blir det alltså frisering, knoppning och att klä upp sig i nytvättade ridkläder. Innan har vi förberett uträkningar av hästarnas foderstat, näringsbehov samt kostnader för foder och strö. Vi skall visitera ordenligt och vara beredd på att svara på vår veterinärs frågor när vi visar hästarna för hand. Nervöst, men detta är som tur är bara en övning innan den riktiga examen som är till våren!

 

Efter det tar jag helg på riktigt och flyger till Stockholm på kvällen för att ha en riktigt hästhelg på Globen. Skall bli så kul att få se mitten av Sverige igen, kommer ju nästan att kännas som att vara hemma i Värmland Fast nej... hemma är numera på Flyinge!


Läst 7893 ggr Kommentarer Kommentera

Då var det gjort! Jag har fått rida för Kyra och jag kan nu bocka av ett av mina mål här i livet, check! Jag var väldigt nervös innan. Men jag har sån tur att så fort jag sitter upp på hästryggen och får börja jobba så rinner nervositeten av mig och jag blir mer taggad på min uppgift istället. Vi red en och en, delar ur vårt examensprogram och sedan fick vi kommentarer på vad vi skulle jobba med av Kyra.

 

Som jag nämnt lite innan så har ju Hoppan lite problem med sin bjudning när det kommer till dressyr. Hon går inte fram för min skänkel och jag blir som Kyra uttryckte det, en liten hönsmamma som tjatar på henne med min skänkel, haha! Men hon gav mig lite tips på hur jag skall försöka vänja henne av med att ignorera min skänkel och istället ta den mer på allvar så jag slipper tjata. Vilket även kommer hjälpa min sits eftersom jag lätt drar upp benen när jag trycker fram henne hela tiden. Kyra var en rolig och härlig människa den lilla tiden jag hade med henne. Vi har suttit bänkade varje rast för att ta del av hennes lektioner med Flyinges personal och elever som pågått här under två dagar.

 

Annars tyckte jag Hoppan skötte sig bra som den fina damen hon är! Hon blev inte alls lika spänd som vid förra programridningen för Bo Jenå och hon var positiv hela tiden inne på banan. Nu skall jag jobba med Kyras ord ringande i öronen hela vägen fram till examen!

 

Sen fick sig Hisan ett litet hoppass idag åkte bommarna upp på högsta delen av sockerbitarna och han taggade till ordenligt. Fina killen! I december tror vi att han är mogen att få komma ut på en hoppträning för tränare igen. Men vi får se, vi är försiktiga med honom så han kan byggas upp och komma tillbaka till sin gamla form igen!

 

Sekunden innan denna filmen går igång bjöd han på en liten bakutspark, bushäst haha! Där av mattes fniss och mitt fina försök att hitta tillbaka till sadeln :)


Läst 8428 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
25
2013

Jag är absolut ingen vintermännsiska. Visst, vitt pudersnö i all ära, det är fint när det ligger och gnistrar på marken. Men jag tvivlar på att det kommer göra det här i Skåne då det blåser halvt storm 350 dagar om året här liksom!  

Så därför är jag så tacksam att vi har fått behålla hösten fortfarande! Visst det börjar bli riktigt kallt. Men när dagarna är som idag då det är strålande solsken så gör det inte så mycket, så länge jag slipper snöstorm och halka.

 

Så hur mysigt hade inte jag och Hisan det i morse när det bet i kinderna av kylan men solen sken från sin bästa sida.


 

I fredags var det ju dags för honom att få tralla lite över cavaletti igen. Det gick lika fint denna gången också, även om han tycker det är superkul och gärna vill dra på lite extra!

 


 

Denna veckan blir det iallafall ingen ro eller vila. Jag skall göra så mycket roliga saker! På onsdag skall jag få göra något jag aldrig i hela mitt liv trodde skulle hända.. Jag skall få rida för Kyra Kyrklund! Alltså.. jag får nypa mig lite i armen nu. Kyra skall alltså bedöma min ridning. Hon kommer liksom veta att jag existerar. Det känns helt overkligt, jag kan nog dö lycklig efter onsdagen..

 

Men det får jag inte göra! För på kvällen sen skall Hisan hoppas igen och på fredag har jag hästbesiktning och uppvisningsskick för våran veterinär, stallchef och biologilärare. Då skall det rullas flyingeknoppar som aldrig förr på Hoppan! Hon skall få sig ett bad och nylackade hovar så hon skall vara en riktigt fräsch tjej när hon skall bedömas.

Efter det sticker jag med flyget till Stockholm för en hel helg på Globen och Stockholm Horse Show! Livet som hippolog alltså... Living the dream!


Läst 9711 ggr Kommentarer Kommentera

Det kom en liten fråga!

 

Hej! jättekul att du bloggar lite om hippologprogrammet, för jag är väldigt intresserad av att också gå hippolog när jag går ut gymnasiet! men har lite frågor om hur det gick till..
jobbade du något innan du började på hippologlinjen? för jag har läst att det rekommenderas att man jobbat ett par månader innan. Även hört att man måste ha gått en del kurser innan, stämmer det också?
Sen undrar jag om det var svårt att komma in? Behöver man bra betyg eller är det intagningsproverna som överväger? Var intagningen svår? Tack för svar och tack för en bra blogg!

 

Hej Ellinor!
Tack och vad kul att du gillar min blogg! Jag tänkte ta upp din fråga i ett inlägg ifall det är fler som har funderingar om hippologprogrammet!

 

Det rekommenderas att du skall ha haft praktik med hästar innan du söker, men det är inget krav. När jag sökte så fick man 2 extra poäng att lägga till på sina poäng som man fick från antagningsprovet om man hade haft 6 månaders praktik innan. Jag vet inte om de kommer ha samma system i år igen men jag kan ta reda på det!

 


Jag anser att det är bra om du har jobbat innan du söker, just för att känna på om det verkligen är hästar du vill hålla på med. Den är en tuff bransch att ge sig in i, men brinner du för det så är det även den bästa branschen enligt mig! Jag hade jobbat ganska mycket innan jag sökte men då som bland annat restaurangchef och faktiskt bara ett par månader i stall innan. Så det är inte nödvändigt att ha jobbat i stall. Jag visste ändå att det var hästar jag ville hålla på med. Men jag har kanske inte lika stort försprång som de andra har utan får ibland jobba lite extra på exempelvis teorin. Men det är olika för alla!

 


De behörighetskrav som finns är slutbetyg från gymnasieutbildning. Du måste ha lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna Svenska/Svenska som andraspråk A och B, Engelska A och Matematik A. Samt så måste du rida godkänt på antagningsprovet. Vilka kunskaper som kräva för antagningsprovet hittar du HÄR

 


När jag sökte var vi nästan 200st sökande, drygt 100st som gjorde antagningsprov och om jag inte minns fel var det 49st som fick godkänt. Sen tas 1/3 in på betyg, 1/3 på högskoleprov och 1/3 på poängen från antagningsprovet till ca 30 platser. Vi fick tyvärr inte reda på vilket vi tog oss in genom så jag vet inte vad "snittet" ligger på när det gäller poäng eller betyg.
Antagningsprovet var nervöst men jätteroligt! Alla var jättesnälla och tog väl hand om oss!

 

Läs mer om hur allting går till HÄR

 

Om det är någon mer som undrar över hippologprogrammet eller antagningsprovet så är det bara att peppra mig med frågor. Det jag inte vet tar jag reda på! Jag tänkte även om det finns intresse skriva lite om hur antagningsprovet går till när det börjar närma sig maj då det är dags för antagningsprov hos oss på Flyinge! 

 

Men alla ni som funderar på att söka till hippologen, våga testa!
Frisk vågat hälften vunnet är det inte så man säger?

Här har vi nervösa mig vid bedömning av Häst vid hand. Men det gick ju vägen!


Läst 12360 ggr Kommentarer Kommentera

Man vet att man gjort en bra hoppträning när man funderar över hur man skall kunna gå dagen efter. Spaghettiben!

 

Vi hade idag en "avcheck" med Ankan (Ann-Catrin Carlsson) som om två veckor (!) skall examinera oss i hoppning. Vi fick hoppa lite linjer och en bana i stora ridhuset. Framridningen kändes sådär. Dagsformen på både mig och Hoppan var inte den bästa. Vi kändes båda två lite trötta och matta, märks att det är i slutet på veckan. Men efter att ha galopperat lite och börjat hoppa så kom vi tillbaka till det lilla team vi faktiskt blivit. Är riktigt nöjd med dagens runda. 
  
Hade en bra känsla när jag skrittade av henne. Kändes skönt att jag kunde hitta henne igen och vända henne (och mig själv) till att bli alert, bjuda till på hinder och jag kunde komma till ridning igen. Så nu ser jag fram emot examen, även om det betyder att tiden med Hoppan då är över, så är jag mycket nöjd över våran lilla resa som vi gjort. Tiden har bara gått alldeles för fort!
   

Imorgon bär det av till Malmö för intervju med en beridare för polishästar som jag skrev om i förra inlägget. Jag skall alltså ta mig utanför Flyinges murar. Känns mycket märkligt och nästan lite skrämmande, men lever i sin lilla Flyingebubbla här!

 

På kvällen sen är det hoppträning med Hisan igen. Får se om han sköter sig lika bra som förra gången. Med tanke på att hans öron var så spetsade så de nästan åkte ihop vid förra hoppträningen så är jag ganska säker på att han är på humör för lite bommar igen imorgon också.


Läst 8077 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2013

Hej och välkommen in i pluggstugan!

Det är inte bara vanliga hästar som vistas på Flyinge utan även en hel del plugghästar med vill jag lova.

 


Något man måste vara medveten om när man söker hippologprogrammet så är det att första året består av mycket teoretiska ämnen. Vi har ständigt tentor, uppgifter och projekt som skall lämnas in eller utföras. Själv tycker jag ändå att det är helt okej eftersom jag får plugga om det som intresserar mig mest av allt här i livet: Häst!

 

Just nu har jag precis lämnat ifrån mig sista examensuppgiften i utfodring som jag kämpat med i ett par veckor. Idag fick vi även tillbaka tentan vi skrev om foder för tre veckor sedan och det blev strålande reslutat, PHU! Samtidigt som jag lämnat in denna foderuppgift sitter jag och spånar på mitt föredrag om ryggning som är i december. Jag skriver även frågor till en intervju vi skall ha i helgen hos en beridare för polishästar, imorgon skall vi göra klart vårat grupparbete om terräng, nästa vecka är det första testet i häst i uppvisningsskick (mer om det framöver!) och så har jag en inlämning i pedagogik som jag tampas med.

 

Så en liten inblick till de som tycker att vi verkar ha det lugnt år 1. Samtidigt med detta så har vi ju även ridning, körning, unghäst och stalltjänst där vi bedöms och har examen i även där. Full rulle hela dagarna med andra ord! Men jag klagar inte. Jag väljer detta alla gånger framför att läsa om bokföring eller politik (hemska tanke!). Det är detta jag skall göra i livet och då är det bara att kämpa på med böckerna.

 

 

"Alla har en dröm
Många har en vision
Vissa har ett mål
Den som lyckas har en plan"

 


Jag och den finaste Bishop's Hope som är fullblodet jag rider hemma i Värmland! 


Läst 9119 ggr Kommentarer Kommentera

Minns ni fullblodet som jag red i måndags vars matte brutit ett ben i handen?
Han har ju tidgare under hösten varit opererad för en lös benbit i kotan och rehabiliterats under hösten. I fredags var det dags för honom att få se bommar igen!

 

Det var en glad Hisan som nöjt travade och galopperade med mig över bommarna. När vi sedan höjde upp dem till små cavaletti åkte öronen fram och han busade lekande lätt över dem och ville gärna dra på lite extra. Härligt med sån positiv häst och det är väldigt frestande att vilja fortsätta men Ulrika och jag (hans ägare) fick hejda oss och avslutade när han gick som bäst.

 

Så nu skall han fortsätta med sin bäbishoppning med mig varje fredag tills mattes hand blivit bra igen om några veckor. Ska bli kul att få sitta på och känna utvecklingen!


Läst 7296 ggr Kommentarer Kommentera
Halvvägs in i november redan, tiden bara flyger förbi här på Flyinge. Snart har en hel termin gått, I can't belive it! Det innebär att examen i hoppning och dressyr närmar sig. Nervöst! Men det känns ändå som att Hoppan och jag börjar bli redo. Vi har de sista veckorna här nu att finslipa formen innan det är dags för caprillibana för Ankan (Ann-Catrin Carlsson) och programridning för Bo Jenå som kommer att examinera oss.
 
 
Jag skall träna övergångar tills jag blir blå och lära mig att sitta ner i traven i övergångarna utan att spänna mig så det smittar av sig på Hoppan när vi skall göra olika övningar. Övergångar är nyckeln till framgångar! Så nu ska det kämpas på!
 
 
Att bero på det så fick jag en kommentar på sitsträninginlägget om vad jag fick för tips av Mette så jag inte skall spänna mig och jobba emot hästen. Tänkte dela med mig av några råd som jag fick som hjälpte mig!
 
 
Nyfiken

Vad var det för tips som Mette gav dig/er?

 

Hej!
Det tips som Mette gav mig som lätt spänner mig och jobbar emot hästen för att kunna sitta ordenligt var:
* Tänk inte att du ska trampa ner hälen när du rider utan stigbyglar utan att hela foten skall ner och du ska ha lika mycket tryck i båda fötterna.
* Dra upp och sänk axlarna några gånger så spänningarna släpper. Oftast (iaf jag) märker inte att jag drar upp axlarna fören jag gör denna övningen och då är det lättare att känna hur det känns när axlarna verkligen är avslappnade
* Försök inte att kämpa dig ner i sadeln och sitta emot hästen för att inte skumpa. Slappna av i rumpan och följ med hästen, låt den få bära upp dig med sin takt och rörelse.
* Andas långt ner i magen och andas långsamt in och ut.
* Lås inte höfterna utan låt dem jobba med i rörelsen och följ med hästen runt på volten. Om man lät låser sig i någon sidans höft kan det hjälpa att flyta fram samma sidans hand något i början för att "ger plats" till höften.

Om du är intresserad av att träna din sits mer så har Mette (som är lite av en sitsgud enligt mig) lite andra tips du kan läsa om HÄR
 
Fina Hoppan och jag i höstrusket!

Läst 7803 ggr Kommentarer Kommentera

Varje ridpass är noga planerat här på hippologen. Jag börjar märka den röda tråden som går genom alla lektioner och inget lämnas åt slumpen. Varje dag skriver vi riddagböcker och ritar upp alla övningar som vi gjort under dagen. Allt för att vi skall vara nog med att analyser och repetera det vi lärt oss. Jag brukar även skriva en ganska lång analys om hur jag tyckte min häst kändes för dagen och kan nu se utvecklingen som vi gjort när jag går tillbaka några veckor.

 

Igår hade vi sitsträning vilket innebär att vi är delar in oss två och två och longerar varandra medan Mette instruerar de som sitter på. Vi rider utan tyglar och stigbyglar och litar blint på att den som longerar har kontollen på hästen. Men vi har ju världens snällaste hästar skulle jag vilja påstå så jag är aldrig orolig.

 

Förra gången gick det inte alls bra tyckte jag. Jag spände mig och jobbade emot hästens rörelser och jag försökte pressa mig ner i sadeln för att inte skumpa. Jag var inte alls nöjd efteråt. Fick några goda råd från Mette som jag gått och sugit på nu ett par veckor och igår var jag fast besluten på att denna gången skulle jag minsann slappna av få svikt i kroppen.

Till min glädje så kan jag säga att så dåligt som det gick förra gången så bra gick det denna gången! Mette gav mig några tips på hur jag skulle slappna av och låta hästen bära mig istället. Wow vilken känsla. När Mette till och med ber oss blunda när vi galopperar runt på volt utan tyglar eller stigbyglar och man bara flyter med i balans i hästens rörelser. Ja det är häftigt!

Vår underbara Nehru som var lite sliten efter ett sitsträningspass!

Nehru är faktiskt en riktigt stjärna skall jag tala om! Han ingår i Flyinges tömkörningskadrilj som bla gjort uppvisningar i Tyskland och här visar han mig att han kan buga!

 


Läst 8879 ggr Kommentarer Kommentera

Alltså, vart ska jag börja?

De senaste dagarna har varit helt magiska! Om någon hade berättat för mig för ett år sedan att jag skulle få uppleva allt detta jag gör idag så skulle jag aldrig tro dem!

 

Att jag skulle få rida ihop med Peder Fredricson på täckta banan och tillsammans skratta åt hur lågt det är i taket där, tjuvlyssna på Rolf-Göran Bengtsson medan han gick banan, Diskutera det otroligt fina Skånevädret (läs ösregn och blåst) med Jens Fredricson, sett fantastisk ridning, se hela EMlaget fightas om att vinna Volksvagen Grand Prix från bara ett par meters avstånd och sist men inte minst. Se min absoluta drömhäst i hela världen, Angelicas Mic Mac du Tillard vinna hela skiten.

Alltså jag  ä l s k a r den hästen!

 

Jag stod på banan ikväll och stämningen var helt otrolig! Tack alla som kom och tittade, visst var det fantastiska ritter vi fick se?!


Våra fina funktionärskläder!

 


Känner ni stämningen eller?!


Läst 10169 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.